lekkie dania - 4237 przepisów (strona:220/283)

DOMOWE HAMBURGERY- ZDROWY FAST FOOD 192

    Dziś wersja zdrowych  a zarazem bardzo smacznych hamburgerów. Przygotowane w 100% z czystego mięsa wołowego bez żadnych "dziwnych" dodatków. Takie samodzielnie zmielone mięso

Smaczne Zdrowe
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 229

Dziś przedstawiam jedną z najlepszych zup z pieczonej dyni jakie jadłam, z dodatkiem puree z jarmużu. Odkryłam go całkiem niedawno i aktualnie stosuję w kuchni na

karmelowy
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 296

wspomnienie ciekła ślinka ;) W końcu, za namową mojego P. upiekłam je kolejny raz i... Nie zawiodłam się nic a nic :D Zmniejszyłam jedynie ilość cukru i masła, bo początkowo dałam ciut za dużo. Nauczyłam się też kilku ważnych rzeczy i teraz, odrobinę mądrzejsza o własne doświadczenia, mogę je wreszcie z dumą zaprezentować. Z dumą, bo kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowy budyń powinien być bardzo gęsty. Tak gęsty, że włożona łyżka będzie w nim stała. Jeśli będzie rzadki, wypłynie nam później z ciasta. Podrośnięte ciasto lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40 na 50 cm.  Można delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo. Następnie smarujemy ostudzonym, gęstym budyniem, pozostawiając z jednego, dłuższego

Ratunku obiad
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 255

Mielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone mięso najczęściej spożywamy dzisiaj w formie hamburgerów. A nasze polskie mielone, naprawdę dobrze zrobione, podbiją nie tylko serca ale i podniebienia. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które(...)Masa – mimo że dość ciężka – przez tak długie wyrabianie i dodatek wody jest dobrze napowietrzona. Takie kotlety zostają soczyste i miękkie w środku. Szykujemy sobie dużą deskę, podsypujemy ją lekko bułką tartą. Resztę bułki umieszczamy w głębokim talerzyku lub miseczce. Formujemy średniej wielkości (na każdego potrzeba ok. 2-2,5 łyżki stołowej mięsa), płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej

Karo in the Kitchen
RAMEN BURGER „po polsku” z KONFITURĄ Z CEBULI 323

pasuje do wołowiny. Do kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie go wykonać, przestrzegamy, że danie wymaga nieco cierpliwości. Przepis startuje w konkursie platformy zblogowani.pl: Makarony Świata z użyciem Czanieckich Makaronów , stąd product placement na głównym zdjęciu (użyliśmy typu Nitki Walcowane). DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)makaron się schłodzi, zabieramy się za konfiturę. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy ją na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsypujemy ją szczyptą soli, mieszamy i dusimy na lekkim ogniu, aż będzie miękka. Dodajemy cukier oraz chilli, dokładnie mieszamy i karmelizujemy na małym ogniu ok. 4-5 min, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zawartość patelni nabierze złocisto-brązowego koloru

Nerds Kitchen
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 196

Dzisiaj zapraszam Was w podróż do Krainy Tysiąca Jezior . Ta niezwykle piękna i zimna część Europy powszechnie nie słynie ze swojej kuchni. W sumie trudno się

Food Square
Ravioli z grzybami i ricottą 187

Grzybowy sezon trwa w najlepsze, czas więc ten fakt dobrze wykorzystać! Dzisiaj na obiad przygotowałem przepyszne ravioli z grzybowym farszem z dodatkiem ricotty i zielonej pietruszki

Food Square
Quiche w meskim stylu 197

Dziecko odstawione na wakacje, mam nadzieje, ze swietnie sie bawi wsrod kaszubskich lasow i jezior. W domu zapanowaly cisza i spokoj. Delektuje sie nia przy filizance

Przysmaki Karolki
Zupa z dorsza z pomidorami 253

Jestem amatorką zup. Uwielbiam je! Bez zupy nie ma obiadu, a wręcz jak dla mnie na zupie obiad może się zaczynać i kończyć. Mogą być gęste

Taste Of My Day
Flaki na rosole wołowym 149

Flaki mają chyba tyle zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak „babcinych” flaków. Ostre flaki na

dom-agi.pl
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 212

Gołąbki z ryżem i kurkami przygotowałam w zeszłym roku, zrobiłam je wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 211

W sumie to miała być tortilla. Farsz i sos już miałam gotowe, kiedy zabrzmiał dzwonek i w drzwiach pojawiła się dawno nie widziana koleżanka z Niemiec

Gosia gotuje
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 199

Nie wiedziałabym, że w ogóle jest finał mistrzostw. Gdyby nie tablica na Facebooku wypełniona hasłami na temat mundialu, żyłabym nadal pełna nieświadomości, oglądając

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 224

Delikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :)  Składniki (na 6

Kuchnia Ellie
Pora na pora 263

Idzie jesień, czuje ją każdego dnia. Zimne poranki, krótsze dni i deszcz, który ostatnio towarzyszy nam prawie cały czas. Lubicie jesień? Ja lubię, choć nie tą

Przysmaki Karolki