Beza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości. Na wspólne jej pieczenie umówiłyśmy się m.in. z grupą wielkopolskich blogerek z okazji Dnia Dziecka, hasłem dnia było: pieczemy bezę Pavłovej, a publikujemy swoje przepisy w dniu 1.06:) W akcji(...)śmietaną, słodkimi jak ulepek. Patrzyły na mnie jak na kosmitę, bo jak nie można uwielbiać bezy. Ano można. Beza Pavlova na zewnątrz ma być krucha, a w środku miękka, lekko ciągnąca. Użyłam schłodzonych białek , których nadmiar zawsze zamrażam. Zwykłego cukru nie miałam, więc zastosowałam cukier trzcinowy. Upieczenie bezy nie jest trudne, po ubiciu wszystkich składników masa ma być gęsta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości. A my mamy kilka rodzinnych uroczystości, 12 czerwca- rocznica ślubu, 14 Były Piotra urodziny, a ja dzisiaj 15 mam imieniny. Wiec beza jak znalazł. Ten deser przygotowywałam już kilka razy(...)bazie bitej śmietany i konfitury truskawkowo-rabarbarowej, taka mini beza jest poręczna i odpada jej krojenie, bo każdy ma swoją. Beza Pavlova jest krucha, a w środku miękka, lekko ciągnąca. Używam zawsze schłodzonych białek , których nadmiar zawsze zamrażam. Zwykłego cukru nie miałam, więc zastosowałam cukier trzcinowy. Przygotowanie bezy nie jest trudne, po ubiciu wszystkich składników masa ma być gęsta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfrykasem grillowy, który jest mieszaniną marynowanych owoców i warzyw. Sałatka śniadaniowa (wakacyjna z tego co pod ręką) jest bardzo smaczna, lekka, idealna na lato. Sałatka może też być lekkim dodatkiem do grillowanego mięsa. The post Sałatka śniadaniowa (wakacyjna z tego co pod ręką) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsałatka. Ponieważ kokardki to jeden z moich ulubionych makaronów, jest po ugotowaniu sprężysty i smaczny. Ta sałatka to połączenie jajek z lekko kwaśnym smakiem suszonych pomidorów z ostrością oliwek z papryką oraz chilli z młynka, do tego lekka goryczka świeżej bazylii: fioletowej i zielonej, a wszystko to przełamane słonym smakiem sera. Ta kolorowa mieszanka smaków i składników
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna propozycja na lekką, kolorową sałatkę typu light. Nazwa sałatki wskazuje na bogactwo składników i smaków, zachęca do jej spróbowania. To sałatka z makaronem typu farfalle / kokardki z grillowanymi warzywami. Przy okazji testowania nowego produktu firmy Kupiec, którego jeszcze nie ma na rynku, powstała pyszna, letnia makaronowa sałatka. Ja bardzo lubię sałatki z makaronem. Makaron farfalle, to polskie kokardki, które(...)grillowane warzywa można jeść też same. Wersja tak przygotowanej sałatki light to przepis jaki dopasowałam do wymagań lekkostrawnej diety. Polecam. Sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami (light) jest lekka, ale i bardzo pożywna, po jej zjedzeniu nie odczuwa się głodu przez dłuższy czas, sałatka daje siłę i energię na cały dzień. Tutaj znajdziecie też pomysły na inne makaronowe sałatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzachęcała do wspólnego przygotowania rolady bezowej z borówkami, ja akurat wtedy nie znalazłam na to czasu. Ale nie zapomniałam o tej roladzie, co prawda spóźniona jestem, ale przygotowałam z lekkimi modyfikacjami bezową roladę z malinami. Wbrew pozorom rolada jest bardzo szybka i do tego łatwa w przygotowaniu. Jedynie przy zwijaniu rolady potrzeba trochę sprawności i ostrożności. Borówki zamieniłam na mrożone(...)cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach 30×20 wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy olejem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier nie przerywając ubijania, na końcu dodajemy 1 łyżeczkę octu, ubijając cały czas. Przekładamy masę na natłuszczony papier , zostawiając niewielki odstęp od brzegu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem postanowiłam zrobić kotleciki z kurczaka i cukinii, kurczaka drobno się kroi, a cukinię ściera na tarce. Aby masa na kotleciki nie była zbyt wodnista, startą cukinię trzeba lekko posolić i zostawić aby nadmiar płynu z niej odciekł, następnie wystarczy cukinię lekko odcisnąć i dodać do kurczaka. Te kotleciki przypominają trochę placki z cukinii , które czasami przygotowuję, ale są bardziej(...)smażenia Wykonanie: udka kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, razem ze skórką, cukinie układamy na durszlaku i lekko solimy, gdy pojawi się płyn odciskamy go. Do pokrojonego drobno kurczaka dodajemy odciśniętą cukinię, do masy dodajemy 2 jajka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekany koperek (może być suszony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodsypywania -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania miski Lekko podgrzewamy w rondelku mleko (ma być ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy(...)gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na kilka części w zależności jakie chcemy mieć bagietki. Te bagietki mają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędelikatne, lekkie i mniej kaloryczne od tych śmietankowych, czy jogurtowych. Kefir jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać pierniczki , które piekłam na święta. I co? I jest pyszny deser piernikowy na kefirze. ten deser to właściwie lekka piernikowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaturalny na śniadanie, mam swoją ulubioną markę, ten kefir ma przyjemny, orzeźwiający smak. Do tego kefir jest bardzo zdrowy, jest naturalnym probiotykiem. Desery na bazie kefiru są mało kaloryczne, lekkie i delikatne od deserów przygotowanych na bazie śmietanki. Kefir jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym(...)kefirze. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać owoc granatu. I co? I jest pyszny deser z galaretkami na kefirze z dodatkiem owocu granatu. Ten deser to właściwie lekka kolorowa, orzeźwiająca pianka. Galaretkę Pink Margarita Wystarczy z owocu granatu wyciągnąć ziarenka i wraz z sokiem dodać je do masy kefirowej. Deser z galaretkami na kefirze. Przepis na 2 porcje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLekkie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał trwa, możemy podać naszym gościom, gdyż jest smaczna i wygląda bardzo efektownie. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim, wykorzystałam produkty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakie cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką sałatkę, ta kolorowa sałatka składa się z mixu sałat, gotowanego jajka, pomidora i kremowego sosu coś a la sos vinegrette (winegret). Do tego grzanki z chleba. Jeśli zrezygnujemy z chleba to będzie to lekka dietetyczna sałatka typu light. Kolorowa Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMarshmallowa pianka z polewą czekoladową i posypką to kolejny mój pomysł na dziecięcą imprezę. Ta lekka pianka została otulona domową polewą czekoladową i posypana kolorową posypką, smakuje jak oryginalne ptasie mleczko. Takie czekoladowe desery bardzo lubią małe dzieci. Mam nadzieję, że ten piankowy deser zachwyci również dorosłych. Ta pianka powstała z całego opakowania Marshmallow Party. Polewę czekoladową można zastąpić(...)pomocą trzepaczki, ubijamy aż się rozpuszczą, nie gotujemy. Masę piankową przekładamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy masę w lodówce, następnie kroimy w miarę równą kostkę, lekko kostki rozkładamy i w miarę równo polewamy pianki polewą czekoladową. Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej margaryny z dodatkiem cukru, kakao i 3 łyżek mleka, zagotowujemy i gotujemy chwilkę na małym ogniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięResztę ciasta zawinąć w folię i również wstawić do lodówki lub zamrażarki. 4. Po upływie tego czasu wstawić formę do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 o C i lekko zapiec spód. Na podpieczony spód wyłożyć wystudzony mus jabłkowy a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta na wierzchu szarlotki. Dodatkowo na kruszonkę wysypałam posiekane grubo orzechy włoskie. Piec do lekkiego(...)zbrązowienia (piekłam ok. 1h). 5. Szarlotkę można podawać oprószoną lekko cukrem pudrem jeśli lubimy słodsze wypieki lub z kulką lodów waniliowych. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comRozgrzewamy masło na patelni. Pamiętajmy o tym by ogień nie był zbyt wysoki. Nie chcemy przecież by masło nam sie spaliło. Rozbijamy w misce jajka i lekko je rozkłócamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do jajek pozostałe składniki i mieszamy. Gdy masło lekko się spieni, wlewamy masę jajeczną na patelnie. Czekamy chwilę aż masa zacznie się(...)ścinać. Przechylamy lekko patelnię by nieścięta masa spłynęła na bok (możemy pomóc sobie przy tym widelcem, odgarniając ściete boki i robiąc miejsce płynnej masie). Gdy uznamy, że omlet jest na wpół ścięty, przy pomocy łopatki, sprawnym ruchem składamy omlet na pół. Chwilkę smażymy i przewracamy omlet na drugą stronę. Parę minut na wolnym ogniu i zsuwamy
W mojej holenderskiej kuchni