swoją strukturę na patelni i „nie rozjadą się”. Przyprawić solą i pieprzem tylko z jednej strony**. Docisnąć przyprawy. Rozgrzać dobrze patelnię z olejem. Gdy olej zacznie się lekko dymić (ważne, aby patelnia była bardzo dobrze rozgrzana) ułożyć steki przyprawioną stroną do dołu . Docisnąć, aby cała powierzchnia dobrze przylegała do patelni. Smażyć z jednej strony 2 minuty dla steku(...)Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy. Ja podałam w towarzystwie puree z ziemniaków i sałatki z surowego brokuła . * O tym Gordon nie wspomina w swojej książce. Ale ja skorzystałam akurat z pomysłu Pascala i uważam, że świetnie ten pomysł się sprawdził w przypadku bardzo delikatniej
Moja Delicjasmakowały, tak samo jak teraz. Dzięki prażeniu w gorącym powietrzu są niebywale chrupiące, a zastosowanie takiego procesu technologicznego nie powoduje dostarczenia dodatkowego tłuszczu. Soli nie jest dużo, jest jedynie lekko wyczuwalna, dla mnie idealnie. Podoba mi się fakt, że soli tak na prawdę nie widać w ogóle, dokładnie żadnych kryształków, a mimo wszystko nasionka są słone, także jest to ciekawa(...)wzbogacane białkiem Firma: Primavika Składniki: pasta sezamowa (73%), koncentrat białka serwatkowego (20%), substancja słodząca: ksylitol Podobnie jak powyżej, choć bardzo lubię tahini (szczególnie jako dodatek do sałatek) to dawno jej jadłam, z tego względu, że mam napoczętych chyba z 5 słoiczków, a raczej wielgaśnych słoików różnych maseł orzechowych, których nie mogę wyjeść 😂 Ale w tym przypadku koniecznie
Zdrowie na języku :PSkładniki: 200 g sałaty lodowej 200 g pomidorków koktajlowych 200 g góralskiego bundza 100 g marynowanego czosnku 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2
czarrna od kuchniktóre lekko wciskamy w głąb ciasta. Jabłka oprószamy cynamonem a z wierzchu całość posypujemy kruszonką Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 40min. (Piekarnik ustawiony na pieczenie góra-dół bez termo-obiegu). Smacznego Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Drożdżowe jagodzianki z kruszonką Sałatka ziemniaczana
Księga-Smakusałatki na ciepło. Taka letnia kolacja często gości na moim stole. Kolacja na 4 osoby Składniki: 600 g młodych ziemniaków 3 jajka 200 g wędzonego na ciepło fileta z łososia 250 g szparagów 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki pesto sól i pieprz do smaku Ziemniaki umyj i pozbądź nadmiar skórki ocierając je o siebie. Ugotuj w lekko osolonej wodzie
codojedzeniaformie sałatki. Mus z mango Kupiłam ostatnio trzy sztuki mango i wszystkie trzy zostały przeze mnie i mojego lubego pochłonięte od ręki. Przygotowałam kurczaka zapiekanego z mango, mus z mango oraz salsę. Wszystkie te potrawy były absolutnym hitem. Na słodko powstał delikatny mus, który na zimno idealnie chłodzi podniebienie w tym upale jaki nadal mamy. Mus jest bardzo lekki
mecooksszafce zmusiło mnie do jej wykorzystania. A że nie miałam pomysłu na obiad, więc zrobiłam sałatkę - z jajkiem, awokado, papryką, szczypiorkiem i pietruszką. Bardzo proste i smaczne połączenie. Sałatkę taką można równie dobrze zabrać ze sobą na wynos. Składniki (3 porcje): 150 g kaszy jaglanej 1 awokado 1 papryka czerwona 3 jajka 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka(...)posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju lnianego (Propharma) 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Kaszę opłukaj pod bieżącą wodą, następnie podpraż (ciągle mieszając) w garnku do momentu wydobycia się lekko orzechowego aromatu, ok. 5 minut. Kolejno zalej 350 ml wody i gotuj ok. 15 minut, aż kasza wsiąknie całą wodę. Po ugotowaniu odstaw ją jeszcze na 15 minut. Po tym czasie
Zdrowie na języku :Pkrokietów, kotletów, sałatek, wszelakich przekąsek z ciasta francuskiego, wędlin, deski serów. Jeśli macie ochotę na pikantniejszą wersję dodajcie ostrej papryczki według upodobań. Będzie słodko-kwaśno ostra salsa, idealna do domowych przekąsek. Domowa salsa słodko-kwaśna, obłędna do imprezowych przekąsek, wędlin i serów! Składniki: 500 g passaty 2,5 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki z lekką „górką
Zasmakuj Kuchnisałatki. Potrzebowałam do niej niewiele produktów, a smak naprawdę mnie urzekł. Składniki 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 3-4 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki kilka orzechów włoskich 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Do rondelka o grubym dnie nalać 2 szklanki wody, dodać szklankę kaszy jaglanej, wcześniej przepłukanej na sicie. Lekko posolić
Raj dla PodniebieniaUpieczoną lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. W razie potrzeby porcjujemy i mrozimy. 4. Możemy także ugotować tykwę w wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w małą kostkę aby skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySzarłat a popularniej amarantus, to dobrze znane zboże o wysokiej zawartości białka i substancji odżywczych. Świetnie pasuje do śniadań, lekkich przekąsek a nawet deserów. Ostatnio na
Kuchnia PROzdrowotnacebulę, lekko solimy i podsmażamy chwilę do zeszklenia (nie dłużej, cebula nie powinna brązowieć, a być szklista). Dodajemy buraki, mieszamy, przyprawiamy cukrem, solą, grubo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post
Poezja smaku400g. cienkich marchewek 3 łyżki cukru trzcinowego 1 limonka Marchewki obrać i pokroić na nie zbyt długie kawałki, jeśli tego wymagają to przekroić je
Lubię to gotujępół lekko dociskając brzegi. 2. Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję przygotowaną orzechową posypką. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Orzechy włoskie HELIO to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Orzechy
Tradycyjna kuchnia Kasi* składniki: 1 główka brokuła 8 jajek 300 g szynki 400 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Brokuł dzielimy na mniejsze
Domowy Smak Jedzenia