lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:333/588)

Sałatka pieczarkowa z porem 2388

sama zajmuję się innymi rzeczami. Krojenie produktów zajmuje nieco czasu, ale jeśli mamy w domu wolne ręce chętne do pomocy, to już pozostanie nam tylko wymieszanie i doprawienie. Taka sałatka jest smaczna sama w sobie, ja lubię ją również jako dodatek do sznycla drobiowego lub schabowego. Składniki: 60 dag pieczarek 1 duży por 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka(...)łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek) Przygotowanie: Pieczarki jeśli są małe to tylko umyć, większe przed umyciem oczyścić z pierścieni pod kapeluszem. Włożyć do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, dodać sok z cytryny (zachowają jasny kolor) i gotować 20 minut. Odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu pokroić na cienkie półplasterki.  Jajka włożyć do zimnej wody

Kuchcik gotuje
Surówka migiem 160

                          

Eli Gotowanie
Sałatka wiosenna. 149

Bardzo smaczna sałatka, którą uwielbiam. Jest to przepis, który dostałam od rodziców mojego męża. Składniki: sałata, kalafior ( do wody, w której będzie gotowany potrzebne są : liście selera, pora, lubczyk i listek laurowy, ziarenko ziela, sól), 6 jaj na twardo, kilka małych świeżych ogórków, 3 duże pomidory, szczypiorek, śmietana 18% słodka, majonez. Przygotowanie: Ugotować kalafior i jajka na twardo(...)Przygotować większy półmisek i składniki układać warstwowo, kolejno: porwana sałata, lekko posolić, kalafior podzielony na mniejsze różyczki, jajka pokrojone w grubszą kostkę, ogórki pokrojone w grubszą kostkę, lekko posolić pomidory pokrojone w grubrzą kostkę, polać sosem majonezowo śmietanowym (śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami majonezu), na koniec dodać drobno pokrojony szczypiorek. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka ze szpinakiem i awokado 122

drugi dzień choróbska, które mnie ostatnio męczy postanowiłam przyrządzić sałatkę ze szpinakiem i awokado. Jak się szybko okazało jest nie dość, że baaardzo syta to podobno najlepsza the best ever i forever :) Koniecznie musicie spróbować! paczka świeżego i umytego szpinaku ok. 8 plastrów szynki dojrzewającej lub bekonu awokado garść uprażonego sezamu garść uprażonych płatków migdałów garść suszonej żurawiny olej(...)orzechów pistacjowych sok z cytryny sól, pieprz Awokado obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Na płaskim talerzu układamy liście szpinaku, na nich kładziemy plastry awokado i szynki lub bekonu. Posypujemy uprażonym sezamem i płatkami migdałów, a na koniec suszoną żurawiną. Całość skrapiamy sporą ilością oleju z orzechów pistacjowych  i sokiem z cytryny. Oprószamy solą

Marder&Marder Manufacture
Sałatka marchewkowa 155

Wielokolorowa, z marchewką w roli głównej, to atuty tej sałatki, niby tradycyjna, ale zachwyca sposobem ułożenia składników, zwłaszcza marchewki i to dodaje jej uroku i zachęca do jej przyrządzenia, prawda? Składniki: 3 marchewki 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonego groszku  2 łyżki kukurydzy z puszki 2 papryki konserwowe 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Marchewkę obieramy ze skórki gotujemy, studzimy. Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry układamy na półmisku lekko solimy. Oliwki kroimy na połówki, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy, paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy z  pozostałymi składnikami przyprawiając solą, pieprzem oraz cukrem. Wykładamy na ułożoną marchewkę dekorujemy majonezem. Smacznego

kgwjanczewo
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 188

minutach - surowy. W tym czasie - podsmażamy na kapce oleju migdały - na małym ogniu i trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Gdy się zarumienią lekko - ściągamy z ognia. Gdy minie czas gotowania kepsy, wyłączamy gaz, dajemy szybkowarowi się wygwizdać i, gdy to już bezpieczne (mieliśmy tu przypadki poparzenia - szybkowar otwierany, gdy się jeszcze nie odpowietrzył dosłownie wybuchł zawartością(...)piszę) - otwieramy pokrywę. Ryż przekładamy np. na dużą tacę czy półmisek, wykładamy nań począstkowanego kurczaka i posypujemy sowicie migdałami. Z kepsą świetnie komponuje się jogurt naturalny i sałatka z pomidorów i ogórków skropiona sowicie cytryną i mniej sowicie oliwą, doprawiona solą i pieprzem. Potrawa najlepiej smakuje tak: na ryż kawałek kurczaka, na to trochę jogurtu, na to trochę sałatki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
137. Chaczapuri z serkiem feta 104

okrągło (podane proporcje są na dużą patelnie 32 cm średnicy). Patelnie delikatnie smarujemy oliwą i wkładamy jeden płat ciasta, na to farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta. Brzegi lekko dociskamy aby się skleiło. Patelnie z ciastem wkładamy na piec i na średnim ogniu podpiekamy z obu stron na złoty kolor. Aby ciasto przewrócić na drugą stronę możemy sobie pomóc dużym(...)odwracamy ją do góry dnem, ciasto w ten sposób ląduje na talerzu, a potem tylko smykamy je z powrotem na patelnie. Podajemy oczywiście na ciepło, najlepiej z jakąś  sałatką

Jadło i czytadło
Sałatka migdałowa 664

Sałatka migdałowa, na pierwszy rzut oka można odnieść wrażenie że nie ma nic wspólnego z powyższym zdjęciem ale tak nie jest migdały są i mają się w tej sałatce całkiem dobrze. Składniki : 1 brokuł 4 jajka  4-5 średnich ziemniaków  3-4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka soli czosnkowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu Przygotowanie : Brokuł podzielony(...)minut do gotującej się osolonej wody. Cedzę go przelewając zimną wodą. Jajka gotuję na twardo i kroję w większą kostkę a płatki migdałowe prażę na suchej ceramicznej patelni na lekko złoty kolor. Ugotowane i ostudzone ( po prostu zimne) ziemniaki kroję w nieduże nieregularne kawałki.  Wszystkie te składniki łączę dodając puszkę kukurydzy i łyżkę soli czosnkowej i mieszam dodając również

Mechanik w kuchni
Jajka w kokilkach z parówką 257

świątecznym jedzeniu miło jest zjeść coś innego niż np. sałatkę :) Dlatego dziś propozycja na śniadanie z jajkiem w roli głównej. Składniki: 1 parówka 1 duże jajko lub 2 małe 1 mały pomidor 1 łyżeczka śmietany 1 łyżka tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kokilkę wysmarować masłem, na dno wyłożyć pokrojoną w kawałki parówkę. 2. Na parówkę wykładamy pokrojonego(...)kostkę pomidora. 3. Na pomidora delikatnie wbijamy jajko, tak, aby żółtko się nie rozlało. Lekko solimy i pieprzymy. 4. Na jajko wykładamy śmietanę i posypujemy żółtym serem. 5. Całość pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut. Smacznego!!! Przy okazji życzę Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku

Kuchnia domowa Ani
Sałatka a'la paprykarz 887

puszki razem z sosem pomidorowym. Kawałki śledzia rozdrobnić widelcem. Dodać ugotowany ryż, jajka pokrojone w drobna kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem. Sałatka choć smaczna to wcale fotogeniczna nie była. Po wykonaniu kilkudziesieciu zdjęć wreszcie się udało coś uchwycić. Z pomocą przyszły mi ozdobione pięknymi kwiatkami talerzyki ze sklepu   przyjemnegotowanie.pl . Nie lubię białych(...)talerzyki od razu wpadły mi w oko. Talerzyki oczywiście są w komplecie-6 szt, w kształcie kwadratu o wymiarach 20x20.  Talerze SMART COOK  wykonane są z lekkiego i wytrzymałego tworzywa o mlecznej barwie. Bardzo łatwo się myją a po umyciu i osuszeniu na suszarce do naczyń nie tworzą się na nich żadne smugi. Bardzo przyjemnie się z nich

