ości. Ryba w formie fileta jest dla mnie rozwiązaniem idealnym. Ale dzisiaj mniej o samej rybie, a zdecydowanie więcej o tym z czym ją podałam. Tak zwaną przeze mnie "sałatkę do ryby" robię bardzo często i nikt w domu nie protestuje. Moim zdaniem pasuje ona do ryb zarówno smażonych jak i grillowanych, spróbujcie polecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa(...)godziny. Jak już nabiorą smaku z marynaty, panierować je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Ziemniaki zagotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Pokroić na półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, można ją lekko sparzyć, będzie wtedy trochę mniej intensywna w smaku. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać
Kuchnia w opałachwieprzowiny 2 duże cebule 2 łyżki oleju rzepakowego bulion: 250ml wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszka sól, pieprz, łyżka mąki opcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydzą Przygotowanie : Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka(...)bulionu. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut. Na patelni (na tym samym oleju) podsmażamy pokrojoną w półksiężyce (chyba tak to się nazywa ;p) cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista. Jeśli oleju jest zbyt mało, dodajemy kolejną łyżkę. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy cebulką z tłuszczem. Dodałam również 1/2 szklanki bulionu. Pieczemy przez
Kitchens Alphabetcoraz większą ochotę na odchudzone dania i sałatki. Dziś sałatka Cezar, wprawdzie oryginalny przepis nie zawiera pomarańczy, ale starsze dziecko się uparło... i u nas jest z pomarańczą :-). Sałatka Cezar Składniki: 1/2 sałaty lodowej lub rzymskiej 1 podwójna piers z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 4-5 kromek pieczywa tostowego 1 pomarańcza 50 g sera pamezan 1 ząbek(...)delikatnego polania nim chleba tostowego przed podsmażeniem. Tosty zyskają wtedy na smaku :-). Chleb tostowy kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, polewamy delikatmie naszym sosem. Gdy będą lekko brązowe wyłączamy ogień, a tosty przykrywamy, aby nie wystygły. Sałatę kroimy w paseczki, na nią układamy pierś z kurczaka, grzanki, cebulę pokrojoną w krążki i obraną pomarańczę pokrojoną w kawałki
Kulinarne przygody GatityDżem z jeżyn. Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i
Korniszonkichłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką. Uważam, że takie zestawienie komponuje się doskonale. Pamiętajcie, że do piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych możecie dobrać sobie ulubione dodatki, jak na przykład ryż, ziemniaki(...)jajko łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu papier do pieczenia Przepis 1 Piersi oczyszczamy i dzielimy na filety. 2 Płatki wsypujemy do miski i lekko je zgniatamy ręką, aby łatwiej mniejsze kawałki przyklejały się do mięsa. 3 Mąkę wysypujemy na talerzyk. 4 Jajko rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę słodką oraz
Kuchnia Bazyliichłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką. Uważam, że takie zestawienie komponuje się doskonale. Pamiętajcie, że do piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych możecie dobrać sobie ulubione dodatki, jak na przykład ryż, ziemniaki(...)jajko łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu papier do pieczenia Przepis 1 Piersi oczyszczamy i dzielimy na filety. 2 Płatki wsypujemy do miski i lekko je zgniatamy ręką, aby łatwiej mniejsze kawałki przyklejały się do mięsa. 3 Mąkę wysypujemy na talerzyk. 4 Jajko rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę słodką oraz
Kuchnia BazyliiBardzo pożywna i zdrowa sałatka. Jeśli chcecie zjeść w pracy coś innego niż klasyczna kanapka - przyrządzicie tę kolorową warstwową i wiosenną sałatkę. Zabierzcie ją na piknik, na wycieczkę, po której chętnie sięgniecie po coś zdrowego i sytego. Wymieszajcie tuż przed podaniem. Smacznego:) Składniki (na dwie porcje): 1/3 szklanki kaszy pęczak 4 rzodkiewki marchewka 2 jajka ugotowane na twardo 2 suszone(...)miękkości na łyżce masła pod przykryciem rzodkiewki i jajka kroimy na ćwiartki, suszone pomidory w kosteczkę, koperek drobno siekamy w słoiku układamy warstwowo: kaszę, jajka, rzodkiewkę, suszone pomidory, lekko solimy i pieprzymy, układamy kolejną warstwę, na wierzchu jest majonez i chrzan, trochę soli i pieprzu oraz posiekany koperek
Zasmakuj Kuchnizabraknąć , prawda? 😊 Specjalnie z tej okazji przygotowałam dwa dania ze śledziami. Pierwsze były śledzie z cebulą i suszonymi pomidorami , które w naszym domu okazały się prawdziwym przysmakiem. Dzisiaj prosta sałatka z ogórkami kiszonymi, porem i ostrą papryczką. Te śledzie zakwasiłam tylko ogórkami, mają więc ciekawy smak. Zapraszam do stołu 😊 Składniki: ok. 20-25 cm średniej grubości pora (jasna część(...)części, a potem na plasterki. Papryczkę opłukać i posiekać na dowolną grubość. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą pozostawić pesteczki. Wszystko razem zalać olejem, wymieszać i przełożyć do słoika. Ubić lekko łyżką, zamknąć słoik i odstawić do lodówki przynajmniej na jeden dzień
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzyznacie, że kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to niezwykle wszechstronny rodzaj mięsa, które świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, sosami i wszelkiego rodzaju sałatkami oraz surówkami. To bardzo delikatne mięso i przecież nie musi być nudne! Dziś rumsztyk z cebulką! SKŁADNIKI: 2 podwójne piersi z kurczaka 2 średnie białe cebule 2 średnie czerwone cebule(...)drobno siekamy i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, zostawiamy na 2-3 godz. ( ja przygotowuję dzień wcześniej), formujemy płaskie kotlety, smażymy na maśle klarowanym, na lekkim ogniu, na złoty kolor, na drugiej patelni szklimy pokrojone w piórka cebule (najlepiej na masełku, na którym smażyliśmy mięsko), dodajemy cukier (miód), sól, pieprz, na każdy rumsztyk kładziemy zeszkloną
Kuchnia BeatyCzerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście
mojewypiekiinietylkoRoladki z bakłażana Roladki są w przygotowaniu wieloetapowe. Trzeba ugrilować bakłażana, osobno podsmażyć mięso z grzybkami i cebulką, a mimo to przyrządzenie ich nie zajmuje więcej
Bazując na smakup { margin-bottom: 0.21cm; } Dziś ostatnia spośród moich propozycji imprezowych (w najbliższej przyszłości pojawią się już włoskie przepisy na spaghetti bolognese, biscotti/cantuccini oraz focaccię). Będzie
Przepysznik - BLW i nie tylkoOstatnio chodziła za mną pieczona marchew, taka klasyczna. Odrzuciłam więc plany blendowania kolejnego smoothie z jagodami i zabrałam się za przyrządzanie sałatki z pieczoną marchewką! Przepis ultra prosty i szybki :) W sam raz na letni lunch. Składniki: szpinak pomidorki koktajlowe jagody MARCHEWKA! dużo :) sól i pieprz oliwa / olej rzepakowy opcjonalnie: gałązki rozmarynu Do dzieła: Marchew szorujemy, odcinamy nać(...)wybrałam tym razem klasyk bez tego dodatku :) Marchewki pieczemy w 180*C około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy są już miękkie i przyjemnie zmieniły smak na lekko wytrawny. Jeśli tak, pakujemy wszystko na talerz pełen liści szpinaku i jemy, póki jakiś zająć ich nam nie zwinie
Spektrum SmakuPapryka marynowana ze słoja idealnie się sprawdza na różnego rodzaju imprezy, zwłaszcza te zakrapiane, a także jako dodatek do sałatek, kanapek etc. Składniki: Około 2 kg papryki Zalewa: 2 ½ litra wody 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli ½ litra octu 10% Do każde słoja dodajemy: Plasterek cebuli Gorczycę Ziele angielskie Jeśli ktoś lubi można jeszcze dodać do każdego słoja niewielki kawałek(...)zalewy razem zagotowujemy. Gorącą zalewą uzupełniamy do pełna słoje, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut. Po pasteryzacji słoje pozostawiamy na około godzinę w garnku do pasteryzacji, by lekko przestygły. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Raj