natki pietruszki 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na mniejsze części, dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. 2. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w taki sposób aby był ok. 2-3 cm nad poziomem kaszy. Co jakiś czas wymieszać i odstawić do ostygnięcia(...)podsmażone mięso. 7. Ostygnięty brokuł pokroić na mniejsze cząstki. 8. Dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. (Należy pamiętać aby składniki nie były ciepłe, ponieważ wchłoną majonez a sałatka będzie sucha
A Ty Smakuj MnieŚwięta, święta i po świętach. Wracamy do zdrowej kuchni, zbalansowanej w odpowiednie proporcje węglowodanów, tłuszczy i w ogóle. Przede wszystkim czas powrotów do ćwiczeń. Za chwilę
BaRepaswodą bieżącą kroić je na plastry zaczynając od strony szypułki - nie rozleci się miąższ cebulę pokroić w plasterki a marchew zetrzeć na tarce w plasterki wszystko posypać solą, lekko przemieszać i odstawić na 4 godziny po 4 godzinach wszystko z miski wylać na sito aby dobrze odciekł płyn solny w wyparzonych słoikach ciasno układać składniki dodając po 2 ząbki czosnku(...)czasie gotowania słoiki nie popękały wyjąc z garnka i zostawić je postawione na zakrętkach do wystudzenia wystudzone słoiki przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu na zimowe dni smaczna sałatka do obiadu........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięHummus, jest to pasta z ciecierzycy, pasty tahini (pasta z prażonego sezamu), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw, która jest bardzo popularna w kuchni
Kuchnia ŁukaszaPonieważ kupienie dobrego chleba graniczy w Arabii Saudyjskiej z cudem, to chcąc nie chcąc musieliśmy jakoś ten problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejny gwiazdkowy prezent (poprzednie tutaj ). Ode mnie, dla mnie :) Który sprawiłam sobie w rekordowo wczesnym czasie, bo w październikowej przedsprzedaży. Niestety lekko przedawniony, bo z 2017 roku. ALE jakby przypadkiem ktoś, kiedyś, gdzieś poszukiwał w ostatniej chwili podarunku dla wielbicielki/wielbiciela, nawet nie tyle gotowania, co ksiażek kucharskich, to proszę bardzo. Służę opini ą . 'At my table. A celebration of home(...)Ponieważ, na przykład, nie przepadam za danymi składnikami, albo nie używam któregoś rodzaju mięsa. Ale nie przejdę obojętnie obok 'orkiszowego spaghetti z ostrymi, sezamowymi grzybami', 'klopsików z orzo', czy 'sałatki z buraczków i koziego sera, z dressingiem z marakuji'. A to tylko opcje na słono! Ja już oblizuję się na myśl o serniku z biał ą czekolad ą, ciepłym puddingu
Lejdi of the houseOprócz sałatek i innych przekąsek na Sylwestra nie powinno zabraknąć dobrego ciasta. Moja propozycja to Snikers. Pyszne miodowo - orzechowe ciasto w słodkim karmelu. Jak szaleć to szaleć! SKŁADNIKI ok.600 g mąki 3-4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody 30 dag orzechów włoskich 10 dag margaryny(...)margaryny Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego słodzonego. WYKONANIE: Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie. Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciast rozwałkowujemy i wykładamy
W kuchennym oknie Ewywzrokowo nas zadowala. Grafika dość chaotyczna ale ma w sobie coś interesującego. Każde opakowanie zawiera 5 „kromek” zapakowanych w obszerną torebkę foliową. Same chlebki oprócz kwadratowego kształtu są też lekko pofalowane, brązowe z widocznymi składnikami, a co się dzieje po otwarciu folii? Smak: Chlebek z cebulą (pierwsze podejście): Po otwarciu folii uderza zapach gryki i cebuli. Same kromki są dość(...)kwaśne nuty. Całość mimo wielu pozytywnych cech składowych, smakowo wypada słabo a struktura znacznie utrudnia ich spożycie (szczęka boli już po dwóch kromkach). Zjadłyśmy je jako dodatek do warzywnej sałatki ale trochę się przy nich męczyłyśmy. Chlebek z chia i kapustą (drugie podejście): Pełne obaw podchodziłyśmy do nich jak do jeża :P Jednak po otwarciu okazało się, że kromki
Candy Pandaszwykłego białego sera i sera koziego, ale z powodzeniem można wykorzystać tylko biały kremowy serek. Warto zalać zawijasy dobra oliwą - po zjedzeniu czosnku, oliwa będzie świetnym dodatkiem do sałatek. Polecam! Przepis znalazłam tutaj składniki ( 1 słoik ) 15 liści czosnku niedźwiedziego 100 g kremowego białego sera, (kozi +twaróg) 1 łyżeczka sumaku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej(...)dodać trochę mleka lub jogurtu. Liście ułożyć błyszczącą stroną do dołu. Ogonki obciąć. Na każdym liściu położyć kulkę farszu - w najszerszym końcu, od strony ogonka. Liście zrolować, końcówkę można lekko posmarować serkiem aby rolki się nie rozwijały. Słoik wyparzyć, ułożyć czosnkowe rolki, dodać ząbek czosnku, kawałek papryki chili, ziarenka pieprzu i ewentualnie kwiaty czosnku. Zalać oliwą, tak aby wszystko było
Stare GarySałatkę przygotowałam na kolację, powstała ze składników które miałam w domu. Wyszła bardzo smaczna i sycąca, mojej rodzinie bardzo smakowała, polecam. Składniki: 1 różyczka z brokułami 250 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki 4-5 łyżek majonezu Sól, pieprz Czubryca zielona Swojski Wyrób Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Olej(...)ostrą papryką oraz solą, odstawiamy na godzinę do lodówki. Podsmażamy na złoty kolor, ostudzone mięso kroimy w kostkę. Brokuły odcinamy, dzielimy na mniejsze różyczki, w garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy przez 2 minuty od zagotowania, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Kukurydzę i ciecierzycę odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki przekładamy do miski
Bajeczna Kuchniaspróbować: Grillowana makrela - zawsze jadłam tylko wędzoną :) Bruschetta z anchois - wielkość mnie zaskoczyła :) Sałatka z owoców morza - tuńczyk (niestety z puszki) kalmary, anchois i ośmiornica. Aby odpocząć sałatka caprese Grillowana ośmiornica z kalmarami z ziemniakami z blivą. Ziemniaki są podawane z blivą, która jest bardzo podobna wizualnie do szpinaku a w ziemniakach nadaje bardzo fajnego smaku. Właściciela też(...)smakoszką owoców morza, nie są to do końca moje smaki. Cieszę się, że udało mi się ich spróbować, a zdecydowanie wygrała makrela. Posiada dużo białego mięsa, lekko tłusta i zarazem bardzo delikatna w smaku :). Polecam Wam również wakacje w Chorwacji, najbardziej męcząca jest droga, ale warto się przemęczyć
Łycha smakówtuńczykiem w pikantnej zalewie jest naprawdę rewelacyjna. Połączenie rukoli, pomidorów, ogórka, cebuli i tuńczyka. Całość udekorowana ugotowanym jajkiem. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Przepis dodaje do akcji Sałatka zamiast kanapki! Składniki: 1 puszka tuńczyka (ja użyłam tuńczyka z chili) 3 ugotowane na twardo jajka 100 g rukoli 2 średniej wielkości pomidory malinowe 1/2 cebuli 1 ogórek gruntowy sól ewentualnie(...)dodać pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę. Na sam koniec dodać tuńczyka z puszki i pokrojone w ćwiartki jajka. Całość delikatnie polać zalewą z tuńczyka lub oliwą z oliwek (można lekko posolić). Od razu podawać
Ugotowaćswojej kulinarnej historii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka około 500 g przyprawa gyros 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony(...)żółty typu Edam (opcjonalnie) Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros. Najlepiej odstawić chociaż na pół godziny aby się zamarynował. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka aby lekko się zarumienił. Odsączyć z oleju i ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Z liści kapusty usunąć twardą część, resztę pokroić na kawałki. Korniszony, oliwki i patisony pokroić na plasterki. Na spód
głodny alergikwołowy w plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków(...)był bardzo smaczny, choć niestety żadnych orzechów w nim nie znalazłam. Sernik był rewelacyjny, delikatny kremowy, jakby z delikatnym posmakiem karmelu czy kajmaku... Doskonałe kontrastował z lekko kwaskowatymi powidłami. Restauracja była prawie pełna, dania były serwowane szybko i sprawnie. Spodobała się nam również czujność menadżera restauracji, który przy drobnym nieporozumieniu, które powstało
Kulinarne przygody GatityPożywne, zdrowe śniadanko podane nieco inaczej :) Wartościowe i sycące. Bardzo smaczne. Warto spróbować. Składniki na szakszukę (2 porcje): 4 duże pomidory malinowe (wystarczą 3) 4 jajka
Karola gotuje