SKŁADNIKI: (na porcje) - ciecierzyca - 1 puszka 240 g - pieczarki - 200 g - papryka czerwona - 1 szt. 160 g - oliwki czarne - 100 g - serek wiejski lekki - 130 g (z odlaną śmietanką) WYKONANIE: Pokroić pieczarki w plasterki, paprykę w małe paseczki i oliwki. Ciecierzycę odcedzić. (W przypadku gdy używasz ciecierzycy do gotowania, namocz ją dzień wcześniej w zimnej wodzie(...)koniec dodać pokrojone oliwki, wymieszać ponownie. Pozostawić na małym ogniu, dodać odsączony serek wiejski i mieszać, do momentu aż serek zacznie się ścinać. (możesz pominąć serek wiejski/ skropić sałatkę oliwą z oliwek lub olejem lnianym) całość: 6 2 5 kcal (B:34g W:70g T: 23g ) 1 porcja: 31 2 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasświętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Piersi kroimy(...)mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu, od sukcesu do sukcesu! Imprezowego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku
Na moim talerzuSurówka powstała, jako dodatek do orientalnego, mięsnego dania. Świetnie skomponowała się z ostrym i słonym smakiem, więc postanowiłam ją wypróbować i w innych zestawieniach- sprawdziłam się
Pichceniomaniałyżeczka ostrej papryki w płatkach 2 łyżki lodowatej wody (najlepiej wymieszać wodę z kostkami lodu) Do podania: 1 czerwona cebula z sumakiem chlebki pita liście natki pietruszki sałatka z grillowanych warzyw przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zmielić . Przełożyć do misy robota ( z mieszadłem do ciast drożdżowych), dodać sól, 1 łyżeczkę kminu, 1 łyżkę sumaku(...)wodę i mieszać jeszcze przez chwilę aż woda zostanie wchłonięta. Masę przełożyć do miski, wstawić do lodówki i dobrze chłodzić. Cebulę pokroić w cienkie krążki, posypać 2 łyżeczkami sumaku, lekko posolić do smaku, wymieszać, odstawić. Przygotować szaszłyki. Jeżeli używamy patyczków drewnianych, należy je przed przygotowaniem szaszłyków wymoczyć w wodzie. Zmoczyć ręce. Mięso, po wyjęciu z lodówki, podzielić na równe
Stare Garykołowrocie majowym, kolejny rocznik absolwentów na dobre znika ze szkoły. Takie życie. Kiedy wpadłam do domu wczoraj wieczorem, miałam ochotę na coś szybkiego do zjedzenia. Wymyśliłam sobie sałatkę na kolację. Była pyszna, więc dzielę się z Wami przepisem. Polecam. Składniki: • 1 pęczek szczypiorku • 5 jajek ugotowanych na twardo • 4 grubsze plasterki chudej wędliny • 2 łyżki majonezu • sól, pieprz Sposób przygotowania(...)kostkę. Dodać do szczypioru. 3. Wędlinę pokroić w kostkę. Dołożyć do wcześniejszych składników. 4. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 5. Dodać majonez. Ma go być tylko tyle, aby lekko skleić składniki. 6. Wymieszać. 7. Podawać z pieczywem. Smacznego
W mojej kuchnikażdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami i miksem sałat. Proste danie, ale efektowne i przede wszystkim sycące. Na pewno najecie się taką sałatka 😊 Składniki na 1 porcję: miks ulubionych sałat - spora garść 1 średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy(...)pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser rozdrobnić dowolnie: można pokruszyć lub pokroić w kostkę. Na talerzyku lub półmisku ułożyć sałaty. Na nich plastry buraka, ser feta i uprażone orzechy. Całość skropić sosem: ocet balsamiczny wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka ryżowa bez zbytniego wymyślania. Szybka i prosta. Każdy może dorzucić do niej co tylko chce. Składniki: 200 g ryżu najlepiej mieszanego dziki i paraboliczny 1 spora pierś kurczaka pół puszki kukurydzy 1 brokuł 1 czerwona cebula pieprz sól słodka papryka kurkuma garść natki pietruszki Wykonanie: Pierś umyć, pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawić(...)godzinkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko z dodatkiem płaskiej łyżeczki kurkumy. Cebulę pokroić w piórka i lekko podsmażyć. Brokuły (różyczki) lekko obgotować ok.2-3 minuty. Kukurydzę odcedzić. Piersi usmażyć na patelni. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Piękniepomidorów zimą nie ma sensu, są bez smaku i zapachu. Ale jakby tak wyjąć zimowa porą ze słoiczka pomidory, które dojrzewały w letnim słońcu? Takie pomidorki wyśmienicie pasowałyby do sałatki. Koleżanka obdarowała mnie znaczną ilością pomidorków koktajlowych, więc zapakowałam je do słoików w towarzystwie takim jakie do nich pasuje: czosnek, oregano i oliwa z oliwek. * fragment tekstu piosenki(...)łyżeczki suszonego oregano lub suszonej bazylii 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek Zalewa: 1 litr wody 3/4 łyżki soli niejodowanej 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Pomidory umyć i każdego lekko nakłuć nożem. Do wyparzonych słoików włożyć pokrojone na plastry ząbki czosnku, dodać oregano i oliwę z oliwek. Słoiki napełnić pomidorkami koktajlowymi. Zagotować składniki zalewy i wlać do słoików tyle
Codziennik KuchennyKolejna kapuściana propozycja na pyszną surówkę. Najlepsza z młodej kapusty . Składniki: ½ główki kapusty 1 białe cebule 5 łyżek oleju 2 łyżki musztardy sól i pieprz do
Tradycyjna Kuchniapapryki 2 pomidory 180-200 g miksu sałat 10 sztuk rzodkiewek 1 jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do sałatek WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz i pokroić w małą kostkę. Mięso przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Całość przykryć(...)smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, mięso przełożyć na sitko i zostawić do ostudzenia. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z olejem według instrukcji na opakowaniu. Miękki odcedzić z wody i zostawić do ostudzenia. Miks sałat opłukać wodą (ja korzystałam z gotowego, ale jeżeli samodzielnie go przyrządzacie
Passions hobbies lifeTłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe
Kuchnia Łukaszazałożyłam czapkę z szerokim daszkiem i kurtkę z kapturem, więc śnieg nie był mi straszny i wracałam sobie do mieszkania bez pośpiechu. No dobrze, przyznam się, że miałam też lekką torbę i mogłam sobie na to pozwolić ;) W każdym razie wspomnieniami podczas łażenia po sklepach wróciłam do czasów, gdy w dzienniku telewizyjnym jako jedną z najważniejszych wiadomości podawano wypływanie(...)wyczekujące paczek w nogach swoich łóżek mogły cieszyć się smakiem pomarańczy, a na Święta również mandarynkami. I w ten sposób u mnie dziś pomarańczowo w kuchni. Zaczęło się od sałatki... Składniki (na 1 porcję): burak o masie ok. 300 g pomarańcza łyżeczka miodu ok. 100 g sera typu feta łyżeczka chrzanu ze słoiczka ok. 2 łyżek oleju
Weekendy w domu i ogrodziePieczone gruszki i jabłka to mój numer 1! Razem z cynamonem tworzą cudowne połączenie. Świetne samodzielnie jak i dodatek do np. czekoladowych deserów. Znudziły
Czarnawisienkaświętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Piersi kroimy(...)mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu, od sukcesu do sukcesu! Imprezowego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku
NA MOIM TALERZUpaseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas(...)zobaczenia. Bary tapas w Hiszpanii oferują niezliczoną ilość tych przepysznych specjałów, że wybór staje się prawdziwą udręką. Zgodnie z tradycją tapas podaje się z fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych
Kulinarny karnet Christopherasałatkę w stylu greckim. Nieco ją zmodyfikowaliśmy dodając pewien składnik, jednak zachowała swój gracki klimat :) A teraz nasza propozycja : Indyjskie samosy z meksykańskim sosem i grecką sałatką :) Zobaczcie jak ślicznie to wygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ? Składniki : (4 osoby) Składniki na ciasto do samosy : 1 szklanka mąki 2 łyżki masła pół łyżeczki(...)chili ( i tu już jak uważacie) można całą skroić w drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego
vegetanieSałatka zwiastująca wiosnę, kolorowa, zdrowa, do pracy, na śniadanie, dodatek do pieczywa. Zamiast ogórka możecie dodać pokrojone w kostkę pieczone jabłko. Sałatka, porcja witamin u mnie zawsze się sprawdzi na przekąskę w ciągu dnia, po pracy, treningu, smacznego! SKŁADNIKI: mix sałat, dowolne opakowanie kilka kulek mozzarelli 1 pieczony burak pokrojony w kostkę 1/2 zielonego ogórka pokrojonego w kostkę 1 mała(...)cytryny garść pestek dyni świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Mix sałat układam w misce lub na talerzu. Dodaję pozostałe składniki, polewam oliwą i sokiem z cytryny. Posypuję pestkami dyni, lekko mieszam, podaję
Zasmakuj Kuchnirozetrzyj z solą (łyżeczka z lekką górką) na pastę, połącz z łyżką oleju, łyżką soku z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki, majerankiem i pieprzem. Mieszkanką natrzyj ryby od środka, lekko oprósz je także solą z zewnątrz oraz skrop resztą cytryny, i odstaw do lodówki najlepiej na około 5-6 godzin. Przed gotowaniem wyjmij na około pół godziny, aby złapały temperaturę(...)około 8-10 minut. W tym czasie pstrągi powinny zrobić się złociste. Zdejmij z patelni na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Idealne na letni obiad w towarzystwie sałatki. Jeśli nie liczycie kalorii, super będą też frytki. * Na zdjęcia pstrągi leżą na patelni, z której wcześniej zlaliśmy prawie cały olej. Artykuł Pstrągi czosnkowe jak ze smażalni [PRZEPIS] pochodzi
Kulinarna Polskapieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy *** *** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut – do mocnego zrumienienia *** *** Gdy rogaliki lekko przestygną przygotowujemy lukier. W celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny (ok 2-3 łyżki), dodajemy tyle soku i cukru aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą(...)SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Krucho-drożdżowe
Blog z ApetytemBardzo orzeźwiająca i bardzo letnia sałatka, z arbuzem i rzodkiewkami. Dla miłośników owocowych smaków w sałatkach, gdyż dojrzały arbuz dodaje sporo słodyczy. Dałam więcej fety niż w oryginalnym przepisie Jamiego Olivera. Orzeszki piniowe zastąpiłam prażonymi pestkami słonecznika. Wyszło bardzo smacznie, mimo niewielkich moich zmian. Polecam na ciepłe dni. składniki 2 łyżki orzeszków piniowych - zastąpiłam prażonym słonecznikiem 400 g arbuza(...)mięty ( lub więcej) 50 g fety 1 łyżka oliwy 2 łyżki czerwonego octu winnego sól, pieprz przygotowanie Orzeszki piniowe prażyć na suchej nieprzywierającej patelni ok 1 minuty aż się lekko zrumienią. Często mieszać. Odstawić na bok. Z arbuza usunąć skórkę i pestki, pokroić w bardzo cienkie plastry. Rzodkiewki umyć, osuszyć, również pokroić w cieniutkie plasterki. W misce delikatnie wymieszać
Stare Garyprzepis jest łatwy do zapamiętania. Osobiście uwielbiam i nie wyobrażam sobie lata bez mizerii :-) Można ją porównać do takiego chłodnika, który zamiast być daniem głównym, jest dodatkiem zamiast sałatki. Koniecznie musicie spróbować! Oczywiście cały sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu mizerii. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 700 g ogórków gruntowych 330 g kwaśnej śmietany 12 % do smaku: sól, pieprz, ocet winny biały(...)Następnie delikatnie posolić, wymieszać i odstawić na 15-30 minut, aż ogórki puszczą soki. Ogórki przyprawić pieprzem, wlać 1/2 łyżeczki octu, dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać lekko chłodne (ja używam zimnej śmietany, dzięki czemu mizeria jest idealna) w miseczkach do obiadu (np. do schabowego z ziemniakami
Passions hobbies lifePrzepis ten jest w mojej rodzinie od zawsze. Idealny na upały, lekko kwaśny, orzeźwiający chłodnik ogórkowy, który koniecznie należy podawać z młodymi ziemniaczkami okraszonymi słoniną lub boczkiem, podsmażonymi z cebulką. Robi się go bardzo szybko o ile wcześniej schłodzi się w lodówce odpowiednią ilość przegotowanej wody. Składniki: kilka ogórków zielonych - dla mnie najlepsze są gruntowe 1 niewielka cebula(...)śmietany 18% 100 ml jogurtu gęstego 1 - 2 łyżki octu jabłkowego sól ok. 500 ml zimnej, przegotowanej wody Ogórki obrałam i pokroiłam w plasterki jak na sałatkę. Cebulę pokroiłam w cieniutkie piórka. Koperek posiekałam. Wymieszałam ogórki, cebulę, koperek, śmietanę i jogurt. Najlepiej zrobić to w głębokiej misce lub garnku. W następnym kroku dodałam zimną, przegotowaną wodę
Ze smakiem bez glutenuKwiaty cukinii są jednymi z wdzięczniejszych okazów kwiatów jadalnych oraz dających spore możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Można je smażyć, nadziewać, jeść na surowo (np. w sałatce). Dziś chciałam pokazać najprostszy i najszybszy sposób ich wykorzystania i skonsumowania, a tym samym zachęcić wszystkich tych, którzy jeszcze nie próbowali. A wierzcie mi: naprawdę warto. Sama przyznaję się, że pomimo faktu, iż niezmiennie(...)wiedziałam, że kwiaty tego warzywa są jadalne, dopiero teraz zdobyłam się na to, by wreszcie je spożytkować. Kwiaty cukinii mają bardzo delikatny smak. Po usmażeniu zachowują swój kształt, są lekko chrupiące, a przy tym wilgotne. Przy okazji nadmienię, że cukiniowe kwiaty występują w wersji męskiej i żeńskiej. Żeńskie kwiaty to te, które mają małą zawiązkę cukinii, z kolei kwiaty męskie
MyCookBook.pldań ze zdjęć w gazecie. Doskonale rozumiem tę sytuację, ale jednak rodzi się pytanie - kto zjada porcje ze zdjęć?! Ja postarałem się podać żonie lepiej niż na fotografii! Doceniła :) Sałatka nie jest skomplikowana, ale jeżeli przyłożymy się do prezentacji, nabierze całkiem eleganckiego charakteru, a smakuje wybornie! Składniki: 1 mały ugotowany (lub upieczony) burak 4 łyżki marynowanej czerwonej kapusty 3 plastry(...)pokroić w bardzo cienkie (niemal prześwitujące) plastry. Ułożyć na talerzu, skropić dobrą oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kapustę wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Ułożyć na środku buraczkowego carpaccio. Lekko zwinięte plasterki łososia ułożyć na wierzchu piramidy. Skropić lekko cytryną. Całość udekorować koperkiem
zadanie-gotowanietego 1 łyżeczka masła. W razie potrzeby, gdy kasza jest gęsta ale jeszcze twarda, dolewam trochę wody. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (można ją lekko podsmażyć, ja dodaję surową). W tym czasie tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła(...)kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
bistro mama