Ćwikła to nieodzowny element polskiej Wielkanocy do jajek, kiełbasy, czy mięsa. A dobra ćwikła to oczywiście przygotowana samodzielnie, domowym sposobem najlepiej takim sprzed 100 lat. A
Bernika - moj kulinarny pamietnikspontaniczne i na szybko przygotowane sałatki i surówki zawsze wychodzą najlepsze. Oprócz tego uważam, że im mniej składników tym smaczniej. Tak też jest z tą surówką minimum składników maksimum smaku. Świetny dodatek do różnych mięs i ryb. Składniki: 1/4 średniej główki białej kapusty 0,5 zielonego ogórka 5-6 łyżek kukurydzy z puszki 1 łyżka siekanego koperku 2 łyżki majonezu(...)łyżka gęstej śmietany 18% Do smaku: cukier sól ocet siedem ziół pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować lekko posolić wymieszać i odstawić by trochę zmiękła. Jeśli młoda kapusta możemy ten punkt pominąć. W tym czasie pokroić na półplasterki ogórek, odsączyć kukurydzę i posiekać koperek. Warzywa razem wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku
Ala piecze i gotujemelon 4 łyżki słodziku do mleka (ksylitol/cukier trzcinowy itp) WYKONANIE: Mleko roślinne lekko dosładzamy, dokładnie mieszamy z nasionami chia- najlepiej użyć ubijaczki do jajek- odkładamy na 15-30 min.Truskawki lekko rozmrażamy, blendujemy, wykładamy do szklanek jako pierwsza warstwa deseru, jako kolejną warstwę kładziemy stężałe nasiona chia. Banany i melona obieramy, blendujemy razem- polewamy każdy z deserków. W ostatni poniedziałek(...)uczestniczyły, były bardzo miłymi i wyrozumiałymi osobami. Zaprezentowałam przepis na zupę tajską , groszkowe falafele w sosie pomidorowym, szpinakowe kotlety z serem mozzarella , deser chia, gulasz warzywny oraz sałatkę z rukoli i gruszki, którą wkrótce pokażę wam na blogu. Warsztaty nie tylko dla Pań były pewnego rodzaju lekcją, ale też i dla mnie. Wymieniłyśmy się radami, z których
healthy dreamsDziś serwuję Wam przepis na moją ulubioną sałatkę. Jest to sałatka z mojego dzieciństwa. Moja mama ją robiła głównie na święta. Prosta, ale za to przepyszna. To, co robimy :) Składniki: 400 g kukurydzy z puszki 100 g tuńczyka z puszki ( ja użyłam tuńczyka w oleju ) 120-125 g żółtego sera 3-4 łyżki majonezu ( jak ktoś woli można pół(...)pół z jogurtem naturalnym) opcjonalnie łyżeczka musztardy ( ja pominęłam) Dodatkowo : miska, łyżka, łyżeczka Sposób wykonania : Kukurydzę odsączyć ( można na sitku lub lekko uchylając wieczko puszki odlać nadmiar płynu) Tuńczyka też odsączyć z nadmiaru oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez i musztardę – dokładnie wymieszać i gotowe
Niebieski kubek z kawapółgodziny gotowania się kury, warzywa włożyłam do garnka. Dodałam ziele angielskie, liść laurowy, sól i ziarenka pieprzu. Dodałam również dwa suszone grzybki. Teraz zostało już tylko uchylić lekko pokrywkę i gotować zupę na małym ogniu. Ma tylko mrugać i coraz bardziej pachnieć;-) Gotowałam przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie(...)gustu). Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego! A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową
potrawyregionalneSmaczna, krucha i przede wszystkim "swojska" wędlinka do kanapek i sałatek. Składniki: 1 kg schabu 1 duża pierś z kurczaka 30 dkg pieczarek 2 ząbki czosnku Po pół łyżeczki każdej przyprawy: tymianek, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany olej słonecznikowy sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób przygotowania: 1. Schab myjemy i nacinamy w dwóch miejscach tak by zrobić(...)największego kotleta. Oprószamy go przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem z każdej strony, delikatnie rozbijamy. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy lekko posolone. 2. Na płat schabu wykładamy usmażone pieczarki oraz rozbitą pierś z kurczaka. 3. Całość zwijamy w roladę. 4. Okręcamy dookoła sznurkiem spożywczym. Kropimy olejem i posypujemy resztą przypraw i posiekanym czosnkiem. Zostawiamy najlepiej na całą
Kuchnia w czekoladzieNadszedł już sezon na bób! Dotąd jedyną znaną mi potrawą z tego warzywa to bób z wody polany masełkiem z bułką tartą, lub też sałatka z bobu. Danie z kiełbasą jest równie smaczne, pod warunkiem, że kiełbasa nie będzie królowała nad bobem i nie zabije jego smaku. Zresztą sami musicie sobie wyważyć te proporcję. 0,5 kg bobu(...)ząbki czosnku 1 cebula 100 g masła Sól, pieprz, majeranek Bób gotować 5 minut, następnie odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki. Cebulę pokroić w kostkę. Masło roztopić dodać cebulę, lekko podsmażyć, dodać zmiażdżony czosnek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przyprawić. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać bób i dusić do jego miękkości
Jadło i czytadłosernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich. Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :) Składniki : jogurt typu greckiego Apetikos -340 g jogurt z mascarpone -( do sałatek i deserów )-250 g 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka 1 budyń śmietankowy - taki na 500 ml bakalie - u mnie drobno pokrojone suszone(...)jogurty - ucierać Dodać proszek do pieczenia i ubite na pianę białka - wymieszać delikatnie i dodać ewentualnie bakalie. Ja zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł. W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera. Miałam więcej czasu i zrobiłam ciasto pod spód
Proste Potrawyczarnego ryżu jaśminowego z dodatkiem kawałków kurczaka z pewnością lepiej smakują niż wyglądają 😉 Są pożywne i sycące - można je podać na obiad lub kolację. Świetnie smakują z surówkami lub sałatkami. Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz z grupy B, karoteny, antocyjany, a także wapń, żelazo(...)zalewamy 2-2,5 szklanki osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 min., co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie całą wodę, odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie
Kuchnia MagdaLenyUwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Do obiadu, do pajdy chleba – sos pieczarkowy z cukinią, śmietaną i świeżym koprem poleca się z radością. Pasuje do wszelakich mięs i potraw z ziemniaków
Zasmakuj Kuchnimajonezu sól i pieprz Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż je na maśle, dopraw solą i pieprzem, a następnie zestaw z ognia. Pierś z kurczaka przekrój wzdłóż, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej piersi ułóż porcję pieczarek, posmaruj grubą warstwą majonezu i posyp żółtym serem startym na dużych oczkach(...)rozłóż pokrojone ziemniaki lub warzywa wymieszane w przyprawach i całość upiecz. Polecam także… – Buraczki zasmażane – Surówka „Colesław” – Sałatka obiadowa z buraczków – Sałatka z pomidora i ogórka kiszonego
Kulinarny S.O.S.majonezu sól i pieprz Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż je na maśle, dopraw solą i pieprzem, a następnie zestaw z ognia. Pierś z kurczaka przekrój wzdłóż, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej piersi ułóż porcję pieczarek, posmaruj grubą warstwą majonezu i posyp żółtym serem startym na dużych oczkach(...)rozłóż pokrojone ziemniaki lub warzywa wymieszane w przyprawach i całość upiecz. Polecam także… – Buraczki zasmażane – Surówka „Colesław” – Sałatka obiadowa z buraczków – Sałatka z pomidora i ogórka kiszonego
Kulinarne S.O.S.która wydaje się niepozorna, a po spróbowaniu nie można się od niej oderwać. Zdecydowanie wpisuje się na listę „tych ulubionych”. Spróbujcie, zwłaszcza jeśli cenicie szybkie i smaczne sałatki:) 300 g kuskusu 3 marchewki 5 jajek 1 słoiczek tuńczyka w oleju (ja kupuję w lidlu), lub 2 puszki tuńczyka (w tym wypadku lepszy będzie ten w sosie własnym) pęczek(...)zalewam bulionem). Oczyszczone marchewki gotujemy na półmiękko, odcedzamy. Obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i trzemy na tarce. Tuńczyka lekko rozdrabniamy. Cebulkę dymkę drobno siekamy (zarówno białą, jak i zieloną część). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Schładzamy
Smaki Na TalerzuDawno na blogu nie pojawiał się przepis na surówkę. Dzisiaj to nadrabiam. Przedstawiam Wam pyszną, "szeleszczącą" pod zębem i delikatną w smaku surówkę. Idealna na teraz
CookYourself