lekkie dania - 4237 przepisów (strona:206/283)

Lody w diecie dziecka - czy są zdrowe? 191

się dziecku nie dzieje, a lekarz o tym wie, to i lody możemy podać. Zachowując wspomnianą wielkość porcji oraz umiar w częstotliwości podawania lodów, możemy je dziecku dać, jeśli sami jemy lody. Makuch uwielbia jeść to, co my, dorośli. Zuzia próbowała lodów w zeszłe wakacje, miała z 9-10 miesięcy. Osobiście rzadko jem lody. Kiedyś lubiłam je bardziej, teraz jestem(...)jogurtowy lód, to spokojnie, nie musimy się martwić o sylwetkę po zjedzeniu jednego loda. Te śmietankowe i z mnóstwem dodatków (np. czekolada, a na górę bita śmietana) do lekkich deserów już się nie zaliczają. Takich porcji lodów tym bardziej nie powinniśmy jeść zbyt wiele ani my, ani dziecko. Pierwsze porcje lodów dla dziecka są tylko dla smaczku i by pozwolić

Anioszek w kuchni
Cukinia z mięsnym farszem 222

Te małe żółte, zielone czy też żółto-zielone cukinie je się oczami ! Są przepiękne i czasami po prostu żal je włożyć do garnka ;-). Ale niestety przychodzi

Kulinarne przygody Gatity
C - Placki po węgiersku 177

Lato, lato, lato czeka!!!:) Lato w pełni.Wskutek tych fantastycznych okoliczności przyrody moje fascynacje kulinarne ustąpiły nieco pola eksperymentom ogrodowym stąd zdecydowane obniżona częstostliwość pojawiania się

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 227

zamek ten w średniowieczu należał do zakonu templariuszy. Nie wiem ile w tym prawdy, jednak sama myśl, że śpię w jednej z komnat z ciekawą historią wzbudzał we mnie lekki strach i podniecenie.    Samą wizytę w zamku rozpoczęliśmy dość późno, bo dopiero po godzinie 20, więc nawet nie mieliśmy ochoty na późny obiad czy kolację (szczególnie(...)razem byliśmy bardzo głodni. Pogoda dopisywała, jednak zmęczenie robiło swoje. eM nawet się przeziębił co przeważyło szalę nad wyborem napoju - padło na aromatyczną cynamonową herbatę, wybór dań już nie był tak prosty. Ja wybrałam lepiochy, czyli tradycyjne pierogi z wody, 4 sztuki mięsne z sosem pomidorowym i 5 owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną

Słodkie Przyjemności
"Oczy carycy" z kremem cappuccino 614

mniej masła do kremu oraz polewa. Ta z gazetki nie udała się, masło się rozwarstwiło i w rezultacie polewa wyszła jakaś gęsta i w ogóle nie chciała się dać rozsmarować. Można ją zastąpić zwykłą kakaową polewą.  SKŁADNIKI Ciasto jasne 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 7 białek 1 łyżeczka(...)masłem i cappuccino na puszysty krem. Likier kawowy wymieszać z naparem z kawy a następnie nasączyć nim biszkopty. Obie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnuszku i wstawić na ogień, mieszać cały czas do rozpuszczenia cukru, nie doprowadzając do zagotowania. Dolny blat ciasta posmarować połową kremu następnie ułożyć nasączone

Złote przepisy
Kung Pao Chicken 498

dodatek warzyw. Danie wyszło naprawdę pyszne, aromatyczne i ostre J Osobą, które nie preferują pikantnych smaków nie polecam potrawy lub radzę znacznie zmniejszyć ilość papryczki. W oryginalne danie powinno być jednak bardzo pikantne, dlatego zminimalizowanie ostrości na pewno zmieni nieco smak. Polecam miłośnikom prawdziwych azjatyckich smaków. Kung Po Chicken               Składniki(...)suche papryczki w całości, świeżą papryczkę chili. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Po około 2 minutach dodajemy czosnek i marchewkę. Kontynuujemy smażenie. Orzechy i papryczki powinny się lekko przypalić. Dodajemy fasolkę, pędy bambusa oraz kurczaka. Smażymy jeszcze około 3 minuty aby smaki się połączymy. Składniki sosu mieszamy dokładnie i dodajemy do mięsa z warzywami. Mieszamy energicznie do momentu

Mania Gotowania
Szynka domowa 204

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do wyższości wędlin domowych nad kupnymi. Chociażby z tego powodu, że domowe należą do gatunku „wiem, co jem”. Z tej prostej

mojewypiekiinietylko
Pasztet z królika Babci Anieli 248

Wiekowy przepis na najlepszy pasztet z królika jaki jadłam. Pani Aniela dyktowałam mi go trochę z pożółkłej kartki, a trochę z pamięci, zebrałam te zapiski i

Apetyczna babeczka
Jesienna potrawka z kurczaka z dynią 269

zakochacie się w tym daniu i włączycie je na stałe do swojego jesiennego jadłospisu. Oryginalny przepis pochodzi ze strony  Kwestia Smaku , wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka 400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek(...)powstały grudki i wlewamy do garnka z naszą potrawką. Dodajemy pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby sos lekko zgęstniał. Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym, można podawać również z ryżem. Zamiast śmietany 18% można użyć 30%-nasz sos będzie jeszcze bardziej kremowy. Nie wyobrażam sobie jesieni bez potrawki z dynią

Zawsze głodna!
Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową 1605

jakiś czas mieszać uważając, żeby powstająca masa nie zaczęła się przypalać ani przywierać do dna garnka, zwłaszcza pod koniec, kiedy masa zaczyna gęstnieć - gdy masa zgęstnieje i przyjmie lekko brązową barwę (kolor kawy z mlekiem), zdejmujemy ją i studzimy, co jakiś czas mieszając - masło ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej masy kajmakowej, ucierając na gładki krem - masę kajmakową rozsmarowujemy na herbatnikach(...)proporcje, gdyż pierwsza masa jest bardzo gęsta, typowa dla ciast takich jak mazurek, a druga - rzadsza, warto więc zmniejszyć ilość cukru w pierwszym przepisie i np. na 150ml płynów dać 0,5 szklanki cukru a nie całą. Trzeba też pamiętać, że masa z czasem gęstnieje, więc jeśli nie wykonujemy obu mas równocześnie, warto część, którą zostawimy do pianki jogurtowej, wstawić

Smakołyki Bereniki
Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 292

Dziś prezentuję niezwykle łatwego w przygotowaniu karpia, który z pewnością będzie bardzo popularny w czasie Świąt. Karp obtoczony w jajku i mące, wstępnie obsmażony na patelni

karmelowy
Ciasto Gargamel 482

zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :) Składniki: Ciasto miodowe: 6 jajek 1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej) 20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej) przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam(...)czarnej porzeczki ciasto miodowe 5. Robimy polewę - w garnuszku rozgrzewamy wodę, cukier i kakao, gotujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę lekko studzimy, wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałów. 6. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 335

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z szynki i kaszą jaglaną to sposób na łatwy, ciekawy i naprawdę pyszny posiłek. Danie nie wymaga wiele wysiłku, nie należy też do najkosztowniejszych:) Dodatek kaszy jaglanej zaś sprawia, że jest jeszcze zdrowsze oraz bardziej sycące i smakuje wspaniale. Ponieważ cukinia sama w sobi nie ma zbyt dużo smaku, ważne jest, aby dobrze podkreślić smak(...)zapiecz przez około 10 - 15 minut. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją lekko. Dołóż pokrojony w kostkę (niedbale) pozostaly po wydrążonych cukiniach miąższ i podsmaż z cebulą, po czym przerzuć całość do miski. Mięso mielone dobrze wymieszaj w osobnej misce z solą, pieprzem, chilli

Słodko-Słony Świat Ilony
Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 218

najmniej zadowalający efekt. Nie pomyliłam się. Miałam w lodówce trochę białek, wymyśliłam więc, że ciasto upiekę tylko na nich. Dzięki temu ma idealnie biały kolor. Na spód dałam ciasteczek amaretti, a do masy dodałam ekstrakt migdałowy. Wierzch posypałam jeżynami i płatkami migdałów. Efekt przeszedł moje oczekiwania: sernik, jako, że został wykonany na polskim, prawdziwym twarogu, ma też prawdziwie polską konsystencję(...)ubijać). Masę przełożyć na spód, posypać jeżynami i płatkami migdałów. Piec w 150 st. C. przez 60-90 minut, aż wierzch sernika się zetnie, ale masa będzie jeszcze lekko galaretowa. Wystudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 4-5 godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego! Jutro będę pływać. Czymś kajakopodobnym, nie mam pojęcia, jak to się dokładnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 200

lepkie, w trakcie dalszej pracy będzie potrzebowało maki do podsypywania. Wyłóż ciasto na deskę lub blat oprószony mąką, delikatnie posyp je mąką i rozpłaszcz tak, aby przybrało formę prostokąta. Daj ciastu odpocząć 5 minut. Rękoma oprószonymi mąką rozciągnij ciasto tak, aby podwoiło swoje wymiary, następnie złóż w poprzek i wzdłuż, spryskaj oliwą, ponownie delikatnie oprósz mąką, przykryj folią spożywczą(...)piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz kolejne 10-15 minut, lub do chwili, kiedy powierzchnia focacci zacznie brązowieć; wyłącz wtedy piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i pozwól piekarnikowi około 5 minut stygnąć z uchylonymi drzwiczkami i focaccią w środku. Wyjmij blachę z piekarnika i od razu wyjmij focaccię z blachy; odstaw do ostygnięcia. Po jakiś

Grahamka, weka i kajzerka