ostatnimi czasy bardzo częstym gościem na moim stole ( semilaktoowowegetarianizm ). Dobrą rybę jest naprawdę trudno przyrządzić, dlatego stawiam na prostotę i łatwość wykonania,aby jak najbardziej zminimalizować szansę na zepsucie dania. Stąd dziś będzie o pieczonym okoniu, puree z niedawno poznanym przeze mnie topinamburem i przyjemności gotowania dla innych. Jedzenie stanowi największą przyjemność i rozkosz życia. Zgodzę(...)cząstki cytryny, plasterki masła i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 25minut, najpierw przez 10 minut w 170 stopniach, a następnie w zmniejszonej temperaturze 160 stopni. Ryba powinna lekko się zrumienić, ale uwaga, aby nie była przepieczona. Na talerzu układam porcję puree, rybę i posypuję wszystko posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! * Topinambur ma właściwości wiatropędne. Dodatek sody świetnie niweluje
W kuchni Karmel-itkiMój tata prawie ze łzami w oczach oddawał mi swoje 6 prawdziwków... Ponieważ w naszych pobliskich lasach ciężko o tę borowikową przyjemność, (a planował
Bon Appetit Małgorzatyzerowe. Pierwszym problemem w przygotowaniu tego chleba było przygotowanie zaczynu (ciasta zakwaszonego po 3 fazie z maki żytniej razowej) Na początku nie miałam pojęcia o co chodzi ale Amber dała nam przejrzystą instrukcję, jak taki zakwas przygotować. Niestety, nie mogłam dokładnie przestrzegać tej instrukcji, bo nie mogłam zapewnić tak wysokich temperatur wyrastania… Mam piekarnik gazowy i wolałam nie ryzykować(...)razy. Z tego etapu powinno się w zasadzie pobierać zaczątek do dalszych wypieków, żeby osiągnąć najlepsze rezultaty. Ciasto zakwaszone czyli zaczyn jest gotowy, gdy: – jego powierzchnia jest lekko wklęsła, czyli ciasto podniosło się wyraźnie do góry, ale jeszcze nie opadło całkowicie. – na powierzchni widoczne są równomierne drobne spękania, a przy przechyleniu pęcherzykowate, galaretowate wnętrze. – powinno pachnieć kwaśno
UgotujmyTo.plNALEŚNIKI TIRAMISU Wzięło mnie coś ostatnio na tiramisu i tak oto powstała kolejna jego wariacja:) Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego
Słodko-Słony Świat IlonyJesień ma swoje plusy, chociażby takie że w sklepach pojawiają się owoce granatu a granat jak wiadomo uważany jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców
Mechanik w kuchniDzień dobry, Będąc w Toskanii przekonałam się, że miejscowi kochają kanapki. Bruschetty oraz crostini z opiekanego miejscowego chleba, podawane z różnymi dodatkami, królowały w menu wielu
Chilli Czosnek i Oliwaz indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie ekologicznych produktów wprost do kuchni, gdzie(...)Wlej bulion i gotuj pod częściowym przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym, wraz z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą do dekoracji. Smacznego! Spring chicken curry (6 servings) Ingredients
karmelowyOdkąd nadeszła wiosna miałam ochotę na owocowy obiad, taki, który byłby smaczny i sycący. Mój P. mówił, że zjadłby pierogi z jagodami, którymi postanowiłam umilić mu
dom-agi.pldomu lub wyjąć z lodówki i postawić w temperaturze pokojowej. Ciasto po tak długim kontakcie z niskimi temperaturami jest bowiem twarde i nie dałoby się go wałkować. Po minimum dobie w ciepłym pomieszczeniu mięknie i staje się idealnie plastyczne. Wtedy można z niego upiec blaty, które później smarujemy, np. powidłami(...)układamy na płaskiej powierzchni. (Może to być blacha, na której wcześniej go piekliśmy lub np. duża deska do krojenia.) Wierzch smarujemy połową powideł. (Jeśli są bardzo gęste można je lekko podgrzać, wtedy łatwiej będzie rozsmarować.) Na tym układamy rozwałkowany marcepan i drugi blat, który smarujemy pozostałymi powidłami. Drugą część marcepanu wałkujemy tak samo jak pierwszą i układamy
Ratunku obiadIstnieje wiele metod przyrządzania pesto. Wszyscy przypisujemy je do włoskiej kuchni, i racja, jednak mało wiemy o jego korzeniach. Podobno bardzo przypominający go sos
Gotowanie to kochanieTen tort powstał zupełnie bez okazji, za to ze szczególnej potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego, z alkoholem i z owocami. Ciemny czekoladowy biszkopt, borówki, ajerkoniak i rum
Karo in the KitchenJako że chwilowo jestem unieruchomiona, w przygotowaniu dzisiejszego obiadu pomagał mi mój Ukochany :) Pomimo, że kaczkę robiłam pierwszy raz, wyszła pyszna, bardzo soczysta, z chrupiącą skórką
My Culinary ArtNa blogu nie ma jeszcze przepisu na zakwas z buraków, mimo, że są przepisy z jego udziałem, pora to nadrobić. A jak zrobić zakwas z buraków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCukinia tu, cukinia tam. O, jeszcze tam widzę cukinię! Przecież ja też muszę wreszcie coś ugotować lub upiec z
Codzienna kuchnia niecodziennajest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu, 2 marchewek, 2 pietruszek, 1/2 selera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowanie danie rozpocząłem od odpowiedniego oporządzenia i przyprawienia perliczki. Perliczkę(...)wszystkie warzywa. Całość smażyłem na dużym ogniu cały czas mieszając, aby warzywa się nie przypaliły przez około 15 minut, tak aby marchewka zrobiła się dość miękka, aczkolwiek pozostała nadal lekko chrupiąca. Tak przygotowane warzywa wyłożyłem na półmisek. Na nich ułożyłem zdjęte z perliczki plasterki boczku, a na nich wyjętą z piekarnika perliczkę. Za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą substancję
Wyprawy kulinarne