lody bez cukru - 1000 przepisów (strona:41/67)

Wiśniōwka (Nalewka wiśniowa wiśniówką czasem zwana) 372

sprōbowoł narychtować jōm tak jak ci piyrsi, to wcale niy boła lepszoł. Co potrza? 3 kg wiśni 0,5 litra szpirytusu 1 l gorzołki 7 1,5- 2 szklōnek cukru Umyte wiśnie wciepcie do srogi 8 krauzy 9 , zalyjcie gorzołkōm i szpirytusym i zapōmnijcie ło nich na jake 2 miesiōnce. Jak Wōm sie ło nich spōmni 10 , to ślyjcie(...)krauzy do flaszkōw. Mogecie to przecedzić i wymiyszane wlołć do flaszkōw. Tera zajś niech to sie trocha przegryjzie, a Wy bez tyn czas mogecie sie rozkoszować tymi wiśniami. Same wiśnie, ze lodami, ze ciastkym… yno sie niy napiercie 15 Smacznego 1 różne 2 wyobrazić 3 zjeść 4 leniwy 5 chemii 6 na odwrót 7 wódki

Chop w kuchni
Kompot z rabarbaru z cynamonem. 130

Czym byłby maj i czerwiec bez swojskiego kompotu z rabarbaru. Słodko-kwaśny smak idealnie gasi pragnienie, więc jest wprost stworzony do popijania w ciepłe wiosenno-letnie dni. Pamiętajmy, że rabarbar można jeść tylko do końca czerwca, gdyż później jest już dla nas szkodliwy, więc spieszmy się moi mili!!! Składniki na kompot z rabarbaru z cynamonem 600 g rabarbaru(...)wody 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru      Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki. Wodę zagotowujemy z cynamonem i sokiem z cytryn, zmniejszamy grzanie i wkładamy rabarbar. Gotujemy 5-7 minut nie mieszając. Jeśli zamierzamy podać czysty kompot należy go teraz przecedzić. Następnie dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Podajemy schłodzony

Rozpustne gotowanie
Plum pie, czyli tarta ze śliwkami 157

Ciasto jest aromatyczne i intensywne w smaku. Myślę, że fantastycznie komponowałoby się z gałką lodów waniliowych domowej roboty ;) PLUM PIE, CZYLI TARTA ZE ŚLIWKAMI Składniki na ciasto: - 300 gram mąki - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 jajko Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i łączymy składniki. Na końcu dodajemy jajko(...)łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - szczypta mielonego anyżu - szczypta kardamonu - 100 gram cukru  - żółtko Przygotowanie nadzienia: Śliwki umyć i pozbawić pestek. W misce wymieszać owoce ze wszystkimi przyprawami i cukrem. Zostawić na godzinę pod przykryciem do zamarynowania. Ciastem wyłożyć formę, zostawiając jego część do późniejszego uformowania kratki. Nałożyć na wierzch śliwki, ale bez soku, który się

Życie zamknięte w smaku
Tarte tatin 227

upieczeniu całość przewróciła do góry nogami. Inni uważają, że przypaliła jabłka i nie chcąc narażać ich na dalsze podpiekanie przykryła je ciastem, które chroniło je przed zbytnim ciepłem. Bez względu na to, która wersja jest prawdziwa, sama koncepcja tej tarty była mi znana od dawna. Przez długi czas jednak nawet nie próbowałam jej zrobić, bo wydawało mi się(...)błysnąć w towarzystwie umiejętnością przygotowania francuskiego klasycznego deseru. Możecie go podać na ciepło z lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala) połowa cytryny 1 szklanka cukru 50g masła Sposób przygotowania Jeśli macie naczynie do tarty lub patelnię, na której możecie jednocześnie

W kuchni wieczorem
Ciasteczka egzotyczne 145

Lato zbliża się wielkimi krokami, przynajmniej to kalendarzowe. Czekam z utęsknieniem, aż będę mogła w końcu stroić się w ciuchy które ostatnio kupuję bez żadnego umiaru, chcąc ożywić moje beżowo-brązowe kolory w szafie. No ale na to muszę jeszcze trochę poczekać. Pogoda jakoś nie chce odpuścić. Jedynie co mogę zrobić to zaproponować Wam egzotyczne ciasteczka, które choć trochę(...)ananasa. Rogi ciasta zawijamy tak, aby powstały koła. Ciasteczka przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia i posypujemy każde z nich szczyptą cukru cynamonowego.Pieczemy około 10 minut - do zarumienienia. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Mus czekoladowy z awokado 163

wykorzystać syrop klonowy. Pochodzi z Kanady i także od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje nie tylko najmłodszym.Lody tradycyjnie przygotowywane na kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. Mniej kalorii mają także te robione na jogurcie naturalnym(...)tradycyjnej, sklepowej, niezdrowej i często złej w smaku czekolady. Wielokrotnie smak kupionej w osiedlowym sklepie czekolady psuł cały efekt smakowy deseru. Tym razem zastąpiłam ją wyjątkowym, markowym kakao bez cukru w proszku Alce Nero Fair Trade Bio 75 g, pochodzącym z Peru, idealne właśnie do deserów czekoladowych takich jak ten, na który miałam ochotę. Nie zapomniałam o dodatku, który

Moja smaczna kuchnia
Na Dzień Dziecka - lody truskawkowo-rabarbarowe 155

Nie mam dzieci. Moi Rodzice są za daleko, żeby świętować ze mną Dzień Dziecka, choć pamiętają o nim zawsze. Postanowiłam więc, że troszkę nas porozpieszczam - w

