lekkie dania - 4237 przepisów (strona:232/283)

Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy 175

kosmetyce jako lek środek do czyszczenia mebli i nie tylko OLEJ KOKOSOWY W KUCHNI I JAKO LEK Używaj go do smażenia , a zauważysz ogromną różnicę. Nie tylko Twoje dania będą smaczniejsze, ale tez mniej kaloryczne i szybciej je spalisz. Olej kokosowy jest pierwszym olejem, który nie przyczynia się do budowania tkanki tłuszczowej, a wręcz przyspiesza jej spalanie(...)Roku zmienić nieco swoją dietę.  Jeśli chcecie kupić olej kokosowy, pamiętajcie, że musi być TŁOCZONY NA ZIMNO i NIERAFINOWANY, taki jest najzdrowszy.  Przy wyborze kokosa potrząśnij nim lekko, by przekonać się, czy w środku jest jeszcze mleczko- wysuszone jądro koksa jest niejadalne. Olej kokosowy na dobre zagościł w mojej codziennej, porannej rutynie - Piję WODĘ Z MIODEM I CYTRYNĄ

Gotowanie to kochanie
Ciasto drożdżowe bez zasad 172

licha napisać tekst społecznie zaangażowany, kiedy gotowanie powinno być wyzbyte negatywnej energii? Podobno się nie da. W sumie trudno dopasować do gówna tego świata jakieś miłe i kolorowe danie, ale od czego są programy kulinarne. Moje źródło nieustającej rozrywki. Ostatnimi czasy położyła mnie grypa. To sprawiło, że zakopana pod kołdrą, otoczona chusteczkami i specyfikami, przerobiłam wszystkie zaległości w programach(...)kawałki, wanilię, cukier brązowy i jajka. Wlewam zaczyn drożdżowy i wyrabiam. W trakcie wyrabiania dolewam mleka lub podsypuję mąką i dokładnie rozcieram masło. Ciasto ma wyjść jednolite i lekko twardawe. Zajmuje mi to jakieś 15 min. Wyrobione ciasto wsadzam do inkubatora w piekarniku. Wsadzam razem z miską, w której wyrabiałam i zapominam o nim na 1,5h. Po tym czasie

ladykitchen
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 194

Po raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series . Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma

karmelowy
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 253

Ostatni rok, a właściwie ostatnie dwa lata były dla mnie przełomowe pod wieloma względami. Wydarzyło się tak wiele, że mnie samej wydaje się to niemałym szaleństwem

Ratunku obiad
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 241

wszystko wywodzi się z podpatrywania zwyczajów własnego domu rodzinnego. Ale przecież, choć nam trudno to sobie wyobrazić,  nie w każdym domu pierogi się lepi. Niekiedy są daniem wyłącznie kupowanym w garmażerkach czy barach. Trochę jest tak, że ilość czynności i przygotowań odstrasza od zabawy w domowe pierogi. Zatem właśnie dla ewentualnej, choćby jednej osoby, dotąd zawsze(...)porcję na każdy poszczególny placuszek, sklejam w wąski rancik. Nie wałkuję naraz za dużo ciasta, aby nie schło, ponieważ gorzej się wówczas skleja, ale gdyby tak się działo, można lekko zmoczyć brzeg wewnętrzny  ciepłą wodą. Pierogi układam do wyrobienia całego ciasta i farszu. Jeśli ciasta jest za dużo można zrobić z niego puchnące na suchej patelni placki, ja często

I tu będę miała takie te
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 209

przez miód, a ilość cukru w biszkopcie została ograniczona do zbędnego minimum - w zamian jednak został nieco urozmaicony rozgrzewającym, lekko ostrym imbirem i aromatem orzechowym a aby nadać mu lekkiej wytrawności został nasączony zieloną herbatą! Koniecznie spróbujcie i pamiętajcie, że metoda prób i błędów oraz dobrego nastawienia jest tutaj kluczowa do osiągnięcia fajnego efektu! Zapraszamy! (; Składniki : sprawdzony biszkopt wg. przepisu(...)zrobienia ozdób.  Przy sporządzeniu ozdób postępujemy analogicznie jak wcześniej, z tym, że jeśli jesteśmy w posiadaniu barwinka spożywczego dodajemy go do masy i ponownie wyrabiamy - tak aby masa dała się modelować.    Ozdoby wycinamy za pomocą nożyka, wykrawamy je foremkami lub wylepiamy ręcznie. Przyczepiamy je do powierzchni za pomocą lukru z cukru pudru, gorącej wody i soku

Symfonia Smaków
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 149

Dzień dobry, Śledzący moją stronę na Facebooku wiedzą, że niedawno moją kolekcję książek kulinarnych zasiliła nowa pozycja. "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage to przepięknie wydane tomisko

Chilli Czosnek i Oliwa
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 187

Witamy serdecznie!  Święta jak co roku minęły w mgnieniu oka i wielkimi krokami zbliżamy się do pożegnania roku 2013.. Zimy się nie czuje wcale

Symfonia Smaków
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 162

Podobno jest tak, że jak poziom hipsterstwa osiągnie stan krytyczny to pojawia się Liza Minnelli. Po spacerze w oparach krakowskiego smogu i nasłuchaniu się Donny Summer

ladykitchen
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

Liście zawijać podobnie jak krokiety, kładąc porcję masy mięsnej na środku, a następnie zakładać  lekko boki do środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości. Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym. Jak wspomniałam wyżej(...)szafki. Stoi na kuchence i właściwie korzystam z niego codziennie.  A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym sosie, kaczka, bitki wołowe, gołąbki, warzywa na parze, warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 156

Uczciwych sprzedawców chyba też wywieźli w jakieś rozwinięte rejony cywilizacji. Ale po kolei. Ja się chyba muszę nauczyć, że Najcierpliwszego należy słuchać, by potem nie być

ladykitchen
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 174

PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI Na początek Nowego Roku podaję Wam przepis na bardzo efektowną i pyszną pizzę z serowymi paluszkami na wzór tej podawanej w pewnej

Słodko-Słony Świat Ilony
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 511

Kaczka jest pyszna i jeśli ktoś jej jeszcze nie spróbował musi koniecznie to nadrobić. Dzięki przyprawom i dodatkom nadamy jej charakter, ale samo upieczenie kaczki to

Sztuka gotowania w/g Samiry