lekka - 5765 przepisów (strona:8/385)

Truskawkowy sernik na zimno 314

serem i jogurtem. Truskawki miksujemy razem z cukrem. Żelatynę przeznaczoną do masy owocowej zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Gdy żelatynę się rozpuści, a następnie lekko przestygnie wlewamy ją do masy truskawkowej, cały czas miksując. Masę odstawiamy do lekkiego stężenia. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, studzimy i gdy żelatyna(...)jest jeszcze lekko ciepła wlewamy do masy serowej miksując przez chwilę, aby nam się dobrze rozprowadziła. Tortownicę wykładamy folią spożywcza, na dno układamy biszkopty. Na środek tortownicy wlewamy 3 łyżki masy serowej, następnie 3 łyżki masy truskawkowej i znowu masę serową, etc. Na koniec wykałaczką mieszamy lekko obie masy. Tortownicę wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 236

rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. 2. CIASTO (7 min) do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniego mleka (nie może być ciepłe bo zabije drożdże). Wyrabiamy ciasto ok. 5 min, w miarę potrzeby(...)dodajemy trochę mąki lub mleka (jeśli się klei lub jest zbyt suche). Ma być gładkie i miękkie. Ogólnie im dłużej wyrabiane, tym lepiej. 3. WYROŚNIĘCIE CIASTA (30 min) ciasto lekko oprószamy mąką, umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką lub talerzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia jego objętości czyli ok. 30 min jeśli macie ciepło w kuchni. Jak się

Nerds Kitchen
Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi 296

łyżki (25g) mąki pszennej 20g masła 75g sezamu 75g orzechów ziemnych prażonych Wykonanie: - masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia - orzeszki drobno posiekać - sezam uprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru, zdjąć z palnika, ostudzić - białko roztrzepać, dodać przesiany cukier puder, wymieszać - do masy białkowej dodać rozpuszczony tłuszcz, składniki ponownie lekko ubić (ręczną trzepaczką) - wsypać przesianą mąkę, wszystko wymieszać(...)ciastkami, odstępy między nimi mogą być niewielkie, gdyż nie będą rosły podczas pieczenia - gotowe ciastka piec około 12 minut lub do zrumienienia - po upieczeniu ciastka delikatnie podważyć, gdyż mogą lekko przykleić się do papieru, wystudzić - przechowywać w zamkniętym pojemniku Ciasteczka sezamowe są chrupiące i niezbyt słodkie, więc zadowolą również osoby, które nie przepadają za słodyczami. Gotowe ciastka nie kruszą się

Smakołyki Bereniki
Hiszpania, czyli pikantne gazpacho z grzankami 148

lekką kolację, słoneczne jak Hiszpania - mój pomysł na gazpacho. Doskonałe zarówno w upalne, jak i chłodniejsze dni.  Do przygotowania gazpacho potrzeba: 2 puszek pomidorów (mogą być krojone, jak i całe), bagietki, 1 papryczki chili, średniej wielkości ogórka, 1 żółtej papryki, 3 szalotek (ewentualnie średniej wielkości cebuli), 4 sporych ząbków czosnku, 50 gram masła, oliwy, octu winnego białego, soli morskiej(...)posiekany ząbek czosnku, niewielką ilość soli i pieprzu. Całość utarłem tak, aby masło przeszło czosnkowym aromatem i połączyło się czosnkiem w miękką masę.  Pozostałą część bagietki pokroiłem pod lekkim skosem w kromki o grubości około 1 cm. Każdą kromkę posmarowałem masłem czosnkowym. Tak przygotowane bagietki ułożyłem na grillu elektrycznym (można oczywiście użyć piekarnika z funkcją grilla) i podpiekałem lekko

Wyprawy kulinarne
Magiczne ciasto na niepogodę 175

Naprawdę! Ja nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam. Przygotowujemy tylko jedną masę, wstawiamy do piekarnika, a wyciągamy trójwarstwowe cudo, składające się z dwóch warstw budyniowych o różnej konsystencji i lekkiego ciasta biszkoptowego na wierzchu. Przepis znalazłam na jakiejś angielskiej stronie (niestety nie zapisałam sobie jej nazwy) i postanowiłam wypróbować przy najbliższej okazji. Okazja trafiła się dość szybko i dziś mogę(...)zaprezentować... Magiczne ciasto warstwowe proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Do ciasta należy przygotować: 100 g dobrej jakości masła 600 ml mleka (lekko ciepłego) 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 szklankę mąki 1/3 szklanki naturalnego kakao 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (może być zwykły, ale wtedy miksowanie potrwa trochę dłużej) 1/4 łyżeczki białego octu winnego Do polewy

Ratunku obiad
Mus kawowy 5983

kakao 1 i 1/3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody kakao do dekoracji Wykonanie: - żółtka przełożyć do rondelka, roztrzepać - kawę  i cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego ostygnięcia - żółtka podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) do lekkiego zagrzania, wlać przygotowany napar kawowy, wymieszać i dalej podgrzewać, mieszając, aby masa nie przywarła do spodu (jeśli(...)mieszania utworzy się piana, można masę zdjąć na chwilę z ognia, aby opadła) - masę podgrzewać do lekkiego zgęstnienia, zdjąć z ognia, ostudzić - jeśli masa nie jest jednolicie gładka, można przetrzeć ją przez sito - do ostudzonej masy dodać serek, wymieszać - 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia - do żelatyny

Smakołyki Bereniki
Warstwowy torcik na zimno 5856

gorącej wody.Mieszając podgrzewać na lekkim ogniu do rozpuszczenia się galaretki.Lekko przestudzić i wlać 1 szk zimnego mleka.Odłożyć do lekkiego stężenia.Gdy galaretka będzie tężeć z miksować mikserem na wolnych tak długo aż galaretka zwiększy objętość i powstanie lekka pianka.  Tortownice o średnicy 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą ,wylać zmiksowaną galaretkę i odłożyć do lodówki

Ala piecze i gotuje
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 248

Uśmiech aż sam niesie się na usta(;  Dzisiaj, krótko i na temat: energetycznie, zdrowo, kolorowo na razowym spodzie! (;  Wczorajszy pomysł na obiad narodził się spontanicznie, z powodu lekko imprezowego sobotniego wieczoru i małej ilości składników w kuchni ze względu na koniec tygodnia (;  Nie znam osoby, która nie lubi domowej pizzy, więc mam nadzieje, że ten pomysł podpasuje(...)mąki, początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia się mąki z wodą, kolejno pomagamy sobie za pomocą rąk zagniatając na zwarte i elastyczne ciasto.  Dno miski oprószamy lekko mąką, ciasto formujemy w kulę i lekko spłaszczamy, jego powierzchnię smarujemy oliwą (zapobiegnie to nam przed wyschnięciem jego powierzchni). Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką umieszczamy w ciepłe miejsce, dalekie

Symfonia Smaków
Tarta śmietanowa z rabarbarem 222

zdjęciu obciążników i papieru. Rabarbar można pokroić na cieńsze lub grubsze plasterki, należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że większe kawałki po upieczeniu mogą być al dente (półtwarde, lekko chrupiące). Jeśli lubimy bardzo miękki rabarbar, możemy pokroić go drobno, a także w końcowej fazie pieczenia ciasto przykryć folią aluminiowa, co przyspieszy zmięknięcie rabarbaru. Można również pokrojony rabarbar przez(...)minut w 180 stopniach (jeśli korzystamy z formy do tarty, wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć cienko ciastem cały spód i boki formy) - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić NADZIENIE - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić, połączyć ze śmietaną, dodać jajko, dokładnie wymieszać, przesiać mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej masy - rabarbar oczyścić

Smakołyki Bereniki
Mini serniczki z kremem truskawkowym 504

lodówce - formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach - temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzić - do twarogu dodać białko, cukier oraz przesianą mąkę, składniki krótko wymieszać (łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji - masę serową rozłożyć w podpieczonych babeczkach, wypełniając mniej więcej 3/4 ich wysokości, lekko(...)piec przez 20 minut - truskawki pozbawić szypułek, umyć i zmiksować blenderem na mus - mus przełożyć do rondelka z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia masy, cały czas mieszając - po tym czasie masę zdjąć z ognia, dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia - podpieczone serniczki wyjąć z piekarnika

Smakołyki Bereniki
BLACKBERRY SOMERSBY. 142

Myszka. Jest niesamowicie poręczna i lekka. Już towarzyszy mi w poruszaniu się po czeluściach internetu. 3) Szklanka, która idealnie mieści całą zawartość butelki nowego Somersby jeżynowego. Smukła i lekka. 4) Otwieracz do butelek, smycz oraz długopis, również w tym szałowej, jeżynowej barwie. Całość zapakowana w kolorowy, bardzo ładny karton. Kiedy otworzyłam go, zaparło mi dech. Takiej niespodzianki się(...)również Somersby, ale o smaku jabłkowym. Bardzo je lubię, więc spodziewałam się, że i nowy smak przypadnie mi do gustu. Nie pomyliłam się Jest to bardzo kobiece piwo. Słodkie, lekko gazowane,orzeźwiające  z delikatną pianką, która szybko znika. Ma niesamowicie mocny owocowy aromat i smak, wyraźnie jeżynowy..Bąbelki przyjemnie łaskoczą w podniebienie. Otworzywszy butelkę, od razu uderzył mnie kuszący

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i długo dojrzewającą szynką wołową 202

podoba ;) *Bresaola to typowa długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego. Bresaola jest wcześniej solona, po czym dojrzewa 2-3 miesięce, aż będzie twarda i zmieni kolor na cimnoczerwony, nawet lekko fioletowy. Dojrzewanie odbywa się w optymalnych warunkach temperatury i wilgoci. Podczas dojrzewania zazwyczaj naciera się ją ziołami, kminkiem czy też kolendrą. Idealna do zamaczania w czerwonym wytrawnym winie np. Chianti(...)zanurzeniu staje się krucha i miękka. Szynka ta ma delikatny smak, lekko słony. Jest wędliną chudą i lekkostrawną. Pokrojona na bardzo cienkie plasterki idealnie nadaje się do carpaccio (oryginalne carpaccio podaje się z polędwicą wołową) i sałatek.   Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i dojrzewającą szybką wołową Składniki na jedną porcję: - 4 liście sałaty masłowej - 4-5 truskawek

Sajkofanka smaku
Indyk a’la książę Orloff. 205

Soubise jest gotowe, kiedy ryż i cebula zmiękną i trochę się zezłocą. Etap 3 - pieczarki-duxelles. 30dag pieczarek posiekać  na drobną kostkę i smażyć na maśle ,aż się lekko zarumienią. Doprawić do smaku i odstawić do przygotowania nadzienia. Ten etap robimy ,kiedy mięso i ryż są w  piekarniku. Etap 4 - sos do nadzienia i na wierzch mięsa. Składniki(...)starty na dużych oczkach ,posmarujemy nim wierzch mięsa.1 łyżkę sera pozostawić do posypania wierzchu . Etap 5 - epilog –zapiekanie. Mięso pokroić na dosyć grube plastry. Żaroodporny półmisek posmarować lekko masłem. Na brzegu półmiska położyć jeden kawałek mięsa, lekko przyprószyć solą ,pieprzem  i posmarować (obłożyć)  nadzieniem-ryżem. Następny plaster położyć tak ,aby lekko zachodził na poprzedni ,doprawić i posmarować

Kulinarny karnet Christophera
Chleb Galicyjski 146

Wymieszać w misce drożdże z wodą. Wlać wraz z oliwą do zagłębienia zrobionego w mące, odczekać 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce(...)godziny, by wyrosło. 3. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Dodać pestki dyni, słonecznika i proso. Delikatnie zagnieść.  4. Uformować kulę. Skręcić na czubku, żeby powstał zawijas. Przełożyć ciasto na przygotowaną blachę i oprószyć mąką kukurydzianą. Przykryć dużą miską i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, by wyrosło i podwoiło objętość.  5. Wstawić

Apetyczna babeczka
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 285

Signora Gina jeszcze żyje.... Sałatka Pani Giny nr 2 Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz(...)inny smak, jeden woli bardziej octową a drugi słodszą i łagodniejszą. Sami musicie wyczuć smak swojej zalewy. Doprowadzamy ocet do wrzenia, i dosypujemy cukru , niewiele, ma być lekko słodkawa zalewa..Następnie dajemy kilka liści laurowych - ja swoje obrywałam na Sycylii, suszyłam na słońcu, także 1 tamtejszy aromatyczny listek to jakby ze 3 tego z torebki, jest kolosalna różnica w zapachu

Z Kuchni Do Kuchni
Pozdrowienia z Czarnego lądu- współpraca z ASTRA - Rooibos zielony 133

działają relaksująco i odprężająco. Herbata Rooibos nie zawiera kofeiny, dlatego można ją pić o dowolnej porze dnia. Ja podaję ją również dzieciom. Doskonale usuwa nadmiar wody z organizmu, działa lekko moczopędnie, oczyszcza nasz organizm z toksyn.   Z pozoru identycznie ywglądające herbatki, są tak naprawdę różne. Różnią się smakiem i kolorem. Ja już mam swojego faworyta i wiem jak jedną(...)Afryki, gdzie wśród dziewiczej przyrody, człowiek odzyskuje siły, łagodnieje i wydobywa przykurzone gdzieś na dnie, całe pokłady energii. Herbatka Rooibos zielony z czerwonokrzewu z trawą cytrynową, jest o lekko żółtawym delikatnym zabarwieniu. To świetna pauza w ciągu dnia, fantastycznie gasi pragnienie, nie rozdrażnia . Jej uspokajający smak z lekko wyczuwalną nutką cytrynową pobudza zmysły, koi nerwy, łagodzi. Podana między posiłkami działa

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebek dyniowy 276

stopniach do miękkości. U mnie to trwa zazwyczaj trochę ponad godzinę, ale wszystko zależy od piekarnika, wielkości kawałków i ustawionej temperatury. Miękkość dyni można sprawdzić patyczkiem. Upieczone kawałki lekko ostudzić, łyżeczką wydrążyć miąższ, następnie rozdrobnić go blenderem, przetrzeć przez sitko lub rozgnieść widelcem. Chlebek ma niesamowity żółty kolor i mięciutkie wnętrze, które zachowuje swoją świeżość przez kilka dni. Lekko słodki(...)mąka do podsypania, olej do wysmarowania dłoni i formy białko + odrobina mleka do posmarowania chleba Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - połowę mleka lekko podgrzać tak, by było letnie - do mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia - 250g mąki przesiać, dodać cukier, sól, purée

Smakołyki Bereniki
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 138

jednej cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy je marynować mieszamy wszystkie składniki marynaty. Ma być lekka emulsja. Nurzamy w niej kurczaka, starając się go bardzo dokładnie pokryć marynatą. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki. Zostawiamy na minimum(...)dniu obiadu filety lekko smażymy po 2-3 min z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanka wody i łyżką oleju i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Temp 190 stopni, 40 min. Dodatek wody sprawi, że filet dojdzie i nie będzie suchy jak wiór. SOCZEWICA ZIELONA pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki

ladykitchen
Paella mixta 146

naszego dania. W skład sofrito wchodzi: cebula, czosnek, pomidor i zielona papryka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, Gdy cebula się lekko zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Wszystko dusimy na małyn ogniu około 15 minut i przekładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy znowu olej i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego(...)kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dorzucamy sofrito i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oleju jest za mało, dolewamy odrobinę. Następnie dorzucamy fasolkę pokrojoną w 2 cm kawałki, przyprawę do paelli, natkę, solimy i wszystko zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum

Kulinarne przygody Gatity
Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek 138

każą to trzeba wykonać i nie marudzić :-). Cebula dusiła się bardzo długo, prawie półtorej godziny. Efekt przerósł moje oczekiwanie, połączenie słonych filecików anchois z lekko słodka cebulę rewelacyjne ! Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek Składniki Na ciasto: 250 ml wody 45 g świeżych drożdży 410 g maki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek EV szczypta(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim rozwałkowane ciasto o wymiarach 25 x 35 cm. Cebulę lekko solimy i równomiernie rozkładamy na cieście. Następnie tworząc kratkę układamy na niej fileciki anchois i oliwki. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy 20 minut, aż będzie chrupiące

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowe roladki z łososiem 327

Dzisiaj oczywiście wielkanocnego menu ciąg dalszy. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a rolada bardzo ładnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Do rolady upiekłam placek o wymiarach 30 x 40 cm. Jeśli upieczemy placek większych rozmiarów będzie on wtedy cieńszy, a rolada będzie bardziej(...)zrolowana". Polecam również zwijać placek, kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, łatwiej da się uformować. Inspiracja  Lepszy smak . Szpinakowe roladki z łososiem Składniki: 1 opakowanie 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 4 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz 200 g wędzonego łososia 200 g serka śmietankowego Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka chłopska 205

można opisać zaproponowane przeze mnie dzisiaj danie. Inspiracją do jego przygotowania były pieczonki jurajskie przygotowywane w żeliwnym garze na ognisku. Ale w domu, w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, przy lekkiej modyfikacji składników danie też jest bardzo smaczne, choć może brakuje trochę atmosfery ogniska i gotowania na świeżym powietrzu. W każdym razie ja dzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem(...)obraniu pokroiłem w plasterki o tej samej grubości, co seler i burak. Cebule obrałem z łupinek i pokroiłem w półcentymetrowe półplasterki. Ząbki czosnku również obrałem z łupin, po czym lekko rozgniotłem je nożem i grubo posiekałem. Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarowałem oliwą i na jego dnie ułożyłem warstwę ziemniaków. Ziemniaki te lekko posoliłem i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem, 2 łyżeczkami

Wyprawy kulinarne
Szarlotka 217

ćwiartki, wykroić gniazda nasienne - każą ćwiartkę przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki - na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje - do karmelu dodać pokrojone jabłka, wymieszać, smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną - gdy jabłka lekko się zezłocą, zdjąć je z palnika, ostudzić - formę wyłożyć papierem(...)pieczenia - schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części, jedną schować ponownie do lodówki, drugą wyłożyć na dno formy (rozciągam lekko ciasto, układam na dnie formy i wylepiam dłonią całe dno), nakłuć widelcem - na cieście równomiernie rozprowadzić cienką warstwę mąki ziemniaczanej - ciasto posypać połową cynamonu, wyłożyć ostudzone jabłka, wyrównać, posypać resztą cynamonu - przygotować kawałek papieru do pieczenia wielkości formy - wyjąć

Smakołyki Bereniki
Ciasto Gateau St.Honore' - z moją przeróbką 214

amoniakiem Dodać masło i posiekać jak najszybciej nożem Cukier utrzeć z żółtakami (w misce) i dodać do mąki - połączyć rękoma Dodać do tego śmietanę i mokrymi rękoma zarobić lekko ciasto Ciasto rozwałkować według okrągłej formy i przełożyć do pieczenia Piec w temp. 200 - 220 stopni C przez  około 20 min Moje kruche piekłam w prodiżu około(...)lekkiego zarumienienia Można wokół ciasta kruchego wycisnąć wąski pasek ciasta ptysiowego, brzeg ciasta będzie wyższy, ale według mnie nie jest to konieczne. Jako, że nie podano jak upiec ciasto kruche, skorzystałam z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Tam znalazłam taki jak Wam podałam. Składniki na ciasto ptysiowe: 140  gram mąki pszennej szczypta soli 4 lekko ubite jajka

Proste Potrawy
Jak zrobić polewę czekoladową 169

polewę z czekoladą : czekolada- tabliczka gorzkiej- 10 dag 4 dag masła Przygotowanie : Masło rozpuść w rondelku Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę- wymieszać Odczekać do momentu, aż masa zacznie lekko gęstnieć, polać ciasto. Ciasto z dynią   polałam polewą z użyciem kakao. Składniki : 4 łyżki kakao 3-4 łyżki gorącej wody 12 dag cukru pudru łyżka masła Przygotowanie : Kakao zmieszałam(...)Postawiłam na ogniu i cały czas mieszałam do momentu, aż masa się zagęściła Gorącą polewę polałam ciasto. Ta zawiera żelatynę i przez jest to błyszcząca, przy krojeniu może się lekko zwijać za nożem. Poniższy przepis na polewę pochodzi z Moich Wypieków . Wypróbowałam, polewa udała się, ale trzeba polewać ciasto, gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje. 4 łyżki cukru kryształu

Proste Potrawy
"Parowe" z czekoladą i jogurtem 130

Mąkę wymieszać w misce lub garnku z połową cukru, i solą, zrobić na środku wgłębienie. Do dołka wkruszyć drożdże, posypać pozostałym cukrem i zalać połową mleka. Drożdże z mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie(...)elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i jeszcze lekko zagnieść. Kroić na kawałki, rozciągać palcami na krążki. Każdy krążek nadziewać nutellą, formować kulki wielkości małego jabłka, lekko spłaszczyć. Uformowane kluski pozostawić na kilkanaście minut aby trochę podrosły, następnie gotować partiami na parze pod przykryciem ok. 15 minut

Praktyczna pl
Puszyste rogaliki drożdżowe 141

łyżki cukru mąka krupczatka do podsypywania W naczyniu wymieszać mąkę z solą i 2 łyżkami cukru. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże,posypać je 1 łyżką cukru. Wymieszać mleko z wodą, lekko podgrzać. Połowę płynu wylać na drożdże, lekko zamieszać, pozostawić na chwilę aby drożdże ruszyły. Wybić jajka. Łyżeczką albo skorupką oddzielić oddzielić ok. 1/3 z jednego jajka i odłożyć do miseczki(...)rękami) koło, przekroić na 8 części. Odłożoną część jajka wymieszać z 3 łyżkami mleka. Na talerzyk wysypać 3 łyżki cukru. Na brzegu każdego kawałka ciasta położyć trochę marmolady, lekko wgnieść, zawijać rogaliki. Każdy rogalik smarować z wierzchu mieszaniną mleka i jajka, następnie zamaczać w cukrze. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Gdy rogale lekko podrosną upiec w temp. 175 stopni

Praktyczna pl
Bułeczki Maślane 111

jajka 125 g masła Dodatkowo: 1 żółtko 3 łyżki mleka Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy cukier i sól. Robimy dołeczek, wlewamy rozpuszczone w 50 ml letniego mleka drożdże, zasypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny nam się spienić. Następnie dodajemy pozostałe letnie mleko, ciepłe rozpuszczone masło i jajka. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy(...)przykryciem na około 1,5-2 h do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, lekko podsypując mąką formujemy około 15-16 jednakowych kawałków. Lekko je rolujemy, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i bardzo lekko je spłaszczamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 15-30 minut do napuszenia się. Następnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy około

Made By Mom And Son
Bukiet sałat z serem i miętą 165

dlatego musiałam coś z nią zrobić. Tym razem powstała pyszna i bardzo lekka sałatka z małym mięsnym akcentem:) Do tego odrobina chudego sera i aromatyczna świeża mięta... Idealna lekka kolacja gotowa w pięć minut! Składniki: mieszanka sałat: krucha, lodowa, rukola oraz czerwona, 150g białego chudego sera, 250g kabanosów lub kiełbasek frankfurterek, pęczek świeżej mięty, 4 łyżki oliwy