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Likier jajeczny - ajerkoniak, czyli popularny Advocaat 319

własnym przepisem. Skorzystałem więc z jakiegoś przepisu znalezionego w internecie. I to był błąd... Zawsze wiedziałem, że korzystanie z blogów, których się nie zna to stąpanie po kruchym lodzie. Byłem tak przeziębiony, że nie miałem siły myśleć, I nie zorientowałem się, że przepis jest kompletnie do kitu. Ajerkoniak wyszedł mocny jak cholera, czuć było jedynie wódę, nic więcej(...)nalewkach. 10 żółtek puszka/kartonik niesłodzonego mleka skondensowanego (ok. 500-530 g) 250 g cukru pudru 2 łyżki esencji waniliowej (można zrobić według TEGO przepisu) 200 ml spirytusu Sprawa jest bardzo prosta: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem (białka możemy np. ubić i zrobić z nich bezy - przepis TUTAJ .) Jak utrzemy żółtka na kremową jasną masę to powoli - cały czas ucierając (najlepiej

Marder&Marder Manufacture
Lody miętowe z czekoladą 178

następnie trzymać na małym ogniu, aby całość tylko lekko "bąbelkowała". Po 15 minutach zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.W międzyczasie do miski wlać pozostałą śmietanę (100 ml), wsypać cukier puder i dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać aż masa lekko zbieleje i stanie się puszysta (ale nadal będzie lejąca). Mieszając, wlać trochę masy śmietanowej i wymieszać. Następnie masę z żółtkami(...)przeszkadzają, możemy je także przetrzeć przez sito lub drobniutko posiekać nożem i ponownie wrzucić do masy. Ja wybrałam drugi sposób - dzięki temu lody mają ładny kolor. * Gdy robimy lody bez maszynki - Kiedy masa wystygnie wsypujemy czekoladę a następnie wkładamy ją do zamrażarki na kilka godzin od czasu do czasu mieszając, aby pozbyć się grudek

My simple kitchen
Barszcz czerwony inaczej 176

ostateczności) – dokładnie wyszorowane zawijamy w folię aluminiową (wszystkie razem lub osobno – do wyboru) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Upieczone, hartujemy w wodzie z lodem, następnie je wyciągamy i zdejmujemy łupinki. Z b ulionu wyjmujemy warzywa, doprowadzamy go do wrzenia (jeżeli mamy gotowy, ale możemy też ugotować na wędzonych żeberkach). Ogórki kroimy na cienkie plasterki(...)bez obierania, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do wrzącego bulionu na niecałe 15 minut. Tuż przed końcem gotowania, do garnka dodajemy zawartość patelni z ogórkami, pokrojone w talarki marchewki z bulionu, sok z ogórków (do smaku, więc lepiej dodać porcjami) oraz ścieramy (bezpośrednio do zupy) buraki. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie można dodać trochę cukru

mojewypiekiinietylko
Koktajl z grillowanych cytryn 171

cytryn 7 łyżek cukru 1½-2 szklanki wody mineralnej ¾ szklanki mocno schłodzonego cytrynowego likieru typu limoncello (bez mleka i jajek) kilka (3-5) gałązek świeżego tymianku Pół szklanki wody i 5 łyżek cukru umieścić w metalowym kubku. Ustawić na rozgrzanym grillu, zagotować (cukier powinien się rozpuścić). Ostrożnie odstawić do ostudzenia. (Syrop można także przygotować tradycyjnie na kuchence). Gałązki tymianku(...)najlepiej związane) wrzucić na 10-15 sekund na grill, aż zaczną pachnieć. Ostrożnie zdjąć, przełożyć do syropu.* Pozostały cukier nasypać na talerzyk. Cytryny wyszorować, sparzyć. Przekroić na połówki. Połowę cytryn przeciętą stroną lekko zanurzyć w cukrze. Układać na średnio rozgrzanym grillu. Grillować ok. 5 minut, aż zmiękną. Odłożyć na talerzyk do przestudzenia. Na dzbanku ułożyć sitko. Nad sitkiem wyciskać przestudzone

Pełny talerz
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2600

minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki30g cukru wanilinowego 200g czekolady gorzkiej ( mleczna, biała -wedle gustu) Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej do momentu, aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła(...)samej temperaturze). Następnie dodajemy do masy powoli (po jednej łyżce) masę jajeczną. Na koniec powolutku wlewamy spirytus- temp. pokojowa!. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.TAFLA LODU (Szkło jadalne):szklanka cukru50ml wodyWodę z cukrem umieszczamy  w rondelku i zagotowujemy nie mieszając. Do garnuszka wkładamy termometr cukierniczy i gotujemy aż mikstura osiągnie 150 stopni. Jeżeli nie posiadamy

Pudełko rozmaitości
Serniczki na zimno (czekolada - karmel - wanilia) 362

Ten przepis był dla mnie idealny, spadł mi z nieba :) . Akurat w lodówce miałam otwartą puszkę kajmaku, otwarty pojemniczek serka mascarpone i małą śmietankę kremówkę. Smak

Mania Wypiekania
Domowe Bajaderki 166

być bez jeśli dla dzieci 2 łyżki cukru 80-100 gr dżemu wiśniowego (powidła śliwkowe, dżem z porzeczek ważne aby było kwaskowe) 2-3 łyżki masła lub margaryny posiekane orzechy, zapach rumowy, kilka posiekanych okienek czekolady wiórki kokosowe do obtaczania 1. Bazę (suche składniki) rozdrobnić w misce dość wysokiej. 2. W rondelku umieścić mleko, masło/margarynę, cukier(...)obtaczać w wiórkach kokosowych, następnie schłodzić w lodówce.  Bajaderki tworzyłam z mężem który wymyślił żeby używać do tworzenia kul małej chochelki i łyżki :) gdyż nie posiadamy gałkownicy do lodów. Co dwie głowy to nie jedna jak widać:) Smacznego

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania