lekkie dania - 4237 przepisów (strona:209/283)

MAKOWIEC GWIAZDA 587

Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy tym niezłą frajdę :) Najpierw rozwałkowałyśmy 4 placki ciasta, posmarowałyśmy je masą makową, a potem pozostało już tylko zwijanie. Gwiazda(...)lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Roztop w garnuszku masło.  Jajko i żółtko utrzyj z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodaj przestudzone lekko masło, wyrośnięty rozczyn i pozostałą mąkę (350 g) . Wyrób przez kilka minut hakiem miksera lub ręcznie elastyczne ciasto i pozostaw  je na 1 godzinę (w misce przykryte lnianą ściereczką

Słodko-Słony Świat Ilony
EKSPRESOWY, DIETETYCZNY INDYK PIECZONY W PIKANTNYM SOSIE WŁASNYM - NA OBIAD I NA KANAPKĘ. 171

pamiętajmy, w keksówce musi być woda)... i gotowe :) Vademecum przypraw i ziół: - Pieprz Czarny: "sprzyja trawieniu, działa moczopędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga ukrwienie tkanek, dezynfekuje i działa lekko przeczyszczająco. Ma również działanie przeciwzapalne, wzmacniające mięśni, redukujące poziom bólu. Jest silnym źródłem antyoksydantów. Piperyna zawarta w pieprzu wpływa na lepsze wchłanianie przez organizm selenu, witamin z grupy(...)martwić nakładając kolejny kawałek, bo to jedynie czyste białko. Zero tłuszczu, bo ten z mięsa się wytopi (a powstały wywar częściowo zamieni się w "galaretkę"). Pomysły na mięsne dania mieszczą się tu: KLIK . Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj

Wypisz Wymaluj
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 151

Kaszotto- czyli risotto, ale przygotowane z kaszy. W tym przypadku z kaszy pęczak. Pyszne, sycące i bardzo zdrowe danie. Kasza, jak wiadomo, jest bardzo bogata w wartości odżywcze, zawiera cenne pierwiastki (magnez, cynk, żelazo, potas), witaminy z grupy B. Sprzyja lepszej koncentracji, wzmacnia włosy i paznokcie. Jest w niej dużo błonnika, który wspomaga trawienie, a zawarte w niej węglowodany(...)sera Grana Padano 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie: Chipsy z buraka:  Obieramy buraka i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy lekko każdy plasterek olejem rzepakowym, najlepiej za pomocą pędzelka. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 30 minut. Wyjmujemy i przekładamy na kratkę. Jeśli po ostygnięciu nie są chrupiące, jeszcze

Smakowity Blog Kulinarny
Lody w diecie dziecka - czy są zdrowe? 136

się dziecku nie dzieje, a lekarz o tym wie, to i lody możemy podać. Zachowując wspomnianą wielkość porcji oraz umiar w częstotliwości podawania lodów, możemy je dziecku dać, jeśli sami jemy lody. Makuch uwielbia jeść to, co my, dorośli. Zuzia próbowała lodów w zeszłe wakacje, miała z 9-10 miesięcy. Osobiście rzadko jem lody. Kiedyś lubiłam je bardziej, teraz jestem(...)jogurtowy lód, to spokojnie, nie musimy się martwić o sylwetkę po zjedzeniu jednego loda. Te śmietankowe i z mnóstwem dodatków (np. czekolada, a na górę bita śmietana) do lekkich deserów już się nie zaliczają. Takich porcji lodów tym bardziej nie powinniśmy jeść zbyt wiele ani my, ani dziecko. Pierwsze porcje lodów dla dziecka są tylko dla smaczku i by pozwolić

Anioszek w kuchni
Cukinia z mięsnym farszem 171

Te małe żółte, zielone czy też żółto-zielone cukinie je się oczami ! Są przepiękne i czasami po prostu żal je włożyć do garnka ;-). Ale niestety przychodzi

Kulinarne przygody Gatity
C - Placki po węgiersku 124

Lato, lato, lato czeka!!!:) Lato w pełni.Wskutek tych fantastycznych okoliczności przyrody moje fascynacje kulinarne ustąpiły nieco pola eksperymentom ogrodowym stąd zdecydowane obniżona częstostliwość pojawiania się

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 187

zamek ten w średniowieczu należał do zakonu templariuszy. Nie wiem ile w tym prawdy, jednak sama myśl, że śpię w jednej z komnat z ciekawą historią wzbudzał we mnie lekki strach i podniecenie.    Samą wizytę w zamku rozpoczęliśmy dość późno, bo dopiero po godzinie 20, więc nawet nie mieliśmy ochoty na późny obiad czy kolację (szczególnie(...)razem byliśmy bardzo głodni. Pogoda dopisywała, jednak zmęczenie robiło swoje. eM nawet się przeziębił co przeważyło szalę nad wyborem napoju - padło na aromatyczną cynamonową herbatę, wybór dań już nie był tak prosty. Ja wybrałam lepiochy, czyli tradycyjne pierogi z wody, 4 sztuki mięsne z sosem pomidorowym i 5 owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną

Słodkie Przyjemności
"Oczy carycy" z kremem cappuccino 563

mniej masła do kremu oraz polewa. Ta z gazetki nie udała się, masło się rozwarstwiło i w rezultacie polewa wyszła jakaś gęsta i w ogóle nie chciała się dać rozsmarować. Można ją zastąpić zwykłą kakaową polewą.  SKŁADNIKI Ciasto jasne 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 7 białek 1 łyżeczka(...)masłem i cappuccino na puszysty krem. Likier kawowy wymieszać z naparem z kawy a następnie nasączyć nim biszkopty. Obie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnuszku i wstawić na ogień, mieszać cały czas do rozpuszczenia cukru, nie doprowadzając do zagotowania. Dolny blat ciasta posmarować połową kremu następnie ułożyć nasączone

Złote przepisy
Kung Pao Chicken 448

dodatek warzyw. Danie wyszło naprawdę pyszne, aromatyczne i ostre J Osobą, które nie preferują pikantnych smaków nie polecam potrawy lub radzę znacznie zmniejszyć ilość papryczki. W oryginalne danie powinno być jednak bardzo pikantne, dlatego zminimalizowanie ostrości na pewno zmieni nieco smak. Polecam miłośnikom prawdziwych azjatyckich smaków. Kung Po Chicken               Składniki(...)suche papryczki w całości, świeżą papryczkę chili. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Po około 2 minutach dodajemy czosnek i marchewkę. Kontynuujemy smażenie. Orzechy i papryczki powinny się lekko przypalić. Dodajemy fasolkę, pędy bambusa oraz kurczaka. Smażymy jeszcze około 3 minuty aby smaki się połączymy. Składniki sosu mieszamy dokładnie i dodajemy do mięsa z warzywami. Mieszamy energicznie do momentu

Mania Gotowania
Szynka domowa 138

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do wyższości wędlin domowych nad kupnymi. Chociażby z tego powodu, że domowe należą do gatunku „wiem, co jem”. Z tej prostej

mojewypiekiinietylko
Pasztet z królika Babci Anieli 194

Wiekowy przepis na najlepszy pasztet z królika jaki jadłam. Pani Aniela dyktowałam mi go trochę z pożółkłej kartki, a trochę z pamięci, zebrałam te zapiski i

Apetyczna babeczka
Jesienna potrawka z kurczaka z dynią 212

zakochacie się w tym daniu i włączycie je na stałe do swojego jesiennego jadłospisu. Oryginalny przepis pochodzi ze strony  Kwestia Smaku , wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka 400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek(...)powstały grudki i wlewamy do garnka z naszą potrawką. Dodajemy pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby sos lekko zgęstniał. Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym, można podawać również z ryżem. Zamiast śmietany 18% można użyć 30%-nasz sos będzie jeszcze bardziej kremowy. Nie wyobrażam sobie jesieni bez potrawki z dynią

Zawsze głodna!
Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową 1557

jakiś czas mieszać uważając, żeby powstająca masa nie zaczęła się przypalać ani przywierać do dna garnka, zwłaszcza pod koniec, kiedy masa zaczyna gęstnieć - gdy masa zgęstnieje i przyjmie lekko brązową barwę (kolor kawy z mlekiem), zdejmujemy ją i studzimy, co jakiś czas mieszając - masło ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej masy kajmakowej, ucierając na gładki krem - masę kajmakową rozsmarowujemy na herbatnikach(...)proporcje, gdyż pierwsza masa jest bardzo gęsta, typowa dla ciast takich jak mazurek, a druga - rzadsza, warto więc zmniejszyć ilość cukru w pierwszym przepisie i np. na 150ml płynów dać 0,5 szklanki cukru a nie całą. Trzeba też pamiętać, że masa z czasem gęstnieje, więc jeśli nie wykonujemy obu mas równocześnie, warto część, którą zostawimy do pianki jogurtowej, wstawić

Smakołyki Bereniki
Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 213

Dziś prezentuję niezwykle łatwego w przygotowaniu karpia, który z pewnością będzie bardzo popularny w czasie Świąt. Karp obtoczony w jajku i mące, wstępnie obsmażony na patelni

karmelowy
Ciasto Gargamel 424

zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :) Składniki: Ciasto miodowe: 6 jajek 1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej) 20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej) przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam(...)czarnej porzeczki ciasto miodowe 5. Robimy polewę - w garnuszku rozgrzewamy wodę, cukier i kakao, gotujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę lekko studzimy, wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów. 6. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani