lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:371/588)

Pieczona ciecierzyca 134

przez dzieci, jak i dorosłych. Smaczna i zdrowa, a do tego łatwa do przygotowania przekąska z ciecierzycy. Ciecierzycę często gotuję i zazwyczaj robię z niej hummus lub dodaję do sałatek. Uwielbiamy ciecierzycę i zdarza się, że po ugotowaniu zjadamy ją bez niczego i na hummus muszę gotować jeszcze raz. Ugotowana ciecierzyca nie jest aż tak smaczna, jak ta przyprawiona(...)papryki ostrej 1/2 łyżeczka soli  Jak zrobić pieczoną ciecierzycę? Suchą ciecierzycę trzeba najpierw na 12 godzin namoczyć, a następnie zmienić wodę i ugotować. Gotować około 60 minut w lekko osolonej wodzie, aż ziarno będzie można rozgnieść w palcach. Ciecierzycę odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ciecierzycę z puszki dodatkowo jeszcze opłukać. Ciecierzycę wsypać do miski i dokładnie wymieszać z olejem

Gotuj w domu
Kajzerki twarogowe na słodko + filmik 170

Polecam dziś kolejny pyszny przepis sprzed lat, z PRLu na twarogowe kajzerki w wersji na słodko . To jest modyfikacja przepisu na  Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Kawa z mlekiem
Domowy makaron z truskawkami 151

sztywno). Makaron podajemy na ciepło lub na zimno, polany sosem truskawkowym, z dodatkiem ubitej śmietanki i truskawek. Domowy makaron z truskawkami to kolejne wspomnienie z dzieciństwa. Lekkie danie obiadowe na upały… i nie tylko. Lubią je i dzieci, i dorośli. Dla zapracowanych – opcja z makaronem kupnym. Gorąco polecam i życzę smacznego. :) Zapraszam też na inne potrawy na blogu z truskawkami(...)granatowo truskawkowy Muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji Tort piankowo truskawkowy Domowe lody truskawkowe Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Sushi owocowe Ciastka francuskie z truskawkami Truskawkowy wirek Sałatka z truskawkową nutą Zielona Pavlova Wydrukuj przepis The post Domowy makaron z truskawkami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Duszona karkówka z pieczarkami 154

gałązek świeżego tymianku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju roślinnego Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Każdy kawałek lekko rozbijamy i nacieramy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu wyjmujemy mięso(...)szklance rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy do sosu mięsnego, mieszamy.  Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso podajemy np. z sałatką z kiszonych ogórków (przepis znajdziesz  tutaj

Qchnia po prostu
Bardzo wiosenna sałatka z kwiatkami i grzybami 166

czarek austriackich  1 jajko kurze 2-3 łyżki grzanek chlebowych 2-3 łyżeczki oleju z pierwszego tłoczenia - użyłam z pestek słonecznika do smaku - sól, pieprz   Jak zrobić sałatkę z fiołkami i czarkami? Jajko ugotowałam na twardo, schłodziłam, obrałam. Jak gotować jajka na twardo? Sałatę, gwiazdnicę i fiołki opłukałam w zimnej wodzie. Osuszyłam. Z gwiazdnicy poobrywałam tylko górne, najbardziej(...)wodą żeby zatrzymać proces gotowania. Osuszyłam. Na talerzu rozłożyłam liście sałaty. Posypałam je listkami fiołków, gwiazdnicą. Dołożyłam kawałki jajka, kwiatki i grzanki. Na wierzchu położyłam grzybki czyli czarki. Całość lekko oprószyłam odrobiną soli, szczególnie jajka, i  pieprzu. Na koniec skropiłam olejem i gotowe. Można jeść, ale najpierw trzeba nacieszyć oczy taką kolorową, wiosenną kompozycją. Grzanki zrobiłam z pokrojonych

Smaczna Pyza
TARTA Z ŁOSOSIEM, RICOTTĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 158

Wytrawne tarty, quiches i tarteletki to świetny pomysł na letni obiad lub piknik. Dobrze smakują na ciepło, ale można je również podać na zimno. Smaczne i

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i sera koziego 119

Składniki sezonowe, sałatka wiosenna.  Składniki sok z jednej cytryny 7 łyżek oliwy płaska łyżka płynnego miodu 2 kalarepki łyżka pestek czarnuszki długi ogórek pęczek rzodkiewek 10 szt dużych truskawek 200 g bałkańskiego sera koziego ( może być feta ) garść oderwanych listków koperku     Przygotowanie   Sos : połączyłem sok z cytryny, miód, sól, pieprz. Kalarepkę obrałem, pokroiłem(...)pokroiłem w cienkie plasterki. Truskawki podzieliłem na ósemki, ser pokroiłem w kostkę. Wymieszałem kalarepkę z ogórkiem, rzodkiewkami i truskawkami. Wyłożyłem na talerz, posypałem kawałkami sera i koprem. Podałem natychmiast, lekko wymieszane

R'n'G Kitchen
Kapusta gospodyń z Nawsia – kuchnia podkarpacka 181

Kapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Kiedy przychodzi wiosna, zawsze najbardziej czekam na młodą kapustę. W lasowiackich domach przygotowywano ją z przecierem pomidorowym, koperkiem i cebulową

Trzeci talerz
Kalerosse z mozzarellą 115

Smaczna, zdrowa i szybka do przygotowania przekąska z warzywa kalerosse TM , które dopiero pojawiło się w polskich sklepach. Jest to uprawiana w Polsce, naturalna krzyżówka brukselki

Kuchcik gotuje
Kalerosse z mozzarellą 155

Smaczna, zdrowa i szybka do przygotowania przekąska z warzywa kalerosse TM , które dopiero pojawiło się w polskich sklepach. Jest to uprawiana w Polsce, naturalna krzyżówka brukselki

Kuchcik gotuje
Sandacz w galarecie 156

głowy ryb. Głowę i szkielet (jeżeli nie mamy to pominąć), obraną włoszczyznę, cebulę, przyprawy zalać wodą (tylko tak aby przykryła włoszczyznę). Ugotować wywar, przecedzić. Warzywa można użyć do sałatki warzywnej. Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na kawałki szerokości około 4 cm. Do ciepłego wywaru włożyć kawałki ryby i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut(...)niewielkiej ilości gorącej wody, żelatynę (ilość żelatyny odpowiednia do ilość wywaru według przepisu na opakowaniu), dokładnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić aby lekko przestygła. Pokryć dno naczynia (miska, salaterka... przelana zimną wodą) galaretką, odstawić do zastygnięcia. Na zastygniętej galarecie ułożyć „dekorację” (u mnie pokrojone ugotowane na twardo jajko, marchewka pokrojona w kostkę, groszek, koper

królestwo garów
DOMOWY MAJONEZ 172

całego jajka, musztardy i delikatnego w smaku oleju. Z dodatkiem cukru, białego octu winnego i soli.  Pomimo, iż w swoim składzie zawiera całe jajko jest gęsty, ma lekką, zwartą konsystencję i bogaty smak.  Do jego przygotowania użyjcie składników jak najlepszej jakości. Przede wszystkim, jak najbardziej świeżego jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej.  Aby majonez się nie zważył, wszystkie(...)odpowiednią gęstość masy. Smak majonezu możecie wzbogacić dodając do niego zioła (natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, rzeżuchę), tarty czosnek, chrzan lub kapary. Możecie nim posmarować wielkanocne jajko lub dodać do sałatek. SKŁADNIKI 1 jajko w temp. pokojowej  1 łyżeczka musztardy 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru 250-300 ml delikatnego w smaku

cool and minty
Kasza jaglana na śniadanie, z jabłkiem tartym, siemieniem lnianym i granatem 170

To, że ja mam fazę na kaszę jaglaną, to nie muszę już nikomu chyba mówić, kto mnie śledzi to wie, że ostatnio mam pociąg szczery do

Z Kuchni Do Kuchni
Banica z mięsem drobiowym 169

solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Na patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko osolić i wymieszać. Do masy mięsnej dodać jogurt wymieszany z jajkami. Dokładnie wymieszać. Masło roztopić w garnuszku. Tortownicę wysmarować masłem. Posmarować płat ciasta masłem, następnie rozsmarować na nim trochę masy(...)minut. Po tym czasie zdjąć wierzchni płat ciasta (troszkę będzie za bardzo zrumieniony) i wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż całość ładnie się zrumieni. Podałam z sałatką ze świeżego szpinaku. talerz

królestwo garów
Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem 126

suszonych pomidorów, ale .... z nutą pomarańczy i rozmarynu. Początkowo podchodziłam do tego połączenia z dużą rezerwą, jednak  tak przygotowane pomidory smakują wyśmienicie i doskonale komponują się z wszelakimi sałatkami Składniki pomidory – z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci np. lima lub bawole serca oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów(...)Przygotowanie   Pomidory umyć, każdy przekroić na pół (w przypadku bardzo dużych pomidorów pokroić je na ćwiartki) i usunąć gniazda nasienne. Wydrążone łódeczki osuszyć w środku papierowym ręcznikiem i lekko posolić. Połówki pomidorów ułożyć dość ciasno na sitach. Czas suszenia w przypadku naszego modelu MSG-04 firmy MPM wynosi około 12-14 godzin. Po tym czasie pomidory powinny być suche

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata