lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:334/588)

Pieczone klopsiki z fetą i oregano 117

zaczną się rumienić. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki/ćwiartki (jeśli są duże) i gotujmy w osolonym wrzątku do zupełnej miękkości – ok. 25 minut (mogą być nawet lekko rozgotowane). Odlewamy wodę i rozbijamy ziemniaki tłuczkiem, dodając w międzyczasie łyżkę masła, gałkę oraz dużą szczyptę soli. Powoli dolewamy mleko, ciągle rozbijając ziemniaki – aż do porządanej przez nas gęstości(...)puree było wyjątkowo gładkie, warto zblendować je ręcznym blenderem. Próbujemy czy jest wystarczająco słone (po dodaniu mleka łagodnieje). Klopsiki podajemy na puree ziemniaczanym, możemy do nich podać także sałatkę (np. skropioną cytryną rukolę) lub, pozostając w śródziemnomorskich klimatach – sałatkę grecką . Całość posypałam świeżo mielonym pieprzem. Post Pieczone klopsiki z fetą i oregano pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka z pora 458

pora Sałatka o zdecydowanym smaku, choć nie tak ostra, jak pewnie przypuszczacie. Por został poskromiony wcześniejszym posoleniem, a jego intensywność została złamana jabłkiem oraz kukurydzą. Całość tworzy wyśmienitą sałatkę, którą z powodzeniem można podać na imprezę, bez obawy, że ktoś będzie zionął wydechem porowym:) Składniki: 2 białe części pora 4 jajka ugotowane na twardo 1 duże kwaskowe jabłko puszka kukurydzy(...)majonezu 1 łyżka musztardy pieprz sól Sposób przygotowania: Por pokroić w cienkie półplasterki, posolić i odstawić na jakąś godzinę. Po tym czasie zlać wodę, która wyciekła z pora, ewentualnie lekko odcisnąć z nadmiaru wody.  Jajka, ogórki  pokroić w kostkę, Jabłko obrać, również pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

na moim stole...
.852. ryżowe puchatki 107

wiem jak to odmienić, sorry not sorry) jakie jadłam. Przekonałam się chyba do tego owocu :) Jak mama zobaczyła te placki już przygotowane powiedziała że skojarzyły jej się z sałatką caprese, ale w wersji stojącej, haha!:D ask.fm - pytania :) EDIT: Prosicie o przepis więc dodaję :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~jajko ~60ml mleka (u mnie sojowe) ~1/2 łyżeczki proszku(...)wersji całkowicie bezglutenowej ~cukier/stevia Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko, mąkę, mleko, proszek/sodę i cukier/stevię mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy i smażymy placki z obu stron na małym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Sałatka z czerwonej fasoli (śmieciuszka) 328

Sałatka na szybko.  Powstała z tego co miałam w lodówce, dlatego pozwoliłam sobie ją nazwać śmieciuszką.  Sałatka dla tych, którzy w 10 minut chcą przygotować coś na przekąskę kiedy wpadają niezapowiedziani goście :) Wbrew pozorom smaczna i szybko zniknęła :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy ok 25dag szynki cebula garść szczypiorku 30dag żółtego sera 3 łyżki(...)posiekanej natki pietruszki 3 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę i kukurydzę odcedzić i osuszyć. Szynke pokroić w kosteczkę. Cebulkę i szczypiorek drobno posiekać i lekko posolić. Ser zetrzeć na tarce. Składniki połączyć, dodając pietruszkę i śmietanę. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotowe :) Smacznego

ChilliJemy
Sałatka z figami i serem Bursztyn 179

temu barwnemu talerzowi, pełnemu zdrowych przysmaków! I jeszcze nasturcja... przyznam, iż uwielbiam dodawać ją ostatnio do moich potraw. Póki sezon trwa - korzystam ze świeżych, pięknych jadalnych kwiatów - smacznego :)  Sałatka z figami i serem Bursztyn Składniki na 2 porcje:  - 400g rukoli świeżej  - 4 świeże figi - 250g świeżych jesiennych malin - 100 g sera Bursztyn - 200ml octu balsamicznego - 3 łyżki(...)płuczemy i osuszamy. Ser kroimy lub łamiemy w nieregularne części. Figi kroimy na cztery, po czym podsmażamy je na patelni z łyżką miodu i dwiema łyżkami octu balsamicznego, aż lekko zmiękną i obtoczą się w delikatnej glazurze.Wszystko układamy na talerzu, rozrzucamy maliny, siemię lniane. Dekorujemy świeżą nasturcją i listkami świeżej mięty. Polewamy dresingiem z miodu i octu balsamicznego. Smacznego

Sajkofanka smaku
Steak z rostbefu 228

tygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej. Ważne jest, aby mięso było z mięsnej rasy krów, lekko poprzerastane tłuszczem. Mięso powinno być też odpowiednio dojrzałe, nie może być zbyt świeże. Przygotowanie steak'a rozpocząłem od wyjęcia mięsa z lodówki. Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową zarówno

Wyprawy kulinarne
Domowy fast food 172

Jeśli lubicie frytki, to mam coś dla Was, domową ich wersję podanymi z grilowaną wołowiną i sałatką pekińską. Prosty i smaczny obiad, choć oczywiście dla wielu osób kojarzacy się z niezdrowym fast foodem. Cóż często takich obiadów nie robię, ale dobre frytki, nigdy nie są złe, zatem polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków Irys 0,6 kg pieczeni wołowej 1 główka kapusty(...)czosnku wyciśniętego przez praskę Dresing do kapusty pekińskiej: 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć i lekko zamrozić, tak, aby dało się pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokrojone przełożyć do miski w której poprzednio należy umieścić wszystkie składniki marynaty. Dokłdnie wymieszać mięso z marynatą i pozostawićw lodówce

Gosia gotuje
Ciasto cioci Basi (bez pszenicy) 211

Polecam dziś najlepsze ciasto ostatnimi czasy pochodzące z przepisu mojej cioci Basi, które oczywiście przerobiłam do wersji bez pszenicy. Powiem nieskromnie, że jest genialne i blacha

Kawa z mlekiem
Ciasto z czekoladkami Kinder 1610

Czasami szukamy prostego przepisu na ciasto, które wszystkich zadziwi i zrobi furorę. Dziś właśnie będzie taki przepis! Proste do zrobienia, bardzo oryginalne w smaku i prezentujące

Kuchnia Łukasza
Ślimaki z twarogu 215

Dziś będzie pół żartem, pół serio :), ot co miłe dla oka śniadanie! Jeśli codziennie widzisz kanapki, porwij się na szaleństwo. Pokrusz chleb, wymieszaj twaróg w naszych

Kuchnia PROzdrowotna
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 540

Tradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się

Chilli Czosnek i Oliwa
Salsa z papai 137

Salsa z papai to idealny sos na zimno do mięs, ziemniaków czy jako surówka do obiadu. Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze

Moje Małe Czarowanie
Czosnkowe kotlety z PATISONA 188

Hej! Ciąg dalszy sezonowych rarytasów!. Patison to urocze warzywko przypominające statek ufo które nie dość że świetnie smakuje po obróbce cieplnej to na dodatek jest lekkostrawne

Kuchnia PROzdrowotna
Ryż jaśminowy z musem z mango i morwą 139

Witajcie! mam dla Was zdrowe śniadanko które rzecz jasna możecie zjeść o dowolnej porze :). Aromatyczny ryż jaśminowy i gorący mus z mango a do tego prozdrowotny

Kuchnia PROzdrowotna
Beziki Walentynkowe. Idealny prezent na Walentynki. 203

Pierwszy raz wyszły mi idealne beziki, nie za suche i nie przepieczone. Bardzo chrupiące i smaczne. Czerwone serduszka lub takie niby duszki przełożone karmelem z krówek

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania