Dzisiaj piszę do Was z domu. Urlop zakończony, święta, święta i po świętach, choć jeszcze czeka nas jutro Trzech Króli…Ja jednak stęskniłam się za
codojedzenia1 kg dzikiego ogórka 500 g papryki pomidorowej 500 g cebuli 500 g marchewki 1 papryczka chili zalewa 6 szkl wody 250 g cukru 25 g
Gotowanie jest łatweRukola ma bardzo specyficzny smak i nie każdemu on odpowiada. Mam tu na myśli konkretną osobę, czyli mojego męża. Nie znosi, zatyka nos i złości się
bistro mamasłonego, wyrazistego smaku. Istnieje wiele teorii dotyczących pochodzenia spaghetti alla putanesca jak i jego nazewnictwa. Mi najbardziej podoba się opowieść, że jako pierwsze przygotowywały go dla siebie kobiety lekkich obyczajów, które z racji swojej profesji nie miały możliwości chodzić na targ po świeże produkty, a oliwki, kapary czy anchois miały zawsze pod ręką. ➤ Spróbuj także: inne dania kuchni włoskiej(...)zielone, bo takie ostatnio jadamy najchętniej. Spaghetti alla putanesca samo w sobie nie jest zbyt sycące, polecam je więc raczej na kolację, albo na obiad, ale w połączeniu z sałatką lub kawałkiem grillowanej ryby. Spaghetti alla putanesca Składniki / na 4 porcje: 400 g spaghetti oliwa 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 3 fileciki anchois, posiekane 2 świeże papryczki
Chilli Czosnek i Oliwabiałe talerze do fotografii, sięgnijcie po te mniejsze deserowe. Warto abyście zawsze swoją kolekcję poszerzali o nowe spójne, z nią naczynia. Dobrze wybrać, te ze zdobną linią brzegową z lekką falą, tłoczeniem, tak, jak talerz na zdjęciu powyżej, w tonacji zimnej szarości. Sprawdźcie przygotowane przeze mnie, propozycje dla Was. Znalazłam wiele pięknych talerzy, w rozsądnych cenach: 1. Biały deserowy talerz(...)dobrze w mocno klimatycznych sesjach, ale też bardzo prostych kompozycjach zamkniętych, gdzie główną rolę gra, jeden talerz czy patera. Tego typu naczynia, dobrze wyglądają do dań z makaronem, sałatek, jak i sesji śniadaniowych. Przykład talerzy w tym klimacie na fotografii poniżej. Jak widzicie, niewielkim nakładem pracy, można osiągnęłam efekt, obiadu gdzieś w jakiejś starej winiarni, czy knajpce. podobne talerze
SMYKWKUCHNIidealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki: 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka(...)następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Lekko studzimy. Buraki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy
Kuchnia MagdaLenyidealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki: 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka(...)następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Lekko studzimy. Buraki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy
Kuchnia MagdaLenywątpienia w upały nie należy zapominać o jedzeniu. Nasze posiłki powinny być jednak lekkie, orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu. Możemy czerpać inspiracje z podroży kulinarnych lub wybrać się na najbliższy targ i kupić ulubione warzywa i owoce. Dzisiaj udowodnię po raz kolejny, że nie trzeba mieć pełnego portfela, aby zjeść pożywny posiłek, smakujący latem i bardzo syty. Bazą mojego(...)kuskus bez zalewania przegotowaną wodą, podczas warsztatów w Warszawie a Akademii. Rzeczywiście działa. Bo kaszę wystarczy zalać zimną wodą i poczekać, tak jak zawsze, aż kasza wchłonie cały płyn. Sałatki przygotowałam więcej tak, aby była i na obiad i na kolację. Jest w lodówce i idealnie smakuje schłodzona! Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 150 g kaszy
Moja smaczna kuchniaMakaron jest jednym z najsłynniejszych dodatków do dań, sałatek i przystawek. Jest często stosowany zarówno w kuchni studenckiej, ze względu na szybkość przygotowania i stosunkowo nie dużą cenę, jak i w wykwintnych restauracjach, ponieważ łatwo jest dodać go do różnego rodzaju wymagających potraw. Makaron może być niewiarygodnie tanim składnikiem dania, jak i drogim elementem wyższych półek sklepów z włoską żywnością(...)lada ucztę. Pamiętam, że makaron zawsze był obecny w moim kulinarnym świecie. Mama często tworzy z niego różnorodne pyszności chętnie pałaszowane przeze mnie i mojego brata. Słony, słodki, z lekką goryczką, czasem z kwaśnym posmakiem. Cała paleta smaków śmiało może być zastosowana do tego składnika. Makaron jest elementem talerza niezwykle prostym w przygotowaniu, a można go przygotować na różne sposoby
Moja Mama GotujeCytat z łódzkiego baru mlecznego: - Kto zamawiał ruskie? Głos z sali: - Nikt, sami przyszli! Tak jak z sałatką grecką i rybą po grecku, nikt nie wie czemu pierogi ruskie nazywane są w ten sposób, skoro z Rosją nic wspólnego nie mają. Nie zmienia to jednak faktu, że są pyszne, choć musiałam do nich dorosnąć (więc może jednak mąż ma słuszność(...)ruskie 250g mozzarelli 250g fety 2 duże ziamniaki 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ziemniaki obrać i ugotować. Po lekkim przestudzeniu rozgnieść je widelcem, zetrzeć do nich mozzarellę na małych oczkach tarki i dodać pokrojoną w kostkę fetę. Dognieść jeszcze wszystko widelcem i wymieszać na w miarę gładką masę. Mąkę
Przepysznik - BLW i nie tylkokroić. Do tego 200 g masła i 3 gałązki rozmarynu (my użyliśmy suszonych gałązek. Chociaż świeże miały pewnie więcej aromatu). Ziemniaki myjemy dokładnie i gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą tak prawie-prawie gotowe to odcedzamy. Nie możemy przegapić tego momentu, bo jak się rozgotują to się będą rozpadać. Rozpuszczamy masło na dużej patelni, wrzucamy(...)pieprz oliwa z oliwek Sos: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml mleka 2 jajka sól, pieprz, cukier - szczypta gałka muszkatołowa - pół szczypty parmezan (do posypania szparagów) Zamiast sałatki do mięsa proponujemy grillowane szparagi z jajecznym sosem. Szparagi nacieramy oliwą, solą i pieprzem i grillujemy do miękkości. Sos: masło rozpuszczamy w małym rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką
Marder&Marder ManufacturePożywna sałatka z makaronem z dodatkiem pomidorków i tuńczyka. Świetnie smakuje i szybko sie robi. Oliwki można pominąć jeśli ktoś nie lubi ( tak jak ja). składniki: 300-400 g makaronu świderki Omnomnom 20 pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 łyżka drobno posiekanej natki piertuszki do skropienia olej lniany Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą(...)koktajlowe przekroić na pół a oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć i podzielić na małe kawałki. Na makaronie ułożyć wszystkie przygotowane składniki i posypać posiekaną natką pietruszki. Całość skropić lekko olejem lnianym
Monia miesza i gotujeDomowe masło ze śmietanki kremówki Nie jesteśmy skazani na masło ze sklepu - z różnymi dodatkami, ulepszaczami i wzmacniaczami smaku oraz koloru. Pyszne masło może zrobić sobie
KorniszonkiSkładniki na 1 pizzę: 250g mąki pszennej 125ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży Instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli 300g sera sos
Kuchnia Łukaszabulwy mogą być koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur Delikatny, słodkawy w smaku topinambur, po ugotowaniu przypomina karczocha z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Niektórzy porównują go też do orzechów brazylijskich. Smak topinamburu zależy od tego w jakiej temperaturze jest przechowywany, w niskich temperaturach np. w lodówce zawarta w bulwach inulina(...)pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak. Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku. Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany
Cztery Fajery