lekkie dania - 4237 przepisów (strona:217/283)

TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 285

się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało,  a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu(...)zagotuj maliny z cukrem, aż do jego rozpuszczenia (ja maliny miałam już rozmrożone). Dodaj do tego rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i pogotuj 1-2 minuty , aż całość zacznie lekko gęstnieć. Zdejmij garnek z ognia i wlej do malin rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Zamieszaj i odstaw frużelinę do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. KREMY: Śmietana kremówka i mascarpone muszą być

Słodko-Słony Świat Ilony
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 250

spotykany deszczyk. Pomimo to było dość ciepło i bardzo przyjemnie, dziś nieco chłodniej, ale ze spokojnym sercem można powiedzieć, że taką jesień da się lubić (a nawet kochać!). Nie da się ukryć, że jesienią może być bardzo smacznie, bo na straganach roi się od wspaniałych dobroci tj. dynia, cukinie, kabaczki, jeżyny, dorodne papryki,chilli i soczyście dojrzałe pomidory! Nie zapominając(...)dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. (Jeśli zależy nam na czasie można zaniechać tą czynność, jednak wtedy dynia mniej przejdzie smakiem dodatków). Krążek sera camembert lekko obsmarowujemy oliwą i  obtaczamy z dwóch stron posiekanymi listkami świeżej kolendry, na jego wierzch wykładamy pół łyżeczki miodu i również odstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg

Symfonia Smaków
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 502

mąki orkiszowej ( u mnie typ 750) lub 500g mąki pszennej - 50g drożdży - 200g kwaśnej śmietany ( u mnie 12%) - 250g masła ( w temp.pokojowej) - 2 żółtka - 1-2 łyżki cukru trzcinowego ( dałam 1/2) - szczypta soli W naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać cukier trzcinowy , zalać letnią śmietaną i odstawić na kilka minut. Mąkę, sól i masło posiekać na stolnicy. Użyłam malaksera z hakiem. Następnie(...)minut pod przykryciem. Przed wstawieniem do piekarniku ponakłuwać widelcem i posmarować wodą lub rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia. Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze migdałami. Uwaga: pierwszego dnia ciasto

Smaczne Zdrowe
Pieczony udzieć indyczy. Smaczne, zdrowe mięso z piekarnika. 194

Udziec indyczy. Bardzo smaczne, zdrowe, soczyste, rozpływające się w ustach mięsko. Udziec przygotowałam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, z użyciem minimalnej ilości tłuszczu, a i tak

Kuchnia z widokiem na ogród
Lasagne bolognese krok po kroku 315

Lasagne to jeden z ulubionych obiadów mojego męża. Przygotowuję ją bardzo często, i chyba nigdy nam się nie znudzi. Po spaghetti Bolognese jest to chyba najpopularniejsze Włoskie danie. Lasagne kosztowałam już kilkakrotnie będąc we Włoszech, ale szczerze mówiąc zawsze ta moja smakuje mi najbardziej J Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese           Składniki: 9 płatów makaronu(...)przygotowanym sosem pomidorowym. Makaron do lasagne podgotowuję przez 2-3 minuty w dużym garnku, uważając aby płaty się nie skleiły (można dodać do wody łyżkę oliwy). Moim zdaniem warto lekko pogotować makaron, gdyż nie ryzykujemy wtedy, że będzie chrupiący. Na końcu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i smażymy przez około 2 minuty na małym

Mania Gotowania
Pierogi ruskie 133

Lubicie pierogi? Bo ja bardzo, a szczególnie ruskie. Wydawać by się mogło, że co jak co, ale pierogi są na pewno kulinarnym wynalazkiem czysto polskim. A

mojewypiekiinietylko
Frittata z cukinią i tymiankiem 156

Sezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w pięciu smakach 350

kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, 6 suszonych grzybów shitake, sosu sojowego, oliwy, 2 łyżek stołowych czystej wódki, oleju sezamowego, 3 łyżek ziaren sezamu 200 gram makaronu ryżowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia we wrzątku grzybów shitake - aby nie były twarde powinny poleżeć w wodzie przez kilka godzin - najlepiej przez noc. Następnie przeszedłem do przyrządzenia przyprawy "pięć smaków(...)plasterki selera i pietruszki, a po kolejnej minucie marchewkę, po dalszych dwóch minutach cukinię i pora. Całość smażyłem na średnim ogniu, przez około 6 minut, aż warzywa zrobiły się lekko miękkie. Wtedy dodałem do woka 2 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki oleju sezamowego oraz 3 łyżki ziaren sezamu. Całość podgrzewałem jeszcze przez chwilę. Na talerze wyłożyłem ugotowany makaron ryżowy

Wyprawy kulinarne
Szybki biszkopt z truskawkami i czekoladą na każdą imprezę 192

się wielkie litery, I wielkie oklaski. I zadowolone, najedzone, uśmiechnięte buzie. Uwielbiam je za, za...za wszystko! Za prostotę, za szybkość wykonania, za przystępne składniki...za nieziemski smak- lekko chrupiący na zewnątrz i rozpływający się w ustach środek. I czekoladę. Omm... i, oczywiście, a może i przede wszystkim, TRUSKAWKI!  Może wydało Wam się dziwne to, co napisałam w pierwszej(...)kokosowymi. Piecz około 1 h, aż wierzch będzie delikatnie chrupki, a patyczek wetknięty w środek ciasta suchy.  Po wyjęciu z piekarnika, zostaw ciasto w foremce około 30 minut, daj mu wystygnąć.  Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:                 Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?  Podziel się swoją

Gotowanie to kochanie
Lody Jeżynowe Domowe 174

lody jeżynowe. Gdzie się nie odwrócę każdy je zachwala, więc chciałam sprawdzić co to za cudo. Wykonanie ich nie sprawia trudności, przepis znalazłam na Moje Wypieki , jednak sposób wykonania lekko zmodyfikowałam tak jak i zwiększyłam ilość owoców. Kolor wyszedł obłędny i smak mocno jeżynowy. Faktycznie smaczne bardzo. Podałam je w rożkach, które kupiłam w jednym markecie, ale podrasowałam je zalewając(...)lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją Waszego sprzętu. Lody na koniec przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 godzin. Potem po wyciągnięciu ich musimy dać im dosłownie 1-2 minutki i możemy formować miękkie kulki. Konsystencja lodów tak przypadła mi do gustu, że zrobiłam też malinowe, które widać na którymś zdjęciu, to ten jaśniejszy lód

Blondynka Gotuje
Ruskie pierogi, czy na pewno? 178

Pierogi ruskie , nazwa nieco myląca, bo tak naprawdę, jest to  tradycyjna polska potrawa. Czy na pewno? Wszyscy je uwielbiamy, ale warto wyjaśnić ich pochodzenie. Poszperałam

W kuchennym oknie Ewy
Kaczka z jabłkami i żurawiną 193

Dzisiaj przepis na wspaniałą aromatyczną kaczkę z jabłkami i żurawiną. Sama kaczka nie wymaga dużej pracy przy przygotowaniu. Jedynym jej mankamentem jest długi czas pieczenie. Podczas

Kolizje Smaków
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 165

Na tartę czekoladową miałam ochotę od momentu kiedy obejrzałam film „Służące”, oczywiście na wersje bez dodatków (ci którzy oglądali wiedzą o czym mówię). Przepis znalazłam na

Mania Gotowania
Grillowany schab w bułce z makaronu 310

Makarony w naszej rodzinie uwielbia każdy, a przepisów z wykorzystaniem makaronu na blogu jest całe mnóstwo. Ale ten przepis na grillowany schab w bułce z makaronu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gofry z truskawkami - jak z budki 104

Gofrownicę mam - ale używałam rzadko, bo przecież najwygodniej jest pójść do budki i kupić gotowe :) oboje z Mężem lubimy gofry, ale kupujemy je tylko przy okazji

Kolorowy Przepisownik
Rolada szpinakowa z łososiem 333

Zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze

UgotujmyTo.pl
Barszcz zabielany z ziemniakami, smak mojego dzieciństwa i kuchni prababci 320

Od dawna z rozrzewnieniem wspominam wspominam ten smak. Barszcz, jaki we wczesnych latach dzieciństwa gotowała mi moja prababcia, urósł w mojej pamięci do miana legendy. Jedliśmy

Taste Of My Day
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 206

Lubię mieć  pod ręką gotowe ciasto francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-) Posiadając takiego gotowca 

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 385

Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde, a całość mdła. Tarta wyszła pyszna co zachęciło(...)Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki (po to by ciasto nie zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania