lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:362/588)

Surówka z koperkiem w miodowo musztardowym sosie winegret 999

jakoś się złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo takie właśnie lubimy. Jest to surówka z białej kapusty z dużą ilością koperku i w słodko ostrym sosie winegret. Surówka pasuje zarówno do mięs jak i ryb. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 3 łyżki(...)łyżki musztardy rosyjskiej 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie:   Kapustę drobno poszatkować, koperek drobno pokroić. Przełożyć do miski lekko doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Składniki sosu energicznie wymieszać w zamykanym naczyniu doprawić solą i pieprzem. Wlać do surówki, wymieszać i pozostawić na kolejne

Ala piecze i gotuje
Sałatka z kurczakiem i szpinakiem 956

znowu szpinakowo ale bardzo pysznie. Pożywna sałatka z dodatkiem piersi z kurczaka. składniki: 1 nieduża podwójna pierś kurczaka 3 solidne garście młodego szpinaku 1 cebula 200 g pomidorków cherry sól ziołowa Kamis lub jakaś przyprawa do kurczaka olej do smażenia Do miski włożyć opłukany i osączony szpinak. Cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju . Pieś kurczaka pokroić w kostkę. Mięso(...)ćwiartki lub połówki. Wszystkie przygotowane składniki dodać do szpinaku, wszystko wymieszać. Można skropić delikatnie olejem i jeszcze raz wymieszać. Cebulę i mięso dodać ciepłe dzięki temu szpinak się lekko zmaceruje

Monia miesza i gotuje
Środa: Sałatka z botwinki koziego sera i moreli 127

najbardziej chwalebny sposób spożytkowania warzywa. Liście znakomicie nadają się jednak na bazę do sałatek, a niewielkie buraczki, cienko pokrojone mogą jej nadać chrupkości i charakteru. Tak właśnie jest w naszej sałatce, w której wykorzystaliśmy botwinkę jako podstawę, a na której wyłożyliśmy podsmażone morele, gruszki i kozi ser, składniki miękkie i kremowe w konsystencji, dla której kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe(...)bułkę tartą. Pokrój kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilż wodą z obydwu stron, po to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia. W roli panierki może wystąpić zwykła mąka lub mąka razowa. Po obtoczeniu w panierce kładź ser na średnio

Niedzielny kucharz
10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! 1327

mascarpone i malinami (przepis TUTAJ ). Polecam to wspaniałe ciasto jako deser do popołudniowej kawki. Jest pyszne, nie za słodka (chociaż jeśli lubimy słodsze możemy dodać troszkę więcej cukru), lekko kwaskowata za sprawą malin, co świetnie komponuje się ze słodkim kremem z mascarpone :))   9. Ciasto „3 bit” (przepis TUTAJ ). Łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia o smaku karmelowym(...)domowy kopiec tamten kartonikowy może się schować. Mój przepis jest mega łatwy i szybki. Ciasto smakuje wprost doskonale, polecam :))   Polecam także: Imprezowe Hity!!! 30 pomysłów na przekąski, dania, sałatki i przystawki na przyjęcie :)) Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji 🙂 Artykuł 10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Sałatka z pieczonym burakiem i pikantnymi chipsami z jarmużu 139

Zdrowo… jest, ładnie… jest, lekkostrawnie… jest… to może oznaczać tylko jedno, na bloga wjeżdża kolejna sałatka. Kompozycja wręcz eksplodująca różnymi smakami i

Fitsweet.me
Leczo z cukinią i białą fasolą 212

oliwie podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, dodaję paprykę, duszę do miękkości. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę z niewielką ilością masła, podduszam na nich cukinię i pomidory. Gdy pomidory lekko się rozpadną dodaję przesmażone wcześniej warzywa z patelni, kukurydzę, zieloną fasolkę oraz fasolę z puszki. Przyprawiam, wlewam passatę. Jeśli chcecie możecie dolać trochę wody, ja jednak tego nie robiłam. Duszę(...)takie jak: fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, wit. A, B. PP. Smakuje wybornie, jest delikatna i wspaniale komponuje się nie tylko w takich warzywnych daniach, także w pasztetach, ciastach, sałatkach. Na pewno urozmaici każde danie. W składzie tylko niezbędne potrzebne składniki. Taką fasolę możecie kupić w Żabce, Lewiatanie, Groszku, Livio. Polecam produkty Jamar i bawełnianą torbę - idealną na zakupy

Zasmakuj Kuchni
Śledź z borowikami duszonymi w winie 138

Składniki opakowanie śledzi cebula lub por lampka pół wytrawnego białego wina odrobina masła lub oleju kokosowego kilka listków szpinaku sól, pieprz 50 g borowików Przygotowanie Grzyby

Gaździnka warzy
Czosnek marynowany z ostrą papryką lub ziołami 222

Czosnek można marynować cały rok i wykorzystywać go na bieżąco. Jest to świetny dodatek do sałatek czy mięsnych sosów. Jako samodzielna przekąska też się sprawdza, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie takiego czosnku na dwa sposoby: z pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz z ostrą papryczką. Kupując czosnek zwróćcie jednak uwagę, aby to był nasz polski(...)ziarna pieprzu gorczyca zioła prowansalskie (suszone) oliwa  zalewa: 2/3 szklanki wody 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Czosnek obrać. W garnku zagotować wodę lekko osoloną. Wrzucić ząbki czosnku na około pół minuty. Odcedzić i przelać zimną woda. Papryczki umyć, przekroić wzdłuż i usunąć nasionka. Do słoiczków wkładać czosnek (do około 3/4 wysokości słoiczka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Błyskawiczne piątki - Młoda kapusta z marchewką 121

Dzisiaj robię kapustę, większą ilość, żeby była do obiadu na dwa dni i tak do podjadania np z chlebem. Teraz jest najlepsza i najtańsza. Trzeba więc

Magiczne Życie Marty
Sałatka z zielonych szparagów 171

Mega smaczna, orzeźwiająca a co najważniejsze szybka w przygotowaniu sałatka ze szparagów. Idealna jako mało kaloryczna przekąska lub dodatek do innych dań. Mi bardzo zasmakowała. Dodałam ją do mojego ulubionego carpaccio z buraków: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/04/carpaccio-z-buraka-cwikowego-po-polsku.html Składniki na 2 porcje: 5-6 zielonych surowych szparagów garść płatków migdałów sok z ćwiartki cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól(...)zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw zrobiłam z nich długie i cieniutkie plastry. Skropiłam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.  Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni. Jak lekko przestygły dodałam do szparagów.  Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.  Nie muszę chyba wspominać o zdrowotnych walorach ? :)  Dodatkowe wskazówki: -zamiast oliwy

Jemy Pijemy
Rześka sałatka oslodzona żurawiną, okraszona prażonym slonecznikiem i orzeźwiona olejem rzepakowym 231

przed szkodliwym d zi ałaniem woln ych rodników . Tyle dobroci w tym złotym płynie! :) Ale ale... Nie ma co tu dalej strzępić język, tylko zabierać się za jedzenie należy! Sałatka pyszna - z pełnym przekonaniem się tu zaklinam - zróbcie i wypróbujcie sami :) Składniki na 1 średnią miskę: 2-3 łodygi selera naciowego - jeśli młode, to mogą być wraz z listkami(...)szerokości kawałki. Paprykę pokroić w małe słupki. Ogórka obrać ze skóry, przekroić na ćwiartki i dość grubo pokroić. Szczypiorek drobno posiekać. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej, gorącej patelni aż lekko się zezłoci i zacznie aromatycznie pachnieć. W dużej misce wymieszać pokrojone warzywa, suszoną żurawinę i uprażony słonecznik. Doprawić solą i pieprzem do smaku. D olać olej rzepakowy i wymieszać. Odstawić

Grunt to przepis!
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej z nutą musztardy 197

Dziś przepis na pyszną i szybką surówkę obiadową z kapusty pekińskiej z nutą musztardy. Spróbujcie. Przygotowuje się ja naprawdę prosto. Z podanych składników otrzymacie miskę pysznej

Słodkie okruszki
Gyros z makaronem i serem 191

przykryte folią aluminiową by przeszło .  Gotujemy makaron ( możecie ugotować jaki chcecie według uznania , ja wybrałam wstążki ). Po godzinie smażymy mięso na oleju rzepakowym koło 5 minut( można smażyć potem lekko poddusić przykryte pokrywką ). Dodajemy makaron i smażymy razem ( makaron będzie widać że jest już podsmażony). Kiedy potrawa jest już gotowa dodajemy pokrojony ser drobno lub starty na tarce , dosłownie chwila(...)pasją charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz zapachem." MUSZĘ PRZYZNAĆ , ŻE FAKTYCZNIE MA SOBIE TO COŚ- charakterystycznie pachnie  smakuje wyśmienicie i pasuje do smażenia jak i do sałatek .  Zainteresowanych zapraszam do sklepu gdzie można go dostać

Różowa kuchnia
Sałatka gyros 133

Składniki: Pierś z kurczaka Kukurydza 2 małe cebule czerwone lub 1 duża 4-5 ogórki kiszone 1 mała kapusta pekińska Majonez Ketchup Przyprawa do grosa Wykonanie

The Sweet Damsel
Kofty 193

masy dodajemy odrobinę zimnej wody (kilka łyżek) i wyrabiamy 2-3 minuty. Masę odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej grillową (lub rozpalamy grill :D, smarujemy ją lekko sklarowanym masłem (Buttarisem lub Ghee).  2. Z mięsa formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, kulki lub nieduże kiełbaski. Grillujemy na patelni lub na grillu (odległość od żaru(...)którym wystąpią.                 Ja podałam z harrisą (baaaardzo ostra arabska pasta paprykowa) dipem miętowym, sałatką z sałaty lodowej i szczypiorku oraz ze złocistymi talarkami

Kuchnia Prezydentowej