rodziny na Komunii i tak mi ta prostota składników zasmakowała, że postanowiłam przygotować ją w domu. Zastanawiałam się jeszcze nad dodatkiem czosnku, ale w końcu z niego zrezygnowałam. Sałatka jest pyszna, świeża, 3-składnikowa, której najlepszym elementem są podprażone, chrupiące ziarna słonecznika;) 1 długi ogórek zielony, tzw wąż 1 op. sera feta (polecam oryginalną fetę) ziarna słonecznika (ilość wg uznania(...)część z ziarenkami, po czym kroimy w drobną kostkę. Ser feta kroimy w kostkę (najlepiej podobnej wielkości co ogórek). Ziarna słonecznika podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni ( do czasu aż lekko się przyrumienią). Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy wymieszany z kwaśną śmietaną majonez. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli
Smaki Na Talerzuokresie wielkanocnym z pewnością jemy więcej jajek niż zwykle. Jajka faszerowane, sałatki z jajkami, żurek z jajkiem i różne przystawki. Na sobotnią kolację przygotowałam dla mojej rodzinki grzanki z pesto z dodatkiem jajek, rzodkiewki i szczypiorku. Składniki: 1 długa bagietka, najlepiej razowa kilka łyżek zielonego pesto bazyliowego 5-6 jajek ugotowanych na twardo kilka dużych rzodkiewek 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku(...)pokroić w plastry. Rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki i nać, pokroić w plastry. Szczypiorem drobno posiekać. Bagietkę pokroić w kromki grubości ok. 2 cm, włożyć do piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia w 200 oC. Następnie grzanki posmarować pesto, wyłożyć plastrami jajek i rzodkiewki. Doprawić solą i pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Grzanki można również wyłożyć na listki rukoli
Czerwień i błękitbardzo lubię śledzie. Ta sałatka jest tego doskonałym przykładem. Przepis wymyśliłam na szybko. „Chodziły” za mną śledzie. Zastanawiałam się co z tego wyjdzie. A wyszło pysznie. Tylko szkoda, że sałatka tak szybko zniknęła. Polecam. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2/3 szklanki pokrojonych korniszonów 2/3 szklanki pokrojonej papryki konserwowej 2/3 szklanki pokrojonej(...)minut. Wszystkie pozostałe stałe składniki kroimy w małą kostkę. Do miski ( najlepiej szklanej ) wykładamy warstwowo: po ½ ilości wszystkich składników. Początkowo śledzie, później cebulkę, paprykę, ogórki, marchewkę, jajka. Jajka przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Na górę rozsmarowujemy majonez i posypujemy szczypiorkiem. Następnie wykładamy ponownie te same składniki i kończymy majonezem i szczypiorkiem. Warto pozostawić na godzinkę w lodówce aby smaki się
Smaki EwyLekkie danie obiadowe w sam raz na rozpoczęcie sezonu grillowego a , że u mnie grill elektryczny ,to co z tego ha ha....Mięso przyprawiamy według własnego uznania ulubionymi ziołami i podajemy z fasolką oraz makaronem lub kaszą gryczaną.Zapraszam!. Danie ma tylko 417 kcal. 1 szkl.ugotowanego makaronu al dente lub 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej 10 dag.kotleta schabowego ulubione(...)dałam zioła prowansalskie) 0.5 szkl.ugotowanej fasolki szparagowej do polania jak kto lubi łyżka bułki tartej ********************************************** Mięso Przyprawić i grillować do miękkości.Podawać z fasolką i makaronem.Możemy podać z sałatką z papryki i małej cebuli.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki: 600 g ziemniaków 300 g białej kapusty 300 g czerwonej kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny
Domowy Smak Jedzeniaidealna jest właśnie taka, a ja muszę się przyznać, że zjadłam pół miski, bo mi też bardzo smakowała. Małą jej wadą jest tylko to, że po takiej sałatce raczej nie powinno się umawiać na randki z całowaniem :D Składniki: 1 średniej wielkości por 1 jabłko słoiczek selera konserwowego 3-4 łyżki śmietany 18% sól pieprz cukier Wykonanie: Nic trudnego(...)nieduży kawałek zielonej części. Posoliłam i odstawiłam na chwilę. Jabłko starałam na tarce o grubych oczkach, odcisnęłam trochę sok, dołożyłam seler konserwowy i wymieszałam wszystko razem. Po kilku chwilach lekko odcisnęłam całą zawartość miski, bo składniki puściły trochę soku. Dodałam śmietanę, pieprz, cukier i sól do smaku. Wymieszałam wszystko. Gotowe! U mnie w takiej formie czekała około godzinę na obiad
Blondynka Gotujewbijamy do miski, dodajemy cayenne, łyżkę tartego parmezanu i drobno posiekany tymianek. Dokładnie mieszamy miotełką. Wlewamy na cukinię i krótką chwilę podsmażamy, cały czas mieszając- tak, żeby masa lekko się ścięła. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i pozostałym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aż masa się całkowicie zetnie a ser ładnie zezłoci. W międzyczasie na patelni(...)dwóch stron, przekrawamy pomidory na pół i wcieramy je w czosnkową stronę. Tak przygotowaną ciabattę skrapiamy oliwą i posypujemy drobno posiekanym oregano. Jemy na ciepło- frittata, kromki chleba i sałatka (z braku rukwi wodnej u nas była to po prostu sałata lodowa). Zrezygnowałam ze świeżego chilli, którego użył Jamie, bo cayenne jest dla mnie wystarczająco ostry. Świetny obiad
les mirabellessłoiczku. Całość klasycznie wymieszana z majonezem i doprawiona solą i pieprzem. Nie znam osoby, której by nie smakowała. Polecam na każdą okazję! Scroll down for recipe in English Sałatka z kurczakiem i ananasem (5-6 porcji) Składniki: 2 filety z kurczaka, pokrojone w 2 cm kostkę 1 puszka (ok. 550 g) ananasa, pokrojonego na 1 cm kawałki (bez zalewy(...)pokrojone w kostkę 5 łyżek majonezu papryka pikantna lub wędzona sól i pieprz Przygotowanie: Pokrojonego fileta dopraw solą, pieprzem i papryką, po czym usmaż na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj ananasa, kukurydzę, selera, jajka, ser i kurczaka. Wmieszaj kilka łyżek majonezu i dopraw solą i pieprzem. Włóż do lodówki na minimum godzinę
karmelowyBywa, że czasem pogoda weryfikuje nasze plany. Właśnie ta dzisiejsza, zweryfikowała też moje plany kulinarne. Bardziej jesienna, niż zimowa – za oknem plucha, jakieś wirusy, katary… Miałam zrobić sałatkę z tortelloni, a „wyszła” – rozgrzewająca zupa pomidorowa z tortelloni i cynamonem. Składniki: - 1,5 l rosołu - 2 opakowania tortelloni - 2 opakowania przecieru pomidorowego - 400ml mleka kokosowego (1 puszka(...)rozgrzany olej arachidowy wrzuciłam pokrojonego w talarki pora. Paprykę pokroiłam w paski (ma być różnorodna tekstura w zupie) i dorzuciłam do garnka. Chwilę razem dusiłam, aż warzywa lekko zmiękły. Wlałam przecedzony przez sito rosół. W międzyczasie ugotowałam tortelloni, zgodnie z przepisem na opakowaniu (6-8 min. w posolonym wrzątku). Do garnka z gotującą się zupą dolałam 1000g przecieru pomidorowego, puszkę
mojewypiekiinietylkorybę z dodatkiem szpinaku i sosu śmietanowego. Rybka podana w tej wersji smakuje wybornie. Filety wymieszałam wcześniej w aromatycznej marynacie, która nadała rybie fajnego, lekko ostrego smaku. Szpinak zaś został podduszony z śmietaną, który wcześnie podsmażyłam z dodatkiem czosnku, cebuli i suszonych pomidorów ( Ponti ). Wszystkim domownikom bardzo smakowało Dodatkowo chciałabym przedstawić(...)mamy zawsze pod ręką sok z świeżych cytryn. Wystarczy otworzyć butelkę i cieszyć się jego smakiem, jest wygodny w użyciu. Pasuje idealnie do ryb, sałatek, herbaty czy deserów. Produkt dobrej klasy, szczerze polecam. Post Ryba z szpinakiem w sosie śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujetwarogową. Składniki na 12- 15 sztuk: 1,5 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajo sól pieprz olej do smażenia 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać ze skórki, rozdrobnić w ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad. Do masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą ilość soli(...)dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu. 3. Sasznie podajemy z kwaśnym mlekiem lub z kefirem, idealnym dodatkiem będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się usmażyły. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są podawane na gorąco. Farsz: 20 dag twarogu 1 cebula tłuszcz do smażenia sól pieprz
Apetyczna babeczkaUwielbiam truskawki w każdej postaci! Biszkopty, kremy, napoje z dodatkiem truskawek są pyszne, ale najlepszy wyrób z truskawek, to jest dżem, no zresztą chyba wszyscy uwielbiają
Kuchnia ŁukaszaSzybkie ciasta to coś co lubię najbardziej :). W godzinę czasu można nakarmić siebie i gości jeszcze ciepłym ciastem. Co prawda wiele finezji w tym nie ma
Kuchnia PROzdrowotnaHej!. Dziś mała wariacja typowo jesiennego ciasta :). Bogate w witaminy i minerały śliwki bardzo dobrze odżywiają organizm. Dzięki dużej ilości pektyn rewelacyjnie oczyszczają jelita i stanowią
Kuchnia PROzdrowotnaZapraszam na lekką i smaczną surówkę ze świeżych warzyw. Taka surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu lub solo. Polecam Składniki: 1 spora garść roszponki kawałek ogórka zielonego pół dużego pomidora 1/4 czerwonej papryki sos: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Roszponkę przekładamy do miski. Ogórek obieramy i kroimy(...)kroimy w kosteczkę. Pomidor kroimy w cząstki. Układamy warzywa na roszponce. W słoiczku mieszamy ze sobą olej, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Przed podaniem polewamy sałatkę sosem.Smacznego Przepis na 1 porcję
słodkie i nie tylko historie kulinarne