Pomysł na obiad mniej kaloryczny. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 240 C i piec tak
Kuchnia PokoleńWiosna, tak bardzo przeze mnie wyczekiwana, już tuż tuż... na straganach pojawiają się już młode warzywa które nie są na pewno polskie a jeśli już to
sierotka maRysia w kuchniSałatka rozpieszczająca zmysły niemalże do szaleństwa. Soczysty, grillowany kurczak, aromatyczne truskawki, chrupiące migdały a wszystko otulone niesamowicie kremowym sosem balsamicznym, o którym pisałam w poprzednim wpisie (zobacz) . *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Zacznij od umycia truskawek (borówek lub malin) i szpinaku. Odłóż na ręcznik papierowy niech wyschną. Truskawki pokrój w ćwiartki(...)zrobił to wcześniej ktoś za Ciebie ;p), porwij jego liście na mniejsze części, a najbardziej twarde odrzuć. Pierś kurczaka oczyść z błonek. Posól delikatnie z obu stron. Patelnię grillową lekko posmaruj odrobiną oleju kokosowego, rozgrzej ją i połóż pierś z kurczaka. Grilluj z jednej strony przez około 4 minuty, potem przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 4 minuty. Przestudź
Eat me! Fit me!dodaje aromatu (Frankowi nie mogliśmy o tym "cymamonie" nic powiedzieć), składniki sałatki należą do mojej ulubionej mieszanki. Żeby nie było tak och i ach, to powiem Wam, że Franek sałatki nie tknął. Kotlecika zjadł z grzanką i zielonym ogórkiem :) Składniki : 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 3/4 szklanki posiekanych orzechów (najlepiej włoskich(...)czosnek. Wyrabiamy na jednolitą masę, przekładamy do miski, szczelnie owijamy folią lub przykrywamy pokrywką i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z masy formujemy podłużne kotleciki (lub owalne), lekko obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smażę na maśle i oleju w proporcjach 1:1). Kotleciki można również upiec w piekarniku. Składniki: mix sałat (lub roszponka i rukola
bistro mamazajadamy. W moim rodzinnym domu to w zasadzie tylko w ten sposób podawało się bób. Teraz wachlarz potraw z dodatkiem bobu jest ogromny. Wykorzystuje się go jako składnik sałatek, dodatek do mięs i sosów. I bardzo dobrze, bo to smaczne warzywo. Oprócz bobu z masłem i pietruszką bardzo smakują mi pierogi z bobem i twarogiem . Są bardzo syte i wszyscy(...)solą i na wrzątek wrzucić bób. Gotować 3-5 minut, w zależności od wielkości ziaren. Najłatwiej sprawdzić czy bób jest gotowy wyławiając ziarenko i sprawdzając stopień miękkości. Powinien być lekko twardawy, nie rozgotowany. Odczedzić wodę od bobu, tak jak odcedza się ziemniaki i odstawić ponownie na gaz. Do garnka z bobem (już bez wody) dodać masło i mieszać, aż się
Pieguskowa Kuchniamały synek zjadł mi połowę porcji i musiałam dorabiać więcej Chyba nie ma większego komplementu niż jego „mniam mniam”. Placuszki powstały pod wpływem chwili (kaszę gotowałam do sałatki ) i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole (nie tylko w formie śniadania). Składniki: (na 1 porcję – 5 placuszków) 3 łyżki białego sera 1 jajko 4 płaskie(...)opakowaniu (nie należy jej przegotować). Do miski wbijamy jajko, dodajemy ser (u mnie typ „pacynka”), posikany koperek, mąkę i 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (najlepiej jeszcze lekko ciepłej). Całość dokładnie łączymy przy pomocy widelca. Naszą masę na placuszki doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, próbujemy. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, zmniejszamy płomień i łyżką stołową wykładamy masę (1 łyżka
Słodkie okruszkisamodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku(...)czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron – dodajemy szalotki, oprószamy solą. Po chwili, gdy szalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę
mojewypiekiinietylkoTo jeden z najlepszych sosów jakie jadłam w życiu. Boski. Sos z borowików szlachetnych (około 5 porcji): borowik szlachetny około 1 kg cebula 2 łyżki masła
Karola gotujejakiegoś czasu chodził za mną na śniadanie omlet. Znalazłam rano kilka chwil więcej i przygotowałam taki z cukinią i sałatką z małymi słodkimi pomidorami oraz roszponką. Omlet wyszedł bardzo puszysty i sycący - mniam ;) Składniki: (porcje dla dwóch osób) 3 duże jajka, 3 płaskie łyżki mąki, szczypta soli, 1/4 małej cukinii, kawałek masła kilka małych pomidorków, garść roszponki, pieprz Przygotowanie: Cukinię(...)kawałkiem masła, na rozgrzaną wylewamy masę jajeczną. Układamy delikatnie cukinię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut - po tym czasie spód powinien być dobrze ścięty i lekko zarumieniony. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty pod przykryciem. Przekładamy na talerz, dodajemy roszponkę i pomidory, posypujemy pieprzem
Lena Gotujeznudziły często zmieniam farsz, korzystając z tego co mam w lodówce. W ubiegłym roku polubiłam jarmuż, dlatego często gości na naszym stole. Jest zdrowy, przyrządzam z niego sałatki, koktajle zielone, a tym razem połączenie z mięsem. Dodatek boczku jest dla faceta, który jak widzi coś zielonego to kręci nosem, a tak jak zobaczył, że roladka jest owinięta boczkiem zjadł(...)typu philadelphia lub serek topiony o dowolnym smaku Piersi myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na cieńsze plastry i przyprawiamy z dwóch stron. Na patelnię dodajemy łyżkę masła, posiekany czosnek i lekko posiekany jarmuż, sól, pieprz i wszystko razem podsmażamy kilka minut, po chwili dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Kładziemy farsz na piersi, zwijamy roladki i ciasno owijamy je boczkiem (jeśli
Na moim talerzutymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie lub nie używać wcale. Polędwiczki z pieczarkami najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Dobrym dodatkiem do nich są ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub sałatka z marynowanych warzyw. Składniki: 500 dkg polędwiczek wieprzowych 200 dkg pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka gęstej śmietany 22 % 2 płaskie łyżeczki mąki (opcjonalnie) 1 szkl(...)Dodać na patelnię olej, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać na patelnię oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, smażyć do czasu, aż pieczarki zaczną się lekko rumienić. Dodać polędwiczki i ciepły bulion, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie dodać śmietanę (jeśli sos ma być bardziej gęsty dodać mąkę), majeranek, dużą szczyptę soli
Codziennik KuchennyDziś przedstawiam przepis na klasyczne risotto, które z natury swej jest oczywiście bezglutenowe. Jest bardzo smaczne do zjedzenia bez żadnych dodatków, ale też może stanowić część
Kawa z mlekiemabyśmy nie rozgotowali bobu, gdyż trudno będzie go potem obrać z łupin. Bób musi być al dente, wtedy zdejmowanie łupinek nie powinno przysporzyć wam większego problemu. Sałatka jest przepyszna ! 250 g bobu w łupinkach 2 jajka 1/2 kostki półtłustego sera feta (tłusty się kruszy) 1 pomidor 1/2 długiego ogórka 1/2 szklanki mrożonego lub świeżego groszku garść(...)pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Składniki na sos połączyć ze sobą, czosnek należy przecisnąć przez praskę. Na dno płaskiego naczynia ułożyć bób wymieszany z rukolą. Bób można lekko posolić i popieprzyć ponieważ gotowany w łupinach będzie mało słony. Na to nałożyć cząstki jajka, pomidorów, sera i ogórka. Posypać groszkiem, całość polać sosem
Jadło i czytadłojeszcze ser żółty, ogórki i pieczarki – wszystko starte na dużych oczkach tarki. Tarcie podgotowanych, miękkich pieczarek do najprzyjemniejszych zajęć nie należy, ale dla takiego smaku warto;) Następnym razem sałatkę przygotuję jednak ze szczypiorkiem, gdyż chyba ten dodatek bardziej lubię w towarzystwie jajek. 7-8 jajek 125 g sera żółtego np ementaler 250 g pieczarek 6-7 korniszonów(...)trzemy na tarce lub przepuszczamy przez kratkę do warzyw. Łączymy z pieczarkami. Do miski dodajemy również starte na dużych oczkach tarki korniszony (warto zostawić je na sicie i lekko odcisnąć nadmiar wody) oraz ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez wymieszany z musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec posypujemy drobno posiekaną zieleniną (do wyboru koperek lub szczypiorek). Mieszamy
Smaki Na Talerzudobiegało niemiłosiernie głośne chrapanie teścia ululanego macedonią. Trochę przegiął wtedy , szczególnie jeśli wychowany na winie ,a wódki nie pijący nigdy. Zresztą nikt mu nie kazał wypijać całego sosu z sałatki! Obiad zjedliśmy bez niego. Składniki owoce tropikalne Hortex (opakowanie jest 450 g) sok jabłko i limonka z kwiatem dzikiej róży Hortex ( sok ma zakryć poziom owoców) dość dużo(...)macedonii z pokrywą. Imbir ścieramy na tarce o malutkich oczkach, ja używam tarki do parmezanu. Ile imbiru? Jakieś pół łyżeczki. Dodać sok, wódkę i miętę poszarpaną na kawałki. Lekko przemieszać. Przykryć i włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać w miseczkach do macedonii. Niezwykle orzeźwiający deser.Można jeść w towarzystwie lodów waniliowych. Owoce tropikalne Hortex
Z Kuchni Do Kuchni