lekkie dania - 4237 przepisów (strona:213/283)

Duszona kapusta z marchewką 153

składniki * 1 kapusta * 5-6 średnich marchewek (młodych to dużych) * pęczek koperku * pęczek natki pietruszki * gruby szczypior * lubczyk, kilka gałązek * nać selera i pora * 2 średnie

Mix smaku
Gofry pizzowe z kurczakiem 346

Gofry gofry gofry …   Są takie dni , kiedy gofry chodzą za mną i chodzą … Dziś mam dla Was kolejną wersję swoich ulubionych gofrów ! Pizzowe

Ostra na Słodko
Sushi Panda 172

Sushi Panda mogą stanowić dekorację na półmisku pełnym sushi lub pełnić funkcję odrębnej przekąski.   Te urocze misie to nic innego jak ryż oraz kawałki

Słodka Strona
Tarta zapiekana z kurczakiem i pieczarkami 201

Ciasto zapiekane z kurczakiem i pieczarkami, z dużą ilością majeranku. Może być danem głównym lub przystawką, smaczne zarówno na ciepło jak również na zimno. Można ją

Apetyczna babeczka
Marchewkowy paszet z czerwoną soczewicą 140

Wybaczcie, że zdjęcia takie szybkie, że pasztet już nie w całości, ale wpadła głodna Julka w drodze ze szkoły, a i ja miałam w tym swój

Apetyczna babeczka
Pierogi z jabłkami #jedzjabłka 231

Kolejna odsłona pierogów tym razem z jabłek i mieszanych mąk. Uwielbiam jabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu

Truskawkowa Fiesta
Zapiekanka makaronowo-serowa 277

Zapiekanka makaronowa z dodatkiem trzech serów: mozarrelli, ricotty i parmezanu. Pożywna i zwarta zapiekanka z chupiącym wierzchem. Pierwszy raz jestem zadowolona z zapiekanki ponieważ nie jest

Monia miesza i gotuje
PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I... 135

pomidorów suszonych, - ser pleśniowy, kostka.  - czosnek - 2 główki, - cebula: 5. - masło. - przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny, - ser biały twaróg - do smaku. Ma on przełamać słony smak pomidorów. Można dać sporo, a można tylko odrobinę. Wybór pozostawiamy Wam. (tylko próbując farsz nie zjedzcie całego, czymś pierogi wypchać trzeba). WYKONANIE: Kroimy cebulę drobno i szklimy ją na maśle do uzyskania złocistego(...)może się spokojnie rozkleić i zaprezentować wnętrze. Ale kto by w takiej chwili tracił czas na zbędne pogaduszki, jak można przejść do konkretów i zająć się konsumpcją.  Polane lekko masełkiem, bo co im więcej trzeba? Choć... teraz, gdy już spoglądając na talerz widzimy ich zdecydowanie mniej, wpadło nam do głowy aby zjeść je z dipem czosnkowym (domowa tradycja - czosnek

Wypisz Wymaluj
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 255

dodatkiem podsmażonej polędwiczki wieprzowej, pychotka. Pominęłyśmy tym razem również sos pomidorowy, który zazwyczaj dodajemy. Wyszła wręcz genialna. Aromat duszonych warzyw był cudny, smak również. Na pewno będzie powtórka tego dania i to już niebawem. Przepis na ok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została na drugi dzień. Składniki: - 3 cukinie - 2 cebule - 3 duże ząbki(...)czas mieszając powoli wlewamy mleko połączone z wodą. Doprowadzamy całość do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy ser pleśniowy, mieszamy i odstawiamy. Formę do zapiekania można lekko przesmarować olejem (ja zawsze zapomnę). Na dnie wykładamy 1/2 podsmażonych polędwiczek, na nich wykładamy połowę przygotowanych warzyw, zalewamy połową sosu beszamelowego i posypujemy połową startego żółtego sera. Następnie warstwy powtarzamy

Smaczne Zdrowe
Grillowane Filety z Kurczaka z Sosem Balsamicznym z Truskawkami i Rozmarynem 172

Kiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę to danie zrobić w swojej kuchni. Intuicja i tym razem mnie nie zawiodła. To był pyszny obiad! Bardzo lubię połączenia mięs i owoców. Wykonać ten obiad nie było trudno. po raz kolejny pomogła mi dobra patelnia grillowa, w moim przypadku była to patelnia linii Granitium firmy Ballarini . Przepis znalazłam na blogu Kwestia(...)nadmiar skrobi, po dwudziestu minutach opłukać i odsączyć. W garnku rozgrzewamy olej lub masło, dodajemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż ziarenka ryżu będą się robić lekko przezroczyste. Następnie zalewamy zimną  wodą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy!  Garnek zdejmujemy

Blondynka Gotuje
Seromak - sernik z makiem 175

 Trudno jest mi wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to

Kuchnia Łukasza
Racuchy kukurydziane z pieczonym bakłażanem 213

Odświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego

Kuchnia PROzdrowotna
Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym ( bezglutenowe) 200

Naleśniki i szpinak to połączenie wprost idealne jeśli chodzi o smak wytrawny tej potrawy, równać się z nimi mogą tylko naleśniki z bananami...mniam ;) ale dziś

NaKońcuJęzyka
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 225

razem dodałam do nich tylko parzony wędzony boczek i suszone śliwki. Boczek ze śliwkami komponuj się rewelacyjnie w wielu potrawach. A w połączeniu z lekko kwaskowatą i kruchą wołowiną daje naprawdę pyszne efekty. Jeśli planujecie zaskoczyć gości oryginalną potrawą, polecam takie zraziki :) Marynata: 2 litry wody , niepełna szklanka octu , szklanka wina(...)formie do zapiekania natłuszczonej niewielką ilością oleju, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Udusić w piekarniku przykrywając częściowo naczynie przykrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub na zimno, pokrojone w plastry, jako przekąskę. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 112

zakwas dokarmiam co 12 godzin, czyli rano i wieczorem, dużą łyżkę mąki i tyle samo wody. Zakwas jest gotowy. To co musicie wiedzieć: - woda dodawana do zakwasu musi być lekko ciepła - zakwas robimy w wysokim naczyniu - przykrywamy np. ściereczką, lub ręcznikiem papierowym - stawiamy w ciepłym miejscu - zakwas możecie przechowywać w lodówce max do 7 dni, raz na tydzień trzeba(...)bardzo wysoki, więc przełożyłam go delikatnie na kamień do pieczenia pizzy, nacięłam finezyjnie nożyczkami, i wstawiłam do pieca. Pamiętajcie że chleb czasami wyrasta dłużej nawet do 12 godzin. Więc dajcie mu tyle czasu ile potrzebuje.  PIECZENIE: - na kamieniu - czas 48 minut do 55 minut - temp. pierwsze 15 minut 220 stopni C (dół + termoobieg) - kolejne  25 minut 200 stopni

SMYKWKUCHNI