Z miłości do słodkości
Lasagne rodem z Włoch 175

soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy i po jej podgrzaniu dodałem do niej posiekaną cebulę. Po jej lekkim zeszkleniu dodałem niewielką drobno posiekaną papryczkę chili oraz 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażałem na średnim ogniu przez około 3 minuty, po czym dodałem na patelnię mięso mielone(...)podgrzewałem aż do jego lekkiego przyrumienienia, uważając, aby nie zbrylało się ono w większe kawałki. Kiedy mięso zaczęło nabierać lekko rumianego koloru dodałem zawartość 1 puszki pomidorów, 1 łyżkę octu balsamicznego, 3 szczypty oregano, szczyptę tymianku i szczyptę bazylii. Przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Całość pozostawiłem na małym ogniu na około 10 minut, mieszając od czasu do czasu

Wyprawy kulinarne
Faszerowane pomidory w greckim stylu 163

świąteczno - noworocznym obżarstwie czas przygotować coś lekkiego, żeby dać odpocząć spracowanym trzewiom. Z lekkim i smacznym jedzeniem nieodparcie kojarzy się kuchnia śródziemnomorska. Dzisiaj postanowiłem przygotować faszerowane pomidory z sosem oliwkowym i kurczakiem przyprawionym w greckim stylu. Do przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych(...)ząbki czosnku. W głębokiej patelni (ja używam patelni typu wok) niezbyt mocno rozgrzałem około 2 łyżek oliwy i dodałem do niej pokrojoną cebulę. Po chwili, kiedy cebula zrobiła się lekko szklista dodałem również czosnek, a zaraz po nim pokrojonego kurczaka wraz z marynatą. Całość smażyłem na średnim ogniu, aż mięso kurczaka straciło swój różowawy kolor i stało się białe. Wówczas

Wyprawy kulinarne
Meksykańskie tacos con carne 227

części. Każdą z części cienko rozwałkowałem starając się uzyskać jak najbardziej okrągły kształt placków, a następnie smażyłem placki na płaskiej, mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż do ich lekkiego przyrumienienia się - po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki pozostawiłem do wystygnięcia. Następnie przygotowałem sos z awokado inspirowany meksykańskim sosem guacamole. Dojrzałe awokado przekroiłem na pół, wyjąłem(...)wymieszaniu odstawiłem do lodówki. Pozostałą część papryczki chili wraz z pestkami, 2 szalotki i 2 ząbki czosnku drobno posiekałem. 2 kolby kukurydzy umieściłem na grillu i podpiekałem je do lekkiego przyrumienienia z każdej strony. W moździerzu roztarłem pół łyżeczki kminu rzymskiego i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, do której dodałem szalotkę z czosnkiem i chili

Wyprawy kulinarne
Tarta z malinami 121

kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy od średnicy naczynia do tarty i wykleiłem nim wysmarowane wcześniej lekko masłem naczynie. Nie należy przejmować się łamaniem się ciasta - po ułożeniu ciasta należy docisnąć je rękoma, z miejsc gdzie jest nadmiar ciasta należy przekleić je do miejsc, gdzie jest(...)góry i dołu. Po rozgrzaniu piekarnika umieściłem w nim wyjęte bezpośrednio z lodówki ciasto. Ciasto podpiekałem przez 15 minut, po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i pozostawiłem do lekkiego przestudzenia. Do miseczki wycisnąłem sok z połowy limonki, co którego dodałem 3 duże jaja, 2 torebki (po 16 gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego i szczyptę cynamonu. Całość

Wyprawy kulinarne
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 351

mięsa, dlatego też nie wykorzystywałem ich do przygotowania dania, ale mogą świetnie posłużyć jako baza do rosołu. Poporcjowanego królika z każdej strony oprószyłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, lekko skropiłem oliwą, a następnie dodałem do niego około 2 łyżeczek posiekanego świeżego tymianku. Mięso przełożyłem do miski, aby całe pokryło się przyprawami i odstawiłem do lodówki na godzinę. Obrane marchewki(...)pietruszkę pokroiłem w dość grube (około pół centymetra) lekko ukośne plastry. Selera obrałem i również pokroiłem w plastry o takiej grubość. Cebule pokroiłem w grube piórka, czosnek w grube plastry, podobnie jak pora. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej czosnek i cebulę, kiedy cebula zrobiła się lekko szklista dodałem marchewkę, pietruszkę i selera. Całość podsmażałem około

Wyprawy kulinarne
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 273

bardzo często robiła je jak byłam mała. Zawsze przygotowywała gościom deser w dużej tortownicy a dla mnie w szklance (takie wyróżnienie niby?:D) Bardzo lubiłam ten deser, był lekki owocowy a co ciekawie za każdym razem można było komponować z niego różne kolory i nigdy się nie nudził:)  Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała(...)studzimy i następnie pokrywamy go dżemem np. porzeczkowym ( najlepiej żeby nie był zbyt słodki) Galaretkę rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do momentu aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dzielimy ją równie w trzech miseczkach. Do pierwszej dodajemy rozpuszczoną żelatynę  i 2 łyżeczki cukru pudru, układamy masę na biszkopcie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kawowe Brownie z Orzechami i Kremem 285

kupiłam potrzebne składniki i zabrałam się za przygotowanie słodkości. Brownie wyszło wspaniałe. Doskonale wilgotne, chrupiące orzechy, gdzieniegdzie kawałki czekolady i ten aromatyczny zapach kawy- rozkosz dla podniebienia. Do tego lekki, delikatny krem na bazie serków i śmietany kremówki…rewelacja smaków. Bardzo Wam polecam. Wspaniałe ciasto dla fanów brownie jak również dla tych, którzy jeszcze brownie nie próbowali – pokochacie(...)wykładamy papierem, wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Nie powinno być za suche, lekko wilgotne ale nie za mokre. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 250 ml śmietany kremówki (36%) 400 g serka śmietankowego (typu Philadelphia) 6 łyżek cukru pudru Śmietanę, serek i cukier

Made By Mom And Son
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 141

Hiszpanii grelos . Rapini należy do roślin krzyżowych i nieco przypomina młodego brokuła otoczonego dużymi liśćmi. Związany głównie z kuchnią portugalską i południowych Włoch, podobno jest znany ze swojego lekko gorzkiego, ostrego i orzechowego smaku. Czy ktoś z was miał okazję go spróbować? Liście włoskiej rzepy w całej okazałości, nawet można dostrzec małego "brokulika" /By Roedelius(...)ciekawy jest też kolejny etap przygotowań, w którym to ugotowane warzywa zalewa się w misce gorącą mieszaniną oliwy, czosnku, chilli, anchois i nasion kopru włoskiego. Następnie wszystko się miesza, lekko rozgniatając kalafiora łyżką. Dzięki temu nasyca się on bogactwem smaków i aromatów i staje się niesamowity - nie pomyślelibyście, że tak można przygotować kalafiora! Gotowe danie jest bardzo smaczne. Jedną

Chilli Czosnek i Oliwa
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 208

rosołem, ale pokazać jego zupełnie inną wersję. Rosół z pieczarkami i pulpecikami jest świetną propozycją, którą powinny docenić zarówno mamy, jak i dzieci. Ma zupełnie inny smak – jest lekko pieczarkowy, a mięciutkie pulpeciki rozpływają się w ustach. Pulpeciki robimy z mięsa gotowanego, a więc zdrowszego i lekkostrawnego. Taki wołowy rosołek jest idealnym daniem na pierwsze jesienne przeziębienia, które niestety(...)korzeń selera, natkę, kapustę, por, opaloną na palniku cebulę, suszony grzybek, a także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bez przykrycia przez 2-3 godziny, tak aby rosół tylko lekko „pyrkał” – nie może się gotować jak szalony. Gdyby zbierały się przez ten czas jeszcze szumowiny – zdejmujemy. Po tym czasie dolewamy tyle samo zimnej wody ile wyparowało

Poezja smaku
Dietetyczne naleśniki na kefirze 478

nadal wychodzą wtedy elastyczne i giętkie   nie dodawać cukru - jest zbędny, wystarczającej słodyczy nadadzą owoce użyte w nadzieniu   nie podlewać olejem przy smażeniu - wystarczy patelnię teflonową przetrzeć lekko pędzelkiem umoczonym w oliwie Ponieważ nie potrafię obyć się bez twarogu w naleśnikach, propozycja farszu jest właśnie na jego bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców - tu błękitne skarby lata czyli(...)wyższego naczynka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę. Stopniowo dodawać kefir, intensywnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji - leniwiec kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem . Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką kefiru .   Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nasiąkną i lekko spęcznieją . Przed smażeniem

Grunt to przepis!
Pavlova z Karmelizowanymi Owocami 109

efekt smakowy zaspokoi najbardziej wymagających. Beza jest delikatna, chrupka z zewnątrz a idealnie piankowa wewnątrz. Do kremu pokusiłam się użyć bitej śmietany i serka mascarpone. Natomiast owoce to lekko skarmelizowane brzoskwinie i borówki. Wspaniała i godna polecenia. Składniki: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soku z cytryny Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka(...)chwilę. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia odrysowujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Nakładamy łyżką pianę bezową. Na sam koniec łyżeczką podnosimy lekko boki. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 1 h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 250 g serka

Made By Mom And Son
Sałatka z farfalle i warzywami (light) 349

Kolejna propozycja na lekką, kolorową sałatkę typu light. Nazwa sałatki wskazuje na bogactwo składników i smaków i zachęca do jej spróbowania. To makaronowa sałatka z farfalle, /kokardki! Przy okazji testowania nowego produktu firmy Kupiec, którego jeszcze nie ma na rynku, powstała pyszna, letnia makaronowa sałatka. Makaron farfalle, z polska zwany kokardkami świetnie nadaje się do sałatek, gdyż ładnie się(...)nich prezentuje. Jest to jeden z moich ulubionych makaronów, przygotowany z semoliny, czyli z mąki z pszenicy twardej. Ta sałatka to połączenie jajka z lekko słodkimi warzywami z puszki (można wykorzystać mrożone warzywa) z ostrością chilli z młynka, do tego lekki sos na bazie majonezu i jogurtu, oraz charakterystyczny smak koperku. Jest to wg mnie bardzo udane połączenie! Wersja

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami) 143

złe warunki klimatyczne. Mirabelki przetrwają wszystko. Ja uwielbiam mirabelki są urocze, pyszne, słodkie i kolorowe, u nas rosną żółte i czerwone. Letnia tarta z mirabelkami i budyniem jest lekka i kolorowa. Ciasto przygotowane jest głównie z mąki kukurydzianej, jednym z dodatków jest też kaszka kukurydziana. Budyń do tarty jest domowy, przygotowany na bazie mleka i syropu z malin(...)kulę, spłaszczamy i wałkujemy . Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk kruche ciasto. To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Formę na tartę smarujemy margaryną i lekko posypujemy mąką, ciastem wykładamy formę, podnosimy brzegi ciasta do wysokości formy, lekko ciasto dociskamy. Składniki na budyń domowy: 1,5 szklanki mleka 125 ml syropu malinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 203

duży pomidor 2 łyżki domowa lutenica gałązka świeżego rozmarynu PRZYGOTOWANIE: Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a paprykę w kroimy w paseczki. W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem, lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże. Zostawiamy do czasu aż drożdże ruszą i zaczną się pienić. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, dodajemy sól, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka(...)przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Pizze tym razem miałam piec na kamieniu, więc kamień ułożyłam na ruszcie i nagrzałam piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną lekko mąką stolnicę, dzielimy na 2 części, z których formujemy 2 kule, każdą kulę rozwałkowujemy na pizzę o średnicy do 40 cm. Ciasto ukłądamy na cienkiej drewnianej desce , ale można wykorzystać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka zbożowe 138

minut, plus 15 minut pieczenia. Masa na ciasteczka nie wymaga chłodzenia, nabiera się ją bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zbożowe znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche ciasteczka czekoladowe(...)misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Nie robimy kulek, nie formujemy ciasteczek jakoś specjalnie. Mogą mieć nieregularne kształty. Taki ich urok. Pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem około 15 minut, aż się lekko zrumienią. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułka paryska ekspresowa 124

łyżki mąki ziemniaczanej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania miski Lekko podgrzewamy w rondelku mleko (ma być ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy(...)gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy z ciasta spory wałek i dzielimy ciasto na 2 części . Bułki paryskie mają ok. 8 cm szerokości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kurczakiem i ananasem 343

Sałatka z kurczakiem i ananasem to doskonała lekka, soczysta sałatka – pieczony kurczak, świeży ananas i bakalie na mixie sałat. Ta sałatka jest doskonałą propozycją na lekkie danie po rybno-mięsnym świątecznym maratonie. Kalorie i tłuszcz są w zasadzie znikome i w tej ilości nikomu nie zaszkodzą. Świeży ananas jest bogaty w cenne składniki odżywcze, a przy tym bardzo mało(...)kaloryczny, dostarcza sporo błonnika, który pęczniejąc w żołądku, tłumi uczucie głodu. Świeży ananas jest bardzo soczysty, możemy to wykorzystać i przygotować lekki sos z majonezem i sokiem ananasa. Kawałek Kurczaka pieczonego został po świętach, postanowiłam go wykorzystać, gdyż pokrojony kurczak doskonale nadaje się do wszelakich sałatek. A że ja lubię wszelkie sałatki , a tej sałatki z kurczakiem i ananasem dawno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski szpinakowo-serowe 179

tych klusek wykorzystałam pyszny kremowy serek kanapkowy z nasze lokalnej mleczarni. A szpinak do klusek musi być dokładnie zmiksowany na puree. Kluski szpinakowo-serowe to idealne kluski, lekkie, delikatne, po prostu pyszne. Składniki: 150 g kremowego serka kanapkowego OSM Czarnków 1 szklanka świeżego szpinaku 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła(...)łyżka soli Przygotowanie: Do miski blendera przekładamy świeże listki szpinaku i dokładnie siekamy, wpijamy 1 jajko, miksujemy tworząc puszystą, lekką masę. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy serek, który dokładnie ucieramy ze szpinakiem, wsypujemy oba rodzaje mąki i dokładnie łączymy składniki. Matę silikonową obsypujemy mąką, jeśli jest za lepkie podsypujemy więcej mąki i lekko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowe Ciasto Guinness 411

robiłam a tym samym nie próbowałam jak smakuje. Guinnness jak to Guinness za bardzo nie przypadł mi do gustu, może dlatego, że zagorzałym piwoszem nie jestem i oprócz lekkich, owocowych ‚cydrów’ żadne piwo mi nie smakuje. Ale Guiness w cieście, to może być strzał w dziesiątkę. Robiłam bez większego przekonania, obawiając się, że ciasto może być lekko gorzkie. Inspirowałam się(...)przepisem z jednego z moich ulubionych magazynów kulinarnych. Lekko zmodyfikowałam nasączając ciasto większa ilością Guinnessa oraz tworząc ‚giunnessową piankę’ na bazie śmietany i serka mascaropone. Ależ było moje zdziwienie po pierwszym kęsie. Ciasto wyszło wspaniałe. Pierwsza myśl, dlaczego nigdy wcześniej go nie robiłam. Jest cudownie wilgotne, delikatne, wspaniały lekki krem. Jednym słowem obłędnie smaczne a do tego proste i szybkie

Made By Mom And Son
CHATKA Z PIERNIKA 106

się nie nadaje) 7 łyżek płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać(...)ścianach można wyciąć dowolne kształty, które będą oknami, wszystko wg własnego uznania, w zależności jakie foremki posiadamy. Piec w temperaturze 180°C przez 12 minut. Brzegi ciasta powinny być lekko zarumienione. Wyjąć z piekarnika, chwilę pozostawić na blaszce – ciasto będzie miękkie. Gdy lekko przestygnie i stwardnieje przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Sklejanie domku: Do sklejenia chatki: 1 białko około

