Dzień dobry:) Ostatnio robiłam przed świątecznie barszcz z uszkami no i oczywiście zostały mi z niego buraczki i marchewka. Postanowiłam je wykorzystać w sałatce ze śledziem. Pyszna i prosta w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 4 ugotowane buraczki np: z barszczu 2 ugotowane marchewki też z barszczu 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy około(...)jajka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.Śledzie kroimy w paseczki. Z kukurydzy odlewamy wodę, do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem, pieprzu dość sporo ma być lekko ostra.Następnie dodajemy majonez i mieszamy. Przekładamy do miski i odstawiamy na godzinkę do przegryzienia smaków. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprawa robi falbanki. Poszukajcie na Youtube filmów pod hasłem ‚bao folding’ i ‚bao wrapping’ albo zerknijcie TUTAJ – to znacznie ułatwi lepienie. Gotowe bułeczki odkładamy w odstępach na duży, lekko posmarowany tłuszczem talerz lub na posypaną mąką deskę i zostawiamy na 15-20 minut do napuszenia. SMAŻENIE I GOTOWANIE W patelni o grubym dnie rozgrzewamy na średnim 2 łyżki tłuszczu(...)Gotujemy bułeczki w parze wodnej przez 8-9 minut – aż z patelni zniknie cała woda. Posypujemy gotowe bułeczki sezamem i dodatkowym posiekanym szczypiorem. Ja podałam nasze bao z sałatką z ogórka i z sosem zrobionym z czubatej łyżeczki pasty chili, 2 łyżek gorącej wody, 1 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżeczki octu ryżowego i 1 łyżeczki sosu sojowego. SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenprzed ugotowaniem), 1/2 słoika papryki konserwowej, 3/4 puszki kukurydzy , 1 puszka groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka płynnego miodu, sól, biały pieprz. Zdaje sobie sprawę, że przepisów na sałatki z makaronem i kurczakiem są dziesiątki. Jednak ta wyróżnia się dobrze skomponowanym, delikatnym smakiem - a to dzięki zastosowaniu miodu i białego pieprzu. Spróbujcie - warto :) Kurczaka pokroić w dość drobną kosteczkę(...)całą noc. Następnie mięso przełożyć na patelnię i podsmażyć przez niezbyt długi czas, żeby mięso nie było twarde i wysuszone. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Paprykę wyjąć ze słoika, odsączyć i pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i groszek odsączyć. Do miski przełożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki, doprawić miodem, solą i pieprzem
Świat Domowej Kuchnizarumieni, a następnie się zajadamy w najlepsze. Taki arbuz może być samodzielnym deserem, dodatkiem do jogurtu, jak w tym przepisie, czy w opcji wytrawnej jednym ze składników szaszłyków lub sałatek. Gorąco polecam zabrać kawałek arbuza na grilla i się przekonać, jak wyśmienicie smakuje! A ja tymczasem idę wcinać kolejną swoją porcję z greckim jogurtem, miodem i orzeszkami piniowymi! * SKŁADNIKI(...)pokrój w trójkątne kawałki, posmaruj oliwą z oliwek, posyp odrobiną soli i nabij na patyczki do szaszłyków, a następnie grilluj z obu stron, aż stanie się mocno czerwony i lekko się przypiecze (ja lubię, gdy powstają na nim już czarne pasy). Arbuza możesz grillować zarówno na tradycyjnym grillu, jak i na elektrycznym, czy patelni. Do szklanek nałóż jogurt grecki. Polej
Food SquareSKŁADNIKI: Garść truskawek Garść borówek 2 jabłka 1/2 ananasa 2 brzoskwinie PRZYGOTOWANIE: Owoce myję. Truskawki, jabłka, ananasa obieram i kroję w kostkę. Do słoiczka
Gotowanie PatkiMarchewka z groszkiem idealny dodatek do kotleta mielonego :) Składniki: marchewka, groszek zielony z puszki, sól, cukier, tłuszcz (olej kokosowy, masło). Przygotowanie: marchewkę pokroić w kostkę
Państwo Wojtczuk gotująDziś będę polecać Wam pyszny dodatek do ziemniaków. Jest smaczna, szybko się ją robi i smakuje idealnie. Nic tylko wypróbować. Polecam. Młoda kapusta na
Gotuję TestujęDzisiaj mam propozycję na śniadanie. Sałatka z roszponką, pomidorami, słonecznikiem i wędzoną piersią z kurczaka. Delikatna, zdrowa, zielona, sycąca. Do przygotowania w jedną chwilę. Do tego kromka chleba i mamy pyszne śniadanie. Składniki: 125 g roszponki (opakowanie) 1 pojedyncza wędzona pierś z kurczaka 4 dojrzałe pomidory 2 czubate łyżki słonecznika kilka łyżek oliwy extra vergine łyżeczka octu balsamicznego sól(...)myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Dodajemy słonecznik, oliwę i ocet balsamiczny. Całość lekko solimy i dokładnie mieszamy. Smacznego
