Pierogi ruskie , nazwa nieco myląca, bo tak naprawdę, jest to tradycyjna polska potrawa. Czy na pewno? Wszyscy je uwielbiamy, ale warto wyjaśnić ich pochodzenie. Poszperałam
W kuchennym oknie EwyDzisiaj przepis na wspaniałą aromatyczną kaczkę z jabłkami i żurawiną. Sama kaczka nie wymaga dużej pracy przy przygotowaniu. Jedynym jej mankamentem jest długi czas pieczenie. Podczas
Kolizje SmakówNa tartę czekoladową miałam ochotę od momentu kiedy obejrzałam film „Służące”, oczywiście na wersje bez dodatków (ci którzy oglądali wiedzą o czym mówię). Przepis znalazłam na
Mania GotowaniaMakarony w naszej rodzinie uwielbia każdy, a przepisów z wykorzystaniem makaronu na blogu jest całe mnóstwo. Ale ten przepis na grillowany schab w bułce z makaronu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGofrownicę mam - ale używałam rzadko, bo przecież najwygodniej jest pójść do budki i kupić gotowe :) oboje z Mężem lubimy gofry, ale kupujemy je tylko przy okazji
Kolorowy PrzepisownikZupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze
UgotujmyTo.plOd dawna z rozrzewnieniem wspominam wspominam ten smak. Barszcz, jaki we wczesnych latach dzieciństwa gotowała mi moja prababcia, urósł w mojej pamięci do miana legendy. Jedliśmy
Taste Of My DayLubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-) Posiadając takiego gotowca
Kulinarne przygody GatityUżyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde, a całość mdła. Tarta wyszła pyszna co zachęciło(...)Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki (po to by ciasto nie zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki
OstryKęsAnanas jest wyśmienity al naturale (na surowo), jest równie pyszny jako uzupełnienie deserów- godny wypróbowania jako skarmelizowany dodatek do lodów, musów, konfitur czy ciast.
Mia Cucina SofietaMało w moim życiu ostatnio zmysłowości i romansów. Dlatego postanowiłam ugotować sobie coś w sexy kolorze violet :) Wyszło prawdziwe pornofood <3 W
Bon Appetit Małgorzatyznosi kompromisów. Wymaga zainwestowania w dobre składniki. Zupełnie jak związek. Zainwestujecie w gnoja, mizogina i związkofoba to otrzymacie papkę, którą świnie być może spożyłyby z przyjemnością, a nie damy jakimi niewątpliwie jesteśmy. Więc kupujemy ryż arborio, parmezan, dobre masło, dobre białe wino i gotujemy bulion. Żadnych negocjacji i gdybania nad jakością. On kupuje miecz za 5726 punktów zajebistości, wy kupcie(...)odpowiada mi smak oliwy. Znajomy Włoch twierdzi, że najważniejsze jest masło. No niestety, przy risotto porzucamy myśli o dietach. Na rozgrzane masło wrzucamy drobno posiekane szalotkę i czosnek. Szklimy lekko. Wrzucamy ryż i chwilę go smażymy, dokładnie mieszając, tak, aby każde ziarenko było obtoczone w tłuszczu. Ziarenka mają się robić szkliste po bokach. Jak już osiągniemy taki stan ryżu zaczynamy
ladykitchenteż użyć foremki do ciasta i uzyskać serduszka czy gwiazdki. Wycięte szklanką będą raczej mini - w sam raz na małe kanapeczki, czy miniburgery. Jeszcze mała uwaga dotycząca nazwy dania. Zdecydowałam się nie nazywać tych bułeczek mini focacciami, gdyż uważam, że focaccia to zupełnie inny rodzaj wypieku i taka nazwa byłaby myląca. Mi te bułeczki bardziej kojarzą się(...)grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawaj z niego kółka lub inne kształty przy pomocy szklanki, miseczki czy też foremek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut. Uwagi: Zimą ciężko jest mi znaleźć w domu miejsce odpowiednio ciepłe
Chilli Czosnek i Oliwaktórej przy winie i dobrym jadle stali bywalcy czytują także książki. Specjalnością gospody jest najlepsza w Toussaint zupa z raków, ale ze względu na deficyt głównego składnika Geraltowi nie dane jest jej spróbować. Podczas cutscenki głównego wątku, gdy Wiedźmin wchodzi do gospody, jego towarzysz z usposobienia podobny bliżej „do zająca niż ogara ”wykrzykuje „Na honor! Czyżby kucharz szykował właśnie pasztet(...)pokrojoną cebulę (kształt krojenia dowolny) przez ok 3-4 min. Gdy się zrumieni, dorzucamy oczyszczoną wątróbkę i smażymy ok. 2-3 minut, co jakiś czas obracając, tak aby była lekko podsmażona i straciła krwisty kolor. Nie można jej przeciągnąć, gdyż stanie się twarda. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia. 7. NAMACZENIE CHLEBA (2 min) Czerstwe kromki chleba lub bułkę zalewamy wywarem
Nerds KitchenMoja rodzinka uwielbia ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Były już placuszki z cukinii, były z cukinii i bakłażana , dziś wykombinowałam z cukinii i ziemniaków. Wyszły
Smaczne Zdrowe