rozetrzyj z solą (łyżeczka z lekką górką) na pastę, połącz z łyżką oleju, łyżką soku z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki, majerankiem i pieprzem. Mieszkanką natrzyj ryby od środka, lekko oprósz je także solą z zewnątrz oraz skrop resztą cytryny, i odstaw do lodówki najlepiej na około 5-6 godzin. Przed gotowaniem wyjmij na około pół godziny, aby złapały temperaturę(...)około 8-10 minut. W tym czasie pstrągi powinny zrobić się złociste. Zdejmij z patelni na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Idealne na letni obiad w towarzystwie sałatki. Jeśli nie liczycie kalorii, super będą też frytki. * Na zdjęcia pstrągi leżą na patelni, z której wcześniej zlaliśmy prawie cały olej. Artykuł Pstrągi czosnkowe jak ze smażalni [PRZEPIS] pochodzi
Kulinarna Polskapieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy *** *** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut – do mocnego zrumienienia *** *** Gdy rogaliki lekko przestygną przygotowujemy lukier. W celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny (ok 2-3 łyżki), dodajemy tyle soku i cukru aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą(...)SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Krucho-drożdżowe
Blog z ApetytemBardzo orzeźwiająca i bardzo letnia sałatka, z arbuzem i rzodkiewkami. Dla miłośników owocowych smaków w sałatkach, gdyż dojrzały arbuz dodaje sporo słodyczy. Dałam więcej fety niż w oryginalnym przepisie Jamiego Olivera. Orzeszki piniowe zastąpiłam prażonymi pestkami słonecznika. Wyszło bardzo smacznie, mimo niewielkich moich zmian. Polecam na ciepłe dni. składniki 2 łyżki orzeszków piniowych - zastąpiłam prażonym słonecznikiem 400 g arbuza(...)mięty ( lub więcej) 50 g fety 1 łyżka oliwy 2 łyżki czerwonego octu winnego sól, pieprz przygotowanie Orzeszki piniowe prażyć na suchej nieprzywierającej patelni ok 1 minuty aż się lekko zrumienią. Często mieszać. Odstawić na bok. Z arbuza usunąć skórkę i pestki, pokroić w bardzo cienkie plastry. Rzodkiewki umyć, osuszyć, również pokroić w cieniutkie plasterki. W misce delikatnie wymieszać
Stare Garyprzepis jest łatwy do zapamiętania. Osobiście uwielbiam i nie wyobrażam sobie lata bez mizerii :-) Można ją porównać do takiego chłodnika, który zamiast być daniem głównym, jest dodatkiem zamiast sałatki. Koniecznie musicie spróbować! Oczywiście cały sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu mizerii. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 700 g ogórków gruntowych 330 g kwaśnej śmietany 12 % do smaku: sól, pieprz, ocet winny biały(...)Następnie delikatnie posolić, wymieszać i odstawić na 15-30 minut, aż ogórki puszczą soki. Ogórki przyprawić pieprzem, wlać 1/2 łyżeczki octu, dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać lekko chłodne (ja używam zimnej śmietany, dzięki czemu mizeria jest idealna) w miseczkach do obiadu (np. do schabowego z ziemniakami
Passions hobbies lifePrzepis ten jest w mojej rodzinie od zawsze. Idealny na upały, lekko kwaśny, orzeźwiający chłodnik ogórkowy, który koniecznie należy podawać z młodymi ziemniaczkami okraszonymi słoniną lub boczkiem, podsmażonymi z cebulką. Robi się go bardzo szybko o ile wcześniej schłodzi się w lodówce odpowiednią ilość przegotowanej wody. Składniki: kilka ogórków zielonych - dla mnie najlepsze są gruntowe 1 niewielka cebula(...)śmietany 18% 100 ml jogurtu gęstego 1 - 2 łyżki octu jabłkowego sól ok. 500 ml zimnej, przegotowanej wody Ogórki obrałam i pokroiłam w plasterki jak na sałatkę. Cebulę pokroiłam w cieniutkie piórka. Koperek posiekałam. Wymieszałam ogórki, cebulę, koperek, śmietanę i jogurt. Najlepiej zrobić to w głębokiej misce lub garnku. W następnym kroku dodałam zimną, przegotowaną wodę
Ze smakiem bez glutenuKwiaty cukinii są jednymi z wdzięczniejszych okazów kwiatów jadalnych oraz dających spore możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Można je smażyć, nadziewać, jeść na surowo (np. w sałatce). Dziś chciałam pokazać najprostszy i najszybszy sposób ich wykorzystania i skonsumowania, a tym samym zachęcić wszystkich tych, którzy jeszcze nie próbowali. A wierzcie mi: naprawdę warto. Sama przyznaję się, że pomimo faktu, iż niezmiennie(...)wiedziałam, że kwiaty tego warzywa są jadalne, dopiero teraz zdobyłam się na to, by wreszcie je spożytkować. Kwiaty cukinii mają bardzo delikatny smak. Po usmażeniu zachowują swój kształt, są lekko chrupiące, a przy tym wilgotne. Przy okazji nadmienię, że cukiniowe kwiaty występują w wersji męskiej i żeńskiej. Żeńskie kwiaty to te, które mają małą zawiązkę cukinii, z kolei kwiaty męskie
