Flaki mają chyba tyle zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak „babcinych” flaków. Ostre flaki na
dom-agi.plGołąbki z ryżem i kurkami przygotowałam w zeszłym roku, zrobiłam je wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW sumie to miała być tortilla. Farsz i sos już miałam gotowe, kiedy zabrzmiał dzwonek i w drzwiach pojawiła się dawno nie widziana koleżanka z Niemiec
Gosia gotujeNie wiedziałabym, że w ogóle jest finał mistrzostw. Gdyby nie tablica na Facebooku wypełniona hasłami na temat mundialu, żyłabym nadal pełna nieświadomości, oglądając
Bon Appetit MałgorzatyWidzicie,nawet DIETA ma swoje dobre strony!.Możemy z czystą przyjemnąścią oddawać się " obżarstwu " domowego fastfoodu:).Co powiecie na pyszny kebab pełen przypraw i papryczki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDelikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :) Składniki (na 6
Kuchnia EllieIdzie jesień, czuje ją każdego dnia. Zimne poranki, krótsze dni i deszcz, który ostatnio towarzyszy nam prawie cały czas. Lubicie jesień? Ja lubię, choć nie tą
Przysmaki Karolkiczas!". Siadasz na kanapie, masz czas na książkę, dzieci w końcu same się bawią. Żeby było jeszcze milej, otwierasz czekoladę, którą ktoś przyniósł dzieciom, ale oczywiście im nie dasz, już lepiej sama zjesz. Pieczesz, smakujesz, przyjmujesz gości. Pijesz kawę, obowiązkowo z mleczkiem, ale tym takim "do kawy", żadnym innym. Słodzisz, bo gorzka kawa to jakoś nie do końca(...)pieczenia i układamy na niej kawałki kalafiora. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pierzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Kalafior powinien lekko się przyrumienić. Gorące cząstki przekładamy do miski lub na talerz, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i pestkami granata. Dodajemy świeże zioła. Smacznego
bistro mamatyle dżemu żeby nie wypływał z rogalików.Resztki wystające poza rogalomanię wystarczy oberwać badzo łatwo odchodzą. Kiedy dżem mamy juz na trójkątach zwijamy je od szerszej części ku środkowi. Lekko wyginamy do środka gotowe końce. Tak postępujemy z drugą i 3 częscią ciasta.Pieczemy w temp 170 st aż rogaliki sie zrobia rumiane. Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem. *TEST(...)paczuszkę od firmy na pierwszy okrzyk chłopaków- moich synków poszedł dżem truskawkowo- rabarbarowy , juz wiedzielismy, idealny do rogalików. Przeciez taki robimy swój i jest przepyszny.. Ale nie dało się odstawić go na półkę synowie musieli choc raz spróbowac choć paluszkiem...spróbowałam i ja..a co tam, wszak każdy z Nas dzieckiem jest :) Rzeczywiscie taki jak mój, taki
Z Majeczką w kuchnioryginalny przepis na danie z makaronu, którego urok oparty jest na kontraście tekstur - chrupiącej i miękkiej. Pomysł na obsmażanie połowy makaronu wydał mi się niezwykły, a danie bardzo różne od tych, które kojarzę z kuchnią włoską. Przepis pochodzi z Apulii, a znalazłam go w książce Smaki południowej Italii . Makaron z ciecierzycą mógłby zostać flagowym przepisem mojego bloga, gdyż(...)wody. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. Odcedź i wsyp z powrotem do garnka. Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu, wrzuć papryczkę chilli i czosnek. Podsmaż lekko, po czym usuń z patelni przyrumieniony czosnek, zostawiając chilli. Wrzuć połowę makaronu do aromatycznej oliwy i obsmaż go, aż stanie się chrupiący. Przełóż makaron do dużej, płytkiej misy. Wrzuć
Chilli Czosnek i OliwaNigdy dotąd nie jadłam kaszy jaglanej. Nie ciągnęło mnie specjalnie, żeby spróbować jej smaku, bo niby dlaczego, skoro kasze generalnie nie były moimi ulubionymi daniami, więc tym bardziej jakaś nieznana mi i niespecjalnie smacznie się kojarząca kasza jaglana... W Kuchni Pięciu Przemian kasze jada się w dużej ilości i jaglana należy do tych popularnych. W każdej książce(...)teraz i ew. siemię lniane (sł) Naprawdę bardzo, bardzo smaczne! Po takim śniadaniu czuję się bardzo syta. Nie chce mi się jeść przez kilka godzin, a jednocześnie czuję się lekko:) " Twój umysł odpowie na większość pytań, jeśli tylko nauczysz się relaksować i poczekać na odpowiedź." William S. Burroughs Komentarze zimorodka 2012/01/03 16:33:22 czy w tej drugiej wersji
Zdrowa Kuchnia SowyChciałam zrobić coś na szybko i pobawić się jedzeniem. Znacie niemieckie currywurst? To, co powstało na moich talerzach było zainspirowane konceptem, ale nie wykonaniem i nie
Karo in the Kitchenosobistych planach, które pochłaniają mnóstwo mojego czasu. Przyznaję, wraz z jesienią zakradł się też do mnie mały leniuszek i często wolę nie wyściubiać nosa spod koca ;) Jednak postanowiłam nie dać Wam o sobie tak całkiem zapomnieć i wracam z nowym postem :) Przepis, który chcę Wam dzisiaj zaprezentować skradł już niejedno serce. Moje na pewno, a także moich bliskich. Ciasteczka, którymi(...)ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Z reszty ciasta i masła orzechowego lepimy w taki sam sposób kolejne ciasteczka, które następnie układamy na blasze w 4-5 cm odstępach i lekko spłaszczamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 13-14 min. Studzimy na kratce i zajadamy ze smakiem :) Smacznego
Ratunku obiadChcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i budyniem. Niestety
Kolizje Smakówwtedy szczelnie w kołdrę i małymi kroczkami wędruję do drugiego pokoju, gdzie sadowię się wygodnie w rogu kanapy i czekam, aż C. postawi przede mną parujący kubek. I choć lekko parzy dłonie, wypijam zawartość z wielką przyjemnością - dzięki temu pierwsze godziny w pracy, przed tradycyjną kawą o dziewiątej z dziewczynami, będą znacznie łatwiejsze. Później ja wędruję do łazienki(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posypać cukrem perłowym, delikatnie wciskając go w każde ciasteczko. Piec w 175 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Dziś Mikołajki - w Danii się ich nie obchodzi, ale w Polsce jak najbardziej. Może znacie łasucha, który ucieszyłby się z takiej puszeczki pełnej ciasteczek
Pożeraczka, czyli raz adobrze