lekkie dania - 4237 przepisów (strona:226/283)

,,Topniejące bałwanki migdałowe” 140

Czy nie są urocze? A do tego tak proste w wykonaniu i wyśmienite podczas chrupania. Pyszne migdałowe bałwankowe ciasteczka Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla

Podróż w kulinaria
Pasztet domowy ze śliwkami 179

Pasztet domowy każdy z nas lubi ale nie każdy sam robi… a szkoda… bo jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a smak takiego

UgotujmyTo.pl
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 192

Kiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Srata-tata, czyli tarta stracciatella 358

Srata-tata czyli tarta stracciatella :)  Zapraszam na tartę z białej czekolady i mleka skondensowanego z wiórkami czekolady mlecznej i gorzkiej. Przepis na tę tartę znalazłam

My Culinary Art
Szaszłyki z polędwicy i boczku 217

Szaszłyki to temat rzeka. W formie zaadaptowanej do naszej kultury można je przyrządzić niemal z wszystkiego co da się nadziać na patyk i na wiele różnych sposobów. Na pewno nie raz jeszcze wrócimy do tego tematu na blogu, na początek jednak zaproponujemy mój osobiście ulubiony przepis na szaszłyki – wersję na bazie polędwicy wieprzowej i wędzonego boczku. Szaszłyki w tym wydaniu(...)przykrycia przez 20 minut. W trakcie pieczenia warto raz odwrócić szaszłyki na drugą stronę. W międzyczasie gotujemy ryż i ewentualnie również soczewicę. Soczewicę gotujemy na małym ogniu, w lekko osolonej wodzie w ilości ok. 300 ml, pod przykryciem przez ok. 12 minut. Powinna ona w tym czasie wchłonąć całą wodę i pozostać lekko al dente, ale już nie sucha

Kulinarna Pokusa
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 208

piekarni lub cukierni, w zestawie z papierową koroną i figurką o wybranym kształcie, choć zapewniam Was, że jego przygotowanie jest bardzo proste i nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem, aby dać sobie radę. A na południu - słodka korona Nie w całej Francji jedzą dziś galette des rois. Na południu kraju, m.in. Prowansji, na Epifanię tradycyjnie piecze się  gâteau(...)ładnie błyszczeć. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika jeszcze na 1 minutę. Odstaw do ostygnięcia (ciasto opadnie w tym czasie). Galette des rois można podawać w temperaturze pokojowej lub lekko odgrzane w piekarniku. Francuzi lubią popijać je szampanem lub wytrawnym cydrem

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z czosnku 325

wiem czy wiecie, ale zmieniłam lokum. Mam teraz dużo większą kuchnię niż w poprzednim mieszkaniu :) Większą kuchnię i więcej współlokatorek - koleżanek z którymi znam się od dawien dawna :) Daniem, którym wkupiłam się w łaski domowników była.. zupa czosnkowa. Koleżankę dopadło przeziębienie - zażywane farmaceutyki jakoś nie chciały pomóc, dlatego postawiłyśmy na medycynę naturalną ;) W średniowieczu wierzono, że czosnek pospolity(...)dodajemy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka, marchewkę i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą, na około 2-3 cm nad poziom warzyw. Lekko solimy. 3. Gotujemy zupę do czasu, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy garnek z ognia, wyciągamy listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego, następnie za pomocą blendera miksujemy zupę na krem

W kuchni Katie
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 176

Tarta na wytrawnie to doskonały pomysł na obiad, kolację czy do podania na ciepło podczas przyjęcia dla gości. Ja akurat przygotowałam na kolację, co pewnie widać

Kolorowy Przepisownik
SUSHI 204

składa, że na dźwięk słowa "sushi" jedni reagują totalnym zachwytem, inni zaś wykrzywiają buzię z całkowitym obrzydzeniem. Fakt, sushi jest pyszne, ale nie ma co z niego robić dania bogów i tylko dla wybrańców, poza tym jest stanowczo za drogie w restauracjach. Krzywią się zaś najczęściej ci, którzy sushi nie jedli wogóle, albo jedli w jakieś kiepskiej knajpie(...)jest, że sushi nie każdemu musi smakować, ale myślę, że każdy powinien choć je skosztować i spróbować znaleźć swój ulubiony smak. Jest to bardzo pożywne, nieskopmplikowane i naprawdę wartościowe danie, a przy tym bardzo ciekawie smakuje i zawsze moze smakować inaczej. Sushi świetnie sprawdza się na przyjęciach, imprezach, a nawet jako lunch do pracy. Wygodne, można je jeść palcami

Słodko-Słony Świat Ilony
"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 231

Dzień dobry, Moda na niejedzenie węglowodanów zaowocowała ciekawymi wynalazkami w sferze kulinarnej. O spaghetti z cukinii zapewne już słyszeliście, ale co powiecie na metamorfozę kalafiora? Ktoś

Chilli Czosnek i Oliwa
Sushi - Futomaki (Futo - Maki) 365

Sushi to jedna z bardziej popularnych i charakterystycznych dla kuchni japońskiej potraw. Klasyczne sushi składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i szeroką gamą przeróżnych

Słodka Strona
Rogale świętomarcińskie 393

był ważny dla Kościoła – legenda mówi, że koń św. Marcina zgubił podkowę . W XIX wieku cukiernik należący do parafii św. Marcina, który po prośbie proboszcza, aby każdy dał coś biednym od siebie, stworzył rogale-podkowy nawiązujące do legendy. Bogaci je kupowali, a ubogim je rozdawano . Tak więc z zamysłu rogale świętomarcińskie to deser, którym należy się dzielić . Z rodziną(...)Gotową masę wstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie: Z dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego mleka i drożdży tworzymy rozczyn. Gdy podwoi swoją objętość wylewamy go na mąkę. Dodajemy pozostałe lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło, sól oraz jajka i żółtka ubite z cukrem. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Powinno łatwo odchodzić od dłoni. Jak istnieje potrzeba (jeśli ciasto jest bardzo klejące) można

Poezja smaku
Tarta z mascarpone i śliwkami oraz prezent od BioPlanet :) 317

Moi drodzy - w poniedziałek czeka mnie zabieg chirurgiczny stawu skokowego, więc niestety jest to mój ostatni wpis na jakiś czas.. Korzystając z okazji, chciałam się

My Culinary Art
Niebanalne kotlety mielone vol. 2 + marchewka z porem 239

Może te kotlety nie są tak niekonwencjonalne, jak poprzednie, które prezentowałam na blogu, ale jednak nie są zupełnie zwyczajne. Natomiast sposób przygotowania warzyw jest mój autorski

Ratunku obiad
Krem czekoladowy z soczewicy! Bez cukru! Można się objadać;) 294

całości dodałam jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie (g). Wyszła mi z tego porcja w postaci szklaneczki dość gęstego kremu; można dodać więcej wody, będzie wtedy luźniejszy. Można zamiast wody dać oliwę, ale ja wolałam lżejszą wersję. Zjadłam solo w całości, ale można posmarować takim kremem chleb, herbatniki albo użyć jako wypełnienie do tarty:) I choć dalej nie wiem jak smakuje(...)odtąd każdy przepis z ich udziałem jest dla mnie do wypróbowania:) Co do cukru, to jak najbardziej się zgadza, hehe. Nie tylko miodzik, ale i daktyle cukier zawierają, więc lekko sobie nadużyłam tego tytułu, ale wiadomo co miałam na myśli - czysty cukier;) A czy w ogóle istnieje deser bez cukru w jakiejkolwiek postaci? Chyba wtedy nie jest deserem;) Tak się

Zdrowa Kuchnia Sowy