Witajcie kochani, minęło sporo czasu, wypadła nam duża przerwa w blogowaniu, ale wierzymy, że w końcu wrócimy do stałej ciągłości i regularności. Potrzeba po prostu
Symfonia SmakówPo kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest
Smaczne Zdrowefarszu: na patelnię wlewamy olej, gdy się zagrzeje wrzucamy cebulę pokrojoną w półpiórka, następnie dodajemy pieczarki, paprykę i podsmażamy, na koniec dodajemy wypłukany, osuszony szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki. Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji. Farsz wykładamy(...)kroić można widelcem lub wziąć chlebek do dłoni. Smak - o matko, REWELACJA!!! :) Zapach - cudowny! Wygląd - no sami zobaczcie :) Reasumując - szybko, łatwo i przyjemnie można wyczarować wspaniałe danie! My poległyśmy - dałyśmy się rozkochać w tej kombinacji i teraz już wiemy, że wracać będziemy do niego bardzo często przerabiając go na różne sposoby! Pozdrawiamy i zmykamy wbić ostatni
Wypisz Wymalujprzez co najmniej 5 lat po zbiorach, w tym minimum 2 lata w dębowej beczce i 3 lata leżakujace w butelce. Apelacje win . Mówiąc w skrócie, znaki potwierdzające oryginalność danego wina. • Denominación de Origen Calificada (DOCa): Najwyższa dystynkcja w hiszpańskim świecie winiarskim. Dotychczas przyznana wyłącznie regionowi La Rioja. • Denominación de Origen (DO): Wina z tą klasyfikacją mają ściśle uregulowany skład(...)słodkie potrawy podane z tego typu winem złagodzą jego kwasowość i sprawią, że będzie miało delikatniejszy i bardziej owocowy smak. Czerwone wina o wysokiej zawartości alkoholu mogą spowodować, że lekkie posiłki będą się wydawały pozbawione smaku, dlatego też powinno się je podawać wyłącznie z wyrazistym w smaku jedzeniem. Słodkie wina doskonale się komponują ze słodkimi potrawami, gdyż wzajemnie wydobywają całą
W kuchni Karmel-itkikrótkoziarnisty i klejący (podobny do tego, który używamy, przygotowując risotto). W Polskich sklepach zazwyczaj nie ma wielkiego wyboru, dlatego warto wybrać ryż przeznaczony tylko do tego dania. Ryż zakwasza się specjalną zaprawą awasezu , którą przygotowuje się z octu ryżowego, soli i cukru, a czasem również z dodatkiem sake, czy wina mirin. Ryż musi być ugotowany(...)Kładziemy poszczególne składniki na środku ryżu. 6. Brzeg nori (bez ryżu) smarujemy wasabi. 7. Zawijamy ciasno od siebie, zaczynając od strony z ryżem. 8. Uformowany rulon dociskamy matą, formując lekko kanciasty kształt. 9. Kroimy ostrym nożem na plasterki (maki) o długości ok. 1 — 1.5 cm. Maki powinny mieć taką wielkość, aby można było je zjeść w całości
Food SquareU mnie przygotowania świąteczne pełną parą. Praktycznie całe dni spędzam w kuchni, ahh uwielbiam to :) Prezenty już kupione i spakowane, zakupy zrobione, dom posprzątany, mogę w
Zgrabne Gotowaniecucina povera to kuchnia prosta, wykorzystująca to co daje natura, bazująca na smacznych i pożywnych daniach z niedrogich składników i niemarnująca żywności. Dlatego też minestrone najprawdopodobniej początkowo była daniem przygotowywanym z resztek warzyw pozostających po innych potrawach i tanich warzyw sezonowych. Nie ma jednego konkretnego przepisu na minestrone, a jej skład może się różnić w zależności od regionu(...)Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka wlej 8 szklanek wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, aby zupa lekko się gotowała. Jeżeli używasz wody, teraz jest czas na dodanie kostek rosołowych. Do zupy dodaj pomidory z puszki, oraz ziemniaki i cukinię pokrojone na półplasterki. Gotuj 10 minut. Teraz dorzuć fasolkę
Chilli Czosnek i OliwaKurczak pieczony na ryżu Wielokrotnie widywałam podobne przepisy z kurczakiem na ryżu ,na portalach kulinarnych , aż w końcu postanowiłam wypróbować . Nie żaden konkretny , ale własną wersję
Ogrodnik w podróżyPierwsze moje wrażenia? Było jakoś dziwnie, noże takie lekkie, a ostrza takie cienkie. Trochę nie moja bajka. Jestem przyzwyczajona do mojego noża szefa kuchni, który nie należy ani do lekkich ani do małych :) Za to jest świetnie wyważony i idealnie leży w mojej dłoni. Do wspomnianych Fiskars`ów przyzwyczajałam się długo. Długo nie czułam ich w dłoni, często łapałam się(...)marki, ale i te tańsze na każdą kieszeń. Wybór ogromny! Kontakt mailowy, bardzo łatwy, przyjemny i bardzo szybko otrzymujemy odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Wysyłka prawie, że teleportacja! Tu dałabym cały pakiet punktów jaki posiadam. Oby więcej takich sklepów z takim podejściem do klienta. Ja osobiście darzę wielką sympatią zarówno sklep, za szatę graficzną, ale przede wszystkim za asortyment
Blondynka GotujeŚledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi
Ogrodnik w podróżyWitamy! Wiosenne, bardzo ciepłe dni bardzo sprzyjają dobremu humorowi, który to nas ostatnimi czasy nie opuszcza. Codziennie chodzimy uśmiechnięte, a na ulicach mijamy równie radosne twarzy
Symfonia SmakówGrzyby suszone - nie wyobrażam sobie bez nich wielu dań i zawsze mam ich spory zapas. Nawet jeden suszony kapelusz borowika potrafi podrasować smak i aromat całego dania. Do potraw wigilijnych i świątecznych grzyby suszone muszą trafić obowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami , grzyby smażone w cieście oraz pierogi(...)suszenia łączyć czyli np. najpierw pozwolić grzybom obeschnąć na słońcu a kiedy zwiędną dosuszyć je w piekarniku. Dobrze ususzone grzyby powinny być prawie sztywne - przy próbie przełamania lekko się uginać a mocniej naciśnięte z trzaskiem łamać. Ważne żeby było porządnie ususzone bo inaczej zapleśnieją nam w słoiku. Nie polecam przechowywania w woreczkach lnianych bo łatwo chłoną nie tylko
Smaczna Pyzanaszego stylu żywienia by poprawić pracę całego organizmu. Bo najlepsza inwestycja, to inwestycja w siebie. Dodatkowo przy każdym wpisie znajdziecie osobny przepis i ewentualne odnośniki do przepisów z danym super food. Pisząc wpisy, będę wspomagała się Internetem, książkami i własną wiedzą. Na pierwszy ogień rzucam więc wychwalaną przeze mnie od bardzo dawna i kochaną całym sercem... KURKUMĘ(...)papryki 1 łyżeczka curry Odrobina soli Odrobina pieprzu czarnego 3 łyżki sosu sojowego Olej ryżowy/sezamowy (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy wodę w czajniku. Makaron ryżowy przekładamy do miseczki. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wrzucamy umytego i pokrojonego w paseczki kurczaka. Przyprawiamy curry, kurkumą, papryką słodką, solą, pieprzem czarnym i smażymy ok. 5 minut. Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki
CzarnawisienkaDziś ponownie poznęcamy się nad tymi, którzy nie lubią podrobów – będzie wątróbka drobiowa, moim zwyczajem z indyka. Chociaż możecie użyć również wątróbki z kurczaka – wówczas należy
Kulinarna Pokusadatę produkcji oraz datę ważności Zbiory oliwek odbywają się na przełomie roku (od października do lutego). Oliwa powinna zostać spożyta w ciągu roku od daty produkcji , czyli do końca danego roku. Jeżeli nie została podana na butelce, spójrzcie na datę przydatności do spożycia, którą najczęściej określa się na 1,5 - 2 lata. Jeżeli do daty ważności pozostało mniej niż(...)kubeczkach, woda, chlebek do podgryzania i jabłko do neutralizacji smaku. Na specjalnej karcie mogliśmy zapisywać swoje spostrzeżenia. A oto oliwy, które degustowaliśmy. Jak widzicie, smakuje się od oliwy najłagodniejszej (lekko owocowa), do najintensywniejszej. Przeważały oliwy włoskie. Były zarówno oliwy jedno odmianowe, jak i tak zwane blendy. Degustacja oliwy krok po kroku: 1. Oliwę nalej do małej szklaneczki . Jej kolor
Chilli Czosnek i Oliwa