Surówka z marchewki, jabłka i pora. Prosta, pyszna, idealna do drugiego dania. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię surówki z marchewki. Dzisiejszą podałam w
Słodkie okruszkiSzybko i prosto W sam raz dla zapracowanych... Pomidory najlepiej malinowe sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki. Do tego dodałam
potrawyregionalnenasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka przekładamy do garnka i smażymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy galaretki (sam proszek), mieszamy i odkładamy do lekkiego przestudzenia *** *** Przygotowujemy masę orzechową: orzechy włoskie grubo siekamy *** *** Do garnka wkładamy orzechy, cukier, miód, mleko i masło lub margarynę. Mieszamy i zagotowujemy. Odkładamy do przestudzenia *** *** Na pierwszym kruchym blacie wykładamy(...)TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sękaczek pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemzostały jakieś kawałki szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym, próbować zjeść z chrzanem, majonezem, sałatką warzywną? W pewnym momencie nikt już nie ma ochoty nawet patrzeć na produkty, które zjadało się ze smakiem ze świątecznego stołu. Tymczasem jest sporo patentów na to, jak przetworzyć pieczone(...)kuchni syczuańskiej i jest prostą potrawą typu stir fry, której podstawę stanowi ugotowane mięso wcześniej mięso. Przepis zaczerpnęliśmy z książki „Wszystkie smaki świata” (Pascal 2014 r.) i poddaliśmy lekkim modyfikacjom. Przetestowaliśmy go w Wielkanoc i okazało się, że stir fry można zrobić na bazie każdego mięsa, gotowanego i pieczonego, że wcale nie musi to być wieprzowina, bo równie dobrze nada
Niedzielny kucharzczosnkowy. Jeśli chodzi o pieczenie to mam dwie wersje, jedna smażone na oleju druga pieczone w piekarniku, ja upiekłam w piekarniku bez dodatku tłuszczu, wyszły pyszne.Z dodatkiem dowolnej sałatki lub sosu smakują wyśmienicie. Przepis dołączam do akcji. Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę 2 jajka 1 łyżka mąki domowa vegeta do smaku(...)Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, masło rozpuszczamy i podsmażamy cebulę. Pierś z kurczaka drobno siekamy.Wszystko przekładamy do ziemniaków, dodajemy przyprawy, mąkę, jajka i dobrze wyrabiamy.Masa ma być lekko ostrawa bo kulki wyjdą mdłe. Na rękę nakładamy porcję ziemniaczaną robimy dołek i wkładamy kawałek topionego serka, dobrze zlepiamy tak jak pączka. Kulki obtaczamy w bułce tartej. Jeśli chcecie smażone
Sama słodycz i szczypta chilimiejsce mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy pozostałe ziemniaki oraz jajko. Masę mieszamy i zagniatamy podsypując delikatnie mąką, tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Wstawiamy wodę, lekko posoloną, by ugotować nasze kluseczki. Ciasto dzielimy na ok 3 części. Każdą formujemy w długi wałek o średnicy ok 2 cm, a następnie dzielimy na małe- ok 1,5cm kawałki(...)gotujemy jeszcze ok 2 minuty, po czym przecedzamy i polewamy roztopionym masełkiem by się nie skleiły. 3. Gotowe kluski podajemy z przygotowanymi roladkami wieprzowymi oraz ulubioną surówką lub sałatką
Kuchnia w czekoladziePrzepis znaleziony na jednym z blogów kulinarnych (KuchniaWeDwoje). Już dawno zapisałam go jako ten, który koniecznie muszę wykorzystać. Spaghetti było bardzo ciekawie przyrządzone, a zdjęcia piękne
Karola gotujeWitajcie!, dziś będzie coś na specjalne okazje :). W końcu raz na czas można pozwolić sobie na odrobinę luksusu. Warto jednak skoro wydajemy dużo pieniędzy na ekskluzywne
Kuchnia PROzdrowotnaWykwintna sałatka z arbuza Gdy żar leje się z nieba z automatu tracimy apetyt. Zaprezentowana dziś sałatka pojawia się w mojej kuchni od dawna, jednak z biegiem lat ewoluowała i nabrała ostatecznego, satysfakcjonującego mnie sznitu. Swoją premierę miała pod żaglami i z miejsca zyskała swoich wiernych fanów. Jest prościutka w wykonaniu, a połączenie smaków, aromatów, tekstur i temperatur nadaje(...)dodatkiem czerwonego wina. Składniki (dla dwóch osób): 1 kg dojrzałego, jędrnego i soczystego arbuza (bardzo zimnego) 1/2 kostki sera feta (lub typu feta) Garść posiekanych orzechów nerkowca Garść lekko posiekanych orzechów piniowych 1 Łyżka drobno posiekanych listków mięty 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu Solidna garść świeżej rukoli Czerwone wino Przygotowanie: Z arbuza wykrawamy kulki za pomocą specjalnej łyżki
Kate's Kitchenpomidorowym sosie. To moje danie dla kilku osób na ciepło. Bakłażany przed upieczeniem możecie posypać żółtym serem, parmezanem, serem kozim lub mozarellą. Każda wersja będzie pyszna! Bakłażany podaję z sałatką z rukoli, mixem sałat lub posiekaną sałatą pekińską z pomidorkami i oliwkami z sosem winegret. Upieczone bakłażany można na talerzu udekorować rukolą lub posiekaną natką. Smacznego Bakłażany faszerowane indykiem SKŁADNIKI(...)ostro sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, lubczyk tarty ser do posypania lub mozzarella oliwa PRZYGOTOWANIE: Na kilku łyżkach oliwy przesmażam posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula lekko się zeszkli wrzucam mięso. Smażę do jasności mięsa, mieszam. Dodaję posiekaną paprykę, pomidora, przyprawiam. Po kilku minutach smażenia dodaję kukurydzę i pomidory z puszki oraz koncentrat. Gotowy farsz odstawiam
Zasmakuj KuchniSałata polska to w przedwojennej Polsce sałatka ziemniaczana. Przepis na nią znalazłam w 366 obiadów – znakomita kuchnia krakowska Marii Gruszeckiej, oraz w kuchni oszczędnej Heleny Pedenkowskiej. 1 kg ziemniaków sałatkowych (typ kulinarny A), 2 jajka ugotowane na twardo, 2 średnie cebule, pęczek szczypiorku, 2 – 3 łyżki kaparów, 2 żółtka (pamiętajmy o sparzeniu jajek przed rozbiciem), 5 łyżek bardzo dobrej oliwy(...)drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Jajka pokroić w drobną kostkę. Wymieszać cebulę ze szczypiorkiem, kaparami i jajkami. Żółtka zmiksować z oliwą i doprawić do smaku octem. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, pamiętając aby ich nie rozgotować. Można ugotować ziemniaki w skórce i potem obrać (lepsza wersja), lub obrać przed gotowaniem. Ciepłe ziemniaki pokroić w niezbyt cienkie plastry. Zalać sosem, wymieszać
królestwo garówSzukałam pomysłu na obiad bez konieczności wychodzenia do sklepu, czyli… wyłącznie z produktów, które miałam w kuchni. Tak trafiłam na tatrę z kurczakiem na
Kulinarne S.O.S.Szukałam pomysłu na obiad bez konieczności wychodzenia do sklepu, czyli… wyłącznie z produktów, które miałam w kuchni. Tak trafiłam na tatrę z kurczakiem na
Kulinarny S.O.S.kuchni a co tam ja miałam takiego. Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk jakoś zahaczał mi o rękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz(...)papryką. Kukurydzę odcedziłam z zalewy. Dodałam to wszystko do tuńczyka. Jak makaron już przestygł połączyłam go z pozostałością. Wymieszałam z dwoma łyżkami majonezu, przyprawiłam solą i pieprzem. Wierzch lekko oprószyłam posiekanym koperkiem. Pyszne? A pewnie! :D Polecam życząc smacznego
Pieprzyć z Fantazjąkuchni a co tam ja miałam takiego. Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk jakoś zahaczał mi o rękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz(...)papryką. Kukurydzę odcedziłam z zalewy. Dodałam to wszystko do tuńczyka. Jak makaron już przestygł połączyłam go z pozostałością. Wymieszałam z dwoma łyżkami majonezu, przyprawiłam solą i pieprzem. Wierzch lekko oprószyłam posiekanym koperkiem. Pyszne? A pewnie! :D Polecam życząc smacznego
Pieprzyć z Fantazją