lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:376/588)

Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 126

Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z

Korniszonki
Surówka z marchewki i kalarepy 137

Wróciłam właśnie do domu z pracy. Co za pogoda. Jest tak strasznie gorąco, że przejście paru kroków sprawia problem. Surówka z marchewki i kalarepy Jak ja

mecooks
Jak zachować świeżość sałaty 156

Już niejednokrotnie mieliśmy sytuację, że kupiliśmy świeżą, chrupiącą sałatę i wykorzystaliśmy tylko kilkanaście liści, a reszta po kilku dniach dosłownie zwiędła i zgniła. Wszystko to przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z cukinii i pomidorów z bazylią 146

To kolejna surówka sezonowa. Dzisiaj z cukinią i pomidorami. W tym okresie pomidory mają co raz więcej smaku. Ja jednak nadal czekam na swoje własne pachnące

Smaki Ewy
Surówka z rzodkiewek i papryki w sosie tzatziki 141

Dzisiaj przedstawiam kolejną surówkę w której główną rolę odgrywają rzodkiewki. Nadal są pyszne. Dodatkowo zielona papryka, kilka drobiazgów i surówka gotowa. Może być ona dodatkiem do

Smaki Ewy
Czerwona kapusta do obiadu 167

            Czerwona kapusta jako dodatek do obiadu, ma oprócz smaku jeszcze tę cenną zaletę, że można

Praktyczna pl
Sałatka „Ananas” 144

takimi warstwowymi sałatkami zawsze jest jeden problem – nie ma ich jak spróbować przed podaniem;) Przy pierwszym przygotowaniu do samego końca jest więc niepewność, czy sałatka dobrze się komponuje i czy będzie gościom smakowała. Ta na szczęście, naszym gościom i nam, smakowała:) 4 średniej wielkości ziemniaki 4-5 jajek 2 filety wędzone (u mnie z indyka) około(...)kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę (po wcześniejszym usunięciu skórki). Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko solimy. Ogórki oraz ser ścieramy na tarce (ogórki na dużych oczkach, a ser na drobnych). Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na półmisku rozkładamy kolejno poszczególne warstwy przekładając

Smaki Na Talerzu
Schab duszony w kapuście kiszonej 168

chwilę (po dwie –trzy minuty z każdej strony) na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju do momentu, aż się zeszkli. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soków, następnie kroimy i przekładamy do miski. Do kapusty dodajemy zeszkloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i dokładnie mieszamy. Połowę kapusty kiszonej z dodatkami przekładamy(...)chwilę jeszcze poddusić całość. Tak przyrządzony schab doskonale smakuje podany z młodymi ziemniaczkami. Smacznego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pulpety w sosie pomidorowym Golonka pieczona w piwie Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Schab duszony w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Kolorowa sałatka śledziowa z burakiem czerwonym 101

Sałatkę przygotowałam na kolację, ale będzie idealnie pasowała jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi czy też jako potrawa na święta. Moja trafiła do pudełek – też tak można. Szybko, smacznie i ładnie. Polecam. Składniki: na dwie porcje 1 gotowany burak ćwikłowy ( ja kupiłam gotowy ) 2 płaty śledzia solone z oleju 2 jajka 2 łyżeczki majonezu typu light Sól Pieprz Szczypiorek Wykonanie(...)twardo. Buraka kroimy w kostkę. Wykładamy do pojemników lub do miski. Następnie kroimy śledzie i wykładamy na buraka. Posypujemy pieprzem. W dalszej kolejności ścieramy na tarce warzywnej jajka. Posypujemy lekko solą. Wkładamy i rozsmarowujemy majonez. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Można pozostawić na jakiś czas w lodówce aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Makaronowa sałatka w meksykańskim stylu 175

kojarzy mi się z kuchnią meksykańską i powiem Wam, że wyszło wyśmienicie. Do mojej makaronowej sałatki wykorzystałam mini rurki od Lubelli, które świetnie komponowały się kolorystycznie z pozostałymi składnikami. Sałatka wyszła kolorowa, bardzo smaczna i sycąca. Z powodzeniem możemy podać ją na kolację lub zabrać na drugie śniadanie do pracy. Sprawdzi się również podczas różnych uroczystości rodzinnych, gdzie zachwyci Waszych(...)sól, pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanej kolendry   Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Chorizo kroimy na cienkie półplasterki. Lekko przesmażamy na rozgrzanej patelni z minimalną ilością oleju. Całą zawartość patelni od razu po podsmażeniu przekładamy do miski z makaronem. Mieszamy, by makaron otoczył się lekko tłuszczykiem z patelni, dzięki

Smaki Na Talerzu
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 180

goździki . Dodać również 1 łyżeczkę soli i cukru . Garnek przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz do minimum, dusić warzywa przez 20 minut.  Po tym czasie zdjąć pokrywkąę z garnka i lekko podkręcić gaz. Na tym etapie duszenia warzyw, płyny będą się redukowały. Gdy większość wody odparuje, dodać pozostały przecier pomidorowy. Dusić jeszcze  jakiś czas, aż sos pomidowy zostanie wchłonięty przez(...)Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk               Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie                    Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska                      Gravlax

Codziennik Kuchenny
Sałata z dressingiem z białego wina 194

można zamrozić i potem wykorzystać np gotując bigos, leczo lub zapiekanki. A z takich lżejszych rzeczy to co powiecie na sałatkę? Jesteście zainteresowani, to zapraszam do kuchni. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 250 g roszponki opakowanie pomidorków koktajlowych (ok 200 g) 1/2 zielonego ogórka, obranego ze skórki 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek szczyptę pieprzu cytrynowego(...)patelnię. Teraz możemy przygotować dressing – w naczyniu umieszczamy wino, musztardę, miód, oliwę oraz pieprz i całość mieszamy. Gotową sałatę posypujemy podpieczonym mięsem i polewamy dressingiem (można go lekko podgrzać, smakuje wtedy wybornie

Szybko Tanio Smacznie
Kasza bulgur z warzywami 191

Danie proste i smaczne. Zrobienie go to tyle co ugotowanie kaszy (choć to akurat chwilkę trwa). Ni to danie główne ni sałatka. Można je modyfikować i dodawać własne ulubione warzywa (może np z fasolą plus ostrym akcentem np jalapeno?). Kaszy bulgur jak zauważyłem jest kilka odmian więc czas gotowania może nieznacznie się różnić. Wszystko najlepiej robić na wyczucie. Co potrzebujemy(...)ilości oleju/oliwy. Odstawiamy. Kaszę płuczemy , rozpuszczamy w garnku łyżkę masła, na to wrzucamy kaszę, mieszamy i  dosłownie chwilę dusimy. Dolewamy litr bulionu, doprowadzamy do wrzenia , czekamy aż kasza lekko napęcznieje i  następnie gotuje gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (aż wchłonie większość płynu). Jeśli wchłonie płyn za szybko podlewamy bulionem delikatnie. Dorzucamy do kaszy groszek, pieczarki, kukurydzę

Snejkusiowe Przepisy
.791. nowości...canihua 132

opisać Wam moje wrażenia. Ale najpierw co nieco o samym produkcie. Ziarno canihua może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek. Zmielone ziarna mogą służyć do wypieku chleba, jako panierka, a także jako dodatek do ciast, mleka, jogurtu. Canihua , podobnie jak komosa ryżowa, odznacza się  niezwykle wysoką zawartością białka bezglutenowego(...)canihua pozbawiona jest związków saponinowych , dlatego nie wymaga dokładnego płukania przez spożyciem, niezbędnego w przypadku komosy. Po ugotowaniu wygląda bardzo podobnie jak quinoa (komosa) i tak też smakuje. Ma lekko orzechowy posmak i przyjemnie chrupie między zębami :) Dzisiaj jadłam ją w wersji śniadaniowej na słodko, ale myślę, że równie dobrze sprawdzi się na wytrawnie i muszę jak najszybciej wypróbować

breakfast of dreams
Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 139

mamy dostępnych w Polsce i jak wspaniałe rzeczy można z nich stworzyć. Okazuje się, że te mniejsze lub większe ziarenka wspaniale pasują do mięs, warzyw, świetnie sprawdzają się w sałatkach, deserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi(...)wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam  tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy ok 24-26cm: 200 g kaszy gryczanej palonej 120 g cukru trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona z 1 laski wanilii, wtedy cukier

Zawsze głodna!