MyCookBook.pldań ze zdjęć w gazecie. Doskonale rozumiem tę sytuację, ale jednak rodzi się pytanie - kto zjada porcje ze zdjęć?! Ja postarałem się podać żonie lepiej niż na fotografii! Doceniła :) Sałatka nie jest skomplikowana, ale jeżeli przyłożymy się do prezentacji, nabierze całkiem eleganckiego charakteru, a smakuje wybornie! Składniki: 1 mały ugotowany (lub upieczony) burak 4 łyżki marynowanej czerwonej kapusty 3 plastry(...)pokroić w bardzo cienkie (niemal prześwitujące) plastry. Ułożyć na talerzu, skropić dobrą oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kapustę wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Ułożyć na środku buraczkowego carpaccio. Lekko zwinięte plasterki łososia ułożyć na wierzchu piramidy. Skropić lekko cytryną. Całość udekorować koperkiem
zadanie-gotowanietego 1 łyżeczka masła. W razie potrzeby, gdy kasza jest gęsta ale jeszcze twarda, dolewam trochę wody. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (można ją lekko podsmażyć, ja dodaję surową). W tym czasie tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła(...)kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
bistro mamaNie było nas. Zupełnie nieplanowanie wyjechaliśmy do "naszego" Zamościa. Kiedy w Szczecinie zima zaprzyjaźniła się najwyraźniej z jesienią, my szaleliśmy na białym końcu świata. Tylko
OliveandThymeWiększość z nas ma swój wypróbowany, domowy sposób na surówkę z kapusty kiszonej. Ja dziś proponuję w nieco odmiennej formie- z chrzanem. Wyszła pyszna! Składniki: ½ kg
Tradycyjna KuchniaKalarepka w tym roku bardzo obrodziła.Cukinia też ma się dobrze. Mimo chłodnych wieczorów i ranków zawiązuje nowe owoce i nie nadążamy z jedzeniem. Poniżej przedstawiam
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 1 puszka ciecierzycy (zwanej tez cieciorką) 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek 2
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszna, zdrowa surówka do obiadu. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki (ok 4 porcje): pół główki kapusty pekińskiej marchew pół małej cukinii (100 g) pomarańcza
e-PrzepisyKulinarneKolorowy i pyszny dodatek do obiadu. Składniki (na 2 -4 porcje): - 1 brokuł (świeży lub mrożony) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - jogurt naturalny - nasiona słonecznika - sól, pieprz
Kuchnia EllieZ weekendowych zakupów przytaszczyliśmy mango. Trochę niedobra ze mnie mama, bo nie pozwoliłam go zjeść, dopóki nie wyszperam jakiegoś fajnego pomyłu, na jego kulinarne wykorzystanie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSoczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Danie jest dietetyczne i lekkostrawne, a przygotowanie szybkie i bardzo proste, nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Gotowanie na parze jest najzdrowsza formą obróbki termicznej. Produkty przygotowane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu podczas tradycyjnego gotowania. Tak przygotowany filet nie zawiera szkodliwych tłuszczów, jest idealny dla małych(...)dzieci, osób z dolegliwościami żołądkowymi i będących na diecie. Delikatne mięso kurczaka świetnie komponuje się z warzywami, surówkami i jako składnik sałatek, zatem idealnie wpisuje się w dietę przyspieszającą metabolizm. Pierwsze 4 dni diety to dania przygotowane bez grama tłuszczu, dlatego parownik bambusowy bardzo się przyda. Wystarczy parę przypraw i ziół, a obiad będzie smakował znakomicie. Temat diety powrócił
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Białołęce w Warszawie. Jeśli mieszkacie w okolicy lub w Warszawie a jeszcze nie znacie tego miejsca, musicie je odwiedzić koniecznie. Co z nich robię. Już same są pyszne po lekkim zblanszowaniu wrzątkiem. Te zielone nie wymagają skomplikowanej obróbki. Do tego pyszny sos. Tym razem jednak moje szparagi zamknęłam w kanapce i zjadłam je na kolację. Dodałam do nich wędzonego łososia(...)miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – kanapka ze stekiem – tacos ze stekiem – najlepszy domowy cheeseburger – stek z sosem whisky – makaron ze szparagami – sałatka ze szparagami i jajkiem KANAPKA ZE Szparagami i łososiem PRZYGOTOWANIE: 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 5-8 szparagów zielonych – 1 półbagietka – 2-3 plasterki wędzonego łososia
nietylkopasta.pltyle talerzy ilu gości się spodziewacie. Może wymaga to nieco więcej zachodu, ale dzięki temu danie będzie wyglądało schludniej. Martwicie się, że nie każdy może mieć ochotę na taką sałatkę? Nieskromnie napiszę- nie sądzę ;) Składniki na 4 porcje: 2 solidne garście jarmużu lub dowolnej sałaty 8 rzodkiewek ok. 10 cm świeżego ogórka 4 jajka 200-250 g białej, sparzonej(...)Cebule kroimy w cienkie plastry. Zalewamy octem i olejem. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru i 1/3 łyżeczki soli. Odstawiamy na kwadrans do zamarynowania. Mieszamy chrzan z majonezem, dodajemy mleko, by lekko rozrzedzić sos. Doprawiamy odrobiną soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy obieramy. Kroimy dowolnie, na połówki, w ćwiartki lub ósemki. Kiełbasę kroimy w plastry. Rzodkiewki kroimy
Pichceniomaniaigliwia. Postawiłam na naturę i dlatego główną dekoracją jest talerz- plaster drewna na gałązkach igliwia. Świece w drewnianych świecznikach i dodatkowo świecznik choinka i łoś. Postawiłam na białą, lekko kremową zastawę, bogato zdobioną wazę kupiłam kilka lat temu w ZARA Home, i strzegę ją jak oczka w głowie, robiona ręcznie w Portugalii, jest przepięknym elementem dekoracyjnym, jak i użytkowym(...)korzystam z nich codziennie, są takie śliczne! Z tego samego sklepu posiadam również paterę z rybkami, która jest fajnym rozwiązaniem do podania na jednym półmisku kilku rodzajów śledzi, bądź sałatek rybnych. Sztućce to klasyka i marka Gerlach, to nasz prezent ślubny, który sami wybieraliśmy, postawiliśmy na dość nowoczesny wygląd i połączenie matu i błysku na sztućcach. Świecznik "rogi jelenia" udało
SMYKWKUCHNIJeśli lubicie tuńczyka, mam dla Was propozycję na sałatkę z sałaty, tuńczyka, pomidorów i cebuli. Wygląda prosto i niepozornie, ale zaskakuje bogactwem smaków. Poznałam ją w Grecji i zawsze kojarzy mi się ze słonecznym latem. Składniki (jedna porcja): kilka liści sałaty 80 g tuńczyka w zalewie własnej 1 cebula szalotka 10 pomidorków koktajlowych pieprz do smaku 2 łyżki octu(...)winnego, jasnego 1 łyżka oliwy extra vergine Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy tuńczyka, cebulę pokrojoną w drobne piórka, pomidory pokrojone na ćwiartki lub połówki. Całość lekko pieprzymy oraz polewamy octem i oliwą. Podajemy z bagietką. Smacznego
Smak mojego domuSmaczna i zdrowa sałatka, idealna na lunch do pracy. Jeśli całość podzielimy na 4 porcje, to jedna będzie miała tylko 170 kcal. Składniki: 100 g kaszy gryczanej mała cebula czerwona mała cukinia pęczek rzodkiewki 2 ogórki kiszone sól i pieprz Sos : 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego ząbek czosnku Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przelewamy(...)zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia. Cebulę, rzodkiewki i ogórki kroimy w kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż lekko zmięknie. W miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na godzinę
e-PrzepisyKulinarnechce mnie opuścić ta bestia. Zadomowiła się u mnie ostatnio. Może z nadejściem słoneczka za oknem i ciepłych dni pójdzie sobie ten straszny leń. Na blogu znajdziecie również sałatkę z tortellini, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 250 g tortellini 200 ml śmietany 150 g szynki 2 średnie pomidory 150 g żółtego sera sól pieprz koperek Tortellini ugotować i odcedzić(...)Śmietanę wymieszać z solą , pieprzem i polać wierzch zapiekanki. Ser pokroić w plastry i przykryć całość tortellini. Piec w 180 stopniach C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni Podawać posypaną koperkiem tortellini zapiekane z szynką
O kuchni z uczuciempora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają(...)główki wystawały z wody. Zmiękną i tak pod wpływem pary. Dzisiejsze danie robi się błyskawicznie a smakuje obłędnie. Wystarczą szparagi, makaron trochę ulubionych świeżych ziół i parmezan. Polecam na lekki obiad lub kolację. Składniki: (na 3-4 porcje) około 20 szt. zielonych szparagów 200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, tymianek
potrawyregionalnejuż!!! Pieczeń jest gotowa. Mięso najłatwiej jest pokroić na zimno. Potem w kawałkach możemy włożyć do sosu i odgrzać. Proponowane dodatki – ziemniaki lub z kluski śląskie i sałatka wg uznania Pieczeń można również zaserwować na zimno jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawka z chrzenem lub ćwikłą. Moźna ją mrozić lub przechowywać w lodówce kilka dni. Tu mała(...)Powinno być przynajmniej tak wysokie jak nasz kawałek. Jeżeli weźmiecie naczynie/garnek zdecydowanie większy niż kawałek mięsa i wlejecie zgodnie z moja radą wody do 3/4 wysokości mięsa – uzyskacie lekko gotowaną pieczeń i gar zupy gulaszowej Podobnie z przyprawami – im więcej mięsa tym więcej przypraw. Nie przejmujcie się tym ze ma być łyżeczka czy dwie – możecie wsypać
Kulinarna PatilogiaUwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy(...)najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka i ananasa. Grillujemy krótko, często obracając. Podajemy na ciepło np. z sałatką. Pomysł na przepis zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.pl
Kolizje Smaków