Hummus 209Hummus, jest to pasta z ciecierzycy, pasty tahini (pasta z prażonego sezamu), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw, która jest bardzo popularna w kuchni
Kuchnia Łukasza
Nasz chleb powszedni - czyli chleb na labanie 285Ponieważ kupienie dobrego chleba graniczy w Arabii Saudyjskiej z cudem, to chcąc nie chcąc musieliśmy jakoś ten problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
'At my table' Nigella Lawson 205Kolejny gwiazdkowy prezent (poprzednie tutaj ). Ode mnie, dla mnie :) Który sprawiłam sobie w rekordowo wczesnym czasie, bo w październikowej przedsprzedaży. Niestety lekko przedawniony, bo z 2017 roku. ALE jakby przypadkiem ktoś, kiedyś, gdzieś poszukiwał w ostatniej chwili podarunku dla wielbicielki/wielbiciela, nawet nie tyle gotowania, co ksiażek kucharskich, to proszę bardzo. Służę opini ą . 'At my table. A celebration of home(...)Ponieważ, na przykład, nie przepadam za danymi składnikami, albo nie używam któregoś rodzaju mięsa. Ale nie przejdę obojętnie obok 'orkiszowego spaghetti z ostrymi, sezamowymi grzybami', 'klopsików z orzo', czy 'sałatki z buraczków i koziego sera, z dressingiem z marakuji'. A to tylko opcje na słono! Ja już oblizuję się na myśl o serniku z biał ą czekolad ą, ciepłym puddingu
Lejdi of the house
Ciasto na Sylwestra- Snikers. 218Oprócz sałatek i innych przekąsek na Sylwestra nie powinno zabraknąć dobrego ciasta. Moja propozycja to Snikers. Pyszne miodowo - orzechowe ciasto w słodkim karmelu. Jak szaleć to szaleć! SKŁADNIKI ok.600 g mąki 3-4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody 30 dag orzechów włoskich 10 dag margaryny(...)margaryny Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego słodzonego. WYKONANIE: Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie. Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciast rozwałkowujemy i wykładamy
W kuchennym oknie Ewy
Surowy chlebek z cebulą/nasionami chia - PuraVida 176wzrokowo nas zadowala. Grafika dość chaotyczna ale ma w sobie coś interesującego. Każde opakowanie zawiera 5 „kromek” zapakowanych w obszerną torebkę foliową. Same chlebki oprócz kwadratowego kształtu są też lekko pofalowane, brązowe z widocznymi składnikami, a co się dzieje po otwarciu folii? Smak: Chlebek z cebulą (pierwsze podejście): Po otwarciu folii uderza zapach gryki i cebuli. Same kromki są dość(...)kwaśne nuty. Całość mimo wielu pozytywnych cech składowych, smakowo wypada słabo a struktura znacznie utrudnia ich spożycie (szczęka boli już po dwóch kromkach). Zjadłyśmy je jako dodatek do warzywnej sałatki ale trochę się przy nich męczyłyśmy. Chlebek z chia i kapustą (drugie podejście): Pełne obaw podchodziłyśmy do nich jak do jeża :P Jednak po otwarciu okazało się, że kromki
Candy Pandas
Czosnek niedźwiedzi w oliwie, nadziewany pastą z sera 203zwykłego białego sera i sera koziego, ale z powodzeniem można wykorzystać tylko biały kremowy serek. Warto zalać zawijasy dobra oliwą - po zjedzeniu czosnku, oliwa będzie świetnym dodatkiem do sałatek. Polecam! Przepis znalazłam tutaj składniki ( 1 słoik ) 15 liści czosnku niedźwiedziego 100 g kremowego białego sera, (kozi +twaróg) 1 łyżeczka sumaku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej(...)dodać trochę mleka lub jogurtu. Liście ułożyć błyszczącą stroną do dołu. Ogonki obciąć. Na każdym liściu położyć kulkę farszu - w najszerszym końcu, od strony ogonka. Liście zrolować, końcówkę można lekko posmarować serkiem aby rolki się nie rozwijały. Słoik wyparzyć, ułożyć czosnkowe rolki, dodać ząbek czosnku, kawałek papryki chili, ziarenka pieprzu i ewentualnie kwiaty czosnku. Zalać oliwą, tak aby wszystko było
Stare Gary
Sałatka z indykiem i brokułami 201Sałatkę przygotowałam na kolację, powstała ze składników które miałam w domu. Wyszła bardzo smaczna i sycąca, mojej rodzinie bardzo smakowała, polecam. Składniki: 1 różyczka z brokułami 250 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki 4-5 łyżek majonezu Sól, pieprz Czubryca zielona Swojski Wyrób Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Olej(...)ostrą papryką oraz solą, odstawiamy na godzinę do lodówki. Podsmażamy na złoty kolor, ostudzone mięso kroimy w kostkę. Brokuły odcinamy, dzielimy na mniejsze różyczki, w garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy przez 2 minuty od zagotowania, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Kukurydzę i ciecierzycę odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki przekładamy do miski
Bajeczna Kuchnia
Chorwackie smaki 216spróbować: Grillowana makrela - zawsze jadłam tylko wędzoną :) Bruschetta z anchois - wielkość mnie zaskoczyła :) Sałatka z owoców morza - tuńczyk (niestety z puszki) kalmary, anchois i ośmiornica. Aby odpocząć sałatka caprese Grillowana ośmiornica z kalmarami z ziemniakami z blivą. Ziemniaki są podawane z blivą, która jest bardzo podobna wizualnie do szpinaku a w ziemniakach nadaje bardzo fajnego smaku. Właściciela też(...)smakoszką owoców morza, nie są to do końca moje smaki. Cieszę się, że udało mi się ich spróbować, a zdecydowanie wygrała makrela. Posiada dużo białego mięsa, lekko tłusta i zarazem bardzo delikatna w smaku :). Polecam Wam również wakacje w Chorwacji, najbardziej męcząca jest droga, ale warto się przemęczyć
Łycha smaków
Sałatka z tuńczykiem, rukolą, pomidorem, ogórkiem i jajkami 535tuńczykiem w pikantnej zalewie jest naprawdę rewelacyjna. Połączenie rukoli, pomidorów, ogórka, cebuli i tuńczyka. Całość udekorowana ugotowanym jajkiem. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Przepis dodaje do akcji Sałatka zamiast kanapki! Składniki: 1 puszka tuńczyka (ja użyłam tuńczyka z chili) 3 ugotowane na twardo jajka 100 g rukoli 2 średniej wielkości pomidory malinowe 1/2 cebuli 1 ogórek gruntowy sól ewentualnie(...)dodać pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę. Na sam koniec dodać tuńczyka z puszki i pokrojone w ćwiartki jajka. Całość delikatnie polać zalewą z tuńczyka lub oliwą z oliwek (można lekko posolić). Od razu podawać
Ugotować
Pikantna sałatka gyrosowa - gyros na ostro 246swojej kulinarnej historii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka około 500 g przyprawa gyros 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony(...)żółty typu Edam (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros. Najlepiej odstawić chociaż na pół godziny aby się zamarynował. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka aby lekko się zarumienił. Odsączyć z oleju i ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Z liści kapusty usunąć twardą część, resztę pokroić na kawałki. Korniszony, oliwki i patisony pokroić na plasterki. Na spód
głodny alergik
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 241wołowy w plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków(...)był bardzo smaczny, choć niestety żadnych orzechów w nim nie znalazłam. Sernik był rewelacyjny, delikatny kremowy, jakby z delikatnym posmakiem karmelu czy kajmaku... Doskonałe kontrastował z lekko kwaskowatymi powidłami. Restauracja była prawie pełna, dania były serwowane szybko i sprawnie. Spodobała się nam również czujność menadżera restauracji, który przy drobnym nieporozumieniu, które powstało
Kulinarne przygody Gatity
Szakszuka 172Pożywne, zdrowe śniadanko podane nieco inaczej :) Wartościowe i sycące. Bardzo smaczne. Warto spróbować. Składniki na szakszukę (2 porcje): 4 duże pomidory malinowe (wystarczą 3) 4 jajka
Karola gotuje
Obiad z grillowanego kurczaka, małokaloryczny 274Pomysł na obiad mniej kaloryczny. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 240 C i piec tak
Kuchnia Pokoleń
Orientalna surówka z młodych warzyw 228Wiosna, tak bardzo przeze mnie wyczekiwana, już tuż tuż... na straganach pojawiają się już młode warzywa które nie są na pewno polskie a jeśli już to
sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z grillowanym kurczakiem, szpinakiem w oprawie chrupiących migdałów i kremowego sosu balsamico 195Sałatka rozpieszczająca zmysły niemalże do szaleństwa. Soczysty, grillowany kurczak, aromatyczne truskawki, chrupiące migdały a wszystko otulone niesamowicie kremowym sosem balsamicznym, o którym pisałam w poprzednim wpisie (zobacz) . *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Zacznij od umycia truskawek (borówek lub malin) i szpinaku. Odłóż na ręcznik papierowy niech wyschną. Truskawki pokrój w ćwiartki(...)zrobił to wcześniej ktoś za Ciebie ;p), porwij jego liście na mniejsze części, a najbardziej twarde odrzuć. Pierś kurczaka oczyść z błonek. Posól delikatnie z obu stron. Patelnię grillową lekko posmaruj odrobiną oleju kokosowego, rozgrzej ją i połóż pierś z kurczaka. Grilluj z jednej strony przez około 4 minuty, potem przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 4 minuty. Przestudź
Eat me! Fit me!
Kotleciki mielone z orzechami i cynamonem 214dodaje aromatu (Frankowi nie mogliśmy o tym "cymamonie" nic powiedzieć), składniki sałatki należą do mojej ulubionej mieszanki. Żeby nie było tak och i ach, to powiem Wam, że Franek sałatki nie tknął. Kotlecika zjadł z grzanką i zielonym ogórkiem :) Składniki : 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 3/4 szklanki posiekanych orzechów (najlepiej włoskich(...)czosnek. Wyrabiamy na jednolitą masę, przekładamy do miski, szczelnie owijamy folią lub przykrywamy pokrywką i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z masy formujemy podłużne kotleciki (lub owalne), lekko obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smażę na maśle i oleju w proporcjach 1:1). Kotleciki można również upiec w piekarniku. Składniki: mix sałat (lub roszponka i rukola
bistro mama
Bób z masłem i pietruszką 198zajadamy. W moim rodzinnym domu to w zasadzie tylko w ten sposób podawało się bób. Teraz wachlarz potraw z dodatkiem bobu jest ogromny. Wykorzystuje się go jako składnik sałatek, dodatek do mięs i sosów. I bardzo dobrze, bo to smaczne warzywo. Oprócz bobu z masłem i pietruszką bardzo smakują mi pierogi z bobem i twarogiem . Są bardzo syte i wszyscy(...)solą i na wrzątek wrzucić bób. Gotować 3-5 minut, w zależności od wielkości ziaren. Najłatwiej sprawdzić czy bób jest gotowy wyławiając ziarenko i sprawdzając stopień miękkości. Powinien być lekko twardawy, nie rozgotowany. Odczedzić wodę od bobu, tak jak odcedza się ziemniaki i odstawić ponownie na gaz. Do garnka z bobem (już bez wody) dodać masło i mieszać, aż się
Pieguskowa Kuchnia
Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem 208mały synek zjadł mi połowę porcji i musiałam dorabiać więcej Chyba nie ma większego komplementu niż jego „mniam mniam”. Placuszki powstały pod wpływem chwili (kaszę gotowałam do sałatki ) i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole (nie tylko w formie śniadania). Składniki: (na 1 porcję – 5 placuszków) 3 łyżki białego sera 1 jajko 4 płaskie(...)opakowaniu (nie należy jej przegotować). Do miski wbijamy jajko, dodajemy ser (u mnie typ „pacynka”), posikany koperek, mąkę i 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (najlepiej jeszcze lekko ciepłej). Całość dokładnie łączymy przy pomocy widelca. Naszą masę na placuszki doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, próbujemy. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, zmniejszamy płomień i łyżką stołową wykładamy masę (1 łyżka
Słodkie okruszki
Sos z portobello 229samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku(...)czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron – dodajemy szalotki, oprószamy solą. Po chwili, gdy szalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę
mojewypiekiinietylko