kokosowego a nie tylko sztucznie aromatyzowane kokosowym aromatem jak to w sklepowych lodach niestety bywa... Bez jajek, bez maszyny do lodów. Polecam! Składniki na około 1000 ml lodów: 2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego* 400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 100 g cukru pudru 4 łyżki stopionego nierafinowanego oleju kokosowego wiórki kokosowe * Każda puszka(...)Śmietankę należy delikatnie wyjąć, wrzucić do garnka lub miski i ubić na sztywno jak normalną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli wlewać mleko skondensowane i olej kokosowy. Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i zamrozić. Po około 3 godzinach, gdy lody zgęstnieją, dodać trochę wiórków kokosowych, zamieszać i odstawić z powrotem
maniapieczeniasprawdzamy czy w baldachach nie ma robaczków. Wkładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz dokładamy kwiatki bzu oberwane z gałązek. Całość miksujemy na gładko. Dosładzamy wg gustu cukrem, syropem z agawy lub miodem. Serwujemy zmieszany z kruszonym lodem
Pyry na Gazchyba nieco gładsze niż te bez jajek. Pycha!Lody morelowo-rozmarynoweSkładniki:(na ok. 1 l lodów)400 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka4 żółtka125 g cukru500 g moreli1 łyżka soku z cytrynyziarna z 1/2 laski wanilii10 igiełek rozmarynuKremówkę z mlekiem zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka ze 100 g cukru utrzeć na puszystą, jasną masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny i zmiksować na mus. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty jasnożółty(...)zamrażalki. W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Czynność tę powtórzyć 4-5 razy. Wyjąć około 20 minut przed podaniem, aby lody lekko zmiękły
wyzwania kuchenneFrużelina to idealny dodatek do lodów i innych deserów. Post Frużelina wiśniowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeswoim składzie ma przeciery odtworzone z zagęszczonych przecierów pomidorów. Smak i zapach jest bardzo aromatyczny. Wygląd i konsystencja zachęcające. .Sok 100% Pomidor Tabasco Fortuna bez dodatku cukru. W składzie ma koncentrat i przecier z pomidorów (100 %), wodę, sól, kwas cytrynowy, paprykę czerwoną ostrą oraz naturalny aromat Tabasco. Ten ostry smak bardzo mi odpowiadał.Pojemność wszystkich soków(...)Pomidor Tabasco ), szczyptę soli i pieprzu, lód. Wszystko wymieszać i wlać przez sitko do szklanek. Bez użycia shakera : do szklanek wlać wyżej wymienione składniki i dobrze wymieszać, Smacznego ! Keczup Pomidor Malinowy -Kotlin ma swoim składzie na 136 g 100 g produktu, w tym 69 g pomidorów malinowych, cukier i inne substancje polepszające i konserwujące. Zawartość pomidorów zatem spora
Proste Potrawydomowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) szczypta soli 1/4 szklanki cukru kokosowego lub miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i chwilę podgrzewamy do połączenia się składników (można też sobie pomóc używając ręcznego blendera lub miksera), czekamy aż ostygnie, później możemy lody zrobić na dwa sposoby, możemy najpierw lody umieścić w zamykanym woreczku do mrożenia owoców(...)foremki keksówki i zamrozić aż będę twarde, możemy także pominąć krok z woreczkiem i od razy lody wyłożyć na foremkę, wtedy musimy pamiętać, żeby co jakiś czas zamieszać masę widelcem lub blenderem jeśli chcemy, żeby lody miały gładką konsystencję bez kryształków lodu. Smacznego
zdrowa vege kuchniaświeżym powietrzu je zajadać. Składniki na 10 szt. : 10 słodkich wafelków, rożków do lodów, 150 g gorzkiej czekolady, 250 ml mleka 3,2%, 250 ml śmietanki 30%, ½ laski wanilii, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta, żelatyna do słodkich potraw bez grudek na 500 ml płynu, dowolne posypki do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Wafelki(...)czynność powtarzamy z pozostałymi wafelkami. Wafelki układamy w chłodnym miejscu. Pana cotta: Żelatynę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy ziarenka z laski wanilii, cukier puder, cukier wanilinowy i mieszamy. Następnie dolewamy śmietanki, dodajemy żelatyny i całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy. (Można dodać 1 łyżeczkę roztopionej czekolady, która
Moniki Smakołykiwymaga specjalnej maszynki do lodów ani też uciążliwego mieszania, co skutecznie odstrasza wszystkich od robienia lodów w warunkach domowych. Przepis nadaje się również dla osób będących na diecie bezglutenowej , wystarczy podane w przepisie ciasteczka zastąpić tymi bez glutenu lub pominąć je zupełnie. Podobnie ma się w przepisie użycie cukru - można go również pominąć, jeśli słodycz owoców(...)zrobienia swoich ukochanych sezonowych owoców, dopóki jeszcze są! Podane w przepisie składniki wystarczą na 10 sztuk, będziemy zatem potrzebować 10 plastikowych kubeczków oraz tyle samo patyczków do lodów. Składniki: 100 gramów dowolnych ciasteczek (digestive, korzenne, owsiane, bezglutenowe) 405 gramów mleka skondensowanego light 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 500 gramów czerwonych oraz czarnych owoców sezonowych (ja użyłam truskawek
Garniec MagaliePrzepis na domowe lody śmietankowo-waniliowe. Można je zrobić bez maszyny do lodów, będą idealnie gładkie i kremowe. Smakują rewelacyjnie… Nigdy już nie kupicie gotowych Składniki:500 ml śmietanki 30 %1/2 szklanki cukru5 żółtek1 laska waniliiPrzygotowanie:Do rondelka wlać śmietanę i wsypać połowę cukru. Laskę wanili przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do śmietany (laskę(...)czasu mieszając i ustawić malutki ogień. Żółtka ubić z resztą cukru na puszystą masę i stopniowo dodawać do śmietany, cały czas mieszając. Podgrzewać mieszając, aż masa lekko zgęstnieje (nie wolno zagotować bo się zważy). Ostudzić, wyjąć laskę wanilii i wstawić do zamrażarki. Mniej więcej co godzinę lody należy zamieszać. Gotowe Smacznego
Oryginalny smakkakao wystygnie dodać do niego likier kawowy. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i szczyptą soli, następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec dolać śmietanę, całość zmiksować. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta). Bez maszyny: Masę przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika(...)godziny (kilkakrotnie wyciągać i miksować - co pół godziny, dzięki temu lody będą puszyste i bez kryształków lodu). Na 15 min. przed podaniem przełożyć lody z zamrażarki do lodówki, by nieco zmiękły
Domowa Cookierenka AgiPolecam gorąco. Składniki: 300 g czereśni bez pestek (mogą być mrożone) cukier kardamon4 białka200 g cukru70 ml wody 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier i żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Wykładamy na dużą(...)lodami. Kiedy czereśnie puszczą sok wyjmujemy torebkę z wody i studzimy. Wodę i cukier umieszczamy w rondelku. Gotujemy do momentu uzyskania temp ok 120 stopni. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka. Kiedy syrop cukrowy osiągnie wymaganą temperaturę zdejmujemy go szybko z ognia i cienkim strumieniem wlewamy do ubitych białek stale miksując, aż białka wystygną. Gotową bezę przekładamy
Malinowe PocałunkiDomowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :) Czas przygotowania: Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 5 kawałków kory cynamonu 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, połamany cynamon, laskę wanilii razem z nasionami, doprowadź do wrzenia
SzczyptaSmaQwkładamy po kolei do szklanki z wrzątkiem na kilkanaście sekund, dzięki temu lody bez problemu wyjmiecie z foremek. Domowe lody borówkowe Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 350 g borówek foremki i patyczki do lodów Wykonanie: Miska na lody
Kulinarne przygody Gatityłączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem i bezą – spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty
Poezja smakujeśli ją posiadacie. Truskawkowe smoothie świetnie gasi pragnienie i jest uwielbiane przez dzieci, nawet w wersji podstawowej bez cukru co powinno przemawiać na korzyść. Składniki: Szklanka mleka (lub jugurtu naturalnego) Szklanka truskawek Pół pomarańczy Kilka listków mięty 6-8 kostek lodu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w blenderze. Uwagi: Jeżeli akceptujecie „farfocle” możecie użyć połowę pomarańczy
Mr. Tasteprzełamane kwaskowatą malinową nutą? Tak! To bardzo dobry pomysł! Lody filadelfijskie z malinami Do wykonania lodów wykorzystujemy bazę z tego przepisu, dosłodzonej miodem lub dodatkowymi 100g cukru pudru. Do bazy dodajemy 300g wystudzonych malin, usmażonych uprzednio na patelni bez dodatku cukru
Zapiski Młodej Żonygrubym dnem, zasypać cukrem, zalać wodą i dusić do miękkości. Następnie zblendować i odstawić do całkowitego wystudzenia. Truskawki umyć i odszypułkować, zblendować i przetrzeć przez sito. Połączyć puree rabarbarowe, truskawkowe, rum i sok z limonki. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta). Bez maszyny: Masę przełożyć
Domowa Cookierenka Agimaszynki do kręcenia i co ważniejsze nie trzeba ich mieszać podczas zamrażania. Są puszyste i kremowe – bez kryształków zamrożonej wody – a ich tajemnicą jest dokładne ubicie wszystkich składników. Pamiętam, że babcia często do połowy masy dodawała kakao i robiła lody marmurkowe. Jako, że do przepisu używamy surowych jajek koniecznie muszą być ze sprawdzonego źródła (najlepiej(...)cukru, białka ubijamy z 1/3 cukru i śmietanę ubijamy z 1/3 cukru. Wszystkie trzy masy łączymy mieszając łyżką i dodajmy ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Lody waniliowe wlewamy do pojemnika na żywność (koniecznie takiego, który ma przykrywkę), zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 12 h. Post Lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania
Poezja smaku