nieprzyjemne w strukturze, a nam zależy uzyskaniu chudego, kruchego mięsa. Kawałek mięsa oczyszczamy z tłuszczu, jeśli go nie lubimy (ale wtedy stracimy też nieco smaku), kroimy w plastry, które lekko traktujemy tłuczkiem (jeśli go nie mamy, pomijamy, ale czynność ta rozluźnia nieco strukturę mięsa i dzięki temu jest bardziej kruche). Następnie kroimy rozbite mięso w kawałki(...)Mieszamy dokładnie i wrzucamy do głębokiego garnka z rozgrzanym masłem lub olejem. Podsmażamy mięso na mocnym ogniu ok. 3 min, co chwilę mieszając. Po tym czasie powinno być już lekko przyrumienione, jeżeli nie, podsmażamy je jeszcze chwilę. Następnie przerzucamy mięso z garnka z powrotem do miski, ponieważ cebulę musimy podsmażyć osobno. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę siekamy w piórka
Nerds Kitchenjest na słodko, wtedy mamy do czynienia z tradycyjną tartą. Niezależnie jednak od nazwy, kruche ciasto i dobrze dobrane dodatki potrafią zawojować podniebienia – my tym razem wybieramy kurczaka z lekko karmelizowaną cebulą pod pyszną śmietanowo-jajeczno-serową pierzynką z dodatkiem świeżych ziół. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. KRUCHE CIASTO (3 min): pierwsza(...)czasie zrobimy farsz. 2. CEBULA (10 min): kroimy ją w piórka (półplasterki) i podsmażamy na oleju na małym ogniu przez kilka minut tak, aby stała się nieco lepka i lekko przyrumieniona. Po 5 minutach lekko ją solimy oraz dodajemy szczyptę mielonego pieprzu i dolewamy kieliszek białego wina lub whiskey (można pominąć alkohol) i dusimy jeszcze ok. 5 min. Przekładamy cebulę
Nerds Kitchenbitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję. Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz delikatną słodyczą(...)rozpuścić w 50ml odcedzonego wcześniej soku jabłkowego, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej (10-20 sekund) do rozpuszczenia się żelatyny - żelatynę wlać do gorących jabłek, wymieszać i pozostawić do lekkiego przestudzenia PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU - do przełożenia biszkoptu możemy wykorzystać wysoką tortownicę, lub podwyższyć brzeg zwykłej tortownicy wykładając ją od środka wyższym od jej brzegu paskiem papieru - jeden blat biszkoptowy zamknąć
Smakołyki BerenikiNiewielką ilość oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i zaczynając od posiekanych papryczek i kończąc na posiekanym czosnku smażymy całość na średnim ogniu aż do osiągnięcia oszklenia cebuli i lekkiego ozłocenia czosnku. Do podgrzanego wywaru wysypujemy połowę ugotowanej soczewicy i rozdrabniamy ją za pomocą blendera, a następnie dodajemy przyprawy - świeży imbir, curry i słodką paprykę (pomijając sól, pieprz). Kolejno(...)zostawiamy do posypania jej wierzchu). Obydwie części doprawiamy świeżo zmieloną solą oraz pieprzem do smaku (lub innymi dodatkami). Przed podaniem rozlewamy do misek tak, aby między nimi pozostawiona była lekka różnica barw. Część rzadszą, z mleczkiem kokosowym posypujemy resztą ziaren prażonego sezamu i polewamy olejem sezamowym. Smacznego, kochani! W przepisie wykorzystałyśmy soczewicę firmy Lestello - serdecznie polecamy! (function
Symfonia Smakówgładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek - placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta - skrawki ciasta ponownie rozwałkować(...)wyłożyć kolejne foremki - ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia - upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami - z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty
Smakołyki BerenikiPotrzeba przy tym odrobiny cierpliwości i wytrwałości, ale warto zrobić to naprawdę powoli i z wyczuciem. Tak, by piana nie opadła ani o centymetr. Po upieczeniu ciacho będzie wtedy lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja nawet do silikonowych foremek wykładam na dno docięty kawałek pergaminu), wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni(...)zawsze.) Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mascarpone ubijamy z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Kiedy krem znacznie zwiększy objętość, jest gotowy. Masę dzielimy na 3 części. Przełożenie tortu
Ratunku obiadłyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W tym czasie stopić masło, dolać do niego resztę mleka i odstawić do przestudzenia. Całość ma być lekko ciepła. W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn (z drożdży) oraz masło z mlekiem. Całość dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt(...)klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok.60-90 minut. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść, rozpłaszczyć na blacie i pociąć na trójkąty. Każdy trójkąt lekko jeszcze rozciągnąć i zwinąć wzdłuż podstawy. Lekko zagiąć boki do środka i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane rogale posmarować rozbełtanym jajkiem (wówczas
Smaczne ZdroweChoć wiosna tego roku płata pogodowe figle, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i apetyczne dania. Tym wpisem mam nadzieję rozpocząć cylk takich właśnie dań. Kasze idelanie sprawdzają się jako baza do świeżych, letnich sałatek i doskonale smakują z sezonowymi warzywami. Na pierwszą letnią sałatkę wybrałam mój ulubiony pęczak i młodziutki bób. Miało być sycąco ale i lekko(...)sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę tłuszczu ( oleju lub masła). Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, uważamy, aby woda nie wykipiała. Jeśli pokrywka garnka ma zaworek, to możemy gotować
Mia Cucina Sofietaserem i jogurtem. Truskawki miksujemy razem z cukrem. Żelatynę przeznaczoną do masy owocowej zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Gdy żelatynę się rozpuści, a następnie lekko przestygnie wlewamy ją do masy truskawkowej, cały czas miksując. Masę odstawiamy do lekkiego stężenia. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, studzimy i gdy żelatyna(...)jest jeszcze lekko ciepła wlewamy do masy serowej miksując przez chwilę, aby nam się dobrze rozprowadziła. Tortownicę wykładamy folią spożywcza, na dno układamy biszkopty. Na środek tortownicy wlewamy 3 łyżki masy serowej, następnie 3 łyżki masy truskawkowej i znowu masę serową, etc. Na koniec wykałaczką mieszamy lekko obie masy. Tortownicę wkładamy
Kulinarne przygody Gatityrozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć. 2. CIASTO (7 min) do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniego mleka (nie może być ciepłe bo zabije drożdże). Wyrabiamy ciasto ok. 5 min, w miarę potrzeby(...)dodajemy trochę mąki lub mleka (jeśli się klei lub jest zbyt suche). Ma być gładkie i miękkie. Ogólnie im dłużej wyrabiane, tym lepiej. 3. WYROŚNIĘCIE CIASTA (30 min) ciasto lekko oprószamy mąką, umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką lub talerzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia jego objętości czyli ok. 30 min jeśli macie ciepło w kuchni. Jak się
Nerds Kitchenłyżki (25g) mąki pszennej 20g masła 75g sezamu 75g orzechów ziemnych prażonych Wykonanie: - masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia - orzeszki drobno posiekać - sezam uprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru, zdjąć z palnika, ostudzić - białko roztrzepać, dodać przesiany cukier puder, wymieszać - do masy białkowej dodać rozpuszczony tłuszcz, składniki ponownie lekko ubić (ręczną trzepaczką) - wsypać przesianą mąkę, wszystko wymieszać(...)ciastkami, odstępy między nimi mogą być niewielkie, gdyż nie będą rosły podczas pieczenia - gotowe ciastka piec około 12 minut lub do zrumienienia - po upieczeniu ciastka delikatnie podważyć, gdyż mogą lekko przykleić się do papieru, wystudzić - przechowywać w zamkniętym pojemniku Ciasteczka sezamowe są chrupiące i niezbyt słodkie, więc zadowolą również osoby, które nie przepadają za słodyczami. Gotowe ciastka nie kruszą się
Smakołyki Berenikilekką kolację, słoneczne jak Hiszpania - mój pomysł na gazpacho. Doskonałe zarówno w upalne, jak i chłodniejsze dni. Do przygotowania gazpacho potrzeba: 2 puszek pomidorów (mogą być krojone, jak i całe), bagietki, 1 papryczki chili, średniej wielkości ogórka, 1 żółtej papryki, 3 szalotek (ewentualnie średniej wielkości cebuli), 4 sporych ząbków czosnku, 50 gram masła, oliwy, octu winnego białego, soli morskiej(...)posiekany ząbek czosnku, niewielką ilość soli i pieprzu. Całość utarłem tak, aby masło przeszło czosnkowym aromatem i połączyło się czosnkiem w miękką masę. Pozostałą część bagietki pokroiłem pod lekkim skosem w kromki o grubości około 1 cm. Każdą kromkę posmarowałem masłem czosnkowym. Tak przygotowane bagietki ułożyłem na grillu elektrycznym (można oczywiście użyć piekarnika z funkcją grilla) i podpiekałem lekko
Wyprawy kulinarneNaprawdę! Ja nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam. Przygotowujemy tylko jedną masę, wstawiamy do piekarnika, a wyciągamy trójwarstwowe cudo, składające się z dwóch warstw budyniowych o różnej konsystencji i lekkiego ciasta biszkoptowego na wierzchu. Przepis znalazłam na jakiejś angielskiej stronie (niestety nie zapisałam sobie jej nazwy) i postanowiłam wypróbować przy najbliższej okazji. Okazja trafiła się dość szybko i dziś mogę(...)zaprezentować... Magiczne ciasto warstwowe proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Do ciasta należy przygotować: 100 g dobrej jakości masła 600 ml mleka (lekko ciepłego) 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 szklankę mąki 1/3 szklanki naturalnego kakao 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (może być zwykły, ale wtedy miksowanie potrwa trochę dłużej) 1/4 łyżeczki białego octu winnego Do polewy
Ratunku obiadkakao 1 i 1/3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody kakao do dekoracji Wykonanie: - żółtka przełożyć do rondelka, roztrzepać - kawę i cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego ostygnięcia - żółtka podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) do lekkiego zagrzania, wlać przygotowany napar kawowy, wymieszać i dalej podgrzewać, mieszając, aby masa nie przywarła do spodu (jeśli(...)mieszania utworzy się piana, można masę zdjąć na chwilę z ognia, aby opadła) - masę podgrzewać do lekkiego zgęstnienia, zdjąć z ognia, ostudzić - jeśli masa nie jest jednolicie gładka, można przetrzeć ją przez sito - do ostudzonej masy dodać serek, wymieszać - 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia - do żelatyny
Smakołyki Berenikigorącej wody.Mieszając podgrzewać na lekkim ogniu do rozpuszczenia się galaretki.Lekko przestudzić i wlać 1 szk zimnego mleka.Odłożyć do lekkiego stężenia.Gdy galaretka będzie tężeć z miksować mikserem na wolnych tak długo aż galaretka zwiększy objętość i powstanie lekka pianka. Tortownice o średnicy 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą ,wylać zmiksowaną galaretkę i odłożyć do lodówki
Ala piecze i gotuje