lekkie dania - 4237 przepisów (strona:219/283)

Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 183

Chleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po ukrojeniu pierwszej kromki, zaś smak jest nie do opisania - to nie jest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem. Cieniutka, chrupiąca skórka, duża ilość niewielkich dziurek(...)mniej więcej w 3/4. Odstaw do rośnięcia na 3-4 godzin w temperaturze pokojowej lub do lodówki na 8–12 godzin lub na noc, po wyjęciu z lodówki daj ciastu dojść (1-2 godziny) do temperatury pokojowej, a nawet troszeczkę wyższej, na przykład w piekarniku z włączonym światłem. Pamiętaj, aby ciasto cały czas było pod przykryciem, albo włożone do torby

Grahamka, weka i kajzerka
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 234

pęczek pietruszki zielonej, bądz nawet dwa ( pokrojony). Można dodać trochę selera naciowego listków. 2 szklanki octu JAMAR 10% 3 szklanki oliwy lub oleju jaki lubicie np.rzepakowy, słonecznikowy itd. Ja dałam pół na pół oliwę i olej. 2 łyżki soli 3 łyżki cukru 2 łyżki papryki mielonej słodkiej KAMIS WYKONANIE: Najpierw wydrążyć w przekrojonych wzdłoż ogórkach gniazda nasienne aby powstały łódeczki(...)sporo zostanie. Sałatka taka barzo puszcza soki. I o to chodzi. Pasteryzuj 20 minut od momentu zagotowania wody . Woda podczas pasteryzacji nie ma bulgotać i gotować się, ale lekko pyrkać między słoikami, które nie mogą się wzajemnie dotykać. Smacznego! Sałatka taka jest genialna nawet bez pasteryzowania, czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się

Z Kuchni Do Kuchni
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 511

zawartość mięsa (powyżej 90%), tłuszczu (10-15 % max) i kolagenu (ok. 12-15%) – im więcej jest ostatniego tym mniej prawdziwego mięsa. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. WODA NA MAKARON: wstawiamy na gaz wodę w dużym garnku, 1l na 100 g makaronu. Zanim się zagotuje, my będziemy już w połowie pracy(...)ładnie zagęści nam sos. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 min. 8. ODCEDZANIE MAKARONU (1 min): sprawdzamy czy jest już gotowy (koniecznie al dente – czyli lekko stawiający opór zębom). Odcedzamy i szybko przelewamy letnią wodą. 9. ZIOŁA (2 min): do sosu dorzucamy oregano, bazylię oraz szczyptę cukru. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Próbujemy i w razie potrzeby

Nerds Kitchen
Zrazy wołowe 174

1/2 kg zrazowego mięsa wołowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 ogórki kwaszone 1/2 czerwonej papryki 1 biała cebula  80 g boczku wędzonego w plasterkach 1

Świat Domowej Kuchni
Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu. 196

Składniki na stripsy jak z KFC: 1 duży filet z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka

ClauditteMissCooking
Drożdżówki z kruszonką na oleju rzepakowym 160

jest ono bardziej wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Do tej pory kruszonkę robiłam tylko i wyłącznie na maśle, ale postanowiłam wypróbować zamiast masła olej. Efekt mnie zaskoczył, kruszonka była lekka jak piórko i bardzo krucha. Ciasto, w trakcie wyrabiania jest klejące, ale właśnie to gwarantuje, że drożdżówki są leciutkie i delikatne. Do samych drożdżówek nie dodajemy dużo cukru, ale brzoskwinie(...)document.getElementById('86c8fde12b8e5349d7868dd886379849').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: kruszonka na oleju drodwki drożdżówka z olejem ciasto kruche olej rzepakowy zamiast masła czy do kruszonki zamiast masła można dać olej rzepakowy The post Drożdżówki z kruszonką na oleju rzepakowym appeared first

dom-agi.pl
Roladki drobiowe z bananami 332

Lubię kontrastujące ze sobą smaki, więc nie po raz pierwszy, na moim stole gości kombinacja mięsa i owoców. Tym razem, są to roladki drobiowe z bananami

mojewypiekiinietylko
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 271

włożyć do garnka, musieli stać się mistrzami w przygotowywaniu dań bezmięsnych. Jednak gdy pomyślimy o najsławniejszych na świecie greckich potrawach, zorientujemy się, że są to przede wszystkim dania mięsne. Czyżby Grecy zostawili najlepszą część swojej kuchni tylko dla siebie, a może to my, turyści, wolimy jej zamerykanizowaną wersją? Grecja jest przecież kolebką opartej na produktach roślinnych diety(...)małe danka zwane meze  czasem czyniły mój obiad.  Jedynym dostępnym w każdej tawernie daniem głównym w wersji wege była gemista , czyli warzywa faszerowane ryżem . Znana również jako " jemista " (gr. γεμιστά) to tradycyjne danie greckiej kuchni domowej. Każda grecka rodzina ma swój niezawodny przepis, patent, czy sposób.  "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej

Chilli Czosnek i Oliwa
Slonce, kasztany i losos 190

Ostatni dzien lata. To juz dzis i trudno mi w to uwierzyc. Po pierwsze dlatego, ze to lato bardzo szybko mi przelecialo, po drugie dlatego, ze

Przysmaki Karolki
Prawdziwe knedle ze śliwkami 149

Sezon śliwkowy trochę potrwa, więc aby utrwalić sobie ich smak wyruszyłam na poszukiwania najlepszych przepisów, właśnie ze śliwkami. Na pierwszy ogień poszła potrawa, która już była

mojewypiekiinietylko
Jagodowa miłość 158

mnie troszkę zbyt słodki, a za mało jagodowy (ale znów - to pewnie wina moich owoców, nie przepisu). Następnym razem użyłabym świeżych jagód, albo może takich ze słoika, własnoręcznie zebranych. Dałabym też mniej cukru, bo jednak wolę nieco mniej słodkie wypieki. No i spód... Rozmiękł mi zupełnie, nie wiem dlaczego. Następnym razem podpiekę przed wyłożeniem masy serowej, to powinno pomóc(...)przez 55 minut. Śmietanę krótko zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wyjąć sernik, na wierzch wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do całkowitego ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego! Dzisiaj - w końcu! - mam wolny dzień. Wczoraj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nowy porządek. I krem z cukinii 193

łóżka wybierać. I trochę mnie to wszystko denerwuje... Z drugiej jednak strony wiem, że tak trzeba, żeby dojść do celu, który sobie postawiliśmy. Nikt nie obiecywał, że będzie lekko, i pocieszam się faktem, że nie potrwa to przerażająco długo. A później będzie już tylko lepiej. Kiedy C. nie ma popołudniami, mam problem z obiadami. Zasadniczo nie gotuję, bo nie sprawia(...)Agnieszki . O mamuniu, ależ było dobre! Dość pikantne, wyraziste w smaku, z moją ukochaną dynią... Kupiłam Hokkaido, więc danie wyszło cudownie słoneczne! Nie można się było oprzeć, i C. jadł obiad o pierwszej w nocy... Ale mówię Wam - dla tego dania warto zgrzeszyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sushi 190

Sushi to wspaniałe danie kuchni japońskiej. Jest wytworne i eleganckie, ale jednocześnie idealnie nadaje się na przekąskę. Rodzajów i odmian tych ryżowych krążków (choć nie tylko) jest całe mnóstwo, a my możemy być kreatywni i dodawać do nich ulubione składniki. Ja nie zdecydowałam się na sushi z surową rybą, pozostałam przy bardziej tradycyjnych dodatkach jak wędzony łosoś i paluszki(...)ułożyć na niej ulubione składniki np. paluszki krabowe i awokado, lub łososia i ogórek. Złapać matę i zawinąć płat alg z ryżem do wewnątrz, podtrzymując farsz, rolować do końca lekko dociskając. Końcówkę nori posmarować niewielką ilością wody, aby się przykleiła do zrolowanej części. Jest to sushi typu maki, ryż jest wewnątrz, a glony na zewnątrz. Innym rodzajem sushi są uromaki

Codzienne Gotowanie
Krówkowy sernik 343

Sernik zainspirowany przepisem ze strony   Domowe Wypieki . Wyszedł przepyszny, słodki, mięciutki i idealnie płaski. Z dekorowaniem poszło mi troszkę gorzej, ale dopiero się rozkręcam ;) Ilość

My Culinary Art

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję