lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:350/588)

ryba z warzywami po chińsku 176

kalafior, fasolka szparagowa żółta i zielona, z lodówki wyciągnęłam marchew, którą pokroiłam w półplasterki, cebulę czerwoną tak samo i kapustę pekińską - ten sam koniec najtwardszy. Nie kroję tego to sałatek  a zostawiam do tego typu wynalazków. A właśnie i znalazłam 3 i 1/2 pieczarki -  dodałam. Wszystko wrzuciłam na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju. Poddusiłam, podlałam odrobiną wody(...)Przyprawiłam solą i przyprawą do dań kuchni azjatyckiej. Nie miałam sosu sojowego i innych dodatków, ale jakoś dałam radę. Warzywa wyszły smaczne. W międzyczasie wyciągnęłam rybę z lodówki i lekko oprószyłam mąką. Usmażyłam na oleju. Do tego wszystkiego ugotowałam ryż. Myślę jednak, że zrobię sobie wycieczkę w sklepie między półkami z dodatkami do tego typu kuchni Złapałam haczyk

Pieprzyć z Fantazją
Tradycyjne placki ziemniaczane: sprawdzony przepis 137

Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem

Korniszonki
Pieczone chrupiące ziemniaki 474

Pieczone w skórkach ziemniaki o zapachu przypraw, w tym cebuli, pieprzu i czosnku. Gorące, chrupiące i aromatyczne! Wyśmienite pieczone ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie podane

Zasmakuj Kuchni
Tajlandia od kuchni 176

byłam w stanie jej zjeść. Raz tylko poprosiłam o dołożenie do mojej sałatki małej (ok 2 cm długości) papryczki i skończyło się łzawieniem i smarkaniem podczas jedzenia sałatki ;) W wielu miejscach podają też w ogóle nie pikantne potrawy i do tego, na oddzielnym talerzyku posiekane papryczki, aby turysta sam mógł sobie dopasować poziom pikantności. Wiele osób pyta mnie(...)możemy szybko stracić apetyt ;) mimo to, jedzenie na ulicy jest tu raczej bezpieczne. My przez te 3 tygodnie nie mieliśmy żadnych większych problemów żołądkowych. Raz zdarzyło nam się lekkie jednodniowe zatrucie, które minęło po lekach, które zabraliśmy ze sobą z Polski. Przed wyjazdem zaszczepiliśmy się też na choroby przenoszone drogą pokarmową, by móc bez stresu cieszyć tajskimi przysmakami. Jedna

Zawsze głodna!
Bulgur z warzywami 161

Kasza bulgur z vermicelli z warzywami smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Na obiad podaję ją z kurczakiem, natomiast na zimno świetnie sprawdza się jako

Wrzosowa Polana
Sałatka z kukurydzą i ananasem 237

Ananas –1 puszka Kukurydza –1 puszka Szynka – 30 dag Seler – 1 słoiczek Jajka na twardo – 4 szt Ser żółty- 10 dag cebula dymka -1 szt majonez

Camilla w kuchni
Kalafior w masełku i bułce tartej 163

Jako dodatek do obiadu Składniki - 1 średni kalafior - 4 łyżki masła - sól pieprz - 2 - 3 łyżki tartej bułki - 1/2 szklanki mleka Sposób przygotowania 1. • Kalafior włożyć

W królestwie smaków Beaty
GYROS Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 138

  Upały Nas nie opuszczają,nie koniecznie chce się gotować,stać długo w kuchni.Przekonam Was jednak,ze przygotowanie smacznego i pożywnego posiłku nie zajmuje dużo czasu.Naprawd

Niespełnione zdolności kulinarne
Kopytka dyniowe z bakaliami- na słodko 153

przyprawami typu cynamon czy gałka muszkatołowa. Do dzisiejszego, słodkiego wydania wykorzystałam  kopytka dyniowe , które zostały podsmażone na klarowanym maśle i polane miodowo-orzechowym dressingiem (podobnym jak w  sałatce ze szparagami i bobem ). Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek (czy to dyniowych , marchewkowych  albo tradycyjnych), to polecam wypróbować ten ciekawy przepis- n a słodką kolację idealny! :) * kopytka(...)włoskie- garść * słonecznik- mała garść * pistacje- mała garść N a suchej patelni podprażyć posiekane orzechy włoskie oraz słonecznik i przesypać do miseczki. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć kopytka do lekkiego zezłocenia, dodać  miód, sok z cytryny, gałkę, cynamon oraz przesypać bakalie, a następnie całość wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Ozdobić pistacjami. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ogórki konserwowe inaczej 177

sposób. Należy ogórki obrać, pokroić w koreczki, bądź też plasterki i zalać taką samą zalewą jak korniszony. Ogórki pozbawione skórki nabierają delikatniejszego smaku w zalewie, stanowią gotową sałatkę do obiadu i są miłą odmianą pospolitych ogórków konserwowych. Składniki: ogórki-wielkość ani kształt nie mają znaczenia, i tak zostaną pokrojone zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli(...)krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu baldachim kopru z łodygą Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki bądź też koreczki.  Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Do słoików powkładać ściśle ogórki. Na wierzch powciskać wszystkie przyprawy. Zalać zalewą. Pozakręcać. Trzeba uważać, aby kanty słoika i zakrętka były suche, wówczas słoiki dobrze się pozamykają

na moim stole...
Sałatka kalafiorowa z ogórkiem małosolnym 264

...czyli połączenie bardzo fajnych sezonowych smaków. U nas była na kolację, a resztę wykorzystaliśmy do obiadu. Składniki: 1 nieduży kalafior 3-4 ogórki małosolne 1 duży

Kuchnia domowa Ani
Gęsta gorąca czekolada z suszoną śliwką i cynamonem 344

Gęsta gorąca czekolada to obiekt pożądania wieeelu kobiet :), do dziś trzeba było pójść do dobrej kawiarni by taką nas uraczono :). Od dziś zrobicie ją sami za

Kuchnia PROzdrowotna
Krewetki na sałacie z Awokado 120

Składniki: 200g krewetek 100g masła mix sałat z Roszponką pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku sok z cytryny szczypta tymianku, soli, pieprzu pół Awokado  Przygotowanie

Gaździnka warzy
Naturalna apteka na BÓL GARDŁA 178

Witajcie! Dziś znów podzielę się z Wami wiedzą o tanim naturalnym leczeniu popularnych dolegliwości. Zajmiemy się bólem gardła który potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Najważniejszą sprawą w

Kuchnia PROzdrowotna