zakochacie się w tym daniu i włączycie je na stałe do swojego jesiennego jadłospisu. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku , wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka 400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek(...)powstały grudki i wlewamy do garnka z naszą potrawką. Dodajemy pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby sos lekko zgęstniał. Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym, można podawać również z ryżem. Zamiast śmietany 18% można użyć 30%-nasz sos będzie jeszcze bardziej kremowy. Nie wyobrażam sobie jesieni bez potrawki z dynią
Zawsze głodna!jakiś czas mieszać uważając, żeby powstająca masa nie zaczęła się przypalać ani przywierać do dna garnka, zwłaszcza pod koniec, kiedy masa zaczyna gęstnieć - gdy masa zgęstnieje i przyjmie lekko brązową barwę (kolor kawy z mlekiem), zdejmujemy ją i studzimy, co jakiś czas mieszając - masło ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej masy kajmakowej, ucierając na gładki krem - masę kajmakową rozsmarowujemy na herbatnikach(...)proporcje, gdyż pierwsza masa jest bardzo gęsta, typowa dla ciast takich jak mazurek, a druga - rzadsza, warto więc zmniejszyć ilość cukru w pierwszym przepisie i np. na 150ml płynów dać 0,5 szklanki cukru a nie całą. Trzeba też pamiętać, że masa z czasem gęstnieje, więc jeśli nie wykonujemy obu mas równocześnie, warto część, którą zostawimy do pianki jogurtowej, wstawić
Smakołyki BerenikiDziś prezentuję niezwykle łatwego w przygotowaniu karpia, który z pewnością będzie bardzo popularny w czasie Świąt. Karp obtoczony w jajku i mące, wstępnie obsmażony na patelni
karmelowyzbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :) Składniki: Ciasto miodowe: 6 jajek 1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej) 20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej) przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam(...)czarnej porzeczki ciasto miodowe 5. Robimy polewę - w garnuszku rozgrzewamy wodę, cukier i kakao, gotujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę lekko studzimy, wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów. 6. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień. Smacznego
Kuchnia domowa AniCukinia faszerowana mięsem mielonym z szynki i kaszą jaglaną to sposób na łatwy, ciekawy i naprawdę pyszny posiłek. Danie nie wymaga wiele wysiłku, nie należy też do najkosztowniejszych:) Dodatek kaszy jaglanej zaś sprawia, że jest jeszcze zdrowsze oraz bardziej sycące i smakuje wspaniale. Ponieważ cukinia sama w sobi nie ma zbyt dużo smaku, ważne jest, aby dobrze podkreślić smak(...)zapiecz przez około 10 - 15 minut. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją lekko. Dołóż pokrojony w kostkę (niedbale) pozostaly po wydrążonych cukiniach miąższ i podsmaż z cebulą, po czym przerzuć całość do miski. Mięso mielone dobrze wymieszaj w osobnej misce z solą, pieprzem, chilli
Słodko-Słony Świat Ilonynajmniej zadowalający efekt. Nie pomyliłam się. Miałam w lodówce trochę białek, wymyśliłam więc, że ciasto upiekę tylko na nich. Dzięki temu ma idealnie biały kolor. Na spód dałam ciasteczek amaretti, a do masy dodałam ekstrakt migdałowy. Wierzch posypałam jeżynami i płatkami migdałów. Efekt przeszedł moje oczekiwania: sernik, jako, że został wykonany na polskim, prawdziwym twarogu, ma też prawdziwie polską konsystencję(...)ubijać). Masę przełożyć na spód, posypać jeżynami i płatkami migdałów. Piec w 150 st. C. przez 60-90 minut, aż wierzch sernika się zetnie, ale masa będzie jeszcze lekko galaretowa. Wystudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 4-5 godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego! Jutro będę pływać. Czymś kajakopodobnym, nie mam pojęcia, jak to się dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzelepkie, w trakcie dalszej pracy będzie potrzebowało maki do podsypywania. Wyłóż ciasto na deskę lub blat oprószony mąką, delikatnie posyp je mąką i rozpłaszcz tak, aby przybrało formę prostokąta. Daj ciastu odpocząć 5 minut. Rękoma oprószonymi mąką rozciągnij ciasto tak, aby podwoiło swoje wymiary, następnie złóż w poprzek i wzdłuż, spryskaj oliwą, ponownie delikatnie oprósz mąką, przykryj folią spożywczą(...)piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz kolejne 10-15 minut, lub do chwili, kiedy powierzchnia focacci zacznie brązowieć; wyłącz wtedy piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i pozwól piekarnikowi około 5 minut stygnąć z uchylonymi drzwiczkami i focaccią w środku. Wyjmij blachę z piekarnika i od razu wyjmij focaccię z blachy; odstaw do ostygnięcia. Po jakiś
Grahamka, weka i kajzerkamiary w przypadku mąki gdyż rodzaje ziemniaków są różne... -jajko, -olej rzepakowy 5 łyżek -sól -ser żółty do posypania To składniki na tradycyjne BAŁABUCHY, ale ja oczywiście musiałam sobie lekko zmodyfikować przepis, nie bez przyczyny. Dodałam do całości naprawdę sporą ilość siekanej rzeżuchy ogrodowej, nieco innej od tej, która rośnie na parapecie u niejednego z nas. Dlaczego rzeżuchy dodałam(...)równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj na barszcz czerwony jest stanowczo za gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z pieczarkami i szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu. Pychota! Składniki: Na Ciasto: 30 gr drożdży
Kolizje Smakówprosto, bo przygotowanie idealnego, okrągłego jaja w koszulce z płynnym żółtkiem i ściętym, 'nieglutowatym' białkiem nie jest wcale takie łatwe. Połączenie smaków, chociaż niezbyt skomplikowane, bardzo przyjemne i lekkie . Zapraszamy do przygotowania na śniadanie, obiad, podwieczorek (: Składniki Szparagi (4 sztuki do jednej porcji) Oliwa z oliwek Sól, pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie Szparagi myjemy dokładnie, osuszamy i odcinamy(...)odrobiną oliwy z wytłoczyn, wkładamy pokrojoną w plastry bagietkę, chleb, bułkę i z dwóch stron smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji). Tak przygotowane poszczególne składniki naszego dania możemy ułożyć na talerzu według własnej fantazji i mile zaskoczyć domowników, gości, a może nawet samego siebie. Smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Symfonia SmakówŚniadanie powinniśmy dobierać tak, aby sama perspektywa rezygnacji z niego była niewyobrażalną stratą. Z pewnością trudno sobie to wyobrazić, kiedy do naszego menu wkradła się monotonia
peanutbuttermonsterMój sposób na wykorzystanie porosołowego bądź pieczonego kurczaka: kulki mięsne z dodatkiem warzyw i ryżu (makaron też może być). Podczas ich przygotowywania jest trochę zabawy, gdyż
Kraina Miodem PłynącaLubicie zapiekanki? jeśli tak to zapraszam...tą zapiekankę piekłam w naczyniu żaroodpornym,które dostałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie i TERMISIL z
Moje domowe kucharzenienaszego klimatu. Deszcz, chłodno i temperatura nie rozpieszcza. Tak wiec postanowiliśmy przygotować coś północnego z nutą południa :) Zacznijmy od niemieckich kluseczek S paetzle. Spaetzle to typowe danie kuchni szwabskiej (ze Szwabii, czyli południowo-zachodnich Niemiec) Przepyszne tradycyjne kluseczki odpowiadające naszym kładzionym kluskom. Najczęściej podawane jako dodatek po ugotowaniu podsmażane jedynie na maśle. Czasem posypane górskim serem(...)kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche
vegetaniezakamarkach. Postanowiłem pozaklinać trochę rzeczywistość i przygotować danie oparte na pysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 3 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka(...)celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Bakłażana pokroiłem w cienkie plastry o grubości około 3 milimetrów. Na patelni rozgrzałem małą ilość oliwy i smażyłem na gorącej oliwie plasterki bakłażana, do uzyskania lekkiego zarumienienia. Następnie odłożyłem je na osobny talerz. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do temperatury 160 stopni i włożyłem do niego umieszczone na kratce wcześniej podsmażone kawałki kurczaka w celu dopieczenia
Wyprawy kulinarneteraz przepis wraz z całym oryginalnym opisem wykonania, ale chciałam zaznaczyć, że każdy indywidualnie powinien do tego opisu podejść... Ja używałam miski plastikowej i plastikowej łyżki do mieszania. Nie dałam też czekolady bo nie miałam i chyba nawet źle się to nie skończyło, bo z samym jabłkiem chlebek jest dosyć słodki. Reszta poniżej:) Chlebek mi pękł, ale dzięki temu(...)takiego gotowego zakwasu, a chciałyby upiec chlebek poniżej podaję przepis: Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl cukru W dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem Odłożyć w ciepłe miejsce na noc Kolejnego dnia wymieszać Mieszać raz dziennie przez trzy dni Po 3 dniach zabrać szklankę ciasta i postępować zgodnie ze wskazówkami podanymi powyżej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu! Składniki (na 4 porcje jako danie główne): 200 g makaronu fusilli om nom nom * 3 piersi z kaczki 1 owoc granatu 1 mango 4 oscypki (małe) 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego 100 g chilijskich rodzynek(...)dobra odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy kroić (na cienkie kawałki), w innym wypadku stracimy cały sok. Kaczkę można również upiec w piekarniku, jeśli Wam wygodniej. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, tak, aby był al dente. Po ugotowaniu ostudzić zimną wodą. Z granatu wybrać ziarenka. Mango obrać i pokroić w kostkę. Oscypek grillować na patelni lub elektrycznym grillu
Food Squaregorącej herbaty, a przechodząc obok lodziarni nawet nie zerkam w jej stronę. Wszędzie widać oznaki kończącego się lata - coraz mniej kwiatów, za to więcej kałuż, przez które nawet nie da się przeskoczyć. I powoli znów przychodzi ten melancholijno-sentymentalny nastrój, który trochę lubię, a trochę nie. Lubię, bo to czas na wspominki, te miłe i te smutne(...)Wiem za to, że moja spisała się doskonale. Muffiny wyszły miękkie i dość puszyste, a jednocześnie zwarte i bardzo sycące. Słodkie w ten charakterystyczny, bananowy sposób, przyjemnie kakaowe, z lekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu. Jeśli macie stosunek neutralny lub ją lubicie, myślę, że takie muffinki Wam zasmakują. Bez mleka, bez glutenu - idealne
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko, prawdziwym przysmakiem są tamtejsze karczochy. Można z nich robić cuda i jeść w różny sposób. Ale prawdziwym rarytasem, są karczochy przyrządzone tak jak się je spożywa w danym regionie. Karczoch to ciągle niedoceniane w Polsce warzywo, które jest niezwykle bogate w witaminy i składniki odżywcze.Zawiera cukry, głównie w postaci inuliny, dlatego swobodnie mogą go jeść osoby chore(...)zawsze EXTRA VERGINE Do miski wsypujemy orientacyjnie szklankę bułki tartej , szklankę utartego sera, pół szklanki siekanej natki pietruszki, czosnek przetarty przez praskę, na te proporcje to około 3 główki, lekko solimy.Są tacy co dodatkowo pieprzą. Ręką mieszamy całą sypką zawartość w misie rozcierając dokładnie czosnek między palcami. Bierzemy nasze karczochy i...nadziewamy tym nazwijmy to proszkiem. Nadziewamy dość dobrze
Z Kuchni Do Kuchnicoś, co miało potencjał! :D Skarbnicą dań meksykańskich jest pewien dobrze znany mi blog - Ale Meksyk! i właśnie tam znalazłam przepis , który wykorzystałam jako bazę dla mojego dania :) Dużo zmieniać nie musiałam, nie chciałam też przekombinować, jednak nie byłabym sobą, gdybym trochę nie powymyślała ;) Powstało coś na kształt zapiekanki farmerskiej, ale w klimacie meksykańskim. Nam smakowało(...)małych - jednoosobowych i jednego większego) delikatnie natłuszczamy. Układamy warstwę mięsno-warzywną, a następnie przykrywamy ją ziemniakami. Wierzch smarujemy odrobiną oliwy. Zapiekamy ok. 25 min. w 190 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Podajemy od razu :) Smacznego
Ratunku obiad