krótkoziarnisty i klejący (podobny do tego, który używamy, przygotowując risotto). W Polskich sklepach zazwyczaj nie ma wielkiego wyboru, dlatego warto wybrać ryż przeznaczony tylko do tego dania. Ryż zakwasza się specjalną zaprawą awasezu , którą przygotowuje się z octu ryżowego, soli i cukru, a czasem również z dodatkiem sake, czy wina mirin. Ryż musi być ugotowany(...)Kładziemy poszczególne składniki na środku ryżu. 6. Brzeg nori (bez ryżu) smarujemy wasabi. 7. Zawijamy ciasno od siebie, zaczynając od strony z ryżem. 8. Uformowany rulon dociskamy matą, formując lekko kanciasty kształt. 9. Kroimy ostrym nożem na plasterki (maki) o długości ok. 1 — 1.5 cm. Maki powinny mieć taką wielkość, aby można było je zjeść w całości
Food SquareU mnie przygotowania świąteczne pełną parą. Praktycznie całe dni spędzam w kuchni, ahh uwielbiam to :) Prezenty już kupione i spakowane, zakupy zrobione, dom posprzątany, mogę w
Zgrabne Gotowaniecucina povera to kuchnia prosta, wykorzystująca to co daje natura, bazująca na smacznych i pożywnych daniach z niedrogich składników i niemarnująca żywności. Dlatego też minestrone najprawdopodobniej początkowo była daniem przygotowywanym z resztek warzyw pozostających po innych potrawach i tanich warzyw sezonowych. Nie ma jednego konkretnego przepisu na minestrone, a jej skład może się różnić w zależności od regionu(...)Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka wlej 8 szklanek wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, aby zupa lekko się gotowała. Jeżeli używasz wody, teraz jest czas na dodanie kostek rosołowych. Do zupy dodaj pomidory z puszki, oraz ziemniaki i cukinię pokrojone na półplasterki. Gotuj 10 minut. Teraz dorzuć fasolkę
Chilli Czosnek i OliwaKurczak pieczony na ryżu Wielokrotnie widywałam podobne przepisy z kurczakiem na ryżu ,na portalach kulinarnych , aż w końcu postanowiłam wypróbować . Nie żaden konkretny , ale własną wersję
Ogrodnik w podróżyPierwsze moje wrażenia? Było jakoś dziwnie, noże takie lekkie, a ostrza takie cienkie. Trochę nie moja bajka. Jestem przyzwyczajona do mojego noża szefa kuchni, który nie należy ani do lekkich ani do małych :) Za to jest świetnie wyważony i idealnie leży w mojej dłoni. Do wspomnianych Fiskars`ów przyzwyczajałam się długo. Długo nie czułam ich w dłoni, często łapałam się(...)marki, ale i te tańsze na każdą kieszeń. Wybór ogromny! Kontakt mailowy, bardzo łatwy, przyjemny i bardzo szybko otrzymujemy odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Wysyłka prawie, że teleportacja! Tu dałabym cały pakiet punktów jaki posiadam. Oby więcej takich sklepów z takim podejściem do klienta. Ja osobiście darzę wielką sympatią zarówno sklep, za szatę graficzną, ale przede wszystkim za asortyment
Blondynka GotujeŚledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi
Ogrodnik w podróżyWitamy! Wiosenne, bardzo ciepłe dni bardzo sprzyjają dobremu humorowi, który to nas ostatnimi czasy nie opuszcza. Codziennie chodzimy uśmiechnięte, a na ulicach mijamy równie radosne twarzy
Symfonia SmakówGrzyby suszone - nie wyobrażam sobie bez nich wielu dań i zawsze mam ich spory zapas. Nawet jeden suszony kapelusz borowika potrafi podrasować smak i aromat całego dania. Do potraw wigilijnych i świątecznych grzyby suszone muszą trafić obowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami , grzyby smażone w cieście oraz pierogi(...)suszenia łączyć czyli np. najpierw pozwolić grzybom obeschnąć na słońcu a kiedy zwiędną dosuszyć je w piekarniku. Dobrze ususzone grzyby powinny być prawie sztywne - przy próbie przełamania lekko się uginać a mocniej naciśnięte z trzaskiem łamać. Ważne żeby było porządnie ususzone bo inaczej zapleśnieją nam w słoiku. Nie polecam przechowywania w woreczkach lnianych bo łatwo chłoną nie tylko
Smaczna Pyzanaszego stylu żywienia by poprawić pracę całego organizmu. Bo najlepsza inwestycja, to inwestycja w siebie. Dodatkowo przy każdym wpisie znajdziecie osobny przepis i ewentualne odnośniki do przepisów z danym super food. Pisząc wpisy, będę wspomagała się Internetem, książkami i własną wiedzą. Na pierwszy ogień rzucam więc wychwalaną przeze mnie od bardzo dawna i kochaną całym sercem... KURKUMĘ(...)papryki 1 łyżeczka curry Odrobina soli Odrobina pieprzu czarnego 3 łyżki sosu sojowego Olej ryżowy/sezamowy (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy wodę w czajniku. Makaron ryżowy przekładamy do miseczki. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wrzucamy umytego i pokrojonego w paseczki kurczaka. Przyprawiamy curry, kurkumą, papryką słodką, solą, pieprzem czarnym i smażymy ok. 5 minut. Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki
CzarnawisienkaDziś ponownie poznęcamy się nad tymi, którzy nie lubią podrobów – będzie wątróbka drobiowa, moim zwyczajem z indyka. Chociaż możecie użyć również wątróbki z kurczaka – wówczas należy
Kulinarna Pokusadatę produkcji oraz datę ważności Zbiory oliwek odbywają się na przełomie roku (od października do lutego). Oliwa powinna zostać spożyta w ciągu roku od daty produkcji , czyli do końca danego roku. Jeżeli nie została podana na butelce, spójrzcie na datę przydatności do spożycia, którą najczęściej określa się na 1,5 - 2 lata. Jeżeli do daty ważności pozostało mniej niż(...)kubeczkach, woda, chlebek do podgryzania i jabłko do neutralizacji smaku. Na specjalnej karcie mogliśmy zapisywać swoje spostrzeżenia. A oto oliwy, które degustowaliśmy. Jak widzicie, smakuje się od oliwy najłagodniejszej (lekko owocowa), do najintensywniejszej. Przeważały oliwy włoskie. Były zarówno oliwy jedno odmianowe, jak i tak zwane blendy. Degustacja oliwy krok po kroku: 1. Oliwę nalej do małej szklaneczki . Jej kolor
Chilli Czosnek i Oliwapierwszej kolejności, oliwki dołączyły chwilkę później, ananas dopasował się idealnie ale brakowało tym razem tego "CZEGOŚ". Kolejne składniki tworzyły bajeczne połączenie, ale to jeszcze nie było to czego danego dnia szukałyśmy. Postawiłyśmy więc na... czarny kawior. I to właśnie on był poszukiwany. To właśnie on okazał się przestępcą, który bezkarnie łaził za nami krok w krok. Czarny kawior, pseudonim "coś(...)wysłuchiwać pytań w stylu "czemu tak mało?" albo "już nie ma?". Ciężkie wzdychanie i porozumiewawcze spojrzenia - tak, to ten moment. Jeśli chodzi o jej smak to zdecydowanie wyczuwalny jest lekki posmak rybny od kawioru, charakterystyczny smak oliwek, słodkość od ananasa i kukurydzy i oczywiście ukochany szpinak, który tym razem smakowo nas zaskoczył. Żaden smak nie zdominował sałatki. Został zachowany balans
Wypisz WymalujKotlety z mielonej z wieprzowiny lub drobiu – zna je chyba każdy, choć nie każdy lubi, a większość z nas chociaż jako tako wie jak je przyrządzić
Kulinarna PokusaW swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak
Kuchcik gotujeZrazy z łopatki w sosie własnym Pyszne i kruchutkie zraziki , wypełnione tradycyjnym farszem . Nie jest to klasyczny przepis , tylko tuningowany , ale to nie zmienia faktu ,że
Ogrodnik w podróży