łosoś nabrał pięknego koloru. Gdy już cierpliwie odczekaliśmy swoje wyjmujemy łososia z lodówki i z folii. Wycieramy z niego marynatę (jeśli została Wam wódka albo gin, można go lekko opłukać ;p ). Gravlax posypujemy posiekanym koperkiem. Gravlax podawany jest na zimno. Można odciąć go od skóry i kroić na cieniutkie plastry, ale można też pominąć zdejmowanie skóry, bo przy krojeniu(...)posypany rzeżuchą z pieczywem pełnoziarnistym. Gravlax może być podawany w prostych plastrach, ale też ułożony na półmisku np. zwinięty w różyczki. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka śledziowa Inny tatar z łososia Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important
Pociąg Do Kuchnismaczniejszych sałatkowych kompozycji, którą ostatnio przygotowałam. Choć nie udało mi się zrobić jej dobrych zdjęć, bo nadal poszukuję odpowiedniej lampy, to zdecydowałam się jednak ją pokazać. Sałatkę przygotowywałam w powszedni dzień, wieczorem, po pracy, bo przyszedł mi akurat smak na coś bardziej wyszukanego niż kanapki. Jest idealna na tę porę roku. Kilka niewyszukanych składników, a efekt wyśmienity... Składniki(...)puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu mały kubek gęstego jogurtu 1-2 łyżeczki musztardy sól i pieprz posiekana natka pietruszki Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej i lekko ocukrzonej rodzie. Zahartować pod bieżącą zimną wodą i podzielić na mniejsze kawałeczki. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody nieco soli. Jajka i korniszony pokroić w kostkę. Kukurydzę
Czerwień i błękitpory nie jadłam jeszcze kwiatów nasturcji. Wypatrzyłam je na straganie i postanowiłam spróbować i skomponowałam taką oto sałatkę z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji. Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Proporcje na 3-4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6-7 liści sałaty dębolistnej 200 g groszku cukrowego 150 g bobu(...)winny sól pieprz zmielone płatki chili Wykonanie: Groszek i bób płuczemy. Z groszku odcinamy końcówki i następnie warzywa wkładamy do parownika i parujemy przez około 10 minut. Gdy bób lekko przestygnie obieramy go z łupinek. Sałatę dokładnie płuczemy i osuszamy. Na talerzu układamy liście sałaty, a na nich groszek cukrowy, bób, pokrojony w kostkę ser i układamy kwiaty nasturcji. Całość
Kulinarne przygody Gatityproblemu zdobędziecie nasturcje u babci, mamy, cioci albo sąsiadki - stanowią popularną i piękną ozdobę balkonów i działek. Czy jedliście już kiedyś nasturcję lub inne kwiaty? Listki mają lekko pikantny, piekący smak. Można porównać je do znanej chyba wszystkim rzeżuchy. Kwiat zaś oferuje coś więcej - do wyżej wymienionych dochodzi jakby delikatna nuta chrzanowa. Całość jest naprawdę pyszna! Dość(...)smaku (oczywiście z młynka) sałata lodowa endywia kilka listków i kwiat nasturcji pieczywo pszenne (można je zastąpić dowolnym) Wykonanie: Łodygi selera naciowego oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. W sałatce powinna być równa ilość jabłka i selera. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Wstaw sałatkę do lodówki. Z 1 łodygi zetnij obieraczką do warzyw (wzdłuż) cienkie plastry selera, odłóż
Garniec MagalieTo najprostsza przekąska jaką możemy na szybko przygotować, lecz to co najważniejsze w desce serów to sos w którym zamoczymy nasze pyszne sery. Jeżeli żurawina Wam
Kuchnia PROzdrowotnaSałata salanova. Słyszeliście? Ja przyznam się, że pierwszy raz słyszę i przyrządzam takową sałatę. A wszystko przez to, że w moim ulubionym sklepie leżała sobie spokojnie
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki : 1 mała czerwona cebula połowa zielonego ogórka 5 rzodkiewek połowa sałaty lodowej olej z pestek dyni, sól, czarny pieprz Przygotowanie : Obraną cebulę kroimy w cienkie
Proste PotrawyNiedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam
Salonik smakówJajko w bułce jest chyba najbardziej lubianym śniadaniem u wszystkich. Lecz pomyślałem, że proste jajko zapieczone w bułce jest nudne w smaku, a więc zrobiłem jajko
Kuchnia ŁukaszaSałatka pełna ryby i chrupiących dodatków. Uwielbiam nałożyć sobie kopiasty talerzyk, do tego kromka chleba i kolacja z głowy. Polecam i Wam. Co nam trzeba? Puszka tuńczyka w sosie własnym/ w oleju, dowolnie 100g świeżego łososia 150g suchego ryżu 1 duża cebula 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki puszka kukurydzy sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany (jogurtu greckiego(...)łyżka ketchupu (koncentratu pomidorowego) + po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki Robimy! Ryż gotujemy w lekko osolonym wrzątku, jajka gotujemy na twardo, studzimy łososia obsmażamy i dzielimy na drobne kawałeczki, tuńczyka odsączamy z puszki. Cebulę siekamy drobniutko. Jajka kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy składniki sosu, natkę, mieszamy i odstawiamy na pół godziny
Latosiowydomszpinaku (ok 100 g) 6-7 listków świeżej mięty 2 jajka 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów odrobina oleju do natłuszczenia patelni nadzienie: 100 g rukoli 150 g sera pleśniowego koziego dodatkowo: łyżka masła klarowanego łyżka soku z cytryny 250 g mini pieczarek(...)mięta Szpinak i miętę dokładnie myjemy. Miksujemy go z woda i mlekiem. Dodajemy jajka, przyprawę Vegeta Natur i mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gęsta, gładka masa. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy małe naleśniki (10 sztuk). Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy sok z cytryny i od razu podsmażamy obrane pieczarki. Gdy zmiękną, dodajemy pomidorki koktajlowe i przyprawę Vegeta
Mienta blogkiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Sałatka z pieczonej papryki (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 papryki 1 mała biała cebula 1/2 zielonego ogórka 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól himalajska świeżo zmielony pieprz(...)stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i takie gorące wkładamy do torebki foliowej, którą szczelnie zamykamy. Gdy papryki lekko przestygną, kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy
Kulinarne przygody Gatitygodz. (w tym godzina na macerowanie mięsa) Poziom trudności: łatwe Brukselka oprócz selera naciowego należy do ścisłej czołówki najbardziej nielubianych warzyw na świecie, za co pewnie odpowiada lekko gorzkawy smak tej ślicznej kapustki, będącej przecież małym cudem natury. Z gustami się nie dyskusje, ale gwarantujemy Wam, że nawet jeśli nie lubicie brukselki, albo macie do niej obojętny stosunek(...)jest przyjemna i łagodna, nawet kiedy listki trochę się przypalą. Oczywiście duża w tym zasługa batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka. Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka 500 g Zalewa Pomarańcza 5 łyżkek
Niedzielny kucharzostatnio za dużo było na moim blogu słodkości, no cóż, ale takie uzależnienie. Co prawda to już myślę nad nowym ciastem na niedzielę. A dzisiaj proponuję Wam pyszną sałatkę, jest ona bardzo szybka w przygotowaniu. Można przygotować ją jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do drugiego dania. Zapraszam :) Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 4 jajka pół pęczka szczypiorku(...)Jajka gotujemy na twardo, ugotowane dokładnie studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w większą kostkę. 2. Ogórek myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w większą kostkę, przekładamy na papierowy ręcznik, lekko oprószamy solą, odstawiamy na kilka minut. Gdy puści sok osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy do jajek. 3. Szczypiorek i rzodkiewki również myjemy i osuszamy, rzodkiewki kroimy w większą kostkę
Izabelawkuchnikolorową paprykę z przyprawą curry. Papryka jest chrupiąca z posmakiem curry, bardzo fajna jako dodatek do obiadu ale także na śniadanie do przegryzienia. Ostatnio wykorzystałam ją nawet do sałatki gdzie też się sprawdziła. Składniki: 2.5 kg kolorowej papryki 2 cebule gorczyca liście selera (jeden na słoik 500 ml) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1 czubata(...)zielone. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego 500 ml słoika dajemy jeden liść selera, krążek - plaster cebuli, około 1/2 gorczycy. Ciasno do słoików wkładamy paprykę. Składniki na zalewę zagotowujemy, lekko studzimy i zalewamy nasze słoiki. Słoiki pasteryzujemy przez 10-15 minut w zależności również od wielkości kostki. Moja papryka wyszła taka pół na pół
W Moim Magicznym Domu