5 zdrowych przekąsek na każdą imprezę 445paski surowymi warzywami – marchewkami, selerem naciowym oraz kolorowymi paprykami. Danie to zaspokoi chęć chrupania i będzie doskonałą alternatywą dla paluszków czy krakersów. Marchewkę z papryką i selerem można także lekko podpiec w piekarniku, by były nieco bardziej miękkie. 4. Tortille z kurczakiem i szynką Dla wielbicieli mięsa smaczną przekąską będą mini tortille. Poza kurczakiem, salami czy szynką do środka można(...)czosnkowy), sałatę, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Mini tortille to smakołyk, który zazwyczaj znika w mgnieniu oka z każdego talerza, a skomponowane ze świeżych warzyw będą dodatkowo wyjątkowo zdrowe. 5. Sałatka Nie może zabraknąć jej na żadnej imprezie – sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań na ciepło lub jako osobna przekąska. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie jej głównie z warzyw (wtedy
Kuchcik gotuje
Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą 259Gdybym miała do wyboru między kawałkiem najsmaczniejszego tortu a sałatką z pieczonego buraka to zdecydowanie wybrałabym tą sałatkę. Zakochałam się w niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie. 5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku Buraczki upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem
Jadło i czytadło
GOTOWANA WOŁOWINA W SOSIE CHRZANOWYM 283kości 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% chrzan 1 łyżka mąki Wykonanie: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzącej wody wkładamy umyte mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym odniu ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone(...)mięsa. Kiedy mięso jest już miękkie (zależy to od gatunku wołowiny, więc nie podaję dokłądnego czasu gotowania) wyjmujemy je wraz z warzywami na talerzyk. Warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki albo zblendować i wrzucić ponownie do sosu, a z wywaru przygotowujemy sos chrzanowy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy do niego chrzan (ilość zależy od jego ostrości - po prostu do smaku), mąkę
Walijskie Pichcenie
Sałatka z jajkiem, serem camembert z ziołami, słonecznikiem, pomidorkiem i rukolą 219Uwielbiam rukolę, mam nadzieję, że Wy też, a jak nie, to możecie ją zastąpić np. roszponką. W tej sałatce znajdziemy oprócz rukoli, ser camembert z ziołami prowansalskimi, pomidorki koktajlowe, jajka i słonecznik. Szybko i smacznie :-). Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie rukoli 4 jajka około 10 pomidorków koktajlowych ser camembert z ziołami prowansalskimi 2 garście słoneczniku 1. Jajka gotujemy(...)twardo, ser kroimy w kosteczkę, pomidorki na połówki. Rukolę myjemy, przekładamy do miski. Jajka po ugotowaniu kroimy wzdłuż na ćwiartki. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, możemy lekko skropić oliwą z oliwek extra virgin. Smacznego
kruche babeczki
Sałatka z tuńczykiem na białkach 200białek puszka tuńczyka kawałek białej rzodkwi lub kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku 5-6 listków czosnku niedźwiedziego 3 papryczki peperoni czereśniowe ze słoika 3 łyżki majonezu sól pieprz Białka lekko rozmącamy i wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu aż białka zupełnie się zetną, wtedy możemy je obrócić, chociaż nie ma takiej konieczności. Studzimy(...)resztę produktów, posiekany czosnek i szczypiorek, drobno pokrojone papryczki, rzodkiew kroimy w cieniutkie plasterki i rozdrobnionego tuńczyka osączonego z zalewy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec mieszamy sałatkę z majonezem
Gotowanie jest łatwe
Sałatka z żółtych pomidorów, ogórków i ostrej papryki 251pasteryzować. W upałach, jakie nam jeszcze dokuczają, właśnie pasteryzowanie słoików odstrasza. Przynajmniej mnie. Jeśli macie więc trochę żółtych pomidorów i ogórki, zróbcie kilka słoiczków tej smacznej i kolorowej sałatki. Ilość ostrej papryki podałam orientacyjnie. Jeśli lubicie pikantniejsze smaki, to zawsze możecie dodać jej więcej. Rodzaju papryki też nie piszę, gdyż pewnie każdy ma swoją ulubioną. Składniki: 1 kg żółtych pomidorów(...)gorczyca ziele angielskie sól olej zalewa: 1 szklanka cukru 3 szklanki wody 2 łyżeczki soli 1 szklanka octu spirytusowego 10% Ogórki umyć i pokroić w średniej grubości plastry. Posolić lekko, wymieszać i odstawić, żeby puściły sok - przynajmniej na 2-3 godziny. Pomidory opłukać i pokroić w plastry o grubości trochę większej niż ogórki. Papryczki opłukać i pokroić również w grubsze
Codzienna kuchnia niecodzienna
domowe hamburgery 329ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatki: 4 bułki do hamburgerów zielona sałatka np. karbowana 2 ogórki konserwowe 2 pomidory 2 cebule biała bądź czerwona w plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej patelni(...)warstwę sosu, kładziemy liścia sałaty, plaster pomidora, plaster cebuli, kotleta, plaster sera żółtego, warstwę sosu, plaster pomidora, ogórka konserwowego, cebuli, sałatę, warstwę sosu i przykrywamy górną częścią bułki. Całość lekko spłaszczamy / dociskamy
Domowy Smak Jedzenia
Serek wiejski z miodem i otrębami żytnimi 255Składniki: 150 g serka wiejskiego lekkiego 2 łyżeczki otrąb żytnich 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka orzechów włoskich Przepis: Do serka dodajemy otręby i całość mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki, polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. Niezwykle prosta przekąska, ale za to wyjątkowo smaczna :) Otręby żytnie Sante są źródłem cennych składników odżywczych jak: błonnik pokarmowy, białko czy węglowodany oraz składników(...)mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Otrębami możemy posypywać zupy, chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 856kJ/ 205kcal Białko 15,0g Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,3g 0,6g Węglowodany w tym cukry
Emcia Pichci
Sałatka z zielonym ogórkiem i makaronem ryżowym 215Składniki : zielony ogórek słoiczek suszonych pomidorów w oleju mała puszka kukurydzy biały ser typu włoskiego- Capri (połowa opakowania) ok. 5 dag makaronu ryżowego olej , sól Przygotowanie
Proste Potrawy
PIECZONY ŁOSOŚ Z DRESSINGIEM TAHINI 205Ekspresowy w przygotowaniu pieczony łosoś, podany na prostej sałatce z roszponki i pestek granatu. Udekorowany prażonymi ziarnami sezamu i dressingiem tahini, nie tylko smakuje obłędnie, ale
cool and minty
Kapusta marynowana - a'la chińszczyzna 217Chyba wszyscy lubią surówkę kapuścianą podawaną w chińskich jadłodajniach. Za delikatny ale wyraźny smak, idealne współgranie z daniami chińskimi i przepyszną chrupkość. Postanowiłam spróbować
Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z komosą ryżową i pesto bazyliowym 389Kolejna odsłona komosy ryżowej. Ma delikatny, charakterystyczny posmak. Do tego dania można użyć dowolnej jej odmiany np. białej, czerwonej czy czarnej. Opcjonalnie ser kozi można zastąpić
Jaglusia
Surówka z dyni i jabłka 217Dynia w kuchni podkarpackiej obecna jest od dawna, choć z pewnością nie zajmuje czołowego miejsca ze względu na swoją sezonowość. Dzisiaj proponuję Wam surówkę z dyni
Trzeci talerz
Ćwikła Lucyny Ćwierczakiewiczowej 228Ćwikła to nieodzowny element polskiej Wielkanocy do jajek, kiełbasy, czy mięsa. A dobra ćwikła to oczywiście przygotowana samodzielnie, domowym sposobem najlepiej takim sprzed 100 lat. A
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z kapusty z ogórkiem i kukurydzą 273spontaniczne i na szybko przygotowane sałatki i surówki zawsze wychodzą najlepsze. Oprócz tego uważam, że im mniej składników tym smaczniej. Tak też jest z tą surówką minimum składników maksimum smaku. Świetny dodatek do różnych mięs i ryb. Składniki: 1/4 średniej główki białej kapusty 0,5 zielonego ogórka 5-6 łyżek kukurydzy z puszki 1 łyżka siekanego koperku 2 łyżki majonezu(...)łyżka gęstej śmietany 18% Do smaku: cukier sól ocet siedem ziół pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować lekko posolić wymieszać i odstawić by trochę zmiękła. Jeśli młoda kapusta możemy ten punkt pominąć. W tym czasie pokroić na półplasterki ogórek, odsączyć kukurydzę i posiekać koperek. Warzywa razem wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku
Ala piecze i gotuje
Deser chia z sorbetem malinowym + mini relacja z warsztatów 219melon 4 łyżki słodziku do mleka (ksylitol/cukier trzcinowy itp) WYKONANIE: Mleko roślinne lekko dosładzamy, dokładnie mieszamy z nasionami chia- najlepiej użyć ubijaczki do jajek- odkładamy na 15-30 min.Truskawki lekko rozmrażamy, blendujemy, wykładamy do szklanek jako pierwsza warstwa deseru, jako kolejną warstwę kładziemy stężałe nasiona chia. Banany i melona obieramy, blendujemy razem- polewamy każdy z deserków. W ostatni poniedziałek(...)uczestniczyły, były bardzo miłymi i wyrozumiałymi osobami. Zaprezentowałam przepis na zupę tajską , groszkowe falafele w sosie pomidorowym, szpinakowe kotlety z serem mozzarella , deser chia, gulasz warzywny oraz sałatkę z rukoli i gruszki, którą wkrótce pokażę wam na blogu. Warsztaty nie tylko dla Pań były pewnego rodzaju lekcją, ale też i dla mnie. Wymieniłyśmy się radami, z których
healthy dreams
Sałatka z kukurydzą, tuńczykiem i żółtym serem 333Dziś serwuję Wam przepis na moją ulubioną sałatkę. Jest to sałatka z mojego dzieciństwa. Moja mama ją robiła głównie na święta. Prosta, ale za to przepyszna. To, co robimy :) Składniki: 400 g kukurydzy z puszki 100 g tuńczyka z puszki ( ja użyłam tuńczyka w oleju ) 120-125 g żółtego sera 3-4 łyżki majonezu ( jak ktoś woli można pół(...)pół z jogurtem naturalnym) opcjonalnie łyżeczka musztardy ( ja pominęłam) Dodatkowo : miska, łyżka, łyżeczka Sposób wykonania : Kukurydzę odsączyć ( można na sitku lub lekko uchylając wieczko puszki odlać nadmiar płynu) Tuńczyka też odsączyć z nadmiaru oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez i musztardę – dokładnie wymieszać i gotowe
Niebieski kubek z kawa
DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY 271półgodziny gotowania się kury, warzywa włożyłam do garnka. Dodałam ziele angielskie, liść laurowy, sól i ziarenka pieprzu. Dodałam również dwa suszone grzybki. Teraz zostało już tylko uchylić lekko pokrywkę i gotować zupę na małym ogniu. Ma tylko mrugać i coraz bardziej pachnieć;-) Gotowałam przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie(...)gustu). Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego! A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową
potrawyregionalne
Rolada kanapkowa z szynkowara 192Smaczna, krucha i przede wszystkim "swojska" wędlinka do kanapek i sałatek. Składniki: 1 kg schabu 1 duża pierś z kurczaka 30 dkg pieczarek 2 ząbki czosnku Po pół łyżeczki każdej przyprawy: tymianek, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany olej słonecznikowy sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób przygotowania: 1. Schab myjemy i nacinamy w dwóch miejscach tak by zrobić(...)największego kotleta. Oprószamy go przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem z każdej strony, delikatnie rozbijamy. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy lekko posolone. 2. Na płat schabu wykładamy usmażone pieczarki oraz rozbitą pierś z kurczaka. 3. Całość zwijamy w roladę. 4. Okręcamy dookoła sznurkiem spożywczym. Kropimy olejem i posypujemy resztą przypraw i posiekanym czosnkiem. Zostawiamy najlepiej na całą
Kuchnia w czekoladzie
142. Bób z kiełbasą 176Nadszedł już sezon na bób! Dotąd jedyną znaną mi potrawą z tego warzywa to bób z wody polany masełkiem z bułką tartą, lub też sałatka z bobu. Danie z kiełbasą jest równie smaczne, pod warunkiem, że kiełbasa nie będzie królowała nad bobem i nie zabije jego smaku. Zresztą sami musicie sobie wyważyć te proporcję. 0,5 kg bobu(...)ząbki czosnku 1 cebula 100 g masła Sól, pieprz, majeranek Bób gotować 5 minut, następnie odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki. Cebulę pokroić w kostkę. Masło roztopić dodać cebulę, lekko podsmażyć, dodać zmiażdżony czosnek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przyprawić. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać bób i dusić do jego miękkości
Jadło i czytadło
Sernik jogurtowy 230sernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich. Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :) Składniki : jogurt typu greckiego Apetikos -340 g jogurt z mascarpone -( do sałatek i deserów )-250 g 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka 1 budyń śmietankowy - taki na 500 ml bakalie - u mnie drobno pokrojone suszone(...)jogurty - ucierać Dodać proszek do pieczenia i ubite na pianę białka - wymieszać delikatnie i dodać ewentualnie bakalie. Ja zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł. W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera. Miałam więcej czasu i zrobiłam ciasto pod spód
Proste Potrawy
PLACKI Z FASOLI MUNG I CZARNEGO RYŻU Z KURCZAKIEM 217czarnego ryżu jaśminowego z dodatkiem kawałków kurczaka z pewnością lepiej smakują niż wyglądają 😉 Są pożywne i sycące - można je podać na obiad lub kolację. Świetnie smakują z surówkami lub sałatkami. Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz z grupy B, karoteny, antocyjany, a także wapń, żelazo(...)zalewamy 2-2,5 szklanki osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 min., co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie całą wodę, odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie
Kuchnia MagdaLeny