Smak mojego domuKoniecznie musicie tego spróbować. Szczególnie jeśli nie pałacie miłością do kalafiora i kaszy gryczanej. Ta wersja Was zaskoczy i może być spożywana jako sałatka na zimno. To danie lekkostrawne i niezwykle zdrowe! I nad wyraz szybkie...w sam raz na piątek! Składniki na 2 porcje pół kalafiora olej kokosowy półtorej szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej pół łyżeczki curry, koncentrat(...)połowy cytryny 1 łyżka syropu z agawy Skworcu Wymieszaj dokładnie w miseczce wszystkie składniki dressingu,odstaw na bok. Umyj kalafior, rozdziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Nie rozgotuj go. Odlej wodę i dodaj trochę oleju kokosowego oraz curry. Podsmażaj nie dłużej niż 2 minuty. Odstaw. Po chwili dodaj kaszę gryczaną ugotowaną na sypko, wymieszaj i podawaj
Z Kuchni Do Kuchninawet taka, musi mieć choć troszkę cytryny :) Orzeźwiająca, jednoznacznie kojarząca się z latem, świeżymi owocami, ogrodem, piknikiem. Składniki: – 1 l wody mineralnej (wg Waszych upodobań – gazowana, lekko gazowana, niegazowana) – 0,5 kg truskawek, umytych, bez szypułek – 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią – sok z 1 cytryny – świeża mięta – cukier – wg upodobań(...)świeżej mięty. Wlać „zaprawę” z truskawek. Dodać wodę. Lemoniada truskawkowa gotowa. Podawać z listkami świeżej mięty i oczywiście przechowywać w lodówce. Podobne przepisy Lemoniada arbuzowa Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Brazylijska lemoniada z limonki Likier z białej czekolady .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important
Pociąg Do Kuchnizakręcić i pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Idealne do pierogów, mięs, sałatek..... *Wiśnia nadwiślańska jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku XX wieku pojawiły się pierwsze jej nasadzenia. Wiśnie prawdopodobnie stanowiły(...)zainicjował posadzenie drzew wzdłuż drogi do Tadeuszowa. Z czasem wiśnia bardzo się rozpowszechniła w pasie nadwiślańskim i stąd wzięła się jej nazwa nadwiślanka. Owoce mają intensywną barwę, są okrągłe, lekko spłaszczone. Miąższ jest ciemnoczerwony, jednolity w całej objętości owocu. Owoce są jędrne, soczyste, aromatyczne, o smaku charakterystycznym dla wiśni i bardzo intensywnym. Są lekko cierpkie. Owoce otrzymywane są z uprawy
królestwo garówWczoraj był przepis na danie główne, a dzisiaj dodatek... Pyszny warzywna z surówka z dodatkiem domowych brzoskwiń , które nadają jej słodki posmak. Do tego lekki sos jogurtowo - pomarańczowy i surówka gotowa w zaledwie kilka minut;) Dostarczy nam wiele witamin a mało kalorii... Inspiracja Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej, 2 marchewki, kawałek pora, 3 brzoskwinie(...)dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w małe cząstki. Wymieszać z warzywami. Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem, solą i curry. Sosem polać sałatkę. Odstawić na 15minut. Smacznego
Z miłości do słodkościBezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWszyscy z mojej rodziny bardzo lubią serniki i ostatnio bardzo nam do gustu przypadł sernik wiedeński, który jest bardzo smaczny, pulchny, leciutki jak chmurka no
Kuchnia Łukaszapieprzem. Do głębokiego talerza wsyp mąkę i obtocz plastry mięsa w mące. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki i niski garnek. Rozgrzej w nim olej i obsmaż mięso aż się lekko zezłoci z każdej strony. W tym czasie pokrój warzywa – cebulę w półplasterki, marchew w półplasterki i seler naciowy w niewielkie kawałki. Dodaj warzywa do usmażonego mięsa i smaż(...)całość aby nic nie przywarło. Pod koniec gotowania dopraw jeśli jest taka potrzeba. Mięso powinno być miękkie i delikatne, najlepiej podawać je z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub sałatką. Smacznego! Artykuł Schab w sosie pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plzrobić. Po wielu próbach uznałam, że problem tkwi w użytym tłuszczu i orzechach. Gdy zamieniłam oliwę dobrym, polskim olejem lnianym z tłoczenia na zimno i orzechami ziemnymi, które mają lekko słodki smak, zakochałam się w pesto z bazylii 😍 Składniki : porządna garść liści bazylii garść orzechów ziemnych szczypta soli ząbek czosnku dobry olej lniany łyżeczka octu jabłkowego (mnie bardziej odpowiada niż(...)łyżek oliwy. Całość rozdrobnić ręcznym blenderem. Cały czas miksując, dolewać stopniowo oliwę aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Na koniec dodać ocet i dokładnie wymieszać. Pesto może być dodatkiem do sałatek, kanapek lub dań głównych. Lubię książki Joanne Harris za ich unikatową atmosferę i scenerię. Dlatego z przyjemnością sięgnęłam po drugą część sfilmowanej " Czekolady ", czyli " Rubinowe czółenka ". Minęły 4 lata. Vianne
Weekendy w domu i ogrodziePyszna i sycąca sałatka na bazie kaszy kuskus z papryką, ogórkiem i suszonymi pomidorami, przyciąga swym kolorem i smakuje pysznie. Można dodać do niej majonez będzie całkiem inna w smaku ale ja wolę skropioną oliwą z suszonych pomidorów jest lżejsza dla żołądka. Polecam. Składniki: 15 dag kaszy kuskus ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej ½ ogórka wężowego 1 kulka mozzarelli 5 suszonych pomidorów(...)świeżej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów lub majonez do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę kuskus wsypać do miseczki zalać lekko osolonym wrzątkiem ponad 1 cm nad kaszę, zostawić do spęcznienia, po 10 minutach kaszę przemieszać, wystudzić, dodać pokrojone w kostkę papryki oraz ogórka, ser mozzarella osączyć z zalewy pokroić
Wanilia i Kardamonbrak systematyczności. Dzisiaj sałatka, która z wielkim apetytem jadłyśmy z Córcią kiedy chodziła ze mną w ubiegłym tygodniu do pracy. Moje ukochane buraki okazały się wyśmienitym duetem z soczewicą. Sałatka z soczewica w roli głównej, z burakami i bryndzą na 1 solidną porcję 100 ml ugotowanej z liściem laurowym brązowej lub zielonej soczewicy 1 upieczony burak łyżka posiekanego koperku szczypta(...)kawałki. Bryndze kruszymy na spore kawałki Mieszamy składniki sosu. Do miseczki wkładamy soczewicę, kawałki buraka i bryndzy. Całość polewamy sosem, posypujemy skórka z cytryny oraz koperkiem. Mi najbardziej smakowała lekko schłodzona
Dzieje kuchennej WiewiórySurówka z buraka i jabłka to pyszna surówka obiadowa. Fit surówka w wersji dietetycznej, błyskawiczna do przygotowania. Surówka jest lekka i orzeźwiająca, ma mało kalorii. Suróka jest bez dodatku majonezu i jogurtu. Do surówki z buraka i jabłka dodałam tyko sok z cytryny, sól, pieprz i natka pietruszki. Do przygotowanej tej surówki wykorzystałam pieczonego buraka. Jak upiec buraki? Przepis znajdziecie(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Surówka jest gotowa. Smacznego. Możecie też przygotować pyszną sałatkę z buraka i jabłka , z dodatkiem jogurtu. The post Surówka z buraka i jabłka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRUKOLA pochodzi z krajów Śródziemnomorskich. Ma przyjemny orzechowy, pikantny oraz lekko gorzkawy smak. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera wapń, żelazo, potas, witaminy A, B, C, K, a także błonnik i chlorofil (karotenoidy). Zwiększa odporność, zapobiega anemii i osłabieniom. Pikantny smak zawdzięcza obfitości aminokwasów siarkowych. Dzięki temu ma działanie bakteriobójcze. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz alfa-linolenowego(...)dolegliwości żołądkowe. Dziś wielu lekarzy zaleca regularną konsumpcję rukoli by dopomóc w regulacji procesów trawiennych, zwalczać nadkwasotę, wrzody żołądka, wzdęcia itd. Ma szerokie zastosowanie - nadaje się do wszelkich sałatek, twarogu, sosów, makaronów... Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno, a poniżej moja propozycja: Korzystamy ze standardowego przepisu na naleśniki - z dodatkiem soli, kolorowego pieprzu oraz tymianku
wege i kropkaziemniaczki smakują najlepiej posypane gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Najczęściej podaję je do pieczonych lub smażonych mięs. Dobrze komponują się także z majonezem i ulubioną sałatką. Pasują niemal do wszystkiego. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1,5 kg ziemniaków 125 ml oliwy lub dobrego oleju roślinnego listki z 4 gałązek rozmarynu 4 ząbki czosnku w łupinach / można(...)osolonego wrzątku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do średniego i gotujemy około 12 minut (w zależności od wielkości), aż ziemniaki zmiękną, ale w środku nadal będą lekko twarde (nie mogą się rozsypywać). Oliwą lub olejem zalewamy dno większej brytfanki i wstawiamy ją do piekarnika na około 6 minut, aby dobrze się nagrzała. Dokładnie odcedzamy ziemniaki i ostrożnie przekładamy
cool and mintyPiekłam na obiad młode octowe ziemniaki ( klik ). Pomyślałam, że świetnie sprawdzą się w prostej sałatce, celowo więc zrobiłam ich więcej ( o 0,5 kg). Sałatka jest bardzo wyrazista, a jak już mamy gotowe ziemniaki, jej przygotowanie zajmie nam parę minut. Jest dobrym dodatkiem i do mięs na zimno i do wędlin, a także do mięs z grilla. Polecam! składniki(...)pieprz płatki papryki opcjonalnie przygotowanie Ostudzone ziemniaki pokroić na połówki. Wymieszać składniki sosu, doprawić. Ziemniaki włożyć do miski, posypać szczypiorem, dodać drobno pokrojoną cebulkę. Polać sosem, lekko wymieszać, przed podaniem chłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Smacznego
Stare GarySałatka idealna na drugie śniadanie jak i kolację. Połączenie mięsnego tortellini, świeżego ananasa, pora, kukurydzy i szynki. Poniższa sałatka świetnie smakuje i jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Składniki: 250 g tortellini trójkolorowego z szynką (waga przed gotowaniem) 1/2 świeżego ananasa (lub 1 duża puszka) 200 g szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 1 por (biała część) 1/2 pęczka koperku sól(...)miski. Ananasa obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por umyć, przekroić na pół i poszatkować. Na sam koniec, pora przelać wrzącą wodą (aby lekko zmiękł). Szynkę pokroić w kostkę. Do przestudzonego makaronu dodać ananasa, pora, kukurydzę i pokrojoną szynkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać posiekany koperek i majonez
Ugotowaćzapobiegnie odkładaniu się niepotrzebnego tłuszczyku;) Ważne też by w ciągu dnia przestrzegać w miarę stałych pór posiłków i nie czekać z najadaniem się do kolacji. Tu propozycja baaardzo smaczna, lekka i szybka . Wracając tak późno do domu nie mam już wiele czasu (i energii) na długie stanie "przy garach" Zapraszam do eksperymentowania:) Składniki (dla 1 osoby): 4 plastry koziego sera(...)pastą z awokado i delikatnie zroluj W osobnej misce zmieszaj ze sobą rukolę, oliwki oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę W kubeczku zmieszaj olej z przyprawami i wylej do sałatki Kolacja gotowa Smacznego
pyszne zdrowościmorskie; Pięknie podane bardzo smaczne danie. Dorsz ugotowany idealnie i te dodatki... 7. Parfait drożdżowy/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka z palonym masłem/ brioch w karmelu Danie lekko kontrowersyjne, nie każdemu musi smakować. Ale jeżeli lubimy ten smak ( drożdży) to polecam, ja akurat lubię. Deser jest bardzo ciekawy - w tym pozytywnym znaczeniu słowa „ciekawy”. (Na zdjęciu parfait troszkę(...)aromaty i smaki świeżych owoców: cytryny, agrestu, melona oraz aromaty kwiatowe. Wino ma przyjemną kwasowość, jest świeże, owocowe, żywe i bardzo smaczne. Stworzone do dań z ryb , owoców morza, sałatek z kurczakiem i delikatnie przyprawionych dań orientalnych. Z ostrygą tworzyło parę idealną. Wieczór bardzo udany, wspaniała kuchnia, miłe towarzystwo i pyszne wino... Dziękuję Restauracji L’ARC Varsovie za zaproszenie. zdjęcia
królestwo garówkcal w 100 g.Stanowia zatem swietna przekaske we wszystkich dietach odchudzajacych. Tak przygotowane pieczarki sa miekkie i delikatne.Moga byc swietna przystawka do drugiego dania lub kolacji ,stanowic skladnik salatki lub marynaty.Smakuja wysmienicie na cieplo i na zimno. Skladniki: 300-500 g malych pieczarek oregano lub natka zielonej pietruszki odrobina wody+1/3 lyzeczki bulionu warzywnego w proszku Wykonanie: pieczarki oplukac(...)przykryciem okolo 10 minut,az do momentu gdy pieczarki wyraznie straca na swej objetosci (wyraznie ubedzie ich polowe).Nie gotowac ich za dlugo bo straca wowczas jedrnosc podawac solo- lekko oproszone sola i drobno pocietym oregano.Idealnie pasuje takze drobno pocieta zielona pietruszka. mozesz stworzyc wlasna kompozycje smakowa i dodac np.listek laurowy,imbir,pieprz,majeranek lub ziele angielskiedo gotowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie? Składniki sosu(...)łyżki oleju . Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery). Olej rozgrzać w garnku i podsmażyć na lekko złoty kolor cebulę. Dodać cukier i przesmażyć. Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość. Dolać ocet winny, doprawić solą
Codzienna kuchnia niecodzienna