RAROSSA
Zielone szparagi zapiekane z jajkiem 96

Delikatne i rozpływające się w ustach, uwielbiam je za ich lekko słodkawy smak. Idealne na lekką kolację. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek cztery jajka pół łyżeczki soli Przygotowanie: Szparagi umyłam i delikatnie obrałam, zaczynając na wysokości ok. 5 cm od czubka. Stwardniałe końce odłamałam. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą z oliwek, ułożyłam szparagi i posmarowałam je lekko(...)Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i po 5 minutach obróciłam szparagi na drugą stronę i piekłam jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie do szparagów wbiłam jajka, lekko posoliłam i zapiekałam przez 5 minut (tak, aby białko się ścięło

Kulinarny Pamiętnik
Deser kokosowy z borówkami 1347

wiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie: - do umytych borówek dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus - żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej - żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia - jogurt rozmieszać, dodać cukier i mus borówkowy, składniki wymieszać - masę borówkową przełożyć do dwóch kieliszków, schłodzić do zastygnięcia(...)masy - jogurt wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia - żelatynę dodać do jogurtu, wymieszać, masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia - masę kokosową przełożyć na wierzch zastygniętej masy borówkowej, na wierzchu ułożyć gęsto koło siebie warstwę borówek, na niej kolejna warstwę, wierzch posypać wiórkami kokosowymi - całość schłodzić

Smakołyki Bereniki
Sernik z białą czekoladą i glazurą porzeczkową 131

Sernik na powrót po dłuższej przerwie spowodowanej lekkimi życiowymi zmianami i ograniczonym dostępem to internetu. Powoli zaczynam układać klocki na nowo, chociaż póki co kolejne wpisy będą odrobinę rzadsze - obiecuję jednak, że wciąż przepyszne i skłaniające do rzucenia każdej diety! :) Spód: 220 g herbatników 3/4 kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek 2 białe czekolady 3/4 szklanki drobnego cukru(...)doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą serową, starając się nie mieszać zbyt długo. Sernik wylewany na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny

sama złodycz
SERNIK NA ZIMNO NA CHRUPIĄCYM SPODZIE Z DODATKIEM NUTELLI 740

cały czas ubijając) do masy twarogowej. Po dokładnym połączeniu dodajemy powoli wlewając naszą pierwszą rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę wraz z żelatyną i dokładnie mieszamy, najlepiej łopatką. Gdy masa zaczyna lekko gęstnieć wykładamy ją na spód z sucharów i nutelli. Dokładnie rozprowadzamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Po kilku minutach wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy drugą warstwę, tzn.wystudzoną, lekko(...)ściągającą galaretkę agrestową. Odstawiamy do lodówki. Truskawki kroimy na małe kawałki i wykładamy na stężałą warstwę zielonej galaretki. Następnie owoce zalewamy lekko tężejącą ostatnią już galaretką malinową (lub truskawkową) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. W rondelku przygotowujemy polewę czekoladową: wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia (nie gotujemy). W minimalnej ilości wody (u mnie

Smaczne Zdrowe
Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie 208

porzeczki do przyrządzenia lekkiej i puszystej pianki, przypominającej nieco ptasie mleczko. Spód to nic innego jak ciasteczka z masłem, ale z dodatkiem masy krówkowej, dzięki czemu jest lekko "ciągnący":) Podsumowując pianka jest lekka, nie za słodka, łatwa w przygotowaniu i po prostu smaczna;)) Spód: 200g herbatników,  3 łyżki margaryny,  3 łyżki masy krówkowej.  Herbatniki zmielić

Z miłości do słodkości
Kostka Wiśniowa 506

wodą (przez wrzącą wodę, żelatyna straci właściwości żelujące). Mieszamy dokładnie tak, aby nie było grudek. Wlewamy do ciepłego puree z wiśni i dokładnie mieszamy. Studzimy. Wstawiamy do lodówki, do lekkiego zgęstnienia, zaglądamy co jakiś czas, aby puree całkowicie nam nie stężało. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy lekko gęste puree z wiśni. Ubijamy do połączenia. Wiśniowy krem wstawiamy(...)lodówki do lekkiego zgęstnienia, pilnując aby całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki

Czerwona Porzeczka
Ciasteczka ryżowe 151

pieczenia, więc miały bardziej zwartą strukturę. Czas wykonania ciasteczek jest iście ekspresowy. Masę nabiera się bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy je i pieczemy. Po upieczeniu ciasteczka ryżowe z żurawiną i słonecznikiem znikają w oka mgnieniu. składniki: 1 szklanka płatków ryżowych 2/3 szklanki otrąb granulowanych z truskawkami 1/3 szklanki mąki(...)dodajemy mokre składniki: jajko, majonez i jogurt, mieszamy, wsypujemy żurawinę i słonecznik, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blaszka, ciasteczka ryżowe lekko rosną. Ciasteczek nie formujemy w specjalnie kształty. Ciasteczka ryżowe mają lekko nieregularne kształty, można powiedzieć, że są rustykalne. Pieczemy ciasteczka w temp. 160 stopni z termoobiegiem około 20 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka jaglane 208

minut, plus 20 minut pieczenia. Masa na ciasteczka nie wymaga chłodzenia, nabiera się ją bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zjaglane znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy ciasteczka zbożowe , Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche(...)wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną, ja przydusiłam masę na ciasteczka widelcem. Nie robimy z ciasta kulek, ani nie formujemy ciasteczek w specjalnie kształty. Ciasteczka jaglane mają mieć nieregularne kształty o lekko porowatej powierzchni. Taki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTECZKA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, NA MĄCE ORKISZOWEJ 184

Kolejne ciasteczka bez pszenicy i bez cukru i kolejna pychotka. Prażone ziarna słonecznika nadają im lekko orzechowy posmak. Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ziarenka, zarówno w bułkach, chlebie jak i ciachach. Polecam bardzo gorąco- są przepyszne ! Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w znikaniu :-) Idealne do zabrania na wakacje... Znalezione tutaj (klik)   z małymi modyfikacjami. Składniki: - 360g mąki orkiszowej białej(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ale nadaje ciasteczkom puszystości) - 1 jajko Ziarna słonecznika prażymy kilka minut na suchej patelni, ciagle mieszając, by się nie przypaliły, mają być lekko przyrumienione. Odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (masło pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha

Smaczne Zdrowe
Miało wyjść co innego, ale nie żałuję, czyli pyszne ciasto z jagodami:) 165

jego wygląd - kruche ciasto z założonymi mocno do środka brzegami wypełnione w tym środku nadzieniem jagodowym.   Od razu wiedziałam, że taki zrobię, zamieniając tylko mąkę na orkiszową i lekko korygując przepis zgodnie z Pięcioma Przemianami. I  nie po raz pierwszy moje ciasto kruche okazało się tak kruche, że nijak nie udało mi się rozwałkować go i uformować(...)ciasta, a mniejszą przeznaczyć na kruszonkę. W  efekcie nie miało to w sumie żadnego, bądź prawie żadnego znaczenia;) Ciasto było tak dobre, że za parę dni zrobiłam powtórkę, lekko zmieniając część zbożową:) Składniki na foremkę o śr. 18 cm: 300 g borówek/jagód 1 łyżka fruktozy 1 łyżka mąki Ciasto: 280 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (k)* szczypta kurkumy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 185

nich. Świetna przekąska w domu, jak i w podróży. Snacki są lekkie i niskokaloryczne. 30 g, czyli pół paczki dostarcza jedynie 113 kcal. Są doskonałą alternatywą dla smażonych chipsów ziemniaczanych. Opakowanie - masa netto: 60 g MOJA OPINIA: Chrupki przypadły do gustu mi i moim dzieciaczkom. Pyszna, zdrowa i lekka przekąska. Opakowanie dość duże, by każdy złapał coś dla siebie

kolorowotorcikowo
Mleczna pianka z truskawkami 444

łyżki cukru 20 g żelatyny 1,5 szklanki wody 250 - 300 g truskawek Wykonanie: Tortownicę średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić - lekko ostudzić. Płynne masło wlać do okruchów - połączyć składniki. Całość przełożyć na dno tortownicy, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki. Mleko zagęszczone dobrze schłodzić. Żelatynę zalać zimną wodą ( około 1/3 szklanki(...)mleko ubijać mikserem, do momentu spienienia. Gdy mleko jest już spienione, wlewać cienkim strumieniem ostudzoną wodę z cukrem i żelatyną - ciągle ubijając. Piankę odstawić na 1-2 minuty. Do lekko tężejącej dodać truskawki - wymieszać. Piankę z truskawkami wylać na kruchy spód - wstawić do lodówki do stężenia ( min. 4 godziny ). Ja swoją piankę zrobiłam wieczorem i chłodziłam całą noc.   Smacznego

kolorowotorcikowo
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 176

ruszy". W tym czasie stopić w kubeczku masło i odstawić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i szczyptą soli na gładką masę. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, stopione- lekko przestudzone masło oraz mąkę. Dobrze wyrobić ( w moim przypadku trwa to chwilę...)  Bardzo ważne : Odstawić na kilka minut pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasto lekko ruszy. Wówczas wyłożyć(...)wysmarowaną masłem blaszkę, lekko wyrównać i ułożyć na nim wydrylowane, przekrojone na pół śliwki ( skórą do dołu). Z zimnego masła , ksylitolu i mąki zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na ułożone śliwki. Ciasto obficie posypać kruszonką i wstawić do zimnego piekarnika. Można jeszcze posypać płatkami migdałów. Piec ok.35 minut w temp.170*C góra-dół ( nie termoobieg - wówczas krócej) W przypadku

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 187

gorącego) mleka oraz łyżkę mąki i dokładnie rozprowadzić. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło, schłodzić, dodać do niego resztę mleka. Całość ma być lekko ciepła. W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz mix mleka z masłem i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić(...)wyrastania w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.1-1,5h. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść, podzielić na 10-12 części i uformować okrągłe bułeczki dłońmi maczanymi w oleju. Uformowane bułeczki odstawiamy ponownie do wyrastania na ok.30-40 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem (lub całym jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy

Smaczne Zdrowe
Kopytka marchewkowe z rozmarynem 134

Ostatnio często robię wszelakie kluski, zmieniam tylko dodatkowe składniki. Te, które proponuję przygotować dzisiaj, od zwykłych kopytek odróżnia je dodatek lekko zmiksowanej marchewki. Robiłam już jakiś czas temu kluski kładzione marchewkowe. Natomiast te kopytka marchewkowe z rozmarynem są zwarte, ale jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Kopytka dodatkowo zrumieniłam na maśle rozmarynowym (kiedyś Margarytka podsunęła ten pomysł), są delikatnie(...)część masy i uzupełniamy ją mąką pszenną, dodajemy też łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 jajko i wyrabiamy ręką na jednolitą masę, gdy zbytnio klei się podsypujemy mąką podczas wyrabiania. Na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy 2 wałki z ciasta, lekko je spłaszczamy nożem i kroimy w romby. Kopytka marchewkowe gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię, wyjmujemy kopytka łyżką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 150

oliwa extra vergine Delicato Monini Zaczynamy od pokrojenia szynki na cienkie paseczki i podsmażenia jej na patelni z odrobiną oliwy extra vergine Delicato Monini, tak aby stały się lekko chrupiące. Osiem kromeczek bułki lekko podpiekamy w piekarniku (u mnie mikrofalówka z funkcją Crisp), na podpieczoną bułkę kładziemy plasterki serka i znów do pieca na chwilę. Gdy serek się lekko stopi(...)możemy prosić gości do stołu! Smacznego. Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Z oliwą z oliwek mo ż na…” i " Figa z makiem...". Ten przepis polecam na lekką kolację

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 461

części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy( ok. 2 h). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta,  lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyniowa pianka: 60g proszku budyniowego śmietankowego ( u mnie cały budyń śmietankowy(...)wlewamy delikatnie olej i miksujemy do połączenia się z pozostałymi składnikami. Na podpieczony, ostudzony spód ciasta wykładamy ubitą pianę, wyrównujemy i układamy gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny można lekko zanużyć w pianie. Na wierzch scieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Przepis p. Hani u Dorotki

Mia Cucina Sofieta
Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 198

nasiąknięty słodkim  Vin Santo,  lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania w ciągu dnia na życzenie! Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte pysznym laskowo-karmelowym krokantem. Tak jak w przypadku cantucci, przepis uwzględnia powójne pieczenie, które dodaje im chrupkosci i pozwala je dłużej przechowywać. Dajcie znać, jeśli Wam się(...)trochu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i serek ricotta.  Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 4 równe części i uformować 4 podłużne, płaskie wałeczki. Wałeczki posmarować lekko ubitm białkiem z dodatkiem mąki ziemnaczanej, posypać brązowym cukrem i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180ºC, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Następnie

Mia Cucina Sofieta
Majonezowa babka cytrynowa 155

Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam babkę majonezową. W życiu nie upiekłam lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim cytrynowym posmakiem! Od dziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie (click) . Majonezowa(...)końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady parę  łyżek słodkiej śmietanki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Mia Cucina Sofieta
Ciasto W–Z 316

Chyba za sprawą zbliżającej się wiosny ostatnio mam smaka na lekkie, biszkoptowe ciasta. Zapraszam na kolejny klasyk, słynną W-Z. Do dziś pamiętam pyszną W-Z-etkę zjedzoną w kawiarni w Międzyzdrojach, jakieś 25 lat temu. Nie uwieżycie, ale dziś za sprawą przepisu od Asi, udało mi sie odtworzyć ten sam smak. I poczułam się o 25 lat młodsza(...)bardzo przyjemnie mnie zaskoczył, był wyjątkowo wilgotny i “mięsisty”. Na pewno zagości u mnie na stałe i wykorzystam go do innych ciast. Po originał odsyłam Was do Asi . Przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ miałam większą blaszkę i zredukowałam nieznacznie cukier. A ciasto polecam bardzo. Ciasto W–Z Składniki na ciasto( blaszka 23x33 cm): 7 jajek 170 g drobnego cukru

Mia Cucina Sofieta
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 177

oraz  sól i wlewamy pozostałą wodę oraz l etnie mleko. Całość mieszamy łyżką lub za pomocą mieszadeł miksera na wolnych obrotach aż do jak najdokładniejszego połączenia składników. . Stolnicę lekko posypujemy mąką, dłonie leciutko zwilżamy oliwą ( ponieważ ciasto może się przyklejać do rąk) i ręcznie wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Dno miski oprószamy lekko mąką, umieszczamy w niej wyrobione ciasto(...)ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości - ja wykorzystuję piekarnik z jedynie włączonym światłem. Pierarnik nagrzewamy do 210*C. Z wyrośniętego ciasta wyrywamy kawałki masy i formujemy kulki wielkości dłoni, lekko rozplaszczamy i nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Bułeczki umieszczamy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia lekko posmarowanym oliwą. Każdą bułeczkę na nacięciu smarujemy niewielką ilością miękkiego masła - najlepiej używając pędzelka

Symfonia Smaków
Sałatka warzywna z grejpfrutem i wędzonym schabem 218

warzyw? Bo u mnie tak właśnie jest:) Dlatego staram się robić jak najwięcej warzywnych potraw, w szczególności sałatek. Dzisiejsza sałatka jest lekka, ale zarazem pożywna. Łączy w sobie lekko gorzkie grejpfruty oraz delikatnie słony schab, co wspaniale komponuje się ze świeżymi warzywami...   Składniki: główka sałaty lodowej,  2 duże grejpfruty,  1/2 ogórka,  duża czerwona cebula(...)były hermetycznie opakowane a po otwarciu świeże jak należy. Schab jest bardzo kruchy, dzięki czemu łatwo się go kroi i zwija w ruloniki, a dzieci się nim zajadają:) Ma lekko słony posmak, dzięki czemu wspaniale komponowała się z moją sałatką. Zdecydowanie polecam

Z miłości do słodkości
Majowe wyzwanie blogerek - Wiosenna tortilla z białym serem i warzywami 286

Pogoda coraz bardziej zachęca do jedzenia lekkich dań przepełnionych dużą ilością świeżych warzyw:) Taka jest właśnie moja dzisiejsza tortilla. Lekka, dietetyczna, bez mięsa za to z dodatkiem białego sera i świeżych warzyw. Tortille sprawdzą się zarówno jako pożywne śniadanie oraz lekki obiad. Przepis dodaję do kolejnej akcji : Majowego Wyzwania Blogerek. Tortille:  350g mąki pszennej,  1/2 łyżeczki soli

Z miłości do słodkości
Korzenne ciasteczka owsiane 386

łyżka mąki do podsypania Wykonanie: - do miski przekładamy składniki suche: płatki owsiane, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawy, potrząsamy kilka razy, żeby się wymieszały - margarynę stapiamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy ją do przygotowanych składników, wbijamy jajko i całość mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką) - ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dla ułatwienia przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek(...)możemy zanurzać dłonie w zimnej wodzie - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając - na talerzyk wysypujemy łyżkę mąki i każde z ciastek lekko oprószamy od spodu, aby nie kleiło się do papieru na blasze - tak uformowane ciastka wykładamy na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury przyjmą one bardziej spłaszczoną formę - pieczemy w 180 stopniach

Smakołyki Bereniki
Oponki serowe, czyli pączki z dziurką 392

smażenia Wykonanie: - do zmielonego lub rozdrobnionego twarogu przesiać mąkę, wbić żółtka, dodać cukry, śmietanę, sodę oczyszczoną i spirytus/ocet - podane składniki wymieszać i zagnieść dłonią do powstania elastycznego i lekko klejącego ciasta - olej przelać do szerokiego rondla, jego warstwa powinna mieć wysokość co najmniej kilku centymetrów (zbyt mała ilość sprawi, że nasze oponki mogą przywierać do dna i przypalać się), rozgrzewać(...)szklanką wykrawać kółka, a w środku każdego z nich wykrawać dziurkę - ja robię to nakrętką od butelki po wodzie czy napoju - oponki układać na blacie oprószonym mąką lub lekko natłuszczonym (należy pamiętać, że przy wkładaniu ich do nagrzanego oleju trzeba strzepnąć nadmiar mąki, która może się niestety przypalać) - oponki smażymy wrzucając do rozgrzanego oleju tak, by zajmowały całą szerokość garnka

Smakołyki Bereniki
Sernik z jogurtu greckiego 2596

stopniach przez 15 minut - podpieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięcia MASA SEROWA - składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową - żółtka oddzielić od białek, zmiksować je lekko, dodać jogurt i proszek budyniowy oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy, wszystko zmiksować do połączenia się składników - białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać na dwie raty cukier, dalej(...)przekładać stopniowo łyżką do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do połączenia się składników - gotową masę wylać na podpieczony spód ( u mnie masa zajęła prawie całą wysokość tortownicy), lekko wyrównać - na dół piekarnika wstawić duże naczynie z gorącą wodą, para wodna ułatwi sernikowi równe wyrastanie oraz zapobiegnie pęknięciom - wstawić sernik i piec przez 60-80 minut

Smakołyki Bereniki
Sernik latte macchiato bez pieczenia 72789

się za bardzo kleić, można zrobić to dłonią lub łyżeczką zamoczoną w zimnej wodzie), schłodzić - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostudzenia - twaróg zmiksować z cukrem - zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać do twarogu, wymieszać łyżką do połączenia się składników - do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy, dokładnie wymieszać, wlać(...)spód z biszkoptów wyłożyć białą masę twarogową, wyrównać i schłodzić 20-30 minut w lodówce - po tym czasie wyłożyć masę kawową, wyrównać i ponownie schłodzić - gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną śmietankę, pod koniec dodając cukier puder - żelatynę rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, chwilę ostudzić - do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki

Smakołyki Bereniki
Sernik kawowy z kokosową pianką 408

sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę. Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek, tworzy wokół środka sernika dekoracyjne obramowanie. Ważne jest, by po upieczeniu sernik schłodzić w lodówce pod przykryciem, dzięki temu ciasto(...)sięgać trochę ponad połowę wysokości brzegu z ciasta), wyrównać i wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w 160-170 stopniach, aż masa na środku się zetnie i będzie lekko sprężysta (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, zrobić to dopiero pod koniec przewidzianego czasu) - z białek ze szczyptą soli ubić pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier - gdy piana będzie sztywna

Smakołyki Bereniki
Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia 5316

konsystencji musu - mleczną czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej), pozostawić do ostygnięcia - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, zagrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia - twaróg przełożyć do miski, zmiksować - do ciepłej żelatyny dodawać stopniowo 2-3 łyżki sera, za każdym razem mieszając - masę z żelatyną przelać do twarogu, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji - masę(...)masę truskawkową przelać na spód z herbatników, schłodzić około 1,5 godziny - masę czekoladową pozostawić w temperaturze pokojowej (można co jakiś czas zamieszać, żeby wierzch się nie ściął) - na lekko stężałą masę truskawkową delikatnie wyłożyć masę czekoladową, wyrównać - całość schłodzić do zastygnięcia obu warstw, najlepiej przez kilka godzin lub całą noc - schłodzony, zastygnięty sernik wyjąć z tortownicy - oczyszczone truskawki pokroić

Smakołyki Bereniki
Lekkość na duchu w te ciężkie upały. 172

stałam niezlękniona i podziwiałam. Dziś na bazarze słyszałam o powalonych drzewach, przerwanych przewodach, zalanych piwnicach. Tak, była to gwałtowna burza. Tego wieczoru pewnie będzie podobnie. Jednak jakoś jestem lekka na duchu. Rozpiera mnie wewnętrzna energia, a uśmiech nie znika z twarzy. Gdybym tylko mogła odbić się od ziemi, pomachać niewidzialnymi skrzydłami i frrrruuuuu! Polecieć gdzieś w nieznaną mi otchłań(...)biszkopty na spód Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam folią spożywczą. Na spodzie poukładałam  ciasno biszkopty.  Żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiłam, aż zacznie lekko tężeć. Kremówkę ubiłam na sztywną pianę z cukrem pudrem.  Galaretkę cytrynową przyrządziłam według przepisu na opakowaniu i zostawiłam do  wystygnięcia. Kiedy żelatyna lekko się ściągnęła, zmiksowałam

W kuchni Karmel-itki
BÓB Z CZOSNKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI. 166

budzi z rana. Uwielbiam wiosnę za jej rześkość. W końcu mogę spacerować bez końca, w lekkim sweterku, trzymając kurtkę w dłoni. I ludzie są sobie życzliwsi. I par wokoło bez liku. Wiosna! Co prawda bób nijak ma się do wiosennej aury, potrawa jest dość lekka, ale za to sycąca i smaczna. Zamrożony, równie dobrze smakuje. W końcu mrożenie

W kuchni Karmel-itki
Sernik z Mango 124

śmietany 36% ( na wierzch) 200 g pulpy z mango Spód: 150 g biszkoptów zmiksowanych na proszek Wykonanie: W pierwszej dno tortownicy o średnicy 26 cm papierem do pieczenia, boki lekko posmarowałam masłem. Tortownica nie może być o mniejszej średnicy niż 26 cm, ponieważ sernik rośnie.  Następnie rozgrzałam piekarnik do temperatury 175 stopni. Spód: Biszkopty zmiksowałam blenderze na piasek, który(...)wysypałam na dno tortownicy, lekko ugniotłam łyżką. Masa serowa:  Ser miksowałam z cukrem na niskich obrotach, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Następnie dodałam jajka , jedno po drugim, potem stopniowo dodawałam pulpę z mango i na końcu mąkę.Masę miksowałam tylko do momentu połączenia się składników. Masę delikatnie wylałam na okruszkowy spód biszkoptowy. Wstawiłam do piekarnika, zgodnie ze wskazówkami autorki

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania