Świąteczny rogal z niespodzianką 273Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.
zielonacukinka
Małże gotowane w białym winie. 253dzisiejszym poście, chcielibyśmy przedstawić Wam pomysł na przystawkę, jaką będą małże gotowane w białym winie. Te cudowne mięczaki można podawać również w formie dania głównego np. z makaronem lub też ostatnio modne jest łączenie je z mięsem wieprzowym. Często zdarza się ze małże nie przypadają wielu osobom do gustu ze względu na konsystencję czy na charakterystyczny smak(...)mięso stanie się twarde i wysuszone dlatego czas jest tutaj naprawdę ważny. Po tym czasie przekładamy małże na talerz, a te które się nie otworzyły również należy wyrzucić. Następnie lekko skrapiamy je wywarem i gotowe! My udekorowaliśmy je jeszcze koperkiem ale możecie do tego użyć pietruszki lub kolendry! SMACZNEGO
Wspólne smaki
GULASZ PO GRUZIŃSKU 226dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu łopatki wieprzowej, dzięki czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste. Warzywa dopełniają całości. I co najważniejsze, w tym daniu jest całe mnóstwo aromatycznych przypraw suszonych, jak również po garści świeżego koperku i natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest(...)przez około 35 minut. Teraz dodaj pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone również w większą kostkę pomidory (pomidory natnij od dołu na środku lekko na krzyż i przelej wrzątkiem. Po 15 sekundach przelej je zimną wodą. Teraz możesz już bez problemu zdjąć skórkę z pomidorów). Gotuj gulasz kolejne 15 minut , dorzuć na koniec
Słodko-Słony Świat Ilony
Młoda kapusta z wody czyli nareszcie nowalijki! 310Wiosna opóźniła się. Moje ukochane nowalijki dopiero nieśmiało pojawiają się w sklepach. Połowa maja to sezon komunijny w pełni i zawsze o tej porze
Codzienna kuchnia niecodzienna
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 273Wiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka
Tajskie smaki
Domowy paprykarz z makrelą 202Zapewne każdy z Was pamięta smak paprykarzu z dzieciństwa, mam rację? Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu... To dopiero był cymes :) Dzisiaj kupiony paprykarz smakiem
Kraina Miodem Płynąca
Maślane biedronki 244Na ostatnie urodziny jedna z nas dostała wspaniałe silikonowe foremki do pieczenia w kształcie biedronek. Impreza urodzinowa Jerzola był wyśmienitą okazją by je wypróbować. Wybrałyśmy
Kolizje Smaków
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 248Kasza gryczana choć bardzo zdrowa, na Polskich stołach nie gości, aż tak często jak powinna. Choć w ostatnich latach kiedy dużo się mówi o zdrowej żywności
Apetyczna babeczka
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 219Empanada gallega to jedno z typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej Hiszpanii jest ona nazywana empanada gallega, to w zależności od regionu różni się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem(...)części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około 32-33 cm. Plackiem wykładamy natłuszczoną formę i wywijamy brzegi do góry. Na cieście układamy lekko odsączony farsz, posypujemy pokrojonymi w kostkę jajkami i posypujemy natką. Odcinamy resztki ciasta, które wystają poza formę i odkładamy je na bok. Wałkujemy drugi placek też na koło o średnicy
Kulinarne przygody Gatity
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 284pierwszy raz to zadomowiła się u nas na dobre, były już naleśniki jaglane, chlebki, ciasteczka, bywa często jako dodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem bo po grzybobraniu i szybkim przygotowywaniu obiadu z darów lasu jakoś tak nie chciało(...)czasie odcedzić je na durszlaku. Na głębokiej patelni lub w garnku podsmażyć pokrojony na małe kawałki boczek, gdy już się ładnie wysmaży dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia. Gdy mamy bardzo chudą wędzonkę dodajemy do podsmażania trochę tłuszczu. Do podsmażonych skwarek z cebula dodajemy obgotowane grzyby i całość podsmażamy jeszcze kilka minut (mieszając). Dodajemy jogurt naturalny
Smaczne Zdrowe
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 154Z okazji światowego dnia makaronu od rana myślałam co z niego przygotować. Wymyśliłam dopiero w porze zbliżającej się kolacji - zapiekankę, która zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie smakiem
Kolorowy Przepisownik
Drożdżówki z serem i kruszonką 226Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego ! Uwielbiam smak ciasta drożdżowego ! Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już
Ostra na Słodko
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 258Minimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest
Food Square
Kijowski kotlet. 259Kotlet kijowski, coś podobnego na lubianego przez wszystkich kotleta De Volaille. Główny trik przy przygotowaniu kotleta kijowskiego jest poprawne panierowanie kotleta, tak aby, ani gram masła
Kuchnia Łukasza