lekkie dania - 4237 przepisów (strona:221/283)

Kotleciki z kurczaka i pieczarek 289

To niesamowite jaką dajecie mi energię do dalszego prowadzenia bloga!  Po tym jak wrzuciłam wczoraj przepis na placuszki z marchewki  spojrzałam na liczbę wyświetleń

Kuchnia moimi oczami
Tagliatelle ze szparagami 210

  Niniejszym sezon szparagowy uważam za otwarty ! Moje ulubione to zielone. Są delikatniejsze od białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-). 

Kulinarne przygody Gatity
Pstrąg z grilla 130

Pstrąg słusznie staje się jednym z najbardziej popularnych grillowanych mięs. Wynika to choćby z łatwości i krótkiego czasu przygotowania i pieczenia. Z drugiej jednak strony poprawne

Kulinarna Pokusa
Torcik w szklance 148

denerwujący i łamią prawo, które zezwala na używanie fajerwerków tylko 31. grudnia i 1. stycznia. Kiedy widzę dzieciaki bawiące się petardami, to zastanawiam się kto sprzedał lub dał im te niebezpieczne zabawki. Rodzice często bagatelizują niebezpieczeństwo nie tylko innych ludzi, ale także własnych dzieci. A co takiego może się stać? Ano może(...)opakowaniu lub samodzielnie: pół litra mleka, 3 łyżki cukru waniliowego >klik!< , 1 czubata łyżka mąki pszennej, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 spora łyżka masła, 3 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao. 2/3 mleka wraz z cukrem zagotować w garnku. W reszcie zimnego mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, pszenną i kakao. Wlać do gotującego się mleka i cały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 265

Polędwiczki w sosie pieczarkowym to ulubione danie mojego Męża. Gdyby mógł, jadłby tylko to. Dla mnie jest to szczególna potrawa, ponieważ mój Mąż, który nigdy w życiu nic nie ugotował, na moje 30-ste urodziny, SAM, WŁASNORĘCZNIE (no dobra, pod moim bacznym okiem) przyrządził te polędwiczki dla mnie na urodzinową kolację. Smakowały cudownie, nie odbiegały niczym od wzoru. Czyli(...)polędwiczki dojdą. Dzięki temu zabiegowi będą wyjątkowo soczyste i mięciutkie w środku. SOS PIECZARKOWY: Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła i wrzuć na nie posiekaną w drobna kosteczkę cebulę. Lekko podsmaż. Pieczarki umyj i wrzuć w całości do cebuli (większe pieczarki podziel na pól). Podsmaż je przez kilka minut, mają być nawet lekko przypieczone. Do pieczarek dodaj 2 łyżeczki musztardy

Słodko-Słony Świat Ilony
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 168

pszennego czy żytniego chleba na zakwasie. Mąka gryczana , otrzymywana jest z nasion gryki, uprawianej jako roślina zbożowa,  pochodzi  z Azji. Szaro - brązowa mąka ma charakterystyczny smak, z lekką goryczką i używana jest głównie do ciasta na bliny i naleśniki, przy czym z reguły miesza się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu(...)niej chleb jest smaczny i nie kruszy się. Mąka pszenna , od tysięcy lat stanowiła podstawowy produkt żywnościowy na terenach zachodniej Europy. Jest podstawowym  składnikiem  wszystkich wypieków oraz dań mącznych. Bogata w gluten, ale niestety niektóre wartościowe składniki, takie jak błonnik, mogą jednak zostać usunięte z pszenicy w procesie przemiału.  Typy mąk  i zastosowanie Mąka

NaKońcuJęzyka
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 138

którym nie wiadomo czy autorki mają depresję – czule przez nich nazywaną „deprechą” – czy apatię, czy targa nimi nostalgia, czy przygnębienie. Post tak wzruszający, że aż się chce dać autorkom adres Stowarzyszenia do Walki z Depresją, to może by ktoś ich uświadomił, że „deprecha” to całkiem poważna choroba, a nie miauczenie panien, że paznokieć krzywo pomalowały. Po pierwszym odetkaniu(...)długo, w trakcie wyrabiania dodaję łyżkę zimnej wody i jedno żółtko. Formuję burgery i wstawiam do lodówki. Pół godziny przed smażeniem wyciągam, żeby mięso miało temperaturę pokojową. Smażę na lekko natłuszczonej patelni grillowej lub grillu. Stopień wysmażenia pozostawiam wam. U mnie się dzieli, ja lubię różowe w środku, a Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec

ladykitchen
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 301

Mięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita wypełniliśmy farszem mięsnym, a szynkę i karkówkę wcisnęliśmy w siatkę wędzarniczą. Teraz wiszą w garażu i czekają na Wielkie Wędzenie. JAK PRZYGOTOWALIŚMY KIEŁBASY? Mięso: 3 kg łopatki 1,5 kg karkówki(...)wywarem z gotowania wlaliśmy do większego garnka. Dodaliśmy wodę, zagotowaliśmy, a następnie ostudziliśmy. Dodaliśmy saletrę i sól. Wrzucamy tyle soli, aż włożone do garnka jajko utrzyma się (może się lekko zatapiać) na powierzchni wody. Mięso układamy w garnku (najlepiej kamionkowym) i zalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne miejsce. My trzymaliśmy mięso

OstryKęs
Pomidory San Marzano zapiekane z oliwą i czosnkiem 148

mogę nie wspomnieć zupełnie oddzielnie o towarzyszącym dziś głównemu daniu- zapiekanym w oliwie z czosnkiem pomidorkom San Marzano. Stały się one gwoździem programu i przyćmiły na wstępie same żeberka do których je podałam. Wszyscy rwali bagietkę rękami na strzępy i zanim zabrali się na poważnie do żeberek, maczali jej kawałki w ciepłej aromatycznej oliwie i miękkich upieczonych pomidorkach. Takie(...)wybieraj jedynie konserwowane w całości. Warto poszukać tej odmiany właśnie- San Marzano, ale sprawdź autentyczność na opakowaniu. Sprawdź czy mają znaczek unijnej autentyczności. No i same żeberka, równie pyszne, lekko pikantne, przystępnie dla każdego. Nie wiele na żeberkach zazwyczaj mięsiwa. Jest to potrawa raczej dla "ogryzaczy" i lubiących biesiady przy stole. SKŁADNIKI na 4 osoby: kiść (grono) pomidorków San Marzano

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 481

schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5  3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania(...)dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali.   Można też przekręcić blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę przestudzić. Kroić lekko ciepłą i delektować się smakiem

Grunt to przepis!
Pieczony pstrąg z muślinowym sosem oraz zielona sałatka ze szparagów i fasolki z pistacjowo-szałwiowym pesto 126

Dziś prezentuję obiad dla prawdziwych smakoszy. Upieczemy filety pstrąga łososiowego, skropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć im będzie przepyszna

Food Square
Dietetyczne pizzerinki 240

Do wykonania tych pysznych bułeczek zainspirował mnie blog „Z kotem w kuchni”, na którym znajdują się przepisy dla osób będących na diecie Dukana. Przepis wydał mi

Mania Gotowania
Domowy kandyzowany imbir 211

stawom. Gdy pogoda sprzyja przeziębieniom, chętnie sięgam po imbirową herbatę z miodem i cytryną i uwielbiam pogryzać kandyzowany imbir. Takie słodkie, ale zdrowe małe co nieco. Poza tym nie da się go zjeść zbyt dużo ;-) Kandyzowany imbir możecie oczywiście kupić w sklepie. Zwykle jest on niestety dość drogi. Dla mnie kolejnym minusem jest fakt, że kupny imbir zawiera konserwanty(...)imbiru. Wymieszać. Postawić  na palniku.   Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Cukier roztopi się. Zmniejszyć ogień, gotować 20 - 25 min, aż cukier zacznie się krystalizować - masa lekko zgęstnieje i powstanie syrop cukrowy. Każdy kawałeczek imbiru będzie oblepiony syropem. Na ściankach garnka, jak widać na zdjęciu, pojawi się cukrowy nalot to znak, że najwyższa pora wyjąć imbir.   Gorący

maniapieczenia
3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym 132

kuchnią włoską, jest znana również w kuchni Meksyku i Rumunii, w której jest uznana za produkt tradycyjny. O jej procesie powstawania, cennych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych oraz o przeróżnych daniach świata, w których występuje, można by było pisać bardzo, baaardzo długo – dlatego zachęcam zapoznania się z większą ilością informacji na własną rękę.  Ostatnimi czasy staje się również popularna(...)pozostałymi składnikami (można mikserem) ucierając wszystko np. widelcem. Masę przekładamy do uprzednio wysmarowanych tłuszczem foremek silikonowych lub kokilek. Wstawiamy do piekarnika na ok.25min – i pieczemy je do uzyskania lekko brązowiej(zarumienionej) barwy masy.  Gruszki dokładnie myjemy, obieramy, oddzielamy gniazda i przeciskamy przez sito – w celu uzyskania musu. Doprawiamy go szczyptą imbiru oraz leciutko posypujemy zmielonym pieprzem.  Po upieczeniu

Symfonia Smaków
Ketchup z cukinii i pomidorów 268

Cukinii w tym roku jest tyle, że nie wiadomo już co z niej robić. Najlepsza jest niewielka, o delikatnej skórce i niewielkiej ilości bardzo drobnych pesteczek

Codzienna kuchnia niecodzienna