kcal w 100 g.Stanowia zatem swietna przekaske we wszystkich dietach odchudzajacych. Tak przygotowane pieczarki sa miekkie i delikatne.Moga byc swietna przystawka do drugiego dania lub kolacji ,stanowic skladnik salatki lub marynaty.Smakuja wysmienicie na cieplo i na zimno. Skladniki: 300-500 g malych pieczarek oregano lub natka zielonej pietruszki odrobina wody+1/3 lyzeczki bulionu warzywnego w proszku Wykonanie: pieczarki oplukac(...)przykryciem okolo 10 minut,az do momentu gdy pieczarki wyraznie straca na swej objetosci (wyraznie ubedzie ich polowe).Nie gotowac ich za dlugo bo straca wowczas jedrnosc podawac solo- lekko oproszone sola i drobno pocietym oregano.Idealnie pasuje takze drobno pocieta zielona pietruszka. mozesz stworzyc wlasna kompozycje smakowa i dodac np.listek laurowy,imbir,pieprz,majeranek lub ziele angielskiedo gotowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie? Składniki sosu(...)łyżki oleju . Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery). Olej rozgrzać w garnku i podsmażyć na lekko złoty kolor cebulę. Dodać cukier i przesmażyć. Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość. Dolać ocet winny, doprawić solą
Codzienna kuchnia niecodziennaDostałam od Agi Bębenek na urodziny książkę Diany Abu-Jaber "Język Baklawy". Autorka opisuje w niej przesycone smakami, aromatami wspomnienia. Każdy rozdział poprzeplatany jest przepisami a
Cytryna&Co.SKŁADNIKI: 200 g filetów śledziowych ( matijasy ) 2 buraki jabłko 3 łodygi selera naciowego łyżeczka soku z
Atlas SmakówSkładniki: fasolka szparagowa 0,5kg ząbek lub dwa czosnku polskiego ( zależy od wielkości ) posiekana natka pietruszki ( według uznania) masło do smażenia około 1/2 kostki sól Sposób
Darcia w kuchniNowy rok szkolny trzeba uczcić czymś smacznym, a jednocześnie zdrowym i pożywnym. Dzisiaj przedstawiam pyszne roladki drobiowe ze szpinakiem, czosnkiem oraz fetą. Mięso przygotowałam najzdrowszym sposobem
Kuchnia EllieCarpaccio z polędwicy wołowej Carpaccio z polędwicy wołowej Składniki na carpaccio z polędwicy wołowej dla 4 osób: 40 dkg polędwicy wołowej 2 duże cebule 10 dkg
Anielskie SmakiHej wszystkim!, dziś dołączam do akcji gotuj z newellą i sprawdzę jak smakuje i zaproponuję Wam śniadanie po którym największy smutas podniesie swe uszy do góry
Kuchnia PROzdrowotnadobrze łączy się z pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Źródło: internet Gałka muszkatołowa - pochodzi z Moluki. Obecnie uprawiana jest w Zachodnich Indiach. Ma owalny kształt, ok 25 mm długości, lekko pomarszczona i na zewnątrz ciemnobrązowa zaś wewnątrz jasnobrązowa. Sprzedawana jest w całości lub mielona i określana jako "wschodnio indyjska". W smaku wyczuwa się ciepły delikatny słodki smak orzecha. Obydwie postaci(...)Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach
Ciastka - domowe słodkościprzepis na budyń jaglany o smaku malinowym ). Jest mega pyszny i naprawdę sycący. Kasza jaglana to także super składnik do dań w wersji wytrawnej. Ja często dodaję ją do sałatek, ale także przygotowuję z niej pasty kanapkowe oraz dodaje do zup. Dziś mam dla Was śniadaniową propozycję (w dodatku jedną z moich ulubionych) Deser z kaszy jaglanej i truskawek porcja(...)sitko wypłucz dokładnie zimną wodą, następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Twaróg przełóż do miski, dodaj serek mascarpone oraz ziarna wanilii, całość wymieszaj dokładnie. Do przecedzonej i lekko wystudzonej kaszy jaglanej dodaj kilka kropel esencji migdałowej, całość wymieszaj dokładnie. Truskawki umyj i zblenduj na gładki mus. Na dno słoika lub szerokiej szklanki wyłóż kasze jaglaną, następnie krem serowy oraz
365 dni dookoła kuchniszalenie przypadła mi do gustu. Curry i rodzynki to dla mnie świetne połączenie, Nie rezygnujcie z dodatku rodzynek, bo bardzo fajnie osładzają one smak sałatki. Myślę, że taka ziemniaczana sałatka to fajna opcja na grilla czy nawet jako samodzielny posiłek. Porcja na 3-4 osoby. około 900 g młodych ziemniaków 3 jajka 1 por garść rodzynek 1 łyżeczka curry(...)twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy wzdłuż na pół, i jeszcze raz na pół. Następnie kroimy na paseczki. Przelewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na sicie do odcieknięcia, lekko solimy. Majonez mieszamy z musztardą i przyprawą curry. Dodajemy do ziemniaków, jajek oraz pora. Na końcu dodajemy rodzynki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Smaki Na Talerzuwłaściwie przekąskę można przygotować na przyjęcie imieninowe dla Andrzeja. Kurczak marynowany w jogurcie jest miękki i wilgotny, a z wierzchu chrupiący dzięki płatkom kukurydzianym. Do tego kilka warzyw, mozzarella, lekki sos i obiad lub kolacja gotowe! Kurczak: 2 filety z kurczaka 2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki ulubione przyprawy - u mnie curry, suszony czosnek, słodka i ostra papryka(...)kostkę Sos: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu łyżeczka soku z cytryny zmiażdżony ząbek czosnku sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki (podłużne), włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka godzin (można na całą noc). W miseczce rozkruszyć
Czerwień i błękitswej prostocie połączenie smaków. Od siebie dodałam bób, jako że sezon na to warzywo jest w pełni, a ja bób uwielbiam. Składniki dobrze się ze sobą komponują, tworząc sałatkę, którą można podać do potraw z grilla, zabrać na letni piknik lub lunch do pracy. Wypróbujcie koniecznie! Składniki: 800 g młodych, małych ziemniaków 200 g młodego, świeżego bobu pęczek natki pietruszki(...)dymki ze szczypiorkiem sól, pieprz Przygotowanie: Młode ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Bób wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut, po czym odcedzamy i lekko przestudzony obieramy z łupin. W czasie kiedy ziemniaki i bób się gotują przyrządzamy pesto. Pietruszkę, bazylię, czosnek, ser grana padano, orzeszki i oliwę miksujemy. Przelewamy do miski, dodajemy ocet
Smakowity Blog Kulinarnyoddzielnym rondlu bądź patelni pieczarki. Pieczarki oczyścić i pokroić na 4 części każdy, lub drobniej w zależności od wielkości pieczarek. W rondelku rozpuścić masło i dodać drugą część cebuli, lekko zrumienić. Dorzucić pieczarki i smażyć aż ładnie się zrumienią, uważając by nie puściły soku. Na 15 minut przed końcem gotowania schabu dodać pieczarki i gotować razem z mięsem. Pod koniec(...)uniknąć grudek). Gotować jeszcze chwilę, żeby sos zgęstniał. PROPOZYCJA PODANIA: młode ziemniaki z koperkiem, sałata masłowa z dodatkiem jogurtu naturalnego bądź śmietany, fasolka szparagowa, mizeria, świeża sałatka wiosenna itd. SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI: polajkujesz go albo udostępnisz na moim fanpejdżu , dasz
Calzonella.compiętro mieszkania w bloku potężny wór ziemi do kwiatów. Mój mikroskopijny balkonik od razu nabierze charakteru przy takim ukwieceniu :) W trakcie obsadzania :) Składniki na 1 średnią miskę: SAŁATKA: 2 garście dużych kiełków - u mnie słonecznik 2 łodygi selera naciowego - jeśli młode, mogą być wraz z listkami 1 pęczek rzodkiewek 2 ogórki gruntowe 1 garść szczypiorku 1 puszka tuńczyka w kawałkach(...)smaku Kiełki opłukać z ewentualnych łupinek. Łodygi selera naciowego pokroić w małe kawałki. Rzodkiewki i obranego ze skóry ogórka pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Tuńczyka z puszki lekko podrobić. Przygotować dressing. W małym naczynku wymieszać dokładnie sok z cytryny, syrop z agawy i olej rzepakowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W dużej misce wymieszać kiełki, warzywa i tuńczyka
Grunt to przepis!