Przyznaję, że do tej pory brukselkę jadałam tylko gotowaną, jako warzywny dodatek do obiadu, czasem była też jednym ze składników zupy jarzynowej. Dlatego zaintrygował mnie przepis na chrupką sałatkę z surowej brukselki, pomarańczy, orzechów i pęczaku znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Wypróbowałam i zdecydowanie mogę go Wam polecić. składniki: 100 g pęczaku 800ml wody 300 g brukselki 2 pomarańcze(...)mnie laskowe) 4 - 5 gałązek natki pietruszki 2 łyżki octu jabłkowego (u mnie sok z cytryny) 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu sól, pieprz wykonanie: Pęczak gotowałam w lekko osolonej wodzie około 20 minut (do momentu, gdy wchłonął cały płyn), odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Brukselkę umyłam i oczyściłam z uszkodzonych liści, drobno poszatkowałam. Pomarańcze dokładnie umyłam, z jednej starłam
babka w formieDziś coś bardzo szybkiego do przygotowania czyli Camembert w panierce, nie jest to lekka potrawa ale za to przepyszna. Camembert w panierce Składniki: - 2 Camemberty - 1 jajko - bułka tarta - olej Przygotowanie: Serek moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej chrupiąca), dobrze dociskamy panierkę(...)się nie odpadła w trakcie smażenia. Nagrzewamy olej i smażymy w głębokim tłuszczu. Ja najbardziej lubię podawane z frytkami i sałatką Colesław, można jeść również z żurawiną. Życzę smacznego
Kulinarne życiesama zajmuję się innymi rzeczami. Krojenie produktów zajmuje nieco czasu, ale jeśli mamy w domu wolne ręce chętne do pomocy, to już pozostanie nam tylko wymieszanie i doprawienie. Taka sałatka jest smaczna sama w sobie, ja lubię ją również jako dodatek do sznycla drobiowego lub schabowego. Składniki: 60 dag pieczarek 1 duży por 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka(...)łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek) Przygotowanie: Pieczarki jeśli są małe to tylko umyć, większe przed umyciem oczyścić z pierścieni pod kapeluszem. Włożyć do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, dodać sok z cytryny (zachowają jasny kolor) i gotować 20 minut. Odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu pokroić na cienkie półplasterki. Jajka włożyć do zimnej wody
Kuchcik gotujeBardzo smaczna sałatka, którą uwielbiam. Jest to przepis, który dostałam od rodziców mojego męża. Składniki: sałata, kalafior ( do wody, w której będzie gotowany potrzebne są : liście selera, pora, lubczyk i listek laurowy, ziarenko ziela, sól), 6 jaj na twardo, kilka małych świeżych ogórków, 3 duże pomidory, szczypiorek, śmietana 18% słodka, majonez. Przygotowanie: Ugotować kalafior i jajka na twardo(...)Przygotować większy półmisek i składniki układać warstwowo, kolejno: porwana sałata, lekko posolić, kalafior podzielony na mniejsze różyczki, jajka pokrojone w grubszą kostkę, ogórki pokrojone w grubszą kostkę, lekko posolić pomidory pokrojone w grubrzą kostkę, polać sosem majonezowo śmietanowym (śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami majonezu), na koniec dodać drobno pokrojony szczypiorek. Smacznego
W kuchni u Monikidrugi dzień choróbska, które mnie ostatnio męczy postanowiłam przyrządzić sałatkę ze szpinakiem i awokado. Jak się szybko okazało jest nie dość, że baaardzo syta to podobno najlepsza the best ever i forever :) Koniecznie musicie spróbować! paczka świeżego i umytego szpinaku ok. 8 plastrów szynki dojrzewającej lub bekonu awokado garść uprażonego sezamu garść uprażonych płatków migdałów garść suszonej żurawiny olej(...)orzechów pistacjowych sok z cytryny sól, pieprz Awokado obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Na płaskim talerzu układamy liście szpinaku, na nich kładziemy plastry awokado i szynki lub bekonu. Posypujemy uprażonym sezamem i płatkami migdałów, a na koniec suszoną żurawiną. Całość skrapiamy sporą ilością oleju z orzechów pistacjowych i sokiem z cytryny. Oprószamy solą
Marder&Marder ManufactureWielokolorowa, z marchewką w roli głównej, to atuty tej sałatki, niby tradycyjna, ale zachwyca sposobem ułożenia składników, zwłaszcza marchewki i to dodaje jej uroku i zachęca do jej przyrządzenia, prawda? Składniki: 3 marchewki 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonego groszku 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 papryki konserwowe 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Marchewkę obieramy ze skórki gotujemy, studzimy. Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry układamy na półmisku lekko solimy. Oliwki kroimy na połówki, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy, paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy z pozostałymi składnikami przyprawiając solą, pieprzem oraz cukrem. Wykładamy na ułożoną marchewkę dekorujemy majonezem. Smacznego
kgwjanczewominutach - surowy. W tym czasie - podsmażamy na kapce oleju migdały - na małym ogniu i trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Gdy się zarumienią lekko - ściągamy z ognia. Gdy minie czas gotowania kepsy, wyłączamy gaz, dajemy szybkowarowi się wygwizdać i, gdy to już bezpieczne (mieliśmy tu przypadki poparzenia - szybkowar otwierany, gdy się jeszcze nie odpowietrzył dosłownie wybuchł zawartością(...)piszę) - otwieramy pokrywę. Ryż przekładamy np. na dużą tacę czy półmisek, wykładamy nań począstkowanego kurczaka i posypujemy sowicie migdałami. Z kepsą świetnie komponuje się jogurt naturalny i sałatka z pomidorów i ogórków skropiona sowicie cytryną i mniej sowicie oliwą, doprawiona solą i pieprzem. Potrawa najlepiej smakuje tak: na ryż kawałek kurczaka, na to trochę jogurtu, na to trochę sałatki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataokrągło (podane proporcje są na dużą patelnie 32 cm średnicy). Patelnie delikatnie smarujemy oliwą i wkładamy jeden płat ciasta, na to farsz i przykrywamy drugim płatem ciasta. Brzegi lekko dociskamy aby się skleiło. Patelnie z ciastem wkładamy na piec i na średnim ogniu podpiekamy z obu stron na złoty kolor. Aby ciasto przewrócić na drugą stronę możemy sobie pomóc dużym(...)odwracamy ją do góry dnem, ciasto w ten sposób ląduje na talerzu, a potem tylko smykamy je z powrotem na patelnie. Podajemy oczywiście na ciepło, najlepiej z jakąś sałatką
Jadło i czytadłoSałatka migdałowa, na pierwszy rzut oka można odnieść wrażenie że nie ma nic wspólnego z powyższym zdjęciem ale tak nie jest migdały są i mają się w tej sałatce całkiem dobrze. Składniki : 1 brokuł 4 jajka 4-5 średnich ziemniaków 3-4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka soli czosnkowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu Przygotowanie : Brokuł podzielony(...)minut do gotującej się osolonej wody. Cedzę go przelewając zimną wodą. Jajka gotuję na twardo i kroję w większą kostkę a płatki migdałowe prażę na suchej ceramicznej patelni na lekko złoty kolor. Ugotowane i ostudzone ( po prostu zimne) ziemniaki kroję w nieduże nieregularne kawałki. Wszystkie te składniki łączę dodając puszkę kukurydzy i łyżkę soli czosnkowej i mieszam dodając również
Mechanik w kuchniświątecznym jedzeniu miło jest zjeść coś innego niż np. sałatkę :) Dlatego dziś propozycja na śniadanie z jajkiem w roli głównej. Składniki: 1 parówka 1 duże jajko lub 2 małe 1 mały pomidor 1 łyżeczka śmietany 1 łyżka tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kokilkę wysmarować masłem, na dno wyłożyć pokrojoną w kawałki parówkę. 2. Na parówkę wykładamy pokrojonego(...)kostkę pomidora. 3. Na pomidora delikatnie wbijamy jajko, tak, aby żółtko się nie rozlało. Lekko solimy i pieprzymy. 4. Na jajko wykładamy śmietanę i posypujemy żółtym serem. 5. Całość pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut. Smacznego!!! Przy okazji życzę Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku
Kuchnia domowa Anipuszki razem z sosem pomidorowym. Kawałki śledzia rozdrobnić widelcem. Dodać ugotowany ryż, jajka pokrojone w drobna kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z majonezem. Sałatka choć smaczna to wcale fotogeniczna nie była. Po wykonaniu kilkudziesieciu zdjęć wreszcie się udało coś uchwycić. Z pomocą przyszły mi ozdobione pięknymi kwiatkami talerzyki ze sklepu przyjemnegotowanie.pl . Nie lubię białych(...)talerzyki od razu wpadły mi w oko. Talerzyki oczywiście są w komplecie-6 szt, w kształcie kwadratu o wymiarach 20x20. Talerze SMART COOK wykonane są z lekkiego i wytrzymałego tworzywa o mlecznej barwie. Bardzo łatwo się myją a po umyciu i osuszeniu na suszarce do naczyń nie tworzą się na nich żadne smugi. Bardzo przyjemnie się z nich
Monia miesza i gotujeWitam Was kochani! Dzisiaj ze zdjęcia spogląda na Was sycylijskie słońce, czujecie jego ciepło? :) Oba składniki pysznej sałatki pochodzą z Sycylii i przyjechały do Polski kilka dni temu. Fenkuł i pomarańcza Tarocco. Fenkuł, czyli po prostu koper włoski. Wydaje mi się, że koper włoski nie jest doceniany w naszych kuchniach... Nie widuję często przepisów z jego użyciem. Nie wiecie(...)tracicie :) Chociaż z drugiej strony nie każdy lubi smak anyżu, a właśnie taki smak poczujecie jedząc go. Jest przyjemnie aromatyczny, słodkawy, jak również lekko piekący, jak anyż. Na początku był uprawiany tylko do celów leczniczych. W mitologii greckiej nawet znajdziemy informację, że Prometeusz, kiedy wykradł ogień Zeusowi schował go w łodydze tego warzywa! Z kolei Piliniusz Starszy w swoim dziele
Pora coś zjeśćbezpretensjonale. Czasami jednak potrzebna jest nam jakaś inspiracja, żeby wiedzieć co kupić i co zaplanować na wyjście na grilla czy odwiedziny znajomyc. Jakie są moje ulubione letnie przepisy na lekki obiad na upały albo na letniego lenia? Zobacz w tym wpisie, albo w zestawieniu przepisów na piknik . Chłodnik z melona Lato to w końcu czas melona i arbuza. A taki(...)łuskanych nasion konopi lub mąki migdałowej płatki migdałów do dekoracji (podsmażone na patelni) Przepis na chłodnik z melona Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Podajemy schłodzone i posypane migdałami. Sałatka z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli Lato to też czas sałatek, które pasują do dań z grilla. Można je przygotować wcześniej, żeby smaki się przegryzły i żeby mieć coś
Ugotowane pozamiataneognia i ostudzić. Do tartej marchewki dodać olej migdałowy i zimne, uprażone płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać i gotowe. Migdałowa surówka z marchewki jest gotowa do podania. Olej migdałowy ma lekko słodki i mocno migdałowy smak, który doskonale uwypukla smak marchewki. Na prawdę świetnie się z nią komponuje. W dodatku dzięki temu, że olej jest tłoczony na zimno, a migdały wcześniej(...)płatki migdałowe. Surówkę można przyrządzić również w wersji z orzechami laskowymi i olejem z orzechów laskowych . Jestem zachwycona olejami z orzechów. Z pewnością będę je dodawać do surówek i sałatek, którym jadam sporo. 1 porcja to ok. 165kcal , węglowodany: 11g, białko: 4g, tłuszcz: 12g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,1WW i 1,5WBT SMACZNEGO! Artykuł Migdałowa surówka
Dietolog