dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam! składniki (na 1 słoik) pęczek rzodkiewek 3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku lub koper kawałek chrzanu parę ziarenek pieprzu sól kamienna do przetworów niejodowana(...)chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie rozpuścić, ostudzić, zalać rzodkiewki. Słoika nie zakręcać tylko lekko przykryć. po ok 5 dniach rzodkiewki można jeść . Smacznego
Stare GaryPaprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to
Ala piecze i gotujeoccie. Ogórki muszą być świeże, twarde i bez uszkodzeń, do marynowania zawsze wybieram małe ogórki, gdyż lubię ogórki takie na 2-3 gryzy. Moje ogórki są dosyć łagodne, lekko słodko-kwaśne, ale jak ktoś preferuje mocniejsze stężenie to może octu dodać więcej. Każdy powinien doprawiać produkty według własnych preferencji smakowych. Dodałam do każdego słoika liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sporo(...)słoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki kiszone w słoikach twist-off Pikantne ogórki na zimę Sałatka szwedzka na zimę Ogórki konserwowe na zimę: składniki na 6 słoików 0,5 l : Zalewa: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 szklanka octu spirytusowego 10% 6 szkl. wody 1 szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś małe wyzwanie :) ciastka bez jajek i bez glutenu. Użyjemy masła bez laktozy dzięki czemu możemy te ciastka zaoferować również tym którzy nie tolerują laktozy
Kuchnia PROzdrowotnazawsze jest sycąco, rozgrzewająco i treściwie, czyli tak jak jesienią być powinno, gdy deszcz i słota przyprawiają o dreszcze. W sezonowym menu znalazły się oczywiście zupy kremy, owoce morza, sałatki i propozycje burgerowe, a pośród nich dynia, szczaw, por oraz grzyby czyli typowo jesienne propozycje, a nawet owoce cytrusowe, które niemal przywołują na myśl zbliżające się wielkimi krokami święta. 😉 Czego(...)faworyt! Jestem fanką pora i kocham zupy z grzankami (bo jak mogłabym nie kochać chleba pracując w piekarni/cukierni?! Nie da się!), smak bardzo delikatny acz dosadnie pieszczący kubki smakowe. Lekko pikantny i cudownie rozgrzewający, to jest coś, co chce się zjeść po całym dniu kapania deszczu o parapet. Zdecydowanie. No i ponownie - konsystencja idealna! 👉 Tatar z makreli - wędzona makrela
Cooking Monsterzmniejszać w zależności od tego, dla ilu osób gotujemy. Moje proporcje są w sam raz dla naszej trójki. Kotleciki możecie podać z dowolnymi dodatkami. Ja zazwyczaj przyrządzam jakąś kolorową sałatkę lub tak jak w tym przypadku, podaje je na warzywnym spaghetti z fetą. 80 g kaszy jaglanej 80 g czerwonej soczewicy 80 g bułki tartej średnia cebula łyżka posiekanej bazylii(...)sitko (razem), płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 15 minut, aż woda się wchłonie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Lekko przestudzoną kasze z soczewicą miksujemy z posiekaną cebulą, ziołami i przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi, formujemy kotleciki. Smarujemy je olejem z obu stron i układamy
Mienta blogwpadamy w skrajne obżarstwo, wtedy warto cieszyć się wszystkimi smakami. To one przecież kolorują codzienne życie, w którym jest czas na wytworne ciasta, na zielone soki, na warzywne sałatki, ale także w końcu przychodzi też pora na hamburgera. Domowy hamburger Porządna porcja kalorii. Od czasu do czasu każdy ma ochotę na taką drobną przyjemność. Na złamanie zasad dietetycznych i zjedzenie(...)wzroście, kiedy samodzielnie przygotujemy bułki hamburgerowe. Domowy hamburger, czyli danie na rodzinne spotkanie. Bułki hamburgerowe Składniki na 8 bułek: 450 g mąki pszennej (ok 2 ¾ szklanki) 220 ml mleka, lekko ciepłego 16 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru (13g) 3/4 łyżeczki soli (5g) 1 jajko 30 g masła, roztopionego i przestudzonego Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Wykonanie
KulinarneImpresje.plpracy Na Facebooku zapytałam Was o noworoczne postanowienia i choć tylko część z Was przeszła od stycznia na dietę, to jednak większość stara się zdrowo odżywiać i poszukuje lekkich oraz smacznych przepisów. Przyznaję, w grudniu odeszłam trochę od wyrobionych w 2017 roku pozytywnych nawyków, ale od nowego roku wróciłam na przetartą i dającą mi lepsze samopoczucie ścieżkę. Nie jest(...)blogu! Dziś przygotowałam dla Was 3 przepisy na smaczne i wartościowe dla zdrowia obiady: błyskawiczne kaszotto z pieczarkami i soczewicą, szybkie kotlety z kaszy i sera oraz wieloziarnistą sałatkę z ciecierzycą, granatem i fetą . Są to dania, które możecie przygotować wcześniej i zabrać na lunch do pracy. Postanowiłam oprzeć swoje przepisy o kaszę - bardzo zdrowy produkt, który jednak ląduje
Chilli Czosnek i Oliwaktórym zobaczysz, że skórki są lekko czarne i popękane (około 15 minut). Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę: cebulę, kiełbasę oraz suszone pomidory. Papryki wyjmij, włóż do papierowej torby, lekko wystudź, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta, wymieszaj wszystko dobrze. Na patelni podgrzej olej, wlej ciasto, podsmażaj na średnim ogniu. Gdy zobaczysz, że brzegi są podsmażone przyłóż talerz(...)zawsze wolę podsmażać je na średnim ogniu, czasem wolnym tak by dobrze usmażył się w środku i ciasto nie było surowe. Gotowe! Bezpieczne i całe ;) Możecie podawać z sałatką polane ketchupem lub sosem, np: pomidorowym, czosnkowym, grzybowym - z takimi sosami to już porządne danie obiadowe;) Smacznego
Zasmakuj Kuchniwiele sposobów. Jako składnik pasty kanapkowej też jest pyszny. W tym roku postanowiłam zamarynować go po zgrillowaniu. Plastry takiego bakłażana są idealne na kanapki czy jako dodatek do sałatek. Ci, którzy preferują pikantniejsze smaki, niech do każdego słoiczka dodadzą kawałek świeżej ostrej papryki lub ziarna pieprzu. Składniki: 1 i 1/2 kg średniej wielkości bakłażanów 1 duża główka czosnku(...)szklanki wody 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli Przygotować słoiki: umyć i wyparzyć razem z nakrętkami. Bakłażany opłukać. Pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Plastry bakłażana posolić lekko i odstawić, aby puściły sok (na przynajmniej pół godziny). Po tym czasie każdy plaster dokładnie osuszyć, najlepiej przy użyciu papierowego ręcznika. Rozgrzać patelnię (grillowa najlepsza), natłuścić ją lekko oliwą
Codzienna kuchnia niecodziennaLubię banany ale bardziej niż tak zjeść samego wolę z nich stworzyć coś dobrego. Nadają się do sałatek owocowych i ciast a także do koktajli i lodów bo są tak bardzo słodkie, że nie trzeba już dosładzać cukrem. Do lodów banany są wręcz idealne bo nadają im kremowej konsystencji. I własnie dzisiaj zapraszam na takie pyszne kremowe lody bananowe(...)kostki ulubionej czekolady, u mnie gorzka Banany obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Następnie zamrożone banany wystawić na ok 15 minut z zamrażarki aby lekko odpuściły, dzięki temu będą lepiej się miksować. Przełożyć do rozdrabniacza, dodać odrobinę soku z cytryny i zmiksować na gładki krem. Dodać czekoladę startą na drobnych oczkach i wymieszać. Od razu przełożyć
Monia miesza i gotujeLunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł i szparagi w tahini Składniki: - 100g kaszki kukurydzianej - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła(...)kaszkę kukurydzianą, sól i kurkumę - Gotować przez 5 minut, ciągle mieszając (kasza wchłania dużo wody, więc w razie potrzeby dolewać wrzątku podczas gotowania) - Polentę przełożyć do pojemniczka (powinna być lekko płynna, potem zastygnie) - Brokuła i szparagi ugotować na parze - Następnie przelać warzywa zimną wodą, dzięki czemu nie stracą koloru - Warzywa przełożyć go do pojemnika na lunch - Soję wymieszać z posiekanymi
Wegańska kuchnia orientalnazaskoczeniem dla mnie był ketchup, który okazał się całkiem „niegłupim” dodatkiem do doprawienia mięsa. No i zaskoczeniem był sposób podania z ziemniakami – frytkami, ziemniakami zapiekanymi i z sałatką. Polecam czasem w takiej formie podać tatara. Warsztaty z kuchni francuskiej wraz z Le Bistro Rozbrat zorganizowała Julita z Wrzącej kuchni . Oprócz tatara podczas warsztatów nauczyliśmy się przygotowywać ślimaki, podawać ostrygi(...)Vionneta, o którym Tomasz Prange Barczyński pisze: Nie chcę pisać, że było to „najlepsze nouveau” jakie w życiu piłem, z pewnością jednak odmienne – pozbawione nut bananowych i truskawkowych, blade, lekkie jak piórko, bardzo, bardzo subtelne i w swoim rodzaju – pyszne. Z tatarem zagrało
królestwo garówSałatka z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą to szybki pomysł na obiad do pracy. Ciekawi mnie czy też przyrządzacie do swoich lunchboxów podobne dania? Kurczaka obtoczyłam w
Kuchnia BazyliiOrzechowy smak kaszy, rukoli i selera, do tego słodycz pomidorków i świeżość krojonego ogórka. W tle pikantne chorizo. Szybkie danie, do zrobienia w pół godziny, sycące
Niedzielny kucharz