Wiosna... ach jak ja lubię tą porę roku kiedy wszystko się zaczyna zielenić i budzić do życia. W mojej kuchni również coraz więcej lekkich, wiosennych potraw z przewagą warzyw. Dziś zapraszam Was na moją wiosenną propozycję na kolację (lub śniadanie). Grillowana tortilla z warzywami i kurczakiem w musztardowym sosie na bazie oleju rzepakowego, to smak i prostota, którą kocham(...)źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go wielu potraw. Ja oparłam na nim mój musztardowy sos, który sprawdzi się również jako znakomity dodatek do wielu wiosennych sałatek. Składniki: (na 1 porcję) Na musztardowy sos: 1 pełna łyżka musztardy sarepskiej 1/2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie jogurtu) Pozostałe składniki: 1 tortilla
Słodkie okruszkiNiskie ceny cukinii zbliżają się wielkimi krokami a co za tym idzie, wejdzie ona do naszego tygodniowego jadłospisu :). Dzisiejsza propozycja to najprostszy i najszybszy sposób przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaDostałem od Alego kilka książek kucharskich dla Oli. Opisałem to na naszym drugim blogu w poście " Rewanż po saudyjsku " ( tutaj link ) Na szczęście oprócz wersji arabskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciężkostrawnej zimie, po wszystkich gęstych, tłustych zupach mających ogrzać nas w mroźne dni czas na coś lekkiego, wiosennego, oczyszczającego. Ma być wiosennie, niech będzie kolorowo, powinno też być dietetycznie, by zrzucić te kilka kilogramów, które przyczepiły się do nas podczas zimy. Korzystajmy więc z sezonu na nowalijki, które pojawiły się już w warzywniakach i na straganach. Polecam moją ulubioną wiosenną(...)Młode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet
Smakowity Blog KulinarnySzybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:) Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie; Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą(...)odstawiamy na chwilę. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty
Anioły w kuchnipracy lub na spotkanie z przyjaciółmi. Dobra dla wszystkich unikających pszenicy lub/i dbających o zdrowy styl życia . W wersji wegańskiej kurczaka możecie zastąpić podsmażonym tofu. SKŁADNIKI / 4 porcje SAŁATKA 1 szklanka komosy ryżowej (dowolnego koloru) 1/2 świeżej papryczki chili drobno pokrojonej 100 g listków jarmużu / bez łodyg 1 szalotka pokrojona w piórka garść posiekanych listków świeżej kolendry garść posiekanych listków(...)naturalnego OPCJONALNIE: 50 g fety, garść kiełków brokuła lub rzodkiewki WYKONANIE KOMOSĘ wrzucamy do garnka i zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku (lub gorącego bulionu) i 1 łyżką oliwy. Lekko solimy, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez około 25-30 minut, aż wchłonie całą wodę. Wykładamy na półmisek, posypujemy pokrojoną szalotką, posiekaną miętą i kolendrą. MIeszamy. WINEGRET
cool and mintyproblemu zdobędziecie nasturcje u babci, mamy, cioci albo sąsiadki – stanowią popularną i piękną ozdobę balkonów i działek. Czy jedliście już kiedyś nasturcję lub inne kwiaty? Listki mają lekko pikantny, piekący smak. Można porównać je do znanej chyba wszystkim rzeżuchy. Kwiat zaś oferuje coś więcej – do wyżej wymienionych dochodzi jakby delikatna nuta chrzanowa. Całość jest naprawdę pyszna! Dość długo(...)smaku (oczywiście z młynka) sałata lodowa endywia kilka listków i kwiat nasturcji pieczywo pszenne (można je zastąpić dowolnym) Wykonanie: Łodygi selera naciowego oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. W sałatce powinna być równa ilość jabłka i selera. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Wstaw sałatkę do lodówki. Z 1 łodygi zetnij obieraczką do warzyw (wzdłuż) cienkie plastry selera, odłóż
Garniec Magaliemój gruziński brat przywiózł mi wędzoną fetę, o której już kiedyś Wam wspominałam. To jest jedna z lepszych rzeczy jakie jadłam w życiu. Tym razem postanowiłam ją wykorzystać do sałatki z rukolą i pieczonymi paprykami. Było pysznie. Zresztą, z tą fetą wszystko smakuje idealnie. Składniki: 2 czerwone papryki 50 g rukoli pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (ja użyłam(...)olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, wkładamy do piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia w 180 stopniach. Można je lekko skropić olejem rzepakowym. Po upieczeniu wkładamy je do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry, powinna bardzo łatwo odchodzić. Rukolę myjemy
KardamonovyZnakomita niezwykle aromatyczna makaronowa sałatka z kurczakiem, świeżą cukinią, papryką, natką z pietruszki oraz intensywnie pachnącym bazyliowym pesto. Składniki: 200g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka) 1 czerwona papryka 1 cukinia 400g fileta z kurczaka 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz oliwa Pesto: 50g świeżej bazylii 70g ziemnych orzeszków 1 ząbek czosnku 15ml soku z limonki(...)70ml oliwy z oliwek skórka z połowy limonki świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2. Pesto Bazylię umyć, wrzucić do blendera, wlać oliwę, dodać pozostałe składniki i zmiksować do postaci pesto. 3. Paprykę i cukinię umyć, paprykę pozbawić gniazda nasiennego, a następnie pokroić je w kostkę
Szalona Kuchnia Ewelinystrony ojca śmiała się, że wdałam się w ich rodzinę, bo jak wszyscy lubię ziemniaki. Są one wdzięcznym produktem, z którego można przygotować wiele pysznych potraw. Od zup, przez sałatki do zapiekanek. Wystarczy dodać inny składnik i smak ziemniaków zmienia się. Dzisiaj propozycja na letni obiad lub na grilla. Niewielkie ziemniaki owinięte plastrami boczku i zapieczone - pyszne, sycące i szybkie(...)używam boczku parzonego) Ziemniaki oskrobać lub wyszorować twardą szczotką. Włożyć do wrzącej wody i gotować przez kilka minut. Powinny być tylko podgotowane z wierzchu. Odcedzić, przelać zimną wodą, aby lekko przestudzić. Każdy ziemniak owinąć plastrem boczku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfance do zapiekania. Można także takie ziemniaki zgrillować. Należy jednak pamiętać, aby układać ziemniaczki
Codzienna kuchnia niecodziennakwasowość jest niższa niż 0,3%, zaś skład chemiczny klasyfikuje ją w czołówce światowych oliw z oliwek. I co najważniejsze? Ta oliwa w połączeniu z pastami, sałatkami i innymi potrawami jest po prostu pyszna. Zapraszam Was na fanpag producenta "Oliwa z oliwek EVEGE" po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Składniki: (na 2-3 kromki) 2 jajka klasy(...)pora sól i pieprz do smaku ulubione pieczywo Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i kroimy w kosteczkę. Do jajek dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, następnie całość mieszamy lekko ugniatając np. widelcem. Kolejno dodajemy posiekany por i 2 łyżeczki łuskanego słonecznika. Całość doprawiamy solą i pieprzem i znów mieszamy. Próbujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkinieduży ogórek mała czerwona cebula sok z limonki łyżka posiekanej kolendry sól 2 łyżki oleju z pestek winogron kilka kropli oleju sezamowego (można pominąć) Wykonanie: Pierś kurczaka doprawioną lekko solą i pieprzem upiec (najlepiej w rękawie do pieczenia, dzięki czemu będzie miękka i soczysta) w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie obrać mango i pokroić w niezbyt grube plastry(...)ogórka i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy ze sobą i dodajemy posiekaną kolendrę, olej winogronowy i sezamowy oraz sok z limonki. Doprawiamy pieprzem i solą. Powinna powstać drobna sałatka o wyraźnie orientalnym i świeżym smaku. Upieczoną pierś kurczaka kroimy w plasterki w poprzek włókien. Układamy na talerzu na przemian najpierw plasterek mango, potem kawałek kurczaka itd. Na wierzch nakładamy
MyCookBook.pldokładnie tłuszczem, a następnie wcieramy zgnieciony czosnek z każdej strony. Posypujemy zmieszanymi ze sobą przyprawami, również od spodu. Do pojemnika dodajemy listki laurowe, ziela angielskie oraz pozostałe ząbki czosnku- lekko zgniecione nożem. Tak zamarynowane mięso odkładamy na ok 20 godzin do lodówki, przewracając je co jakiś czas w naczyniu, by góra zbyt nie wyschła. 2. Kolejnego dnia karkówkę wraz(...)Pieczemy ok 2 godzin. Rękaw rozcinamy dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika. Karkówkę studzimy, a następnie odkładamy do lodówki na ok 2 godzinki. Podajemy z ulubioną sałatką lub jako dodatek do chleba. Ps. Wędlina zachowa dłużej świeżość jeśli po upieczeniu będziemy ją trzymać nadal w zamkniętym pojemniku. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziełosoś nabrał pięknego koloru. Gdy już cierpliwie odczekaliśmy swoje wyjmujemy łososia z lodówki i z folii. Wycieramy z niego marynatę (jeśli została Wam wódka albo gin, można go lekko opłukać ;p ). Gravlax posypujemy posiekanym koperkiem. Gravlax podawany jest na zimno. Można odciąć go od skóry i kroić na cieniutkie plastry, ale można też pominąć zdejmowanie skóry, bo przy krojeniu(...)posypany rzeżuchą z pieczywem pełnoziarnistym. Gravlax może być podawany w prostych plastrach, ale też ułożony na półmisku np. zwinięty w różyczki. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka śledziowa Inny tatar z łososia Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important
Pociąg Do Kuchnismaczniejszych sałatkowych kompozycji, którą ostatnio przygotowałam. Choć nie udało mi się zrobić jej dobrych zdjęć, bo nadal poszukuję odpowiedniej lampy, to zdecydowałam się jednak ją pokazać. Sałatkę przygotowywałam w powszedni dzień, wieczorem, po pracy, bo przyszedł mi akurat smak na coś bardziej wyszukanego niż kanapki. Jest idealna na tę porę roku. Kilka niewyszukanych składników, a efekt wyśmienity... Składniki(...)puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu mały kubek gęstego jogurtu 1-2 łyżeczki musztardy sól i pieprz posiekana natka pietruszki Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej i lekko ocukrzonej rodzie. Zahartować pod bieżącą zimną wodą i podzielić na mniejsze kawałeczki. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody nieco soli. Jajka i korniszony pokroić w kostkę. Kukurydzę
Czerwień i błękit