sposobowi podania. Kapary siekamy nożem na mniejsze kawałki. Szalotkę obieramy i jak najdrobniej kroimy. Zalewamy szalotkę octem winnym. Odstawiamy na 5-6 minut – cebulka straci na ostrości i lekko się zamarynuje. Dodajemy do niej musztardę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Stale mieszając sos wlewamy do niego cienką strużką oliwę i mieszamy sos do zemulgowania, jak majonez (więcej o winegretach(...)Dodajemy do sosu 2/3 posiekanej natki pietruszki, 2/3 drobno pokrojonych w kosteczkę jajek i 2/3 posiekanych kaparów. Wszystko dokładnie mieszamy i w takiej mieszance otaczamy osuszone, ugotowane szparagi. Wykładamy sałatkę na półmisek, posypujemy pozostałą natką, kaparami i jajkami. Sałatkę mimoza podaje się najczęściej jako przystawkę, przed głównym daniem, ale tak naszykowane szparagi sprawdzą się też jako dodatek do mięs
Karo in the KitchenWegańskie kotleciki z fasoli (niektórzy mogą woleć nazywać je burgerami lub pasztecikami), są bardzo proste w składzie i mają lekko ryby smak . I chyba Was nie zaskoczę jak powiem, że, podobnie jak w rosołku , za rybny aromat odpowiadają wodorosty. Nasi goście delektując się nimi nie mogą się nadziwić, że te kotleciki nie rozlatują się Taka jest ich niewątpliwa zaleta! Kotleciki(...)zaserwowane w towarzystwie salsy lub sosu czosnkowego to super przekąska na udaną imprezę . A podane z ziemniaczkami, sosem i ulubioną sałatką stanowią pełnowartościowy i sycący obiad. Polecam! Składniki: 3 arkusze wodorostów nori 220 g białej fasoli gotowanej lub z puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Lamarida.plJeśli po świętach macie dosyć tematu jedzenia, mam dla Was coś lekkiego. Koktajl malinowy z nasionami chia. Te małe nasionka mają wielką moc. Słyną ze swoich właściwości zdrowotnych. Są bogate w kwasy tłuszczowe Omego-3 i Omega-6 i poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację. Zawierają też błonnik, który daje uczucie sytości i oczyszcza organizm z toksyn, a wapń, cynk(...)żelazo poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Nasiona chia można dodawać do sałatek, owsianek, musli, zup, wypieków czy koktajli. Składniki: 3 łyżki nasion chia + 200 ml wody lub mleka 1/2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 250 ml kefiru 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Godzinę przed przyrządzeniem koktajlu, nasiona chia zalewamy mlekiem lub wodą, uzyskamy w ten sposób konsystencję kleiku
Smakowity Blog Kulinarnyulubiona sałatka, zaraz po tradycyjnej jarzynowej. Chrupiące i delikatne łodygi selera, słodki ananas, por i czerwona fasolka. Tylko cztery składniki a jaki efekt. Do tego sałatka bardzo długo zachowuje swoją świeżość i jędrność - nawet do 3 dni. 1 seler naciowy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średni por 1 puszka ananasa sól, pieprz(...)posolić i odstawić na sicie na 1 godzinę aby puścił sok. Fasole przelać zimną wodą na sicie. Ananasa odsączyć i pokroić w kawałeczki, pora w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać, lekko doprawić solą i pieprzem, dodać majonez
Jadło i czytadłoKupiłam znów paczkę makaronu czekoladowego do dań wytrawnych i słodkich. Ten rodzaj makaronu bardzo przypadł nam do gustu. Pokazywałam już tutaj sałatkę , makaron z zielonym sosem i makaron ze szparagami i szynką . Dziś wreszcie postanowiłam przygotować danie z makaronu czekoladowego na słodko. Uprażyłam jabłka w miodzie, dodałam cynamon i ser; proste, szybkie i smaczne danie na ciepłą kolację. składniki(...)makaronu czekoladowego 2 jabłka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g sera twarogowego Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, smażyć mieszając do czasu aż lekko zmiękną. Dodać miód i cynamon. Mieszać do chwili aż miód się rozpuści i ładnie
6niebociasto miało dość wilgotną (ale nie rozmiękniętą) konsystencję. (Ja dodałam około 50 ml.) Na końcu - całość wymieszać z czekoladą. Z masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko zwilżyć i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Praliny schłodzić w lodówce. (*) W przypadku jasnego ciasta należy dodać 1-2 łyżki kakao i wymieszać je razem z rozpuszczanym masłem, olejem(...)kuleczki idealnie komponują się w uroczych salaterkach na drewnianej podstawie , które możecie nabyć tu - klik lub po kliknięciu w logo. U mnie świetnie sprawdzają się jako miseczki na słodycze, sałatki, bakalie, czy np. owoce. Bardzo ładnie wyglądają na stole, a ja u wielbiam takie gadżety
Di gotujeSkworcu Ugotuj kaszę ,tak jak zaleca producent .Odstaw. Przygotuj dressing, wymieszaj wszystko w miseczce, spróbuj i dopraw w razie czego. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Ugotuj go w lekko osolonej wodzie. Odlej wodę z garnka i dodaj trochę oleju kokosowego z przyprawą curry. Podsmażaj około 2 minut. Odstaw na bok. Na talerze wyłóż najpierw kaszę, dodaj kalafior i serwuj(...)dressingiem. Danie jest pyszne. Kolacja czy obiad tego typu to istna ambrozja. Z dodatkiem owoców granatu to mistrzostwo świata! Curry działa jako antyoksydant. Możecie tę potrawę spożywać również jako sałatkę, zabrać ją ze sobą gdzie chcecie. Więcej o tego typu , pełnych miłości i dobra potrawach poczytacie na blogu Pana Marka GOTUJ ZDROWO - ZACHĘCAM
Z Kuchni Do Kuchniczyli danie przygotowane jedynie z 3 składników. Miało ono zawierać fasolkę, pomidory i cukinię - wszystkie te wspaniałe, letnie warzywa, które obecnie zalewają wszystkie ryneczki i warzywniaki. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z gotowanej fasolki szparagowej, grilowanej cukini i pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Wraz ze mna wyzwania podjela(...)Justinka. Składniki : 400-500g zielonej fasolki szparagowej 1 mała cukinia 200g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby zachowała kolor. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasrterki, należy jednak uważać, aby się
Codzienne GotowanieOstatnio moim głównym pożywieniem są sałatki i coraz bardziej mi się to podoba. Nie tylko z powodu znacznie lepszego samopoczucia, a też dlatego, że nie muszę poświęcać tyle czasu na gotowanie. Mogę go przeznaczyć na spacery i czytanie. Zajadam się nimi na obiad i kolację a moja lodówka pęka w szwach od zieleniny i owoców. Jest zdrowo, kolorowo i pysznie(...)czuję się pełna energii i lekka jak piórko. Czytaj więcej
Wiem co jemprzepisów na potrawy z zielonych warzyw. Autorka chce nas przekonać do zielonych warzyw i zachęcić do włączenia ich w swoje codzienne menu. pokazuje nam jak jeść zdrowo, smacznie i lekko, nie rezygnując przy tym ze słodyczy. Każdy przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem oraz tabelą wartości odżywczych. Ponadto do każdego przepisu podana jest ilość porcji, czas przygotowania oraz szczegółowo wymienione składniki(...)wykonania przedstawiony w punktach. Zawarty jest również krótki opis charakteryzujący daną potrawę. Książka podzielona jest na kilka kategorii: Smoothies i śniadania Zielone przystawki i małe przekąski Zielone zupy i sałatki Zielona dania główne Zielone ciasta i desery Na samym początku znajduje się opis niektórych zielonych warzyw oraz nazwy kilku potraw z ich wykorzystaniem, które znajdziemy w książce. Dalej znajdziemy
Z miłości do słodkościfont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Piecz w okrągłej formie w temperaturze 190°C przez pół godziny. Podawaj, np. z sałatką grecką (ogórki, pomidory, feta, oliwki, papryka czerwona i pomarańczowa, oliwa, ocet winny/sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę(...)wtedy panieruj w jajku i bułce tartej i smaż). Cornbread pasuje również do zup. A skoro letni obiad, to i letni film - Święta czwórca (Jan Hrebejk, 2012). Lekka (nierealna?) fabuła (zamiana mężów/żon w sypialni) i wakacyjne miejsce akcji (Karaiby). Co z tego wyniknie? Jak dla mnie: 78 minut kina rozrywkowego na dobrym poziomie i choć koniec do przewidzenia
Qlinarnie i Qlinarnieśrodku i się lekko zarumienią, po czym przełóż do większej miski. Do tej samej patelni wrzuć cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wrzuć do miski z mięsem. Następnie podsmaż do lekkiego zarumienienia pieczarki i także dodaj do miski. Dodaj ser i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Rozłóż naleśniki na stole i wyłóż na środek(...)farsz. Złóż jak na zdjęciu, ewentualnie zabezpieczając brzegi wykałaczkami. Zanurz krokiety w jajku, następnie obtocz w bułce i usmaż na patelni do ładnego zarumienienia panierki. Podawaj gorące z ulubioną sałatką. Polecam! English version Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes (6 crepes) Ingredients for crepes: 1 1/2 cups of all-purpose flour 1 cup milk 1/2 cup water 2 eggs
karmelowywszystkich, którzy jeszcze szukają czegoś szybkiego na dzisiejszy wieczór, mam smaczna, kolorową sałatkę, która na pewno zasmakuje każdemu. Na moim stole na pewno się dziś pojawi :) Składniki: 100-150 g wędzonego łososia , 1 średnia cebula , 1 jabłko , 1 puszka groszku konserwowego , 2 średnie ogórki kiszone , koperek , sól , pieprz , majonez . Jabłko obrać, pokroić w cienkie słupki. Cebulę(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórek kiszony również pokroić w niezbyt grube słupki. Groszek odsączyć z zalewy, lekko przepłukać na sicie. Łososia pokroić w paseczki, wymieszać z warzywami i posiekanym koperkiem. Doprawić majonezem, solą i pieprzem. Smacznego! Z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Nowego 2014 Roku
Codzienna kuchnia niecodziennasię składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli 2 młode marchwie pół czerwonej papryki po 2 gałązki koperku i natki pietruszki(...)wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Marchew obrać, razem z cukinią zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Paprykę pokroić w cienkie słupki
Czerwień i błękittego nie przelewamy do garnka w którym będzie sie gotować zupa. W garnku ułożyć umyty korpus , warzywa , lubczyk, przyprawy ( goździk, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz , Badian). Zalać wodą. Lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem na bardzo małym 1,5 godziny ( wywar ma się zgotować do 2,5 szklanki). Wyjąć korpus i warzywa. Bulion(...)ouzo. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi. Podawać z mini pierożkami zrobionymi z farszem z mięsa obranego z korpusu i doprawionego ouzo. Warzywa użyć do zrobienia sałatki lub z marchewki zrobić farsz do pierogów albo jarzynkę. * Zrobiłam mały eksperyment z tym obsmażaniem korpusu .Kiedyś robiłam zupy na pieczonych kościach wołowych i korpusach po upieczonym drobiu - były bardzo smaczne
Buniabaje w kuchniwziąć udział w konsumpcji - i to nie byle jakiej, bo na rozpalonym węglem grillu! Myśląc zaś nad czymś, co by tym namiętnym klimatom nadało odrobiny świeżości, pomyślałem o orzeźwiającej sałatce z ogórka w japońskim stylu. Wszystko wyszło pysznie, prawdziwa kulinarna ekstaza. Pozostaje tylko przytoczyć fragment rzeczonego wiersza Leśmiana, a następnie zabrać się do gotowania. :) "W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem(...)łososia posmarować odrobiną oleju. Grillować na średnim ogniu obracając każdy rulon o 60 ° co 20 sekund. Łączenie powinniśmy je grillować przez 2 minuty, aż glony staną się lekko złote i chrupiące, a ryba na zewnątrz płata nori upieczona. Zdjąć z grilla, a każdy rulon pokroić na 8 kawałków. Mus malinowy: 1 szklanka malin, plus trochę do dekoracji 1 łyżka
Food Squarewszystko na sałacie. Sałatka nicejska z tuńczykiem może także zawierać świeże warzywa sezonowe: karczochy, czerwoną paprykę, szalotkę – wtedy jest jeszcze bardziej kolorowa. Gdy użyjecie całych steków z tuńczyka sałatka nicejska może zastąpić pełny posiłek! Składniki: 2 steki z tuńczyka albo 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym (absolutnie nie w oleju!) główka sałaty rzymskiej/ dekoracyjnej, ewentualnie lodowej 2 garści(...)pieprzem. Smażyć na patelni grillowej – 2 minuty z jednej strony, przewracamy, smażymy na drugiej stronie 2-4 minuty w zależności od grubości. Mięso tuńczyka powinno być w środku lekko różowe (pamiętajcie, że dochodzi jeszcze po zdjęciu z patelni), bardzo delikatne – nie wolno tuńczyka przesuszyć. Ściągamy tuńczyka z patelni i dajemy mu odpocząć 2-3 minuty na kratce
Pociąg Do KuchniOryginalne proporcje są nieco większe, ja użyłam jednej sałaty lodowej i podwójnej piersi kurczaka. Z tej porcji solidnie pojadły 3 osoby:) Jeżeli planujecie zachwycić gości proponuję przygotowanie właśnie tej sałatki, z tym, że wg ilości podanych w oryginale . Tam również znajdziecie nieco bogatszą wersję przygotowania sosu. Ja troszkę sobie ułatwiając sprawę po prostu dodałam majonez. Nie mniej jednak sos smakuje(...)Grana Padano sól, biały pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 3-4 łyżki majonezu grzanki czosnkowe Do miski przekładamy jogurt, wsypujemy kurkumę oraz curry. Jeden ząbek czosnku drobno siekamy, lekko solimy i rozcieramy nożem, dodajemy do jogurtu. Wlewamy około 1 łyżkę oleju, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przygotowanej marynaty wkładamy pojedyncze piersi kurczaka, mieszamy, tak, by całe pokryte były
Smaki Na Talerzuwiększego wysiłku, ze składników, które zalegają w kuchennych szafkach lub na dnie lodówki, a przy tym jest smaczne, zdrowe i na dodatek dobrze się prezentuje. Taka właśnie jest dzisiejsza sałatka. Jesienna kompozycja aromatycznych, pełnych smaku pieczonych warzyw, delikatnej kaszy kuskus i rozgrzewających przypraw. Do tego garść prażonych ziaren słonecznika i z tak przygotowanym talerzem można zaszyć się pod kocem, żeby(...)cytryny 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję kaszy wsypać do miseczki, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, tak aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu, odczekać 5 min, rozdrobnić widelcem i odstawić). 2) Warzywa umyć, obrać, natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej
Fitsweet.mePolecam Wam także: – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację kotlety z quinoa PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 5-6 SKŁADNIKI: – 2 szklanki gotowanej quinoi – 2 jajka(...)łyżki świeżej posiekanej mięty – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – ½ szklanki startego sera cheddar lub parmezanu – ½ szklanki tartej bułki – ¼ łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: W misce ubij lekko jajka, do masy jajecznej dodaj dymkę, pietruszkę, miętę i sól. Następnie dodaj 2 szklanki ugotowanej quinoi oraz bułkę tartą i wymieszaj dokładnie2 całość. Jeśli Twoja masa jest zbyt mokra dodaj jeszcze
nietylkopasta.plkolendry ¼ posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka sosu chilli ¾ - 1 szklanka orzeszków ziemnych - można zamienić na bułkę tartą ale dodać jej mniej trochę pokruszonych orzeszkow do obtoczenia klopsików (opcjonalnie) SAŁATKA 4 marchewki garść kolendry garść orzeszków ziemnych garść kiełków fasoli mung (opcjonalnie) SOS 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z limonki(...)opcjonalnie) 2-3 łyżki gorącej wody Instructions Odsączyć ciecierzycę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciecierzycę i piec ok 10 minut, aż się lekko wysuszy. Dodać ciecierzycę do robota kuchennego, i pulsacyjnie rozdrobnić (można też rozgnieść widelcem). Orzeszki rozdrobnić w mikserze. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Orzeszki/bułkę tartą dozować
Cooking for Emilymajonezu 1 łyżeczka musztardy dijon 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sałatka staropolska Firmy ORZECH Sposób przygotowania: Mięso kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam(...)pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam kotlety ( z tej porcji wyszło mi 9 szt), które lekko obtoczyłam w bułce tartej. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około 10 min).Następnie na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka
Gosia gotujeumyj, cienko obierz i pokrój na kawałki. Buraczki ciasno ułóż w słoiku (słoikach). Dodaj do nich czosnek, pieprz i listek laurowy. Całość dobrze dociśnij. Całość zalej posoloną wodą. Słoikiem lekko wstrząśnij (w ten sposób pozbędziesz się powietrza spomiędzy warzyw) i ponownie dobrze dociśnij buraczki. Słoik zamknij i odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na kilka dni. Kiedy na powierzchni wody(...)przenieść słoik w chłodne miejsce. Po kilku – kilkunastu dniach (do maksymalnie 2-3 tygodni) tak przygotowane buraczki są gotowe. Możesz je wykorzystać (po zebraniu powstałej piany) do przygotowania barszczu, sałatki (buraczki) lub po prostu wypić (sok). Niewykorzystany sok spod takich buraczków możesz przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Najlepsza temperatura do kiszenia buraczków to mniej więcej 10°C. Temperatura
blog.moje-pasje.infounosi się w całym domu. A papryka smakuje zupełnie inaczej. Sałatka pasuje do mięsa lub ryb. Możecie także dodać do niej fety i oliwek, by zamieniła się w ciekawą sałatkę na przekąskę. Składniki: 3 czerwone papryki 1 duża cebula 3 łyżki tartego koziego sera (może być też grana padano, smakuje równie pysznie jak twardy kozi i świetnie pasuje(...)majeranek, papryka ostra, sól, pieprz oliwa z oliwek torebka papierowa do pieczonych papryk Wykonanie: Paprykę umyj, osusz, podpiecz w piekarniku w 200 C do momentu, w którym skóra będzie lekko czarniała. Po tym czasie wyjmij ją i włóż do papierowej torebki - dzięki temu łatwiej zdejmiesz z niej skórkę. Lekko wystudź, zdejmij skórki. W miseczce ułóż pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę
Zasmakuj KuchniKolejna smaczna propozycja na wykorzystanie szparagów, tym razem w formie grillowanych pędów. Słodkie, grillowane bataty, papryka o delikatnie dymnym posmaku, mój ulubiony świeży groszek, feta i
Mango PapajaSkładniki: 100 g ryżu 2 wędzone udka z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula 1/2 puszki groszku zielonego 3-4 ogórki kiszone 1/2 pęczka koperku majonez
Kuchnia domowa AniSurówka z selera z dodatkiem orzechów włoskich i koperku. Z dodatkiem lekkiego dressingu z jogurtu greckiego, oliwy i musztardy. Składniki: 1 seler (bulwa) 2 garście orzechów włoskich 1 łyżka koperku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy sól morska Seler zetrzeć na tarce. Orzechy obrać i pokroić na kawałki. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić(...)misce. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt grecki, oliwę i musztardę. Doprawić solą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Przepis pochodzi z książki "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską
Moja Galeria SmakuSałata rzymska jest najstarszą z używanych przez człowieka sałat. Do Polski trafiła najprawdopodobniej w połowie XVI w. dzięki królowej Bonie. Coraz częściej doceniamy smak i wartości
mojewypiekiinietylkomiodu sezam Przygotowanie : Wszystko zaczynam od filetowania udka. Ściągam skórę, odcinam podudzie (pałkę) i możliwie dokładnie wycinam kość. Gotowy filet z udka kładę na desce i najlepiej wałkiem lekko ubijam (nie tłuczkiem bo nie chodzi o rozbicie tylko o rozpłaszczenie mięsa na jedną grubość). Posypuję z obu stron własną przyprawą do kurczaka i odstawiam na min pół godziny(...)łyżkę masła klarowanego i smażę po ok 5 minut z każdej strony. Po obróceniu na drugą stronę smaruję miodem górę i posypuję sezamem. Gotowe udko podałem z ziemniakami i sałatką majową
Mechanik w kuchniDania z makaronem to świetna propozycja dla zabieganych, będąc operatywnym można sobie w krótkim czasie przyrządzić np. pyszny makaron z indykiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i lekko
Kuchnia PROzdrowotnaTalerz takiej sałatki śmiało można zjeść na obiad. W lodówce mam zawsze sałatę lodową lub mix sałat. Kiedy nie jesteśmy bardzo głodni, ale czujemy, że jednak coś powinniśmy zjeść, bo za chwilę głód jednak da o sobie znać, wtedy najczęściej na stole ląduje mieszanka na bazie sałat, bakalii, owoców i sosu vinaigrette. Zmienia się zaledwie kilka składników. Zawsze są też(...)grzanki lub bruschetty. Jest dużo, lekko, kolorowo i smacznie. Piersi kurczaka można pokroić i ułożyć na sałacie jeszcze gorące, ale równie dobrze smakują na zimno. Czytaj więcej
bistro mamapokroić je w plastry od strony szypułek - nie będzie się rozlatywał miąższ cebule obrane pokroić w plasterki a paprykę umytą i bez miąższu na kawałki wsypać 2 łyżki soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory z dodatkiem papryki, cebuli ciasno upychać w wyparzonych słoikach(...)marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut zostawić w garnku do wystygnięcia słoiki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu smaczna sałatka do obiadu i nie tylko......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębrakuje czasu, a przede wszystkim ochoty. Mam nadzieję, że wkrótce to wszystko ogarnę i powróci euforia gotowania i zapał do blogowania. A dzisiaj przepis na mizerię z fetą i lekkim sosie winegret. Pasuje właściwie do każdego obiadu, który przewiduje podanie surówki… Składniki: 2 długie ogórki szklarniowe 2/3 kostki fety 3-4 gałązki koperku mały słoiczek oliwek bez nadzienia(...)połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek lub ziół do pizzy Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do mizerii lub pokroić w cienkie plastry. Koperek drobno posiekać. Oliwki odsączyć z zalewy. Wszystko umieścić w misce lub salaterce. Składniki sosu
Czerwień i błękitJedna z najprostszych sałatek. Szybka i smaczna Caprese ze świeżych pomidorów, mozarelli i bazylii to klasyczna włoska antipasti - przystawka. Składniki; 1 mozarella 3 pomidory świeża bazylia oliwa z oliwek krem balsamiczny sól morska, pieprz - ewentualnie Pomidora i mozarelle pokroić na plastry i ułożyć je na przemian na talerzu. Na nich ułożyć listki bazylii. Całość skropić oliwą z oliwek i kremem(...)balsamicznym, ewentualnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Lekko schłodzić przed podaniem
wyzwania kuchenne