Monia miesza i gotuje
Sałatka pachnąca Sycylią 248

Witam Was kochani! Dzisiaj ze zdjęcia spogląda na Was sycylijskie słońce, czujecie jego ciepło? :) Oba składniki pysznej sałatki pochodzą z Sycylii i przyjechały do Polski kilka dni temu. Fenkuł i pomarańcza Tarocco. Fenkuł, czyli po prostu koper włoski. Wydaje mi się, że koper włoski nie jest doceniany w naszych kuchniach... Nie widuję często przepisów z jego użyciem. Nie wiecie(...)tracicie :) Chociaż z drugiej strony nie każdy lubi smak anyżu, a właśnie taki smak poczujecie jedząc go. Jest przyjemnie aromatyczny, słodkawy, jak również lekko piekący, jak anyż. Na początku był uprawiany tylko do celów leczniczych. W mitologii greckiej nawet znajdziemy informację, że Prometeusz, kiedy wykradł ogień Zeusowi schował go w łodydze tego warzywa! Z kolei Piliniusz Starszy w swoim dziele

Pora coś zjeść
Letnie przepisy – lekki obiad na upały cz 1. 101

bezpretensjonale. Czasami jednak potrzebna jest nam jakaś inspiracja, żeby wiedzieć co kupić i co zaplanować na wyjście na grilla czy odwiedziny znajomyc. Jakie są moje ulubione letnie przepisy na lekki obiad na upały albo na letniego lenia? Zobacz w tym wpisie, albo w zestawieniu przepisów na piknik . Chłodnik z melona Lato to w końcu czas melona i arbuza. A taki(...)łuskanych nasion konopi lub mąki migdałowej płatki migdałów do dekoracji (podsmażone na patelni) Przepis na chłodnik z melona Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Podajemy schłodzone i posypane migdałami. Sałatka z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli Lato to też czas sałatek, które pasują do dań z grilla. Można je przygotować wcześniej, żeby smaki się przegryzły i żeby mieć coś

Ugotowane pozamiatane
Migdałowa surówka z marchewki 106

ognia i ostudzić. Do tartej marchewki dodać olej migdałowy i zimne, uprażone płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać i gotowe. Migdałowa surówka z marchewki jest gotowa do podania. Olej migdałowy ma lekko słodki i mocno migdałowy smak, który doskonale uwypukla smak marchewki. Na prawdę świetnie się z nią komponuje. W dodatku dzięki temu, że olej jest tłoczony na zimno, a migdały wcześniej(...)płatki migdałowe. Surówkę można przyrządzić również w wersji z orzechami laskowymi i olejem z orzechów laskowych . Jestem zachwycona olejami z orzechów. Z pewnością będę je dodawać do surówek i sałatek, którym jadam sporo. 1 porcja to ok. 165kcal , węglowodany: 11g, białko: 4g, tłuszcz: 12g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,1WW i 1,5WBT SMACZNEGO! Artykuł Migdałowa surówka

Dietolog
Muffiny z gruszkami 129

Gruszka jest jednym z moich ulubionych owoców. Ma bardzo ciekawy smak i idealnie nadaje się do deserów, ciast i wypieków. Dziś prezentuję Wam pyszny przepis na

Kuchnia Łukasza
Sałatka ze smażonej cukinii 125

Cukini ciag dalszy.Ta salatka ze smazonej cukini moze byc smakowitym dodatkiem do dania obiadowego,jak tez stanowic  zupelnie odrebny posilek.Nie jest to danie zbyt dietetyczne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!