składniki * 1 kapusta * 5-6 średnich marchewek (młodych to dużych) * pęczek koperku * pęczek natki pietruszki * gruby szczypior * lubczyk, kilka gałązek * nać selera i pora * 2 średnie
Mix smakuGofry gofry gofry … Są takie dni , kiedy gofry chodzą za mną i chodzą … Dziś mam dla Was kolejną wersję swoich ulubionych gofrów ! Pizzowe
Ostra na SłodkoSushi Panda mogą stanowić dekorację na półmisku pełnym sushi lub pełnić funkcję odrębnej przekąski. Te urocze misie to nic innego jak ryż oraz kawałki
Słodka StronaCiasto zapiekane z kurczakiem i pieczarkami, z dużą ilością majeranku. Może być danem głównym lub przystawką, smaczne zarówno na ciepło jak również na zimno. Można ją
Apetyczna babeczkaWybaczcie, że zdjęcia takie szybkie, że pasztet już nie w całości, ale wpadła głodna Julka w drodze ze szkoły, a i ja miałam w tym swój
Apetyczna babeczkaKolejna odsłona pierogów tym razem z jabłek i mieszanych mąk. Uwielbiam jabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu
Truskawkowa FiestaZapiekanka makaronowa z dodatkiem trzech serów: mozarrelli, ricotty i parmezanu. Pożywna i zwarta zapiekanka z chupiącym wierzchem. Pierwszy raz jestem zadowolona z zapiekanki ponieważ nie jest
Monia miesza i gotujepomidorów suszonych, - ser pleśniowy, kostka. - czosnek - 2 główki, - cebula: 5. - masło. - przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny, - ser biały twaróg - do smaku. Ma on przełamać słony smak pomidorów. Można dać sporo, a można tylko odrobinę. Wybór pozostawiamy Wam. (tylko próbując farsz nie zjedzcie całego, czymś pierogi wypchać trzeba). WYKONANIE: Kroimy cebulę drobno i szklimy ją na maśle do uzyskania złocistego(...)może się spokojnie rozkleić i zaprezentować wnętrze. Ale kto by w takiej chwili tracił czas na zbędne pogaduszki, jak można przejść do konkretów i zająć się konsumpcją. Polane lekko masełkiem, bo co im więcej trzeba? Choć... teraz, gdy już spoglądając na talerz widzimy ich zdecydowanie mniej, wpadło nam do głowy aby zjeść je z dipem czosnkowym (domowa tradycja - czosnek
Wypisz Wymalujdodatkiem podsmażonej polędwiczki wieprzowej, pychotka. Pominęłyśmy tym razem również sos pomidorowy, który zazwyczaj dodajemy. Wyszła wręcz genialna. Aromat duszonych warzyw był cudny, smak również. Na pewno będzie powtórka tego dania i to już niebawem. Przepis na ok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została na drugi dzień. Składniki: - 3 cukinie - 2 cebule - 3 duże ząbki(...)czas mieszając powoli wlewamy mleko połączone z wodą. Doprowadzamy całość do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy ser pleśniowy, mieszamy i odstawiamy. Formę do zapiekania można lekko przesmarować olejem (ja zawsze zapomnę). Na dnie wykładamy 1/2 podsmażonych polędwiczek, na nich wykładamy połowę przygotowanych warzyw, zalewamy połową sosu beszamelowego i posypujemy połową startego żółtego sera. Następnie warstwy powtarzamy
Smaczne ZdroweKiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę to danie zrobić w swojej kuchni. Intuicja i tym razem mnie nie zawiodła. To był pyszny obiad! Bardzo lubię połączenia mięs i owoców. Wykonać ten obiad nie było trudno. po raz kolejny pomogła mi dobra patelnia grillowa, w moim przypadku była to patelnia linii Granitium firmy Ballarini . Przepis znalazłam na blogu Kwestia(...)nadmiar skrobi, po dwudziestu minutach opłukać i odsączyć. W garnku rozgrzewamy olej lub masło, dodajemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż ziarenka ryżu będą się robić lekko przezroczyste. Następnie zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy! Garnek zdejmujemy
Blondynka GotujeTrudno jest mi wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to
Kuchnia ŁukaszaOdświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego
Kuchnia PROzdrowotnaNaleśniki i szpinak to połączenie wprost idealne jeśli chodzi o smak wytrawny tej potrawy, równać się z nimi mogą tylko naleśniki z bananami...mniam ;) ale dziś
NaKońcuJęzykarazem dodałam do nich tylko parzony wędzony boczek i suszone śliwki. Boczek ze śliwkami komponuj się rewelacyjnie w wielu potrawach. A w połączeniu z lekko kwaskowatą i kruchą wołowiną daje naprawdę pyszne efekty. Jeśli planujecie zaskoczyć gości oryginalną potrawą, polecam takie zraziki :) Marynata: 2 litry wody , niepełna szklanka octu , szklanka wina(...)formie do zapiekania natłuszczonej niewielką ilością oleju, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę. Udusić w piekarniku przykrywając częściowo naczynie przykrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub na zimno, pokrojone w plastry, jako przekąskę. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennazakwas dokarmiam co 12 godzin, czyli rano i wieczorem, dużą łyżkę mąki i tyle samo wody. Zakwas jest gotowy. To co musicie wiedzieć: - woda dodawana do zakwasu musi być lekko ciepła - zakwas robimy w wysokim naczyniu - przykrywamy np. ściereczką, lub ręcznikiem papierowym - stawiamy w ciepłym miejscu - zakwas możecie przechowywać w lodówce max do 7 dni, raz na tydzień trzeba(...)bardzo wysoki, więc przełożyłam go delikatnie na kamień do pieczenia pizzy, nacięłam finezyjnie nożyczkami, i wstawiłam do pieca. Pamiętajcie że chleb czasami wyrasta dłużej nawet do 12 godzin. Więc dajcie mu tyle czasu ile potrzebuje. PIECZENIE: - na kamieniu - czas 48 minut do 55 minut - temp. pierwsze 15 minut 220 stopni C (dół + termoobieg) - kolejne 25 minut 200 stopni
SMYKWKUCHNI