Czekolada i kokos to jedno z moich ulubionych połączeń. Batonik Bounty zawsze należał do moich ukochanych, dlatego postanowiłam jego smak przenieść do ciasta. Tak powstał ten
Mania GotowaniaPierwszy raz robiłam klasyczne risotto. Unikałam tego tematu ponieważ jestem typem człowieka, który nie potrafi przez 30 minut ustać na miejscu i cały czas mieszać w
Bon Appetit Małgorzaty„ Chińczyk ” to potrawa stworzona przez moją mamę i można by rzec, że wchodzi ona do kanonu naszej kuchni domowej. Jest ona swoistą wariacją na temat
Food SquareDziś w Danii aura londyńsko-horrorzasta - kiedy wyszłam z psą na spacer chwilę po szesnastej, nie mogłam się nadziwić. Wszystko spowite gęstniejącą w oczach mgłą, światła przejeżdżających aut niepokojąco ją rozświetlały. Rozmyte postacie ludzi idących kilka kroków przede mną sprawiały, że miałam ochotę jak najszybciej wrócić do domu. Taka pogoda zdecydowanie nie sprzyja spacerom. Przez park przeszłyśmy szybko, gdyż kontury(...)masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Morele drobno pokroić, razem z migdałami dodać do masy, wymieszać łyżką. Z ciasta, które może się mocno lepić, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMłode gołąbki w śmietanowym sosie Młoda kapustka ..mniam.. Szkoda mi zawsze, jak ją przygotowuję ,tych dużych zewnętrznych liści , tak więc oczywiście nie była bym sobą
Ogrodnik w podróżyBardzo lubię programy kulinarne Ricka Steina. Szczególnie te, gdzie zabiera widzów do odległych krajów i przybliża nam te wszystkie cudowne egzotyczne smaki … i człowiek może
UgotujmyTo.plTakie ziemniaki zrobiłam jakiś czas temu, gdy miałam już dosyć mięsa przygotowanego w sposób zwykły. Nie miałam ochoty ani na schabowe, nie chciałam bitek ani gulaszu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem. ( można spotkać również z innymi nadzieniami jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ). Ich jedzenie to
Ostra na Słodkotrzeba być nawet specjalnym znawcą czy miłośnikiem dań z ryb, aby wiedzieć, że do ugotowania zupy rybnej warto użyć czegoś trochę innego niż bulion warzywny. Oczywiście szczerze polecamy nasz przepis na „ekspresową” zupę rybną , jest bardzo smaczna, ale już wtedy obiecaliśmy, że pojawi się w tym zakresie coś, co będzie miało trochę więcej ryby w rybie Podstawą będzie, jakby(...)pierwsze, pozwoli zachować klarowność wywaru. Po drugie, wyciągamy maksimum smaku i aromatu ze wszystkich składników. Taki bulion jest bardzo esencjonalny, a po schłodzeniu w lodówce może mieć nawet konsystencję lekkiej galaretki. Bulion rybny 2016-12-11 19:14:05 Przepis na uniwersalny bulion rybny – bardzo esencjonalny i klarowny stanowi solidną podstawę pod rozmaite rybne zupy i galaretki. Zapisz przepis Drukuj
Kulinarna Pokusatłukącym się szkłem,niejednokrotnie pękającym podczas pieczenia. A tu taka niespodzianka! Tupperware charakteryzuje się linią niezwykle trwałych produktów, które niejednokrotnie przekazywane są z pokolenia na pokolenia. Produkty są lekkie i ..mogą upaść na podłogę, bez obaw , że zostana potłuczone. Począwszy od surowców, każdy krok w procesie produkcji jest zgodny z przepisami i specyfikacjami Tupperware dotyczącymi spójności i bezpieczeństwa. Zanim(...)kokilek! Ja zrobiłam dwie porcje! -jajko -szynka -ser w plastrach, żółty -kawałeczek czerwonej i żółtej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz,masło, oregano,oliwa z oliwek -pomidor -prażone ziarna – ja dałam po sporej łyżeczce ziarenek od Ziarenkowa Słoneczne Pola, gdyż mieszanka jest idealnie skomponowana -ketchup Na dnie kokilki połóż plaster pomidora. Posyp oregano,solą i polej oliwą z oliwek. Następnie połóż
Z Kuchni Do KuchniJakiś czas temu dostałam od mamy mnóstwo wiejskiego mięsa mielonego, więc w końcu postanowiłam je wykorzystać. Nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe mielone, dlatego postanowiłam przyrządzić
karmelowymałego berbecia, pomyślałam, że zamiast chwalić się pięknym sadem owocowym (no dobra, nim też się trochę pochwalę) przybliżę Wam trochę właśnie ten owoc, aby idąc na targ nie dać się oszukać, a latem czerpać z niego jak najwięcej. W połowie czerwca, jak co roku, rozpoczął się sezon czereśniowy. Tych małych, drobno-pestkowych owoców na targowiskach możemy znaleźć bez liku. Jakie(...)jednym a ni drugim). Tych zasad powinni trzymać się szczególnie Ci, którzy mają dolegliwości układu pokarmowego, gdyż surowe czereśnie długo zalegają w żołądku. Pewnym rozwiązaniem może być wcześniejsze lekkie podgotowanie czereśni. Kolejną ciekawostką jest to, że jeżeli planujemy mięsny posiłek, powinniśmy pominąć wcześniejsze zjadanie tych owoców, gdyż, utrudniają trawienie białka zawartego w mięsie. Gdybyście mieli chwilę czasu i chcieli wykorzystać
Słodkie PrzyjemnościGołąbki podczas wigilijnej kolacji to moje danie ulubione, te z ryżem, grzybami, które są dobrze doprawione. Jednak tak na próbę z kaszy kuskus przygotowałam i się w nich rozsmakowałam. Na smak wpływ miały przyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny J Składniki(...)przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Gołąbki przed podaniem polewamy roztopionym, gorącym masłem. Rada: Farsz doprawiamy na samym końcu, ma być wyrazisty, lekko ostry. Jeśli ktoś lubi z sosem, może do nich przygotować swój ulubiony. Ja wolę czuć smak farszu i pieczonej kapusty. Smacznego
Moniki SmakołykiDzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze
My Culinary Artsernika - wyszedł mi bardzo, bardzo delikatny, piankowy wręcz. Ogólnie miałam problem z żelatyną - tutaj nie ma takiej w proszku, a przeliczanie na listki jakoś kiepsko mi idzie. Dałam sześć i sądzę, że następnym razem dodałabym przynajmniej o dwa więcej. C. jednak stwierdził, że taka konsystencja mu odpowiada - leciutka jak chmurka . A do tego borówki, które oboje uwielbiamy. Masa jest dość(...)takiego, to zupełnie inna sprawa. Człowiek, który ma za zadanie oceniać innych mówi, że wyrzucenie psa przez okno to nic takiego ?! A gdyby to było dziecko? Jakby było tylko lekko poobijane, to też by machnął ręką? Panie sędzio - zwierzęta czują! Mam wrażenie, że intensywniej niż niektórzy ludzie. Należy im się szacunek i miłość za przyjaźń, którą nam dają
Pożeraczka, czyli raz adobrze