lody bez cukru - 1000 przepisów (strona:43/67)

Szarlotka 189

konieczność. W miarę potrzeby podsypujemy stolnicę mąką , pamiętaj aby nie dodać więcej mąki niż masz w miseczce ponieważ za duża ilość może spowodować rwanie się ciasta. Blachę smarujemy tłuszczem bez znaczenia jaki to rodzaj tłuszczu. Rozwałkowany placek za pomocą wałka kładziemy - wykładamy na blachę równomierną warstwą. Pamiętaj aby wylepić ciastem boki. Nakłuwamy widelcem ciasto następnie rozkładamy zimną masę jabłkową(...)cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy. Jeżeli ciasto  już się nam upiekło, wykładamy na nie pianę. Wyciągamy z zamrażalki mniejszą ilość ciasta i ścieramy je na tarce wprost na pianę starając się aby kruszonka pokryła się na cieście równomiernie. Gotowe ciasto wkładamy ponownie do piekarnika  na około 15-20 minut. Gotowe ciasto można podawać z lodami

W Moim Magicznym Domu
Bezglutenowe naleśniki z borówkami i mascarpone 300

Sierpień ma w sobie coś regularnego i rytmicznego. Jesteśmy już przyzwyczajeni do długich dni, upałów, komarów, rosy, leniwych niedziel, tego, że zawsze brakuje nam kostek lodu w zamrażalce, że w całym domu mamy piasek oraz do spożywania hektolitrów polskich owoców! Borówki, porzeczki, jagody, pierwsze poziomki i papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje organizmowi(...)łyżka oleju + do smażenia1 szczypta soli1 szklanka boróweksok z połowy limonki250 g serka mascarpone lub ricottyok. 2 łyżki cukru pudrukilka jeżyn do dekoracjiWymieszaj mąkę, mleko, jajko i łyżkę oleju ze szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki

Bon Appetit Małgorzaty
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 163

kawałki 3 ząbki czosnku, przeciśnięte (lub mniej, gazpacho jest dość czosnkowe) 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki, 1/2 zielonej papryki Przygotowanie: Chleb podsusz przez 5-7 min. w rozgrzanym piekarniku. Uważaj(...)uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji. Dopraw zupę cukrem, octem winny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przelej gazpacho do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (możesz zostawić też na całą noc). Rozlej do miseczek i posyp posiekanymi warzywami. Możesz wrzucić do każdej miseczki z gazpacho kostkę lodu. Przepis na gazpacho andaluz dodaję do swojej akcji

Chilli Czosnek i Oliwa
Gadżety Kuchenne - maszyny : do waty cukrowej, granity, jogurtów i lodów 206

czas :) Po świętach przygotowałam dla Was kolejną serię gadżetów kuchennych - tym razem są to maszyny, które przypomną Wam smaki z dzieciństwa (wata cukrowa) lub dostarczą zdrowe kultury bakterii - bez konserwantów (jogurtownica), a także osłodzą Wam spotkania z rodziną i znajomymi... Zacznijmy od jogurtownicy  - szczerze przyznam, że zakup jogurtownicy wydawał mi się  fanaberią - jednak zupełnie zmieniłam(...)miękkich lodów,mrożonych jogurtów (moje ulubione :)) i sorbetów - wygląda bardzo estetycznie  i na pewno zaskoczy Waszych znajomych i sprawi radość nie tylko dzieciom. Maszyna do waty cukrowej ! To jest gadżet, który w mojej opinii sprawia największą radość. Pamiętam czasy, gdy jako dziecko stałam przy Panu, który  sprzedawał watę cukrową i ze zdziwieniem obserwowałam jak zamienia cukier

dlaSmaQ
Czekoladowe wegańskie brownie bez pieczenia - bez cukru i słodzików 181

Dzisiaj przepis, do którego zdecydowanie nie potrzeba talentu kulinarnego, ale za to niezbędny jest mocny blender. Najlepiej z funkcją kruszenia lodu, żeby poradził sobie z twardymi orzechami i daktylami. Kiedy wszystko już zmiksujemy na gładką masę, dodajemy nasionka chia, które nie tylko fajnie chrupią pod zębami, ale także wzbogacają deser w porcję dobroczynnych kwasów omega-3 . Warto wiedzieć, że chia(...)wypadku nie twarde), gęste, sycące i czekoladowe. No i słodkie, choć nie użyłam ani grama cukru czy słodzików. Daktyle załatwiają sprawę. REWELACJA! ****************************************************************************** Składniki (w zależności od grubości kawałków, mi wyszło 15 sztuk) 325 g daktyli suszonych (2,5 szklanki) 200 g orzechów włoskich bez łupinek (2 szklanki) 100 g niskotłuszczowego kakao bez cukru (1 szklanka) szczypta soli

Powiedz dietom nie
NAJLEPSZE MUFFINKI - KOKOSOWE Z MALINAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 245

cukru i bez pszenicy, to są także bez laktozy.Z przepisu wychodzi 12 sztuk.Składniki suche:- 320g mąki orkiszowej u mnie typ750      (pszennej troszkę mniej)- 1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia- 2 szczypty sody- 1/3 łyżeczki soli- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)Składniki mokre:- 2 jajka- 200ml mleka kokosowego- 50g oleju kokosowego- 1/3 szklanki(...)olej kokosowy. Mieszamy.Następnie do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy delikatnie (tylko do połączenia składników).Wymieszane ciasto nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej nakłada się łyżką do lodów). Otrzymane ciasto wykładamy na 12 muffinek. Na wierzchu każdej wciskamy delikatnie po ok.3 zamrożone maliny, Można delikatnie posypać wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, program góra

Smaczne Zdrowe
Jesienne tiramisu: z figami 194

trochę smutno, że sezon jest tak krótki... Póki co jednak, znoszę pudełeczka fig do domu z zastraszającą częstotliwością. Najczęściej delikatnie karmelizuję je na patelni i podaję z gałką lodów waniliowych - deser najprostszy z możliwych, ale to w prostocie tkwi jego siła. Powala swoim smakiem, nie pozwala się oderwać od miseczki, dopóki coś jeszcze pozostało na jej dnie. Tym razem(...)musicie tego spróbować! A jeśli nie używacie surowych jajek, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sięgnąć po pasteryzowane. Bo tiramisu bez jajek to, moim zdaniem, już nie to samo... Figowe tiramisu Składniki: (na 4 porcje) 75 g cukru pudru 2 jajka 250 g serka mascarpone 100 g podłużnych biszkoptów 150 ml mocnej, ostudzonej kawy 50 ml amaretto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 178

lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki na tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej porcji w blaszce 40x30 cm) : • 2 duże jaja • 1 szklanka cukru • 1 - 2 łyżki cukru wanilinowego • 2 szklanki mąki pszennej(...)Rabarbar : • 3 łodygi rabarbaru • 5 łyżek cukru • 1 łyżka cukru wanilinowego • kilka truskawek • skórka pomarańczowa suszona lub świeżo starta Wykonanie :   Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i podgrzać go. Gdy cukier będzie gorący włożyć rabarbar i smażyć go przez 3 minuty, dodać

cucinare
Ciasto na oliwie z prażonymi ziarnami pszenicy 171

Jeśli boicie się tego połączenia, lub nie lubicie cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką lodów waniliowych. 'ciasto oliwkowe z prażonymi ziarnami pszenicy' Składniki: - 3 jajka - 2 szklanki cukry - 300 ml oliwy z oliwek - użyłam Oliwy Extra Vergine ORIGINALE, marki Bertolli * - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier. Powoli dodać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania, dodać sok z połowy cytryny (drugą połowę zachować do kremu). Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy/tortownicy (piekłam w formie do brownie). Piec ok. 1h w 160C (z termoobiegiem) lun 180C (bez termoobiegu), do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu, ciasto ostudzić

CookYourself
Kawowe lody z orzechami włoskimi i szczyptą kardamonu 260

Kawowe, z chrupiącymi orzechami włoskimi i delikatną nutą kardamonu. Uwielbiam zapach kawy, a odkąd kupiłam zaparzacz bardzo często piję kawę właśnie z kardamonem i mlekiem. Ponieważ

Niebieski kubek z kawa
Zapp -kolorowy śmietanowiec z ciepłymi lodami 206

Zapp, kolorowe i smaczne ciacho.  Do jego "stworzenia" przyczyniły się ciepłe lody, znalezione w kuchennej szafce. Galaretki zawsze mam "pod ręką " więc pomysł

Takie tam pichcenie
Troszkę się zadumałam... I lody 181

magia miejsca, a może Dziadka...? I choć Babcia potrafiła go nieźle ofukać za kupowanie lodów przed obiadem, nic sobie z tego nie robił, puszczał do mnie oko, i kiedy tylko zrobiłam proszącą minę, wychodziliśmy do parku, zahaczając o moje ulubione miejsce.Moje lody nie są niebieskie, a smakują cynamonem i pomarańczą. Trochę dynią. Mimo, że zimne, na przekór(...)Doroty.Lody dyniowe z pomarańcząSkładniki:(na l lodów)400 ml mleka500 ml śmietany kremówki (38%)125 ml złotego syropu110 g ciemnego brązowego cukru70 g białego cukru4 żółtka1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej300 g puree z dyniskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżki rumuŻółtka, syrop i oba rodzaje cukru utrzeć na puszystą masę. Dodać cynamon, imbir i gałkę, dokładnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tiramisu – najlepsze, bez śmietany 527

mascarpone 150 g cukru 200 g podłużnych biszkoptów kakao do posypania warstw   Przygotowanie: Kawę zalać gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielone żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Około 10 minut. W osobnej misce rozmiksować serek mascarpone, aby nabrał gładkiej konsystencji. Następnie dodać serek do żółtek i na niskich obrotach, krótko zmiksować – tylko(...)sobotnią imprezę, robię go już w czwartek wieczorem :) * w takim przypadku masę najlepiej przelać do pojemnika i zamrozić. Zamrożoną można traktować jako lody, lub przygotować błyskawiczne tiramisu w szklaneczkach. The post Tiramisu – najlepsze, bez śmietany appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
miętowa straciatella (bez pieczenia) 332

chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe z czekoladą.  * grudki w kremie budyniowym nie są przypadkowe - celowo nie rozcierałam dokładnie, żeby grudki miętowego budyniu były dobrze wyczuwalne ale możecie rozetrzeć krem na gładko(...)spód: 1,5 opakowania biszkoptów nadziewanych (lub zwykłych) na krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szklanki wody 200 g masła na piankę miętową: 330 ml śmietanki kremówki  łyżka cukru pudru 75 g czekolady deserowej 2 opakowania galaretki jabłko-mięta dodatkowo: opakowanie galaretki jabłko-mięta 100 g czekolady deserowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuski klasyk: galette 214

pieczemy jej bowiem w formie, a na zwykłej, dużej blasze z piekarnika. Na środek wykładamy owoce, zawijamy brzegi - i gotowe. Bez wcześniejszego podpiekania spodu, bez skomplikowanych kremów, bez dziwactw i utrudnień. Z piekarnika najpierw unosi się zapach, który wabi do kuchni wszystkich domowników. Następnie wyciągamy tartę; idealnie słodką, doskonale kruchą, pełną miękkich owoców. Spód nie nasiąka(...)się opisać. I choć nie ma tu zaskakujących połączeń i całość może wydawać się  nudna  - nie dajcie się oszukać. Jest wyborna! Na ciepło, z gałką lodów... Poezja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - to jest właściwa chwila. Przepis od  Patrycji , nie zawiera więc jajek. Margarynę zamieniłam na masło, dzięki czemu ciasto pięknie nim pachnie i smakuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania