lekkie dania - 4237 przepisów (strona:228/283)

Moje żółte super food czyli... 404

naszego stylu żywienia by poprawić pracę całego organizmu. Bo najlepsza inwestycja, to inwestycja w siebie.  Dodatkowo przy każdym wpisie znajdziecie osobny przepis i ewentualne odnośniki do przepisów z danym super food.  Pisząc wpisy, będę wspomagała się Internetem, książkami i własną wiedzą.  Na pierwszy ogień rzucam więc wychwalaną przeze mnie od bardzo dawna i kochaną całym sercem... KURKUMĘ(...)papryki 1 łyżeczka curry Odrobina soli Odrobina pieprzu czarnego 3 łyżki sosu sojowego Olej ryżowy/sezamowy (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy wodę w czajniku. Makaron ryżowy przekładamy do miseczki. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wrzucamy umytego i pokrojonego w paseczki kurczaka. Przyprawiamy curry, kurkumą, papryką słodką, solą, pieprzem czarnym i smażymy ok. 5 minut. Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki

Czarnawisienka
Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 166

Dziś ponownie poznęcamy się nad tymi, którzy nie lubią podrobów – będzie wątróbka drobiowa, moim zwyczajem z indyka. Chociaż możecie użyć również wątróbki z kurczaka – wówczas należy

Kulinarna Pokusa
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei 214

datę produkcji oraz datę ważności Zbiory oliwek odbywają się na przełomie roku (od października do lutego). Oliwa powinna zostać spożyta w ciągu roku od daty produkcji , czyli do końca danego roku. Jeżeli nie została podana na butelce, spójrzcie na datę przydatności do spożycia, którą najczęściej określa się na 1,5 - 2 lata. Jeżeli do daty ważności pozostało mniej niż(...)kubeczkach, woda, chlebek do podgryzania i jabłko do neutralizacji smaku. Na specjalnej karcie mogliśmy zapisywać swoje spostrzeżenia. A oto oliwy, które degustowaliśmy. Jak widzicie, smakuje się od oliwy najłagodniejszej (lekko owocowa), do najintensywniejszej. Przeważały oliwy włoskie. Były zarówno oliwy jedno odmianowe, jak i tak zwane blendy. Degustacja oliwy krok po kroku: 1. Oliwę nalej do małej szklaneczki . Jej kolor

Chilli Czosnek i Oliwa
SAŁATKA SZPINAKOWA Z KAWIOREM, OLIWKAMI, ANANASEM I... 195

pierwszej kolejności, oliwki dołączyły chwilkę później, ananas dopasował się idealnie ale brakowało tym razem tego "CZEGOŚ". Kolejne składniki tworzyły bajeczne połączenie, ale to jeszcze nie było to czego danego dnia szukałyśmy. Postawiłyśmy więc na... czarny kawior. I to właśnie on był poszukiwany. To właśnie on okazał się przestępcą, który bezkarnie łaził za nami krok w krok. Czarny kawior, pseudonim "coś(...)wysłuchiwać pytań w stylu "czemu tak mało?" albo "już nie ma?". Ciężkie wzdychanie i porozumiewawcze spojrzenia - tak, to ten moment. Jeśli chodzi o jej smak to zdecydowanie wyczuwalny jest lekki posmak rybny od kawioru, charakterystyczny smak oliwek, słodkość od ananasa i kukurydzy i oczywiście ukochany szpinak, który tym razem smakowo nas zaskoczył. Żaden smak nie zdominował sałatki. Został zachowany balans

Wypisz Wymaluj
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 234

Kotlety z mielonej z wieprzowiny lub drobiu – zna je chyba każdy, choć nie każdy lubi, a większość z nas chociaż jako tako wie jak je przyrządzić

Kulinarna Pokusa
Sajgonki - spring rolls 205

W swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak

Kuchcik gotuje
Zrazy z łopatki w sosie własnym 640

Zrazy z łopatki w sosie własnym Pyszne i kruchutkie zraziki , wypełnione tradycyjnym farszem . Nie jest to klasyczny przepis , tylko tuningowany , ale to nie zmienia faktu ,że

Ogrodnik w podróży
Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy 196

kosmetyce jako lek środek do czyszczenia mebli i nie tylko OLEJ KOKOSOWY W KUCHNI I JAKO LEK Używaj go do smażenia , a zauważysz ogromną różnicę. Nie tylko Twoje dania będą smaczniejsze, ale tez mniej kaloryczne i szybciej je spalisz. Olej kokosowy jest pierwszym olejem, który nie przyczynia się do budowania tkanki tłuszczowej, a wręcz przyspiesza jej spalanie(...)Roku zmienić nieco swoją dietę.  Jeśli chcecie kupić olej kokosowy, pamiętajcie, że musi być TŁOCZONY NA ZIMNO i NIERAFINOWANY, taki jest najzdrowszy.  Przy wyborze kokosa potrząśnij nim lekko, by przekonać się, czy w środku jest jeszcze mleczko- wysuszone jądro koksa jest niejadalne. Olej kokosowy na dobre zagościł w mojej codziennej, porannej rutynie - Piję WODĘ Z MIODEM I CYTRYNĄ

Gotowanie to kochanie
Ciasto drożdżowe bez zasad 212

licha napisać tekst społecznie zaangażowany, kiedy gotowanie powinno być wyzbyte negatywnej energii? Podobno się nie da. W sumie trudno dopasować do gówna tego świata jakieś miłe i kolorowe danie, ale od czego są programy kulinarne. Moje źródło nieustającej rozrywki. Ostatnimi czasy położyła mnie grypa. To sprawiło, że zakopana pod kołdrą, otoczona chusteczkami i specyfikami, przerobiłam wszystkie zaległości w programach(...)kawałki, wanilię, cukier brązowy i jajka. Wlewam zaczyn drożdżowy i wyrabiam. W trakcie wyrabiania dolewam mleka lub podsypuję mąką i dokładnie rozcieram masło. Ciasto ma wyjść jednolite i lekko twardawe. Zajmuje mi to jakieś 15 min. Wyrobione ciasto wsadzam do inkubatora w piekarniku. Wsadzam razem z miską, w której wyrabiałam i zapominam o nim na 1,5h. Po tym czasie

ladykitchen
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 230

Po raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series . Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma

karmelowy
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 287

Ostatni rok, a właściwie ostatnie dwa lata były dla mnie przełomowe pod wieloma względami. Wydarzyło się tak wiele, że mnie samej wydaje się to niemałym szaleństwem

Ratunku obiad
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 283

wszystko wywodzi się z podpatrywania zwyczajów własnego domu rodzinnego. Ale przecież, choć nam trudno to sobie wyobrazić,  nie w każdym domu pierogi się lepi. Niekiedy są daniem wyłącznie kupowanym w garmażerkach czy barach. Trochę jest tak, że ilość czynności i przygotowań odstrasza od zabawy w domowe pierogi. Zatem właśnie dla ewentualnej, choćby jednej osoby, dotąd zawsze(...)porcję na każdy poszczególny placuszek, sklejam w wąski rancik. Nie wałkuję naraz za dużo ciasta, aby nie schło, ponieważ gorzej się wówczas skleja, ale gdyby tak się działo, można lekko zmoczyć brzeg wewnętrzny  ciepłą wodą. Pierogi układam do wyrobienia całego ciasta i farszu. Jeśli ciasta jest za dużo można zrobić z niego puchnące na suchej patelni placki, ja często

I tu będę miała takie te
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 239

przez miód, a ilość cukru w biszkopcie została ograniczona do zbędnego minimum - w zamian jednak został nieco urozmaicony rozgrzewającym, lekko ostrym imbirem i aromatem orzechowym a aby nadać mu lekkiej wytrawności został nasączony zieloną herbatą! Koniecznie spróbujcie i pamiętajcie, że metoda prób i błędów oraz dobrego nastawienia jest tutaj kluczowa do osiągnięcia fajnego efektu! Zapraszamy! (; Składniki : sprawdzony biszkopt wg. przepisu(...)zrobienia ozdób.  Przy sporządzeniu ozdób postępujemy analogicznie jak wcześniej, z tym, że jeśli jesteśmy w posiadaniu barwinka spożywczego dodajemy go do masy i ponownie wyrabiamy - tak aby masa dała się modelować.    Ozdoby wycinamy za pomocą nożyka, wykrawamy je foremkami lub wylepiamy ręcznie. Przyczepiamy je do powierzchni za pomocą lukru z cukru pudru, gorącej wody i soku

Symfonia Smaków
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 181

Dzień dobry, Śledzący moją stronę na Facebooku wiedzą, że niedawno moją kolekcję książek kulinarnych zasiliła nowa pozycja. "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage to przepięknie wydane tomisko

Chilli Czosnek i Oliwa
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 211

Witamy serdecznie!  Święta jak co roku minęły w mgnieniu oka i wielkimi krokami zbliżamy się do pożegnania roku 2013.. Zimy się nie czuje wcale

Symfonia Smaków

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję