Wpis pochodzi z mgotuje.pl Koreczki caprese to ekspresowa przekąska wzorowana na słynnej, włoskiej sałatce Caprese składającej się z pomidorów, bazylii i sera mozzarella. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil Koreczki to lubiana i popularna przekąska robiona na imprezy. Myślę, że spodoba się Wam taka kompozycja smakowa. Koreczki caprese Drukuj przepis Czas(...)gotowania: 10 Składniki -pomidorki koktajlowe -opakowanie kulek sera mozzarella -liście bazylii -sos z octu balsamicznego -sól, pieprz Przygotowanie --> Z każdego pomidorka ścinamy lekko nożem jego końcówkę. Na wykałaczkę nabijamy pomidorek, rozciętą końcówką do dołu (dzięki temu koreczki nie będą się przewracały) , na niego nabijamy listek bazylii, a na końcu wbijamy kulkę sera mozzarella. Koreczki układamy na talerzu, wierzch każdego koreczka
Marta GotujeSzybka zdrowa sałatka. Zamiast kalafiora można dodać brokuł, ale wtedy korzystamy z makaronu świderki. Ser feta można zastąpić oscypkiem. Składniki ćwiartka małego kalafiora 20 pomidorków truskawkowych pół małej czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku oliwa extra virgin sok z cytryny 4 łyżki pokruszonego sera feta 250 g makaronu farfalle al limone sól pieprz Przygotowanie Kalafior blanszowałem. Pomidorki przepołowiłem, cebulę i czosnek(...)bardzo drobno posiekałem. Lekko rozgrzałem 3 łyżki oliwy na patelni, dodałem pomidorki, podsmażyłem na małym ogniu 3 minuty,, dodałem czosnek i cebulę, podsmażałem jeszcze 3 minuty., doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszałem z ugotowanym makaronem. Wyłożyłem na głębokie talerze, na wierzch rozłożyłem kalafior, posypałem pokruszonym serem feta
R'n'G KitchenPyszna syta sałatka, która z powodzeniem zastąpi obiad. Polecam! Składniki: 1 brokuł 1 paczka makaronu tortellini z mięsem lub serem - 250 g 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować według przepisu przepisu na opakowaniu. 2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować(...)dente w lekko osolonym wrzątku. 3. Ser pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. 4. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, jogurt, pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku, wymieszać, ewentualnie doprawić solą. 5. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego
Kuchnia domowa AniProsty i pyszny pomysł na obiad dla zabieganych, czyli piersi z kurczaka w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Do tego ulubiona sałatka lub surówka , ziemniaczki i obiad gotowy Pycha! Składniki (na 4 porcje): 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka płatki kukurydziane (około 2 szklanek) 1 duże jajko 1 łyżka mleka sól pieprz olej Przygotowanie: Płatki kukurydziane pokruszyć dłońmi lub przez(...)chwilę zmiksować w malakserze. Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa filety, w najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wbić jajko i dolać mleko. Rozbełtać. Filety z kurczaka maczać w jajku, potem obtaczać w płatkach kukurydzianych mocno dociskając. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z dwóch stron
Oryginalny smakprzygotować na pierwszy posiłek. Oczywiście przepis możecie dowolnie modyfikować, dodając rzodkiewkę, czy też ogórki w miejsce suszonych pomidorów. Zabieramy się do dzieła. Możecie też sprawdzić inny przepis śniadaniowy – sałatkę z awokado. Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasta z jajek i pomidorów suszonych 6 jajek 🥚🥚🥚 200 g twarogu pęczek szczypiorku 50 g suszonych pomidorów 2 łyżki majonezu(...)sól Przepis – Pasta z jajek i pomidorów suszonych Nasz przepis zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Ja to robię w ciągu 10 minut – jajka wrzucam na lekko gotującą się wodę. Po ugotowaniu należy obrać jajka bardzo dokładnie. Do miseczki wrzucamy twaróg, który następnie rozgniatamy. Dodajemy do niego poszatkowane jajka. Co do jajek, to możecie je sobie zblendować
Kuchennyviral.plprzygotować na pierwszy posiłek. Oczywiście przepis możecie dowolnie modyfikować, dodając rzodkiewkę, czy też ogórki w miejsce suszonych pomidorów. Zabieramy się do dzieła. Możecie też sprawdzić inny przepis śniadaniowy – sałatkę z awokado. Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasta z jajek i pomidorów suszonych 6 jajek 🥚🥚🥚 200 g twarogu pęczek szczypiorku 50 g suszonych pomidorów 2 łyżki majonezu(...)sól Przepis – Pasta z jajek i pomidorów suszonych Nasz przepis zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Ja to robię w ciągu 10 minut – jajka wrzucam na lekko gotującą się wodę. Po ugotowaniu należy obrać jajka bardzo dokładnie. Do miseczki wrzucamy twaróg, który następnie rozgniatamy. Dodajemy do niego poszatkowane jajka. Co do jajek, to możecie je sobie zblendować
Kuchennyviral.plzjazd Food Trucków . Tym razemskusiliśmy się na typowo Izraelskie Danie , idealne dla wegan i wegetarian. Tortilla z Falafel z sosem z mango. Idealne danie. Bardzo pyszne, lekkie i sycące. A co to jest FALAFEL ?? Falafel – smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich(...)typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie. Nasz Falafel był przygotowywany przy nas. Składał się oczywiście z bobu. Pyszny. Do tego wybraliśmy zestaw z cebulą czerwoną, sałatką z kuskusu i granatu oraz pomidorów. Całość dopełnił pyszny sos z mango. Cena 5 f . Warta tych smakowych doznań
Gotowanie Patkimnie dziś mija 11 dzień oczyszczania. Czuję się wspaniale,bardzo lekko i mam pełno energii. Oczywiście kryzysy się zdarzają : przez 3 dni bolała mnie lewa ręka( kiedyś miałam kontuzję), inne bóle w miejscach chorobowych. Wszystko to cieszy i sprawia,że człowiek brnie do przodu dalej,mimo,że zachcianki pojawiają się,głównie na mięso. Ale dam radę,pociągnę jeszcze kolejny tydzień(...)później powolne wychodzenie. Tymczasem podrzucam Wam moje trzy inspiracje : 1. Sałatka z selera naciowego: 1-2 łodygi selera naciowego 1 pomidor 1 jabłko Seler pokroić w cieniutkie plasterki,obrane jabłko w kostkę,pomidor w paseczki. Całość skropić cytryną,posypać pieprzem, szczyptą soli. 2. Leczo: 1 cukinia 2 papryki 1 duża cebula Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej
Niespełnione zdolności kulinarnemiękkością i mlecznym posmakiem rozpływającym się w ustach. Najbardziej cenioną odmianą mozzarella di bufala są produkty pochodzące z rejonu Campania. http://www.dietasrodziemnomorska.com.pl/pl/article/mozzarella-di-bufala-74.html Mozzarella nadaję się do sałatek (np. Caprese), szynki parmeńskiej, pomidorów i ziół. Zazwyczaj występuje w postaci obłych, pokrytych serwatką kulek. Może przybierać również kształty małych kuleczek, wałków, wiórków lub warkoczyków. Ser mozzarella(...)ciągliwości po roztopieniu, stąd tak często możemy go spotkać w powszechnie spożywanej pizzy. A jak się ma sprawa kaloryczności? Niestety, ser ten jest tłusty . Mimo pozornie wyglądającej delikatnej i lekkiej konsystencji to 100 g tego produktu zawiera 260 kcal , 20 g białka i 16 g tłuszczu. Pamiętajmy również, że przysmak ten, jak każdy inny ser, zawiera wiele kwasów nasyconych, które
Moja Mama GotujeSałatka nowalijkowa - z młodych ziemniaków, szparagów, rzodkiewki, dymki, ogórka małosolnego... wszystko z dodatkiem koperkowej oliwy z oliwek…Bardzo smaczne, wiosenne i oczywiście bezglutenowe połączenie. Polecam Wam gorąco! S KŁADNIKI: ok. 400 g małych młodych ziemniaków 1/2 pęczka szparagów 3 ogórki małosolne pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka młodej dymki sól, pieprz do smaku koperkowa(...)oliwa z oliwek Młode ziemniaki oskrob i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Szparagi ugotuj na półtwardo. Dokładnie wystudź. Ogórka, rzodkiewki pokrój w plastry i półplastry, dymkę posiekaj. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki. Młode ziemniaki pokrój na połówki lub ewentualnie ćwiartki, dodaj pokrojone warzywa, dopraw solą i pieprzem i obficie polej koperkową oliwą z oliwek. Całość bardzo delikatnie wymieszaj
Kuchnia bezglutenowanajczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody (37-40 stopni) - 15 g drożdży świeżych - szczypta cukru - łyżka soli - łyżka oliwy z oliwek - mąka(...)podsypywania (nie jest niezbędna) Najpierw robię zaczyn. Kruszę drożdże do małej miseczki, dodaję cukier i dwie, trzy łyżeczki wody i ucieram grzbietem łyżeczki do uzyskania gładkiej jednolitej pasty. Lekko oprószam mąką i przykrywam na 15 minut. Kiedy zaczyn podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką
I tu będę miała takie tesól, pieprz, ostra papryka (do smaku) Przygotowanie: Czerwony ryż opłukać, zalać 1 szklanką wody i gotować przez 20 minut. Na koniec dosolić do smaku. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, lekko posolić i podsmażyć na złoto na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa - paprykę i cebulę oraz posiekany czosnek, podsmażyć razem. Dodać szpinak, wszystko wymieszać i chwilę zostawić(...)zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dodać ugotowany ryż. Wymieszać dokładnie i ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku. Można jeść na gorąco lub na zimno - jako sałatkę
Kulinarne Inspiracjewymieszać ze sobą. Odstawić na jakąś godzinkę, by się przegryzły i puściły sok. Warzywa zagotować z zielem angielskim i gotować ok. 20-30 minut, by zmiękły, a sok lekko odparował. Po wyłączeniu palnika dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i odstawić na godzinkę, by masa trochę się schłodziła. Zmiksować masę na pulpę. Dodać resztę składników i gotować kolejne 20 minut (od momentu(...)zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać. Odstawić, by powoli stygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. ----------- Podobne: Ogórki z chili Konfitura z czerwonej cebuli Wiosenny sos-sałatka
Weekendy w domu i ogrodzieJesień to pora roku, która obfituje w świeże warzywa i owoce. Ja staram się ją maksymalnie wykorzystać i serwuję mojej rodzinie duże ich ilości czy to w formie surówek, sałatek czy też jako samodzielne dania. Ostatnio była to zapiekanka warzywna. Do jej przygotowania użyłam ziemniaki, marchewkę, brokuły i własnoręcznie wyhodowaną fasolkę szparagową. Warzywa wcześniej ugotowałam na parze ( ja robię(...)kuchence mikrofalowej - moja posiada taką funkcję ), dzięki czemu wystarczy już tylko krótko ją zapiec. Jeżeli ktoś nie ma takich możliwości, można warzywa po prostu krótko obgotować ( 5 minut ) w lekko osolonej wodzie. Doskonałym dodatkiem do niej może być zsiadłe mleko". Czytaj więcej
Wiem co jemlecz pozostają "mięsiste" co skradło moje serce! po weekendzie moja mama ma dość mojego powtarzania JAKIE TE POMIDORY SĄ PYSZNE! ;) idealnie sprawdzają się jako przekąska, dodatek do słonych wypieków, sałatek... ja stworzyłam sobie z nich pomidorowy twarożek...mniammm ;) zapraszam na przysmaki.pl Składniki: omlet/gofr (2 jajka + szczypta soli) 200g chudego sera 5 łyżek koncentratu pomidorowego (najlepszy smakowo jest koncentrat(...)sztuk pomidorów suszonych dostępnych na przysmaki.pl sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Jajka ze szczyptą soli miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę, a następnie smażymy w gofrownicy lekko przetartej olejem lub jak standardowy omlet na patelni pomidory kroimy w kostkę do sera dodajemy koncentrat, pomidory, przyprawiamy wg. smaku tak przygotowany twarożek rozsmarowujemy na gofrze/omlecie ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszna słodkawa sałatka. Puszkowa - bo wystarczy otworzyć kilka puszek. 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 puszka fasolki 1 słoik selera w paski 1/2 szklanki ryżu 3 jajka 1/2 pora majonez Ryż ugotować, jajka pokroić w kostkę, por w paski. Wszystkie puszkowe składniki jak i seler dokładnie odcedzić (fasolkę dodatkowo przepłukać wodą). Ananasa pokroić w paski. Wszystkie składniki wymieszać razem(...)majonezem. Można lekko posolić i popieprzyć
Jadło i czytadłolekko ją zeszklić. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące (nie będzie później konieczności zagęszczania sosu), przełożyć na patelnię i całość podsmażyć, mieszając. Gdy mięso będzie już lekko podsmażone, polać je sosem sojowym. Po około 15 minutach dodać liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby (bez uprzedniego ich namaczania - lepiej oddadzą swój aromat). Podlać wszystko wodą, lub bulionem(...)grzyby i mięso będą już prawie miękkie doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Tak przygotowany gulasz podałam z puree ziemniaczanym i sałatką z patisonów
Kuchnia w opałachprzynosił do biura własnoręcznie robioną sałatkę. Ponieważ lubi eksperymentować, prawie zawsze było to coś nowego. Zainteresowanie pracowników sprawiło, że założył bloga, na którym zamieszczał zdjęcia swoich zdrowych i kolorowych sałatek lunchowych. Blog odniósł sukces umożliwiający wydanie “Sałatlove”. Kolejnym krokiem był projekt śniadanie. David pochodzi z kraju, gdzie na śniadanie je się kawę i słodką bułę – czy może więc nauczyć(...)tworzyć swoje przepisy. Tak jak przy poprzednim projekcie, codziennie, tym razem przez 2 lata. Jego celem było, żeby każdego dnia zjeść coś, co będzie zdrowe, pochodzące z nieprzetworzonych składników, lekkie, żeby nie mieć uczucia ciężkości, gdy zaczynamy dzień, kolorowe, na tyle proste i szybkie, żeby można było przyrządzić to w biurze i każdym innym miejscu i żeby mogła to zrobić
Ugotowane pozamiataneSurówka z młodej kapusty z majonezem i szczypiorkiem – to nasza kolejna, z wielu, propozycji na pyszną i szybką surówkę do obiadu lub grilla. Jeśli lubicie sałatki o wyraźnym, ostrzejszym smaku, to koniecznie wypróbujcie ten przepis z młodą kapustą w roli głównej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty z majonezem i szczypiorkiem – Składniki: Składniki na surówkę z młodej(...)papierowych, pokroić na ćwiartki i drobno poszatkować liście. Poszatkowaną kapustę posypać solą (ok. 1/4 łyżeczki), przemieszać i odstawić na ok. 20 minut, by kapusta nieco zmiękła. Po tym czasie lekko pościskać kapustę dłońmi i zlać nadmiar płynu. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę. Szczypiorek i natkę pietruszki również drobno posiekać
Kulinarne Przebojepyszne śniadanie i kolejny pomysł na pyszną pastę kanapkową. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na zdrową pastę kanapkową ze słonecznikiem i oliwą z oliwek. Szybka, smaczna i lekka, bo bez dodatku majonezu. Spróbujcie. Dzięki uprzejmości producenta w moim domu zagościły produkty Evege, które chciałabym Wam serdecznie polecić. EVGE Oliwa z Oliwek Extra Virgin oraz EVGE ORGANICZNA Oliwa(...)Rolnictwa USA. Jej kwasowość jest niższa niż 0,3%, zaś skład chemiczny klasyfikuje ją w czołówce światowych oliw z oliwek. I co najważniejsze? Ta oliwa w połączeniu z pastami, sałatkami i innymi potrawami jest po prostu pyszna. Zapraszam Was na fanpag producenta „Oliwa z oliwek EVGE” po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Zdrowa pasta kanapkowa ze słonecznikiem
Słodkie okruszkiJajka faszerowane ziołami 🌿🐣 Nie dość, że wyglądają mega wiosennie to dzięki różnym ziołom mają niepowtarzalny smak. Jest to bardzo prosty i przyjemny przepis na odczarowanie klasycznych
CzarnawisienkaW moim warzywniaku ostatnio rzuciła mi się w oczy biała rzodkiew. Nie jadłam jej całe wieki, musiałam zatem opuścić zacny lokal z tymże warzywem. Wiem, będzie
Mieszam w GarnkuPrzepisów na tabbouleh –arabskie danie jest wiele, tak jak na polski sernik, uwielbiam ją za lekkość i wspaniały smak, może służyć jako zdrowa przekąska w ciągu
Wanilia i Kardamonfont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Na Drugi Dzień Świąt, jak i na inne okazje proponuję coś lekkiego, a zarazem bardzo smacznego. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie , jeśli chodzi o sam proces przygotowania. Można je jeść zarówno w wersji na ciepło , jak i na zimno . Świetnie nadaje(...)pewnością słyszeli i świetnie znają GYROS – potrawę, pod nazwą której skrywa się pita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami. W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych Ketchup, majonez, olej do smażenia Sposób
Kuchnia smakówzapach kwiatów wciąż oczarowuje. Niemal całą moją łąkę otaczają wiankiem krzaki dzikiego bzu. W cieniu ponad stuletniej lipy coraz odważniej rozchyla gałęzie akacja. W ciepłym powietrzu unosi się lekko i zwiewnie biały puch lipowy. Bzy pachną rześko, cytrynowo. Akacja bzyczy od nalotu pszczół. Łąka znów się przebrała. Tysiącem dmuchawców zrzuciła mniszkowe szaty i ubrała w liliowe koniczyny i strzeliste margaretki(...)ogrodach cudowne jest to, że można się w nich zatracić, podziwiać, wąchać i ... zjeść! Z każdym dniem mój apetyt na łąkę rośnie. Zapełniam kolejne talerze zupą szczawiową, eksperymentuję z sałatkami z mniszka, chronię przed kosiarką stokrotki, by zamienić je w syrop i notorycznie podgryzam bratki (Mamo! Wybacz, to nie ślimaki...). Odliczam kwiaty mniszka na syrop, przedzieram się przez krzaki
KUCHARNIA