lekkie dania - 4237 przepisów (strona:213/283)

KOTLETY ZIEMNIACZANE 276

    Bardzo łatwe do przygotowania i baaardzo smaczne. Powiem szczerze, że było to bardzo miłe zaskoczenie smakowe. Takie kotlety trochę kluskowe- pycha.Tak naprawdę olbrzymim zaskoczeniem

Smaczne Zdrowe
Ceviche z dorsza 216

Ceviche z dorsza to kolejne u nas danie z Peru. Równie popularne jest w innych krajach Ameryki Południowej oraz Środkowej. Cały sekret ceviche z dorsza tkwi w świeżej rybie, odpowiednich dodatkach i technice…. „gotowania” na zimno. Ceviche z dorsza (wym. seviche) to po prostu surowa ryba (koniecznie morska, słodkowodne nie nadają się) zamarynowana w soku(...)cytrynami; na tę ilość ryby potrzeba ok. szklanki soku) 1 awokado 1 czerwona cebula sól, pieprz Wykonanie: Rybę pokroić w kawałki ok. 1,5×1,5 cm. Lekko osolić i doprawić pieprzem. Zalać sokiem z limonki i odstawić do lodówki na ok. 10 minut. W tym czasie poszatkować chili i kolendrę. Wyjąć na chwilę rybę z lodówki, dodać chili

Pociąg Do Kuchni
Kolejna wyprawa wakacyjna - Indie 158

właśnie, a jak to jest z tym curry :) Curry to odpowiednio przyprawiony sos. Gdy zamawia się potrawę curry, wiadomo, że podana będzie z dużą ilością gęstego sosu. I takie danie przygotowaliśmy dla Was :) Jednak na początek, jak zwykle kilka zdjęć. Mamy nadzieję, że każdemu z Was uda się kiedyś wybrać na wycieczkę do Indii. Jeśli są tacy między Wami(...)dusimy jeszcze chwilkę, ok. 2 min. Ryż Basmati gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj jest to 1 szklanka ryżu na 6 szklanek lekko osolonej wody. Gotujemy 10 min. bez przykrycia. Życzymy smacznego i Namaste

vegetanie
Świąteczny rogal z niespodzianką 236

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  

zielonacukinka
Małże gotowane w białym winie. 225

dzisiejszym poście, chcielibyśmy przedstawić Wam pomysł na przystawkę,  jaką będą małże gotowane w białym winie. Te cudowne mięczaki można podawać również w formie dania głównego np. z makaronem lub też ostatnio modne jest łączenie je z mięsem wieprzowym. Często zdarza się ze małże nie przypadają wielu osobom do gustu ze względu na konsystencję czy na charakterystyczny smak(...)mięso stanie się twarde i wysuszone dlatego czas jest tutaj naprawdę ważny. Po tym czasie przekładamy małże na talerz, a te które się nie otworzyły również należy wyrzucić. Następnie lekko skrapiamy je wywarem  i gotowe! My udekorowaliśmy je jeszcze koperkiem ale możecie do tego użyć pietruszki lub kolendry! SMACZNEGO

Wspólne smaki
GULASZ PO GRUZIŃSKU 189

dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu łopatki wieprzowej, dzięki czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste. Warzywa dopełniają całości. I co najważniejsze, w tym daniu jest całe mnóstwo aromatycznych przypraw suszonych, jak również po garści świeżego koperku i natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest(...)przez około 35 minut. Teraz dodaj pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone również w większą kostkę pomidory (pomidory natnij od dołu na środku lekko na krzyż i przelej wrzątkiem. Po 15 sekundach przelej je zimną wodą. Teraz możesz już bez problemu zdjąć skórkę z pomidorów).  Gotuj gulasz kolejne 15 minut , dorzuć na koniec

Słodko-Słony Świat Ilony
Młoda kapusta z wody czyli nareszcie nowalijki! 274

Wiosna opóźniła się. Moje ukochane nowalijki dopiero nieśmiało pojawiają się w sklepach. Połowa maja to sezon komunijny w pełni i zawsze o tej porze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 250

Wiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka

Tajskie smaki
Domowy paprykarz z makrelą 176

Zapewne każdy z Was pamięta smak paprykarzu z dzieciństwa, mam rację? Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu... To dopiero był cymes :) Dzisiaj kupiony paprykarz smakiem

Kraina Miodem Płynąca
Maślane biedronki 216

Na ostatnie urodziny jedna z nas dostała wspaniałe silikonowe foremki do pieczenia w kształcie biedronek. Impreza urodzinowa Jerzola był wyśmienitą okazją by je wypróbować.  Wybrałyśmy

Kolizje Smaków
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 221

Kasza gryczana choć bardzo zdrowa, na Polskich stołach nie gości, aż tak często jak powinna. Choć w ostatnich latach kiedy dużo się mówi o zdrowej żywności

Apetyczna babeczka
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 183

Empanada gallega to jedno z  typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej Hiszpanii jest ona nazywana empanada gallega, to w zależności od regionu różni się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem(...)części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około 32-33 cm. Plackiem wykładamy natłuszczoną formę i wywijamy brzegi do góry. Na cieście układamy lekko odsączony farsz, posypujemy pokrojonymi w kostkę jajkami i posypujemy natką. Odcinamy resztki ciasta, które wystają poza formę i odkładamy je na bok. Wałkujemy drugi placek też na koło o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 248

pierwszy raz to zadomowiła się u nas na dobre, były już naleśniki jaglane, chlebki, ciasteczka, bywa często jako dodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem bo po grzybobraniu i szybkim przygotowywaniu obiadu z darów lasu jakoś tak nie chciało(...)czasie odcedzić je na durszlaku. Na głębokiej patelni lub w garnku podsmażyć pokrojony na małe kawałki boczek, gdy już się ładnie wysmaży dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia. Gdy mamy bardzo chudą wędzonkę dodajemy do podsmażania trochę tłuszczu. Do podsmażonych skwarek z cebula dodajemy obgotowane grzyby i całość podsmażamy jeszcze kilka minut (mieszając). Dodajemy jogurt naturalny

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania