Przepis, lekko zmieniony, z bloga Mgotuje . Składniki: (na jakieś 4 porcje) 1/2 szklanki kaszy kuskus (suchej) puszka tuńczyka w oleju lub oliwie, odsaczonego z nadmiaru zalewy puszka, mała, kukurydzy (około 200g), dokładnie odcedzonej 1/2 średniej, czerwonej papryki, oczyszczonej i pokrojonej w kosteczkę sól i pieprz 3 czubate łyżki majonezu Kuskus wsyp do szklanej miseczki, lub niewielkiego garnuszka, i zalej(...)Zostaw do całkowitego ostudzenia. W sporej misce wymieszaj kuskus z tuńczykiem, papryka i kukurydza. Dopraw do smaku i delikatnie wmieszaj majonez. Ja najbardziej lubię świeża, w temperaturze pokojowej, ale sałatka wytrzyma w lodówce, w szczelnym pojemniku
Lejdi of the houseLato nieodłącznie kojarzy mi się z lekkimi i soczystymi surówkami. Jedną z takich surówek jest niewątpliwie surówka z kapusty pekińskiej . Moja mama nazywa tę surówkę "śmieciówką", ponieważ można do niej dodawać dowolne warzywa, takie które akurat mamy pod ręką. Bardzo dobrze sprawdza się, gdy mamy za dużo warzyw i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Czy też tak macie(...)surówki z pekinki, która idealnie nadaje się do letnich obiadów, a także świetnie komponuje się z mięsami z grilla. Zajrzyjcie także do Mopsika , po jej pomysł na letnią sałatkę ;) Składniki : 1 kapusta pekińska* 2 czerwone papryki pęczek rzodkiewek 0,5 ogórka wężowego 3-4 pomidory 1 czerwona cebula lub pęczek dymki sól, pieprz Dressing : 50ml wody
Codzienne GotowanieMiałam śliwki, miałam trzy figi, które kiedyś wrzuciłam do koszyka. Miałam resztkę sałaty, czerstwy chleb i otwarty krem balsamiczny. Przydałyby się jeszcze orzechy, ale w domu nie było ;) Ta sałatka to taki obiad pomiędzy latem a jesienią. Ciepłe śliwki duszone z figami to już bardzo jesienne smaki, na które nie ukrywam, trochę czekałam. Składniki: na dwie porcje mix sałat (albo(...)rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Ser halloumi kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni grillowej z obu stron. Patelnię można lekko natłuścić oliwą. Obok grillujemy kromki bagietki (lekko posmarowane masłem lub oliwą). Na talerzu układamy porwaną sałatę, na sałacie ser halloumi i ciepłe śliwki z figami. Mozemy posypać pokruszonymi orzechami. Podajemy
bistro mamamają swój smak, oliwki i kapary nadały im wyjątkowego posmaku. Mogę stwierdzić z całą pewnością, że śledzie co jakiś czas będę kupować, są smaczne idealne na przekąskę nie w sałatce ale tak z talerza, najlepiej na wykałaczce podać. Filety śledziowe z musztardą francuską SEKO Tutaj też mamy fajne opakowanie które rzuca się w oczy.Po zdjęciu opakowania widać zafoliowane śledzie(...)SEKO Tak jak w poprzednich dwóch smakach śledzi te również mają po zdjęciu opakowania datę spożycia . Po zdjęciu foli widać rzucające siew oczy papryczki czerwone. Te śledzie mają lekko pikantny smak, podobne do marynowanych.Można je śmiało podać w całej okazałości na talerzyku
Różowa kuchniawszystko przygotowujemy szybko i bez brudzenia patelni. Wzięłam kilka składników i przygotowałam z nich pyszną i bardzo aromatyczną pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką. Myślę, że danie sprawdzi się równie dobrze na obiad. Dodatek charakterystycznej i mocnej w smaku musztardy angielskiej sprawia, że kurczak nabiera wyraźnego smaku, a my nie musimy używać sporej(...)opcjonalnie oleju rzepakowego garść miksu sałat 2 łyżeczki jogurtu naturalnego miód lub cukier do smaku 1 torebka do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na pół, następnie każdą cześć lekko rozbijamy tłuczkiem. W miseczce mieszamy łyżeczkę musztardy angielskiej, dużą szczyptę suszonej bazylii, małą szczyptę soli oraz łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju). Tak przygotowaną marynatą nacieramy oba kawałki piersi
Słodkie okruszkiDoskonałe na kolację we dwoje, na lekką przekąskę. Składniki 2 szt awokado 200 g mrożonych krewetek koktajlowych sok z cytryny pół łyżki białego octu winnego gałązki koperku kapary Sos : 1 łyżka majonezu pół łyżeczki koncentratu pomidorowego 25 ml whisky pół łyżeczki musztardy sól pieprz Przygotowanie Sos: wymieszałem musztardę z majonezem na jednolity aksamitny krem. Dodałem koncentrat(...)ostrożnie wydrążyłem łyżeczką. Krewetki zalałem wrzątkiem, pozostawiłem kilka minut, a następnie odsączyłem na sicie, przełożyłem do miseczki, skropiłem octem, dodałem kawałki wydrążonego awokado, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Napełniłem sałatką awokado. Całość polałem sosem, udekorowałem kaparami i koperkiem
R'n'G Kitchenoraz fantastyczne zdjęcia, które bardziej przyciągają wzrok i stymulują żołądek niż cokolwiek innego;) 2 garście szpinaku lub tyle ile potrzeba do wyłożenia płaskiej miski w której będziemy podawać sałatkę 50 dkg truskawek 1 kulka mozarrelli garstka migdałow w płatkach 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka kakao sól, pieprz(...)płaskiej misce ułożyć warstwę szpinaku, na niej warstwę "podartej" na paski mozarrelli. Na ser położyć jogurt, popruszyć delikatnie solą i pieprzem. Następnie ułożyć truskawki pokrojone w plasterki i lekko posypać cukrem i uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Polać sosem czekoladowo - truskawkowym. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniekalafior*, sól, cukier, 2 łyżki kaparów, ostra papryczka**, sok z jednej cytryny, 5-6 łyżek oleju rzepakowego***, pieprz kolorowy świeżo mielony, 4 łyżki pestek z dyni
królestwo garówresztę przypraw do smaku. Farsz powinien być pierny, nie mdły. Dodajemy także 1 jajko i 2 łyżki wrzątku (będzie delikatniejszy) i dobrze wyrabiamy. W garnku gotujemy dużą ilość lekko osolonej wody. Kulkę masy ziemniaczanej rozpłaszczamy na wielkość dłoni i nakładamy farsz. Ze strachu przed rozpadnięciem się konstrukcji w gotowaniu dałam go tym razem niewiele, jednak na przyszłość wiem, że powinno(...)gotować w ilości nie większej niż 4 na garnek, jest to najbezpieczniejsza opcja. Kartacze gotujemy około 25 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze i podajemy okraszone podsmażoną cebulką i sałatką
Kuchenna KontrrewolucyaSą takie połączenia smaków, gdzie jedno drugie podkręca. I tak właśnie łącząc odpowiedni gatunek piwa z odpowiednim daniem można uzyskać idealny balans między smaki w tym
Mango Papajaprzetestowania ich asortymentu. Nie byłabym sobą gdybym wybrała coś, co nie było w kategorii „Akcesoria kuchenne”. Od zawsze chciałam powiększyć swoją kolekcję naczyń do zapiekania. Z lekką nutką sceptycyzmu, że cokolwiek odstanie od ścianek foremek i choć w kilku procentach będzie tak praktyczne jak moje wypraktykowane we wszelkich możliwych sytuacjach blachy wybrałam niedrogie, ale urzekające swoją prostotą(...)ciasta idealnie odchodzą od brzegów i spodu, długo utrzymują temperaturę, równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się zniszczyć. Ogólnie świetnie się prezentują, są eleganckie i praktyczne, ponieważ upieczone w nich
Malinowe Pocałunkisię pomidorki ususzone na słońcu, a po prawej w piekarniku. Jak widzicie pomidory suszone na słońcu mają ładniejszy, bardziej czerwony kolor. Pomidory suszone w piekarniku są bardziej pomarszczone i lekko spieczone. Ususzone pomidorki doprawiłam octem winnym, solą i oregano, a następnie umieściłam w słoikach razem z ząbkami czosnku i papryczkami peperoncino. Następnie zalałam je gorącą oliwą wymieszaną pół(...)przeciwnych razie olej może nie przykryć wszystkich pomidorków i może się na nich rozwinąć pleśń. Pomidory możecie jeść już po 2-3 dniach. Są dobre na kanapkę, do sałatek, makaronów. Na końcu postu zamieściłam kilka przepisów z suszonymi pomidorami. Pamiętajcie, że również olej po suszonych pomidorach jest bardzo smaczny i warto go wykorzystać do różnych potraw, np. gdy miksujecie
Chilli Czosnek i OliwaPewnie wszyscy uwielbiają deser pod nazwą ,,czekoladowe salami”, bo jest to bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny deser. Przepis, który dzisiaj prezentuję
Kuchnia ŁukaszaLekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki, które nadały całemu daniu wspaniałego, morskiego aromatu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw(...)mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki
Niedzielny kucharzLekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki, które nadały całemu daniu wspaniałego, morskiego aromatu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw(...)mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki
Niedzielny kucharz