przesycone mięsem, sałatkami i ciastem. O codzienności wróć. Dzisiejsza propozycja ma nie co związek właśnie z lekkością i odpoczynkiem dla naszego żołądka i jelit. Zaczne od zdrowego śniadania z kaszą jaglaną, prażonymi jabłkami i innymi dobrodziejstwami. Danie to jest bardzo zdrowe choć nie koniecznie smaczne dla wszystkich. Polecam tym co chcą nieco oczyścić organizm i zjeść coś lekkiego, a przy
Kubki smakuosolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągam łyżką cedzakową. Do przygotowania wykorzystałam aromatyczną miętę suszoną z firmy Skworcu . Mięta jest tradycyjnie zapakowana w przezroczystą torebkę. Co prawda jest posiekana dość drobno, ale jak tylko otwarłam torebkę po samym zapachu nie miałam żadnych wątpliwości że to właśnie mięta. Męta jest świetnym dodatkiem do sałatek, deserów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobiad lekkie, a jednocześnie pożywne danie z makaronu farfalle. Do tego jest to ekspresowe danie. W tym samym czasie gotujemy makaron, bób i przygotowujemy resztę składników. Trzeba sobie ułatwiać prace w kuchni, to propozycja dla tych, którzy lubią jeść, ale nie lubią długo siedzieć w kuchni. Kilka propozycji na podobne dania z makaronem farfalle znajdziecie poniżej: Sałatka z farfalle, suszonymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomidorki i oliwki na pół. Dzielimy na pół i rozkładamy na talerze. 3. Z trzeciej części tabeli wybieramy jeden rodzaj mięsa. Możemy oczywiście je pominąć, wtedy mamy wersję wegetariańską sałatki. A w przypadku mięsa, to kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy gotową mieszanką przyprawy do kurczaka. Smażymy około 10 minut. Filet z łososia - zdejmujemy skórę palcami, kroimy w kosteczkę(...)sałatą. 4. Nasiona możemy dodać lub pominąć. Żeby zrobić prażone pestki, to na suchą i gorącą patelnię wsypujemy pestki i prażymy około 3 minuty. Wykładamy na talerzyk i gdy lekko przestygnie, rozkładamy na talerzu z sałatą. Mozzarellę lub fetę kroimy w kostkę. 5. Ostatni krok to dressing. I nasza propozycja to jeden z trzech sosów. Wybranym sosem polewamy nasze danie
dobra gospodyni dom wesołym czynipieczenia, równą warstwą, żeby kasza odparowała i wystygła. To naprawdę działa! Kasza jest jędrna, sypka, nie ma ryzyka, że ją przegotujecie i zamieni się w pulpę. Przepis na sałatkę pochodzi z serwisu Bonappetit.com Składniki: Mała pierś z kurczaka, albo 4 polędwiczki ½ łyżeczki papryki wędzonej Szczypta pieprzu kajeńskiego Szczypta kuminu 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki) ½ szklanki nasion dyni ½ szklanki nasion(...)naszej metody opisanej wyżej. Odcedź, wystudź. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej dobrze patelnię, wysyp na nią po pół szklanki nasion dyni i słonecznika. Praż, mieszając, przez kilka minut, aż lekko zbrązowieją. Zdejmij nasiona z patelni. Krok 3 Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju. Kurczaka pokrój w paski przypraw wędzoną papryką, pieprzem kajeński, kuminem i solą. Wyłóż na patelnię. Smaż
Niedzielny kucharzCiasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale
KorniszonkiKlasyk nad klasykami, uwielbiam, podaję i smakuję często! Znam wersję z rodzinnego domu z dodatkiem octu, bardzo wytrawnie, jednak z octu w swoim domu rezygnuję kiedy
Zasmakuj KuchniJest wyśmienita a tak tradycyjna i prosta! Surówka do obiadu. Ostrzejsza w smaku i wyrazista, pasuje do dań z ziemniaków, gulaszy, mięsnych pieczeni, kotletów. Do tego
Zasmakuj KuchniO tym, że makarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami
OliveandThymeLatem zawsze nie chętnie sięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem
Kuchnia ŁukaszaWitajcie!, dziś obiadowo... ale w odsłonie FIT. Będzie to lekki i odżywczy obiad idealny na gorące dni. Mięso z królika jest bogate w aminokwasy, nienasycone
Kuchnia PROzdrowotnaBiszkopt- jeden z najtrudniejszych wypieków w sztuce kulinarnej. Odkrycie idealnego ciasta na biszkopt zajęło mi ok. 2 lata. Były to przeróżne warianty z dodatkiem masła
Kuchnia Łukaszaprzypisać danej kulturze. Jedzmy więc! Składniki sos tahini 150g łuskanego sezamu (to zazwyczaj ten, który macie w szafce) 1/2 szklanki wody 2 łyżki cytryny 1 ząbek czosnku szczypta soli sałatka porwana na kawałki pita lub skórki chleba 1 duży bakłażan 2 duże pomidory 1 zielony ogórek 1/2 szklanki pokrojonego szczypioru garść pokrojonej natki 3 jajka ugotowane na twardo(...)szczypiorkiem, natką, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Przygotować tahinę. Uprażyć sezam na grubej patelni, ale nie spalić. Niech się lekko zarumieni na średnim ogniu. Poczekać chwilę aż ostygnie i zmielić w małym malakserze lub blenderze. Miksować kilka razy, co chwilę zdejmując ze ścianek przylepiające się ziarenka. Mielić do czasu uzyskania
W kuchni wieczoremProsta sałatka z czerwoną cebulką Sałatka , to słowo , zawsze wróży pyszną kolację " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tyle ich już było , że aż trudno o coś nowego , niemniej jednak, ja zawsze odrobinkę eksperymentuję , a ten przepis wyszedł wyśmienicie , jeśli oczywiście lubicie dodatek czerwonej cebulki " class="wp-smiley(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Lekko pikantna i słodkawa zarazem , bardzo prosta , nie przekombinowana . Pasuje do wędliny , kanapek , a nawet samodzielnie . Łatwa i pyszna , polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 dość , duża ,czerwona cebula
Ogrodnik w podróżyPostnie nie znaczy, że nie może być smacznie i efektownie. Dzisiaj proponuję rewelacyjny sposób na pysznego halibuta z frytkami z batatów oraz sałatką. Danie urzeka nie tylko wspaniałym smakiem i estetyką, ale posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, typowe dla morskich ryb. Do przygotowania dania użyłem: 2 filetów z halibuta, 2 batatów, sałaty rzymskiej, 400 gram pomidorków cherry, 1 cytryny(...)następnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą i przyprawami. Tak przygotowane frytki włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut. Filety z halibuta ułożyłem na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Skropiłem je sokiem z połowy cytryny i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem. Ząbek czosnku posiekałem w cienkie plastry i ułożyłem po kilka plastrów na każdym filecie. Liście
Wyprawy kulinarne