Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub wołowych, bardzo dobrze komponuje się ze świąteczną kaczką czy gęsią. Polecam :) Składniki - 1 mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - ocet - oliwa z oliwek - sól, cukier, - kostka cebulki sproszkowanej Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka(...)cebulę, do gorącej dodaję 1 łyżkę octu, mieszam aż kapusta zmieni kolor na wrzosowy. Gdy przestygnie polewam 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiam suszona cebulką. Kapustka najlepiej smakuje lekko podgrzana, chodź na zimno też jest niczego sobie. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródśrodku (bo będziemy je jeszcze smażyć i zapiekać). 4. PIECZARKI (5 min): myjemy je i kroimy w plasterki. Dorzucamy na patelnię kiedy cebula i szynka już się zrumienią i lekko solimy (wtedy pieczarki szybciej puszczą wodę). Smażymy ok. 5 min aż woda z pieczarek całkowicie nie wyparuje. Wszystko pieprzymy do smaku (nie za dużo) i przerzucamy do naczynia żaroodpornego(...)przełączamy tryb na górny, aby dopiec fetę, przez następne 5 min. Uważamy, aby jej nie spalić. OM NOM NOM! 11. PODANIE: po wyjęciu z piekarnika nakładamy w formie ciepłej sałatki do miseczek. OM NOM NOM! Post TORTELLINI ZAPIEKANE czyli sałatka na ciepło – 4,30 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenSzparagi białe, fioletowe, zielone - mnie najbardziej smakują te odmiany białej, pomimo konieczności obierania, a co za tym idzie utraty pewnych składników odżywczych. Białe szparagi rosną pod
Słodki KompromisZa oknem jesień, sezon urlopowy dawno zamknięty, a większość z nas już nawet zapomniała, że na wakacjach była. Za to w marketach tropiki, półki uginają się
Fitsweet.me(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 120 g makaronu w kształcie ziarna ryżu 1-2 piersi z kurczaka (w zależności czy wolimy wersję bardziej mięsną czy mniej
Domowy Smak JedzeniaTrudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na
Kuchnia Łukaszamięsa najbardziej pasują proste sałatki i surówki, takie jak: surówka z kapsuty sałatka z grillowanych warzyw sałatka z bobu sałatka z pieczonych warzyw z bundzem prosta sałatka ziemniaczana panzanella sałatka na grilla. Składniki marynaty: (są banalnie proste) główka czosnku (ząbki obrane i posiekane) 3 łyżki za’ataru 6 łyżek oleju 1 łyżka melasy z granatów 1 łyżka świeżych(...)lodówki. W dniu grillowania wyciągamy mięso, ogrzewamy do temperatury otoczenia i ściągamy z grubsza marynatę. Ze względu na zawartość suszonych ziół, marynata może się przypalić i zrobić się lekko gorzka. Grillujemy na dowolny stopień wysmażenia. Jeśli na zewnątrz pogoda nie nastraja do wyjścia z domu, to jagnięcinę obsmażcie na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony i wsadźcie do nagrzanego
ladykitchenjesienią i zimą zawsze muszę mieć jakiś w lodówce, dlatego piekę je co kilka dni. Zajadam się nimi, zazwyczaj na kolację. Z dodatkiem ostrej musztardy, ogórków kiszonych, lub pomidorowej sałatki. Pasztet z kaszy jaglanej, soczewicy, komosy ryżowej i dynii ma świetną konsystencję i dobrze się kroi, ale jest także bardzo kremowy i nadaje się do smarowania pieczywa. A Wy, jaki(...)łyżeczki lubczyku łyżeczka świeżego tymianku szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku Soczewicę, kaszę i komosę gotujemy do miękkości (wg czasu podanego na opakowaniu). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką
Mienta blogburaka i ciecierzycy. Zainspirowana tym daniem postanowiłam przygotować podobną sałatkę w domu. Do upieczonych buraków dodałam kaszę bulgur (moją ulubioną ostatnio), ser śródziemnomorski, koperek oraz czosnek i musztardę. Sałatka jest pyszna! Wyrazista w smaku, chrupiąca, no i mam wrażenie zdrowa. No i ten piękny kolor! Można ją podać na świątecznym stole, w czasie domowej imprezy, albo zabrać jako lunch(...)folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Kaszę wsypać do rondelka, zalać 1 szklanką wody, lekko posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, aż całkowicie wchłonie płyn. Wystudzić. Wystudzone buraki obrać i pokroić w drobniutką kostkę, dodać do nich kaszę, pokruszony
Kulinarne Inspiracjewcisnąć" na szybko te parę zdań. Jajka w sosie koperkowym. Brzmi banalnie. Bo i jest to danie proste ale dla mnie wcale nie nudne. Uwielbiam latem takie szybkie i lekkie obiady, które przygotowuje się z tego, co w koło najlepsze - młode warzywa i zioła. Składniki na 2 porcje: 4 jajka 1 duża łyżka masła 2 łyżki mąki 3/4 szklanki(...)sosu. Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Sosem polewamy jajka. Podajemy z młodymi ziemniakami, mizerią lub sałatką
My simple kitchenpóźną wiosną w sprzedaży pojawiają się nasze polskie, młode ziemniaczki to znak, że sałatkowy sezon ziemniaczany czas zacząć. Ja dziś proponuję sałatkę z bardzo małych ziemniaczków, których skórka jest bardzo delikatna i zjadliwa. Z młodych ziemniaczków w mundurkach z odpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie. 0,5 kg młodych i małych ziemniaków 1 średni(...)ziemniaki mają zbyt twarda twardą łupinkę to należy je obrać. Ogórka i cebulę pokroić w małą kostkę, koperek poszatkować i wszystko to dodać do oleju Kujawskiego, lekko popieprzyć i dokładnie wymieszać Do wystudzonych ziemniaków dodać odcedzone oliwki, oraz olej z dodatkami, delikatnie przemieszać, tak aby ziemniaczki obtoczyły się w oliwie i wstawić do lodówki
Jadło i czytadłochłodne zimowe dni nie kuszą nas sałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same zalety - jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Obok papryki i cukinii znalazła się w niej kalarepka i seler naciowy. Składniki: kalarepka 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka żółta 1 szt seler naciowy kilka łodyg cukinia(...)plasterki, kalarepkę "na zapałkę", paprykę w kwadraty. Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i mieszamy. Przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni do lekkiego przyrumienienia
głodny alergikBezpośrednio na ruszt wyłożyć plastry sera i cytryny. Plastry cytryny grillować około 1-2 minuty i zdjąć z rusztu. Ser grillować około 3 minut z każdej strony aż będzie lekko rumiany. Ser zdjąć z rusztu i od razu podawać skropiony sokiem z plasterków z cytryny. Grillowany ser Halloumi z pomidorkami cherry Czas przygotowanie: 3 minuty Czas grillowania: 3 minuty składniki(...)minuty z drugiej strony. Umieścić tak grillowany ser na talerzu i udekorować pomidorkami, ziołami i sosem vinaigrette. Innym sposobem wykorzystania halloumi z grilla jest dodanie go do sałatek. Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy is a post from: naRuszcie.pl The post Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy appeared first
naRuszcieFot. © Malyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki
Przepisy i porady kulinarne