lody kokosowe na bazie przepisu Marty Dymek ale w wersji nie wegańskiej. Lody kokosowe, bez maszynki 100 ml wiórków kokosowych 400 ml mleczka kokosowego 200 ml śmietanki kremówki skórka starta z 1/2 limonki lub cytryny 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli Do rondelka wsypujemy wiórki i podprażamy na złoty kolor. Łyżkę odsypujemy jako posypkę(...)ogniu ok 10 minut. Masę przelewamy do pojemnika do mrożenia. Studzimy a następnie wkładamy do zamrażarki. Co 45 minut wyjmujemy pojemnik i masę intensywnie wzruszamy widelcem lub trzepaczką. Moje lody gotowe były po 6 takich mieszaniach. Przed podaniem lody posypujemy odłożonymi wiórkami i skórką z limonki
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 3 żółtka 500 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru łyżka ekstraktu z wanilii 250 g jeżyn dojrzałe mango świeże wiórki kokosowe 3 suche
Karczma Honoriettymaszynie do lodów i nadal się w niej mieszała, dolałam do niej zmiksowane truskawki z odrobiną cukru i mieszałam nadal. Kiedy masa lodowa truskawkowa ładnie zgęstniała przełożyłam ją do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki. Lody można wykonać również bez maszyny do lodów, jednak konsystencja i puszystość będzie się trochę różnić od tej po maszynie
Blondynka Gotujenasze wieczorne spotkania. Relacje ze Sri Lanki możecie przeczytać tutaj Składniki około 2 kg arbuza bez pestek 2 łyżeczki drobno startego imbiru 2 łyżki soku z cytryny kilka świeżych liści mięty lód w kostkach ewentualnie cukier lub miód Przygotowanie Zmiksować w blederze arbuza, imbir i sok z cytryny. Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszny, lekko kwaskowaty, gesty i zdrowy, koktajl z bananem i kiwi to poezja dla naszego podniebienia . Bez dodatku cukru, zawiera mnóstwo witaminy C, a na dodatek jest prosty w przyrządzeniu. Idealny na upał , podany z kostką lodu zapewni miłe orzeźwienie. składniki na 3 szklanki koktajlu 2 banany 3 kiwi 250 ml soku pomarańczowego 100% ( może być świeżo wyciśnięty ) kostki
Smakowite Danialodów lub bez niej, często mieszając mrożący się mus, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Ja skorzystałam z tej drugiej opcji, ponieważ nie mam specjalnej maszyny. Sorbet wyszedł pyszny, a częste mieszanie rzeczywiście rozbija kryształki. Spróbujcie, póki sezon truskawkowy trwa :) Sorbet truskawkowy Składniki: 500g truskawek (po odszypułkowaniu) 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki domowego cukru z wanilią(...)owoców, mus należy przecedzić przez sitko (ja tego nie robiłam) - do musu dodać cukier, wymieszać - mus schłodzić, przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta - gotowy sorbet przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki - sorbet można również przygotować bez maszyny: - mus przełożyć do szczelnego dość dużego pojemnika lub miski (miskę przykryć
Smakołyki Berenikiwymaga posiadania maszynki do lodów. Białka, które Wam zostaną można wykorzystać na pyszną bezę. LINK do przepisu. SKŁADNIKI 500 ml śmietany 30 % 220 ml mleka 3,2 % 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 żółtek 130 g jagód WYKONANIE Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Mleko wlać do garnuszka, dodać cukier i zagotować mieszając. Żółtka ubić(...)nadal ubijając, stopniowo dodawać gorące mleko z rozpuszczonym cukrem. Ubitą masę zostawić do ostudzenia. Połączyć masę żółtkową z bitą śmietaną, wymieszać delikatnie i połowę przełożyć do osobnej miski. Do jednej z mas dodać jagody i zmiksować (użyłam w tym celu miksera, a nie blendera, bo chciałam mieć w lodach kawałki owoców). Do pojemników (np. po lodach
Passions hobbies lifeLody nie tylko dla ochłody. Bardzo smaczne – nie za słodkie, lekko kwaskowate i z fantastycznie chrupiącą czekoladą. Mleczną czekoladę można zastąpić gorzką, która jest bardziej intensywna. SKŁADNIKI: 300g wiśni 1/3 szklanki cukru 3 żółtka 1 szklanka śmietanki 30% 50g czekolady mlecznej Wiśnie wydrylować, włożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu i smażyć, aż wiśnie(...)wmieszać w masę. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Co godzinę przemieszać ze względu na to, że większe kawałki czekolady będą opadać na spód. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Desery , Lody i desery lodowe , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , kremówka , wiśnie
https:KKuchniaMniamdomu! Mniej kaloryczne i mniej pracochłonne i czasochłonne niż lody :) Do zrobienia - banalnie proste a przy tym zdrowsze niż zdobycze sklepowe! Sorbet arbuzowy Sorbet arbuzowy Składniki: 400 g arbuza 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 100 ml szampana lub napoju typu sprite Arbuza (bez pestek) zblendować i bardzo dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam Składniki:Spód:250 g masła3 szklanki mąki1/3 szklanki cukru5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie:Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku
Oryginalny smakmogło się wydawać. Troszkę chęci, chwila wolnego czasu i mamy przepyszne, mocno waniliowe lody- bez użycia maszynki. Zobaczcie, to dziecinnie proste Składniki: 0,5 litra mleka 1 duże opakowanie śmietany kremówki 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 6 żółtek laska wanilii 1/3 szklanki cukru likier czekoladowy DALKOWSKI Wykonanie: Mleko,śmietanę i mleko skondensowane razem mieszamy. Zagotowujemy, dodając wanilię(...)przygotowanej masy jajecznej dodawać stopniowo ostudzoną masę mleczną.Mieszamy, podgrzewamy, studzimy i przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki. Podczas mrożenia kilka razy mieszamy,tak co pół godziny, aby lody nie miały grudek. Po wyjęciu z zamrażalnika łyżką formujemy kule, układamy do pucharków
Z Majeczką w kuchnikokosowego a nie tylko sztucznie aromatyzowane kokosowym aromatem jak to w sklepowych lodach niestety bywa... Bez jajek, bez maszyny do lodów. Polecam! Składniki na około 1000 ml lodów: 2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego* 400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 100 g cukru pudru 4 łyżki stopionego nierafinowanego oleju kokosowego wiórki kokosowe * Każda puszka(...)Śmietankę należy delikatnie wyjąć, wrzucić do garnka lub miski i ubić na sztywno jak normalną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli wlewać mleko skondensowane i olej kokosowy. Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i zamrozić. Po około 3 godzinach, gdy lody zgęstnieją, dodać trochę wiórków kokosowych, zamieszać i odstawić z powrotem
maniapieczeniasprawdzamy czy w baldachach nie ma robaczków. Wkładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz dokładamy kwiatki bzu oberwane z gałązek. Całość miksujemy na gładko. Dosładzamy wg gustu cukrem, syropem z agawy lub miodem. Serwujemy zmieszany z kruszonym lodem
Pyry na Gazchyba nieco gładsze niż te bez jajek. Pycha!Lody morelowo-rozmarynoweSkładniki:(na ok. 1 l lodów)400 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka4 żółtka125 g cukru500 g moreli1 łyżka soku z cytrynyziarna z 1/2 laski wanilii10 igiełek rozmarynuKremówkę z mlekiem zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka ze 100 g cukru utrzeć na puszystą, jasną masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny i zmiksować na mus. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty jasnożółty(...)zamrażalki. W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Czynność tę powtórzyć 4-5 razy. Wyjąć około 20 minut przed podaniem, aby lody lekko zmiękły
wyzwania kuchenne