lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:338/588)

Tarta z kremem matcha i figami 99

Ugotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego

Cztery Fajery
Makaron Fusilli z kurczakiem i majerankiem. 204

Bardzo smaczny makaron fusilli z soczystym kurczakiem i majerankiem. Idealne i szybkie danie na kolację lub obiad. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki sosu pomidorowego

Kuchnia Łukasza
5 zdrowych przekąsek na każdą imprezę 390

paski surowymi warzywami – marchewkami, selerem naciowym oraz kolorowymi paprykami. Danie to zaspokoi chęć chrupania i będzie doskonałą alternatywą dla paluszków czy krakersów. Marchewkę z papryką i selerem można także lekko podpiec w piekarniku, by były nieco bardziej miękkie. 4. Tortille z kurczakiem i szynką Dla wielbicieli mięsa smaczną przekąską będą mini tortille. Poza kurczakiem, salami czy szynką do środka można(...)czosnkowy), sałatę, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Mini tortille to smakołyk, który zazwyczaj znika w mgnieniu oka z każdego talerza, a skomponowane ze świeżych warzyw będą dodatkowo wyjątkowo zdrowe. 5. Sałatka Nie może zabraknąć jej na żadnej imprezie – sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań na ciepło lub jako osobna przekąska. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie jej głównie z warzyw (wtedy

Kuchcik gotuje
Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą 191

Gdybym miała do wyboru między kawałkiem najsmaczniejszego tortu a sałatką z pieczonego buraka to zdecydowanie wybrałabym tą sałatkę. Zakochałam się w niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie.     5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku     Buraczki upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem

Jadło i czytadło
GOTOWANA WOŁOWINA W SOSIE CHRZANOWYM 213

kości 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% chrzan 1 łyżka mąki Wykonanie: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzącej wody wkładamy umyte mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym odniu ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone(...)mięsa. Kiedy mięso jest już miękkie (zależy to od gatunku wołowiny, więc nie podaję dokłądnego czasu gotowania) wyjmujemy je wraz z warzywami na talerzyk. Warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki albo zblendować i wrzucić ponownie do sosu, a z wywaru przygotowujemy sos chrzanowy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy do niego chrzan (ilość zależy od jego ostrości - po prostu do smaku), mąkę

Walijskie Pichcenie
Sałatka z jajkiem, serem camembert z ziołami, słonecznikiem, pomidorkiem i rukolą 148

Uwielbiam rukolę, mam nadzieję, że Wy też, a jak nie, to możecie ją zastąpić np. roszponką. W tej sałatce znajdziemy oprócz rukoli, ser camembert z ziołami prowansalskimi, pomidorki koktajlowe, jajka i słonecznik. Szybko i smacznie :-). Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie rukoli 4 jajka około 10 pomidorków koktajlowych ser camembert z ziołami prowansalskimi 2 garście słoneczniku 1. Jajka gotujemy(...)twardo, ser kroimy w kosteczkę, pomidorki na połówki. Rukolę myjemy, przekładamy do miski. Jajka po ugotowaniu kroimy wzdłuż na ćwiartki. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, możemy lekko skropić oliwą z oliwek extra virgin. Smacznego

kruche babeczki
Sałatka z tuńczykiem na białkach 143

białek  puszka tuńczyka kawałek białej rzodkwi lub kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku 5-6 listków czosnku niedźwiedziego 3 papryczki peperoni czereśniowe ze słoika 3 łyżki majonezu sól pieprz Białka lekko rozmącamy i wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu aż białka zupełnie się zetną, wtedy możemy je obrócić, chociaż nie ma takiej konieczności. Studzimy(...)resztę produktów, posiekany czosnek i szczypiorek, drobno pokrojone papryczki, rzodkiew kroimy w cieniutkie plasterki i rozdrobnionego tuńczyka osączonego z zalewy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec mieszamy sałatkę z majonezem

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z żółtych pomidorów, ogórków i ostrej papryki 167

pasteryzować. W upałach, jakie nam jeszcze dokuczają, właśnie pasteryzowanie słoików odstrasza. Przynajmniej mnie. Jeśli macie więc trochę żółtych pomidorów i ogórki, zróbcie kilka słoiczków tej smacznej i kolorowej sałatki. Ilość ostrej papryki podałam orientacyjnie. Jeśli lubicie pikantniejsze smaki, to zawsze możecie dodać jej więcej. Rodzaju papryki też nie piszę, gdyż pewnie każdy ma swoją ulubioną. Składniki: 1 kg żółtych pomidorów(...)gorczyca ziele angielskie sól olej zalewa: 1 szklanka cukru 3 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 szklanka octu spirytusowego 10% Ogórki umyć i pokroić w średniej grubości plastry. Posolić lekko, wymieszać i odstawić, żeby puściły sok - przynajmniej na 2-3 godziny. Pomidory opłukać i pokroić w plastry o grubości trochę większej niż ogórki. Papryczki opłukać i pokroić również w grubsze

Codzienna kuchnia niecodzienna
domowe hamburgery 271

ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatki: 4 bułki do hamburgerów zielona sałatka np. karbowana 2 ogórki konserwowe 2 pomidory 2 cebule biała bądź czerwona w plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej patelni(...)warstwę sosu, kładziemy liścia sałaty, plaster pomidora, plaster cebuli, kotleta, plaster sera żółtego, warstwę sosu, plaster pomidora, ogórka konserwowego, cebuli, sałatę, warstwę sosu i przykrywamy górną częścią bułki. Całość lekko spłaszczamy / dociskamy

Domowy Smak Jedzenia
Serek wiejski z miodem i otrębami żytnimi 188

Składniki: 150 g serka wiejskiego lekkiego 2 łyżeczki otrąb żytnich 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka orzechów włoskich Przepis: Do serka dodajemy otręby i całość mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki, polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. Niezwykle prosta przekąska, ale za to wyjątkowo smaczna :) Otręby żytnie Sante są źródłem cennych składników odżywczych jak: błonnik pokarmowy, białko czy węglowodany oraz składników(...)mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Otrębami możemy posypywać zupy, chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 856kJ/ 205kcal Białko 15,0g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,3g 0,6g Węglowodany w tym cukry

Emcia Pichci
Sałatka z zielonym ogórkiem i makaronem ryżowym 161

Składniki : zielony ogórek słoiczek suszonych pomidorów w oleju mała puszka kukurydzy biały ser typu włoskiego- Capri (połowa opakowania) ok. 5 dag makaronu ryżowego olej , sól Przygotowanie

Proste Potrawy
PIECZONY ŁOSOŚ Z DRESSINGIEM TAHINI 154

Ekspresowy w przygotowaniu pieczony łosoś, podany na prostej sałatce z roszponki i pestek granatu. Udekorowany prażonymi ziarnami sezamu i dressingiem tahini, nie tylko smakuje obłędnie, ale

cool and minty
Kapusta marynowana - a'la chińszczyzna 152

Chyba wszyscy lubią surówkę kapuścianą podawaną w chińskich jadłodajniach.  Za delikatny ale wyraźny smak, idealne współgranie z daniami chińskimi i przepyszną chrupkość.  Postanowiłam spróbować

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z komosą ryżową i pesto bazyliowym 258

Kolejna odsłona komosy ryżowej. Ma delikatny, charakterystyczny posmak. Do tego dania można użyć dowolnej jej odmiany np. białej, czerwonej czy czarnej. Opcjonalnie ser kozi można zastąpić

Jaglusia
Surówka z dyni i jabłka 160

Dynia w kuchni podkarpackiej obecna jest od dawna, choć z pewnością nie zajmuje czołowego miejsca ze względu na swoją sezonowość. Dzisiaj proponuję Wam surówkę z dyni

Trzeci talerz