Sernik na powrót po dłuższej przerwie spowodowanej lekkimi życiowymi zmianami i ograniczonym dostępem to internetu. Powoli zaczynam układać klocki na nowo, chociaż póki co kolejne wpisy będą odrobinę rzadsze - obiecuję jednak, że wciąż przepyszne i skłaniające do rzucenia każdej diety! :) Spód: 220 g herbatników 3/4 kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek 2 białe czekolady 3/4 szklanki drobnego cukru(...)doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą serową, starając się nie mieszać zbyt długo. Sernik wylewany na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny
sama złodyczcały czas ubijając) do masy twarogowej. Po dokładnym połączeniu dodajemy powoli wlewając naszą pierwszą rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę wraz z żelatyną i dokładnie mieszamy, najlepiej łopatką. Gdy masa zaczyna lekko gęstnieć wykładamy ją na spód z sucharów i nutelli. Dokładnie rozprowadzamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Po kilku minutach wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy drugą warstwę, tzn.wystudzoną, lekko(...)ściągającą galaretkę agrestową. Odstawiamy do lodówki. Truskawki kroimy na małe kawałki i wykładamy na stężałą warstwę zielonej galaretki. Następnie owoce zalewamy lekko tężejącą ostatnią już galaretką malinową (lub truskawkową) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. W rondelku przygotowujemy polewę czekoladową: wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia (nie gotujemy). W minimalnej ilości wody (u mnie
Smaczne Zdroweporzeczki do przyrządzenia lekkiej i puszystej pianki, przypominającej nieco ptasie mleczko. Spód to nic innego jak ciasteczka z masłem, ale z dodatkiem masy krówkowej, dzięki czemu jest lekko "ciągnący":) Podsumowując pianka jest lekka, nie za słodka, łatwa w przygotowaniu i po prostu smaczna;)) Spód: 200g herbatników, 3 łyżki margaryny, 3 łyżki masy krówkowej. Herbatniki zmielić
Z miłości do słodkościwodą (przez wrzącą wodę, żelatyna straci właściwości żelujące). Mieszamy dokładnie tak, aby nie było grudek. Wlewamy do ciepłego puree z wiśni i dokładnie mieszamy. Studzimy. Wstawiamy do lodówki, do lekkiego zgęstnienia, zaglądamy co jakiś czas, aby puree całkowicie nam nie stężało. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy lekko gęste puree z wiśni. Ubijamy do połączenia. Wiśniowy krem wstawiamy(...)lodówki do lekkiego zgęstnienia, pilnując aby całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki
Czerwona Porzeczkapieczenia, więc miały bardziej zwartą strukturę. Czas wykonania ciasteczek jest iście ekspresowy. Masę nabiera się bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy je i pieczemy. Po upieczeniu ciasteczka ryżowe z żurawiną i słonecznikiem znikają w oka mgnieniu. składniki: 1 szklanka płatków ryżowych 2/3 szklanki otrąb granulowanych z truskawkami 1/3 szklanki mąki(...)dodajemy mokre składniki: jajko, majonez i jogurt, mieszamy, wsypujemy żurawinę i słonecznik, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blaszka, ciasteczka ryżowe lekko rosną. Ciasteczek nie formujemy w specjalnie kształty. Ciasteczka ryżowe mają lekko nieregularne kształty, można powiedzieć, że są rustykalne. Pieczemy ciasteczka w temp. 160 stopni z termoobiegiem około 20 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut, plus 20 minut pieczenia. Masa na ciasteczka nie wymaga chłodzenia, nabiera się ją bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zjaglane znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy ciasteczka zbożowe , Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche(...)wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną, ja przydusiłam masę na ciasteczka widelcem. Nie robimy z ciasta kulek, ani nie formujemy ciasteczek w specjalnie kształty. Ciasteczka jaglane mają mieć nieregularne kształty o lekko porowatej powierzchni. Taki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejne ciasteczka bez pszenicy i bez cukru i kolejna pychotka. Prażone ziarna słonecznika nadają im lekko orzechowy posmak. Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ziarenka, zarówno w bułkach, chlebie jak i ciachach. Polecam bardzo gorąco- są przepyszne ! Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w znikaniu :-) Idealne do zabrania na wakacje... Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki: - 360g mąki orkiszowej białej(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ale nadaje ciasteczkom puszystości) - 1 jajko Ziarna słonecznika prażymy kilka minut na suchej patelni, ciagle mieszając, by się nie przypaliły, mają być lekko przyrumienione. Odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (masło pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha
Smaczne Zdrowejego wygląd - kruche ciasto z założonymi mocno do środka brzegami wypełnione w tym środku nadzieniem jagodowym. Od razu wiedziałam, że taki zrobię, zamieniając tylko mąkę na orkiszową i lekko korygując przepis zgodnie z Pięcioma Przemianami. I nie po raz pierwszy moje ciasto kruche okazało się tak kruche, że nijak nie udało mi się rozwałkować go i uformować(...)ciasta, a mniejszą przeznaczyć na kruszonkę. W efekcie nie miało to w sumie żadnego, bądź prawie żadnego znaczenia;) Ciasto było tak dobre, że za parę dni zrobiłam powtórkę, lekko zmieniając część zbożową:) Składniki na foremkę o śr. 18 cm: 300 g borówek/jagód 1 łyżka fruktozy 1 łyżka mąki Ciasto: 280 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (k)* szczypta kurkumy
Zdrowa Kuchnia Sowynich. Świetna przekąska w domu, jak i w podróży. Snacki są lekkie i niskokaloryczne. 30 g, czyli pół paczki dostarcza jedynie 113 kcal. Są doskonałą alternatywą dla smażonych chipsów ziemniaczanych. Opakowanie - masa netto: 60 g MOJA OPINIA: Chrupki przypadły do gustu mi i moim dzieciaczkom. Pyszna, zdrowa i lekka przekąska. Opakowanie dość duże, by każdy złapał coś dla siebie
kolorowotorcikowołyżki cukru 20 g żelatyny 1,5 szklanki wody 250 - 300 g truskawek Wykonanie: Tortownicę średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić - lekko ostudzić. Płynne masło wlać do okruchów - połączyć składniki. Całość przełożyć na dno tortownicy, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki. Mleko zagęszczone dobrze schłodzić. Żelatynę zalać zimną wodą ( około 1/3 szklanki(...)mleko ubijać mikserem, do momentu spienienia. Gdy mleko jest już spienione, wlewać cienkim strumieniem ostudzoną wodę z cukrem i żelatyną - ciągle ubijając. Piankę odstawić na 1-2 minuty. Do lekko tężejącej dodać truskawki - wymieszać. Piankę z truskawkami wylać na kruchy spód - wstawić do lodówki do stężenia ( min. 4 godziny ). Ja swoją piankę zrobiłam wieczorem i chłodziłam całą noc. Smacznego
kolorowotorcikoworuszy". W tym czasie stopić w kubeczku masło i odstawić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i szczyptą soli na gładką masę. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, stopione- lekko przestudzone masło oraz mąkę. Dobrze wyrobić ( w moim przypadku trwa to chwilę...) Bardzo ważne : Odstawić na kilka minut pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasto lekko ruszy. Wówczas wyłożyć(...)wysmarowaną masłem blaszkę, lekko wyrównać i ułożyć na nim wydrylowane, przekrojone na pół śliwki ( skórą do dołu). Z zimnego masła , ksylitolu i mąki zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na ułożone śliwki. Ciasto obficie posypać kruszonką i wstawić do zimnego piekarnika. Można jeszcze posypać płatkami migdałów. Piec ok.35 minut w temp.170*C góra-dół ( nie termoobieg - wówczas krócej) W przypadku
Smaczne Zdrowegorącego) mleka oraz łyżkę mąki i dokładnie rozprowadzić. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło, schłodzić, dodać do niego resztę mleka. Całość ma być lekko ciepła. W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz mix mleka z masłem i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić(...)wyrastania w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.1-1,5h. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść, podzielić na 10-12 części i uformować okrągłe bułeczki dłońmi maczanymi w oleju. Uformowane bułeczki odstawiamy ponownie do wyrastania na ok.30-40 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem (lub całym jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy
Smaczne ZdroweOstatnio często robię wszelakie kluski, zmieniam tylko dodatkowe składniki. Te, które proponuję przygotować dzisiaj, od zwykłych kopytek odróżnia je dodatek lekko zmiksowanej marchewki. Robiłam już jakiś czas temu kluski kładzione marchewkowe. Natomiast te kopytka marchewkowe z rozmarynem są zwarte, ale jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Kopytka dodatkowo zrumieniłam na maśle rozmarynowym (kiedyś Margarytka podsunęła ten pomysł), są delikatnie(...)część masy i uzupełniamy ją mąką pszenną, dodajemy też łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 jajko i wyrabiamy ręką na jednolitą masę, gdy zbytnio klei się podsypujemy mąką podczas wyrabiania. Na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy 2 wałki z ciasta, lekko je spłaszczamy nożem i kroimy w romby. Kopytka marchewkowe gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię, wyjmujemy kopytka łyżką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwa extra vergine Delicato Monini Zaczynamy od pokrojenia szynki na cienkie paseczki i podsmażenia jej na patelni z odrobiną oliwy extra vergine Delicato Monini, tak aby stały się lekko chrupiące. Osiem kromeczek bułki lekko podpiekamy w piekarniku (u mnie mikrofalówka z funkcją Crisp), na podpieczoną bułkę kładziemy plasterki serka i znów do pieca na chwilę. Gdy serek się lekko stopi(...)możemy prosić gości do stołu! Smacznego. Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Z oliwą z oliwek mo ż na…” i " Figa z makiem...". Ten przepis polecam na lekką kolację
Mia Cucina Sofietaczęści - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy( ok. 2 h). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyniowa pianka: 60g proszku budyniowego śmietankowego ( u mnie cały budyń śmietankowy(...)wlewamy delikatnie olej i miksujemy do połączenia się z pozostałymi składnikami. Na podpieczony, ostudzony spód ciasta wykładamy ubitą pianę, wyrównujemy i układamy gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny można lekko zanużyć w pianie. Na wierzch scieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Przepis p. Hani u Dorotki
Mia Cucina Sofieta