lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:325/588)

Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą 205

Wszystkie smaki Świąt w jednej sałatce: biała kiełbasa, ćwikła z chrzanem i jajka z majonezem.  Składniki: (na 3-4 osoby) 2 duże ziemniaki, duża marchewka, 2 białe surowe kiełbasy, 3 duże jajka, kilka małych ogórków konserwowych, 1/2 dużego ogórka kiszonego, 2 czubate łyżki ćwikły z chrzanem, 4 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku, sól, pieprz(...)łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka oregano Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Białą kiełbasę parzymy. Obieramy z flaka. Jogurt mieszamy z przyprawami (szczypta soli, pieprz i suszone zioła) Jajka obieramy ze skorupek, zostawiamy kilka plastrów do dekoracji na wierzch, pozostałe kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę, również kroimy

Lena Gotuje
Warstwowa sałatka z szynką i porem 449

wyjdzie aż tak smaczna. Dodatkowo pięknie wygląda po wyłożeniu na talerz (żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia). W moich zbiorach znajdziecie przepisy na sałatki, które wychodzą w większych ilościach. Tę sałatkę przygotowałam w półtoralitrowej salaterce. Myślę, że będzie idealna „na jedno posiedzenie” dla max 4-5 osób. 1 duży por lub 2 małe 200 g szynki wieprzowej (np schab(...)żółtego sera (u mnie cheddar) 2-4 łyżki majonezu sól, pieprz Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Seler konserwowy osączamy, dokładnie odciskamy nadmiar płynów. Lekko siekamy na desce na mniejsze kawałki. Ananasa osączamy z zalewy. Kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser żółty trzemy na tarce. Na dnie szklanej

Smaki Na Talerzu
Kalafiorowe kotleciki mielone (VEGAN) 186

bułki tartej 100 g humusu (najlepiej z firmy Sante)  1 ząbek czosnku sól, pieprz olej rzepakowy   Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać ciepłą wodą do napęcznienia. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Dokładnie rozgnieść przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Do masy dodać płatki ryżowe, humus, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gdyby masa była zbyt rzadka(...)obtoczyć w bułce tartej. Łącznie powinno wyjść ich 6-7. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15-20 minut do zarumienienia. Podawać z ulubioną sałatką.  U mnie jest to najczęściej pieczona cukinia z rukolą +  pomidorki koktajlowe .      Smacznego! 🍃 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
Gulasz z soczewicy ze szpinakiem i boczkiem 238

Gulasz świetnie smakuje z kaszą bulgur . Dawno nie gotowałam tej kaszy, więc troszeczkę stęskniłam się za jej smakiem. Jeśli Wam zostaje bulgur z obiadu to możecie zrobić z niego sałatkę . Kremowy gulasz z soczewicy Składniki: na 4 porcje 150 g czerwonej soczewicy 1 czerwona cebula 350 ml wywaru z kurczaka 3 ząbki czosnku 250 g pomidorów koktajlowych 150 ml śmietanki(...)pieprzu młotkowanego 50 g świeżego szpinaku 100 g wędzonego boczku Cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij na maśle. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż aż kurczak lekko się zrumieni. Dodaj opłukaną soczewicę i wywar z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i przecierem, gotuj gulasz przez 25 minut. Jeśli wolisz soczewicę bardziej w całości możesz ją dodać

codojedzenia
Sałatka flamandzka 268

Sałatka flamandzka to połączenie kalafiora, brokuła, pomarańczy i grejpfruta. Do sałatki warto dodać jakąś drobiową wędlinę, aby całe danie było jeszcze bardziej sycące. Poniższa sałatka idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie jak i późną kolację.  Składniki: 250 g szynki drobiowej 1 średniej wielkości kalafior 1 średniej wielkości brokuł 1 duża pomarańcza 1 duży grejpfrut pieprz (np. pikantny grubo mielony(...)łyżka soku z cytryny Kalafiora i brokuła pokroić na mniejsze różyczki, umyć. Następnie ugotować w osolonej wodzie (osobno różyczki z kalafiora i brokuła). Po ugotowaniu warzywa powinny być lekko chrupiące. Warzywa przelać zimną wodą i odsączyć. Pomarańczę i grejpfruta pozbawić skórki, obrać z białej błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę drobiową pokroić w kostkę. Składniki na sos wymieszać

Ugotować
Chicken Tandoori 224

mieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w zapachu do garam masali, ale mniej słodka, z bardziej wyczuwalnym aromatem kolendry i kminu rzymskiego. Dość pikantna, lekko słonawa w smaku. KLIK 1 czerwona papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao 1 zielona papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka(...)naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach.  Sałatka: szpinak rucola cieciorka marynowany imbir czerwona cebulka kalmary (trzymane we wrzątku około 2-3 minut) Sałatkę skropić sokiem z limonki

ClauditteMissCooking
Sałatka z łososia, szparagów i jajka 235

Sałatka. Smaczna, prosta i efektowna - a na dodatek, szybka do zrobienia . Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki.  składniki ( 2 - 3 porcje) 100 g wędzonego łososia 7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych 1 jajko ugotowane na twardo koperek kapary do posypania sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka  przygotowanie Wymieszać składniki(...)sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej. ( odłamujemy koniec szparaga, nie obieramy, szparagi lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na patelnię ). Jajka podzielić na ćwiartki, szparagi pokroić na 3 cm kawałki, łososia pokroić w paski, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i podawać . Smacznego

Stare Gary
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 491

tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę z cukinią wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, jeśli macie większe okazy pieczenie trzeba wydłużyć. Jeśli pieczenie na termoobiegu(...)brzegach. Trzeba uważać aby nie spalić fety, więc zalecamy częste zaglądanie do piekarnika pod sam koniec pieczenia. 7. PODANIE: Danie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub smażonym ryżem i sałatką. Mimo, iż niepozorna, jedna połówka bez problemu nasyci jedną osobę. Skórki nie jemy, gdyż w dużych i starszych okazach jest po prostu twarda. OM NOM NOM! Świeżutki post ZAPIEKANA CUKINIA

Nerds Kitchen
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 242

zdejmować z blachy i układać bardzo ostrożnie, aby nie pokruszyły się. babeczki należy najpierw ustawić na stolnicy w foremkach dnem do góry, aby trochę przestygły, a później trzonkiem noża lekko uderzać o dno foremki i wyjmować babeczki. Ciekawostki: proszek do pieczenia spulchnia ciasto i sprawia, że jest bardziej kruche. Trzeba jednak zachować umiar w stosowaniu. Zbyt duża ilość może spowodować(...)codziennych śniadań, takich jak płatki owsiane. Znalazły one swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki.  KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem

Ciastka - domowe słodkości
Kosmetyki w kostce nie tylko na wakacje 131

Już niebawem zaczniemy pakować plecaki i walizki na wakacyjne wojaże. Oprócz strojów do opalania, wygodnych t-shirtów i przewiewnych sukienek znajdą się w nich także niezbędne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka warstwowa Wianek 200

Pieczemy wianuszki, pleciemy wianki, a może by tak zrobić sałatkę w tym kształcie? :-) Sałatka warstwowa "Wianek" to prosta kombinacja, która przyciągnie wzrok eleganckim wyglądem i zachwyci

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką 183

Zdrowo i bardzo smacznie do wiosennych obiadów i nie tylko. Surówki z czerwonej kapusty są mniej popularne ze względu na jej twardość, ale ostatnio opracowałam nowy

Apetyczna babeczka
Lekka sałata z brokułem i buraczkami 201

Mam słabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie

Trzeci talerz
Zielony sos w trzech odsłonach 192

liście oregano ok.200 g -3-4 liście młodego chrzanu -mała gałązka lubczyku -2 łyżki jogurtu greckiego -sól do smaku -olej do smażenia Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oleju (ok. 1 łyżki ), dodajemy liście rzodkiewki i chrzanu, mieszamy z cebulą i chwilę podsmażamy aż liście zwiotczeją. Przekładamy wszystko do blendera kielichowego, dodajemy listki oregano(...)sosu można dodać majonez w proporcji: 3 łyżki sosu + 2 łyżki majonezu. W takim wydaniu podajemy do jajek ugotowanych na twardo.  Znakomicie również sprawdza się w wiosennej sałatce: młode liście sałaty + pokrojony w kostkę świeży ogórek + pokrojony w kostkę pomidor + pokrojona w plasterki rzodkiewka + posiekane na twardo jajka + garść posiekanego szczypiorku, wszystko polane i wymieszane z zielonym sosem

Kulinarne przemyslenia
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – 4,50 zł 1201

uzyskania jednolitej konsystencji. Możliwe, że sos będzie się rozwarstwiał – nie martwcie się, na smak to nie wpłynie, a wygląd sosu i tak nie ma większego znaczenia, bo zniknie w sałatce. Sos odstawiamy do lodówki. 2. PIERŚ Z KURCZAKA (1 min): myjemy ją i oczyszczamy z błonek. Nie kroimy jej – smażona w całości zachowa soczystość. Obsypujemy ją solą, pieprzem oraz słodką(...)pokrójcie w ćwiartki. 4. SMAŻENIE KURCZAKA (10 min): zamarynowanego kurczaka smażymy na małej ilości oleju na średnim ogniu – z jednej i drugiej strony po ok. 2 min do lekkiego zarumienienia. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy kurczaka jeszcze ok. 4 min z każdej strony na małym ogniu. Kurczak będzie gotowy, jeśli wgłębienie po lekkim naciśnięciu palcem na środek piersi natychmiast

Nerds Kitchen
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną 210

Dodatkowo bułka tarta do obtoczenia kotletów i olej rzepakowy do smażenia.  Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku, przesypujemy do rondelka z grubym dnem, zalewamy mlekiem i lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut, często mieszając, by nie przywarło. Miękką kaszę studzimy, a następnie łączymy z posiekanymi drobno jajkami na twardo, jajkami surowymi, posiekanym koperkiem(...)formujemy na kształt płaskiego kotleta lub jak ja- na kształt walca. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubioną surówką lub sałatką

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka ziemniaczana z kukurydzą 166

przeznaczone są do pieczenia. Po ich ugotowaniu, wystarczy ziemniaki zalać zimną wodą, odcedzić, a wtedy skórka, po delikatnym naciśnięciu, schodzi bez problemów! A jaki jest Wasza ulubiona sałatka ziemniaczana? Sałatka ziemniaczana z kukurydzą / 2 porcje Składniki: 300 g malutkich ziemniaków (polecam gatunek, który przeznaczony jest do pieczenia) 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy 1/3 pęczka natki z pietruszki 1/2 jasnej części pora(...)skórą w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na kilka minut. Odcedzamy. Obieramy ziemniaki ze skórki. Skórka z ziemniaków zejdzie bez problemu, jeśli lekko naciśniemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy odsączoną kukurydzę. Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy na plasterki. Dodajemy do pozostałych składników w misce. Natkę

Moja smaczna kuchnia
Zupa pomidorowo-cukiniowa z nutką bazylii 134

Jestem ciekawa czy wy też macie takie dania i sięgacie po nie od czasu do czasu. Z pomidorów zrobić można bardzo wiele. Ketchup, przecier, używać do sosów, dodawać do sałatek, smażyć z jajkami czy właśnie robić zupy. Tak jak lubię moją pomidorówkę z makaronem tak tym razem sięgnęłam po zupę krem. Mama przywiozła mi całe pudełko pomidorów, które uchodowała(...)zupę z dodatkiem cukinii. Cukinia i pomidory łączą się z sobą znakomicie. Dodałam jeszcze odrobinę czosnku, pikantną paprykę i świeżą bazylię. Zupę podałam z groszkiem ptysiowym. Była bardzo lekka, kremowa i smaczna. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki

mecooks
Marchewki z pastą jajeczną 158

Marchewki z ciasta francuskiego nadziane pastą jajeczną. Nadzienie możecie zrobić dowolne np. pasta z łososiem, sałatka jarzynowa itp. Za każdym razem nowy smak. Idealna przekąska na zimno na stół. Pięknie się prezentuje i jest smaczna. Na blogu w zakładce PRZEKĄSKI znajdziecie inne pomysły i przepisy. Jeżeli przygotowaliście potrawę z mojego przepisu to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)ciasto francuskie XXL barwnik pomarańczowy 4 łyżki mleka Ciasto pociąć na paski o szerokości 1,5 cm i zawijać na specjalne tubki do wypieku rurek.Ciasto tak owijać aby zachodziło lekko na siebie. Odrobinę barwnika rozpuścić w mleku i posmarować każdą rurkę pędzelkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż rurki będą

O kuchni z uczuciem
Topinambur- na początek wersja pieczona 180

spróbowania? Topinambur jest delikatnie słodki i orzechowy w smaku. Ten, najczęściej dostępny na naszym rynku, jest dość wodnisty i kruchy. Możemy go jeść na surowo, na przykład jako składnik sałatki, ale także gotować, blanszować, smażyć czy piec. Na początek proponuję potraktować naszego bohatera niczym ziemniaka, a gdy skosztujecie i nauczycie się smaku, gwarantuję, że do głowy wpadnie Wam mnóstwo innych(...)zdrową i sycącą przekąską. Do przygotowania 0,5 kg bulw słonecznika bulwiastego potrzebujecie 1/3 szklanki oliwy, sól i rozmaryn. Ponieważ używałam suszonego rozmarynu, to na jakąś godzinę przed pieczeniem lekko go roztarłam i zalałam oliwą. Jeśli używacie świeżych ziół- także dobrze je "namoczyć" w oliwie, dzięki czemu nie przypalą się tak bardzo podczas pieczenia, wolniej i intensywniej będą oddawały aromat

Pichceniomania
KARKÓWKA DŁUGO PIECZONA W SŁODKO-WINNEJ MARYNACIE 206

Pieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w sałatkach. I w chlebkach pita - z zestawem surówek jako najlepszy domowy kebap! Składniki 1-1,2 kg karkówki 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki ketchupu 3-4 łyżki dobrego oleju(...)sól himalajska lub morska, świeżo zmielony pieprz woda Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Natrzyjcie dobrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebule obierzcie i pokrójcie na plastry, czosnek lekko rozgniećcie. Z ketchupu, octu, oleju i reszty przypraw oraz ziół (bez wody) sporządźcie marynatę, dołóżcie do niej cebulę i czosnek. Mięso włóżcie do przygotowanego sosu, dokładnie go w nim obtoczcie

OliveandThyme
Pilaf z quinoa i kurczaka 180

przy tym jest bogata w białko. Pilaf z quinoa z dodatkiem kurczaka i warzyw to szybkie i łatwe do przyrządzenia danie. Często używam quinoa w mojej kuchni do sałatek , stir fry czy warzywnych burgerów . Quinoa świetnie pasuje z innymi warzywami ale również z mięsem i drobiem. Pilaf z quinoa Składniki: 2 porcje 150 g quinoa 1 mała cebula 2 ząbki(...)łyżka posiekanej natki pietruszki po ½ łyżeczce mielonego kminu rzymskiego, kajeńskiego pieprzu i kurkumy sól do smaku Wypłucz quinoa w zimnej wodzie pocierając nasiona, wtedy pozbędą się goryczki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odparuj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Pokrój mięso w kostkę i dodaj do warzyw. Posyp przyprawami i smaż

codojedzenia
Puree z kasztanów 155

Węgier i nosi nazwę Gesztenyepüré. Deser składający się jak sama nazwa mówi z puree, jadalnych kasztanów i bitej śmietany. Pasuje również jako dodatek do makaronu, kanapek, tortilli czy sałatek. Składniki do kasztanowego pure: 380 g kasztany jadalne (duszone, obrane) 300 ml. mleko 225 ml. woda Syrop: 50 g cukier kryształ 80 ml woda 1 szczypta soli Do gotowego puree(...)zrobić nacięcia na kasztanach w kształcie litery X, tak, aby nie przeciąć owocu (nie nacięte wybuchną). W celu łatwiejszego obierania ze skórek zagotować kasztany przez dwie minuty, odcedzić i lekko ostudzić, a następnie obrać. Obrane kasztany przełożyć do garnka, dodać mleko, wodę, miąższ oraz laskę wanilii i gotować pod przykrywką aż do miękkości. Czas gotowania zależy od jakości kasztanów, około

Smaczne Potrawy
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 198

Towarzysząca nam przez ostatnie dni upalna pogoda nie zachęca, a wręcz odstrasza nawet najbardziej zagorzałych miłośników kuchni przed dłuższym w niej przebywaniem. Na takie dni przydają się przepisy na lekkie dania, najlepiej z dużą ilością warzyw, ale też takie, które pozwolą te danie przygotować w mig, ponieważ perspektywa długotrwałego stania przy gorącej kuchence i mieszania nie jest zbyt pocieszająca(...)chrupko, dorzucić zarumienione tofu, dogotować makaron lub ryż i obiad gotowy. Makaron Soba to makaron gryczany wywodzący się z kuchni japońskiej, gdzie serwowany jest jako dodatek do zup, sałatek czy dań z woka. Jeżeli masz ochotę, możesz użyć innego makaronu. Natomiast będę się upierała w kwestii szalotek, które mają słodki i delikatniejszy smak, którego zwykła cebula nie jest w stanie

Roślinna - blog wegański
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 144

otrębami. Smażymy kotlety na złoto. Następna pozycja to fasolka szparagowa w pomidorowym sosie. Prosta sprawa ! Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy fasolkę. Chwilę ją przesmażamy, żeby lekko zmiękła. Następnie wlewamy całą passatę i i dusimy do miękkości. Dodajemy jeszcze sporą ilość estragonu, pieprzu i czosnek pokrojony w płatki. Nie solimy, ponieważ passata zawsze ma w sobie sól(...)tylko na zdrowie :) Kiedy fasolka zmięknie przekładamy ją do sosjerki lub co tam macie pod ręką i podajemy z kotletami i surówką. Aha !!! Jeszcze posypujemy szczypiorkiem, aby ładnie wyglądało. Sałatka na zdjęciu to rukola, pomidory, oliwki czarne, kukurydza. Polane jedynie sokiem z połowy limonki, oliwą z oliwek i pieprzem. Prawda, że smacznie to wygląda ? Wypróbujcie zatem to danie i podzielcie

vegetanie